Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

vatrena_stenica

Zelena zemlja [Alain Ayroles] 4.5/5

Ljudi svoju senu posvuda nose.
Vaša zanesenost krepošću i vaša žeđ za čistotom slabo prikrivaju crnoću vaše duše.

Ima nečeg šekspirovskog u ovom Zelenilu. Dijalozi su vrlo zanimljivi, britki, puni istine, šale (ne kaže se za dž da u svakoj šali ima malo šale), cinizma i dvostrukog značenja. Likovi ovde igraju uloge unutar uloga. Kroz taj vrcavi humor nam se plasira najcrnja istina o ljudskoj pohlepi, ambiciji i kolonijalizmu.

Prilog:
Ričard - Onima što su imenovali ove obale ironija nije bila mrska.
(luda) Krako - Kada biste prerezali grlo tako puno jetkoga sarkazma, mogli biste okrnjiti svoje lepo sečivo.
Ričard - Glava ti nije baš tako prazna, ptico! Zabavan si mi. Zivećeš!
(luda) Krako - I umreti!
Ričard - Dakle, nisi samo lakrdijaš, nego i prorok!

sveštenik - Ako su ti Skroelinzi demonska bića, krst će im stati nakraj!
(luda) Krako - A ako su ljudi?

Glavni lik, Ričard, ipak iskače iz kalupa u kom su ostali Ernesti (Killers of the Flower Moon) ovog mog julskog stripskog sveta. Za njega nikako ne mogu reći da je beskičmenjak. On je vrlo prepreden i harizmatičan psihopata, vrhunski predator, manipulator i strateg. Kod njega je potuljenost taktika, a ne izraz straha. Stoga ga ne mogu staviti u isti koš sa svima ostalima. Iako zao, on ima kičmu i vođen je ambicijom. Jednostavno - King Nothing.
"Što biva s kraljevom ludom kada kralj poludi? Ako su u kraljevstvu slepih ćoravci kraljevi, vi ste onda slepi vladar kraljevstva koje niko ne vidi."

I za kraj - glad, patnja ili strah razotkrivaju čudovišnost što čuči u svima nama.
Wherever there is  man, there is Hell.

ness1602

Trinity Rebirth 1-6 Manapul

Nije uopste losa ova inicijalna prica za trojstvo, iako je naravno prva epizoda limunada bila, Manapul je razvalio sa crtezom, podsetio me dosta sto je tako dobar bio Flash.

Mann je uleteo na jednu pricu, i jos poneko. Nista nije napredno prica,lepo sve ispricano, samo mi se glupo na kraju sto se vraca sve na pocetak(necu da spojlujem koji deo).

Dosta prijatno.
CIA niggers

Zlix

Nesme i Trondheim - El Diablo

Pomalo kliše priča o španskim konkvistadorima koji putuju za Novu Indiju (Južnu Ameriku) kako bi pronašli zlato. Jedan od glavnih likova je i dečak Hose, koji u jednom momentu biva povezan sa Duhom Šume (dalekim pretkom Marsupilamija), a kojem je sudbina namerila da ostane u indijanskom selu i nevoljno se oženi poglavičinom kćeri (nije neka lepotica). Kapetan i posada ga ne podnose, čak su planirali da ga pojedu, pa kad god se Hoseu neko zameri, Duh Šume izazove nestanak te osobe, zbog čega je i dobio ime El Diablo. Uglavnom, sve se svodi na potragu za zlatom.

Mislim da je strip previše kratak, jer radnja deluje mnogo zbrzano. Nakon 10 strana sam pomislio da nešto fali mom izdanju i da su stranice ispretumbane, ali zapravo je sve u redu. Strip je takav da se non stop skače sa scene na scenu, i stalno postoji taj osećaj da nešto između nedostaje.

S druge strane, vizuelno je ,,El Diablo" pravo remek delo. Svaki kadar je praznik za oči. A kako i ne bi bio kad ga je crtao Nesme, isti crtač koji je radio ,,Djecu kapetana Granta" (pisao sam ranije recenziju Fibrinog izdanja).

Šteta je što scenario pati zbog nedostatka prostora za razvoj radnje, ali ako ne zbog priče, ovaj strip vredi posedovati makar zbog izvanrednog crteža.