Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

Zlix

c0fi98

The Savage Sword Of Conan #10

Zainteresovala me je pre svega Minjolina naslovnica, jer na njoj nije Konan već Steve Costigan. Lik mi je od ranije bio interesantan, jer me je zanimalo šta je REH pisao osim Konana i veliku pažnju su mi privukle njegove priče o boksu. A i "kameo" pojavljivanje u Nitkovima u kući me je još više nateralo da što pre pročitam ovo.

Drago mi je da je Jim Zub dao šansu i Hauardovim praistorijskim likovima. Meni od ranije interesantni jer su imena glavnih likova pozajmljena u odličnom crtaću Primal.

Preporuka za REH fanove. Tri kratke C/B priče kroz koje se provlači tematika Thot-amona i zmijskih bogova.

Zlix

Mesečna doza Misterije

Pre svega ovoga pročitao sam možda dvadesetak nasumičnih epizoda Martija Misterije, po preporuci, kao i prvu knjigu Biblioteke MM sa početnim epizodama Detektiva nemogućeg. Od Nejtana Nevera sam pročitao samo prve dve knjige koje je pre nekoliko godina objavila Arkona. I to je sve što sam znao o ta dva lika.

Hteo sam malo bolje da se upoznam sa istorijom i mitologijom sveta dobrog starog čika Martija i nisam pogrešio što sam odabrao baš ove epizode, jer sadrže sve što je potrebno da se stekne određeno predznanje za posvećivanje ovom liku. Verujem da posle njih svako može komotno da čita bilo koju nasumičnu epizodu Martija.

U ,,Javinoj prošlosti" saznajemo kako je Marti upoznao Javu, što se može zaključiti i iz samog naslova. Za one koji nisu upoznati sa ovim likom, Java je pripadnik plemena neandertalaca koje je na misteriozan način preživelo sve do danas i živi u Gradu prozornih senki, na skrivenoj lokaciji. Java prati Martija u pustolovinama i njegov je najbolji prijatelj.

U knjizi se nalazi i priča o Alanu Kvotermejnu, koja je služila kao neka vrsta pilot-epizode za serijal koji će kasnije postati Marti Misterija. Na određeni način, ova priča je povezana sa ,,Javinom prošlošću", tako da je bilo prirodno da se nađe ovde.

Poseban utisak na mene ostavila su tri susreta Martija i Nejtana Nevera u epizodama ,,Zatočenik budućnosti", ,,Večiti rat" i ,,Tajna baze 'Drugde'". Kroz njih saznajemo kako je Marti završio oko dve stotine godina u budućnosti, o večitom ratu između dve napredne civilizacije koje su postojale pre desetak hiljada godina — Atlantide i Mua — o njihovoj međusobnoj mržnji koja je dovela do velike kataklizme i uništenja oba kontinenta, ali pratimo i povratak ovih drevnih civilizacija.

Otkrivamo detalje iz istorije odnosa Martija Misterije i Serža Orlija, nekadašnjih najboljih prijatelja, a sada smrtnih neprijatelja, kao i mnoge tajne koje skriva baza ,,Drugde". Pored toga, spominju se i drugi likovi značajni za kontinuitet, a naravno, upoznajemo i mnoge ličnosti iz Nejtanovog univerzuma.

,,Generacije" predstavljaju Kastelijevu verziju ,,Božićne priče", gde duhove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zamenjuju vremenski putnici iz 26. veka koji posećuju doktora Misteriju 1848. godine, dobrog starog čika Martija u sadašnjosti, kao i budućeg Martija u 2102. godini, zbog vremenske anomalije koja na određeni način spaja ova tri perioda.

U ovoj knjizi se nalaze i ,,Poimanja stvarnosti" i ,,Slika buduće prošlosti". Ako sam dobro razumeo, ove kraće priče postavljaju ključne elemente za razumevanje budućeg susreta Martija i Nejtana u priči ,,Multiverzumi" koju VČ uskoro planira da objavi.

Nije potrebno čitati gore spomenute epizode pre ,,Ljudi-gmizavaca", koja je neka vrsta omaža na ,,Park iz doba jure", a u kojoj se pojavljuje i pripadnik rase humanoidnih reptila, još jedne drevne civilizacije starije čak i od Atlantide i Mua, ali i ova epizoda daje kontekst za razumevanje ,,Multiverzuma", pa sam je zato odlučio pročitati.

Za kraj sam ostavio ,,Zenadu". Ova knjiga je posebno važna za razumevanje odnosa između Martija i Orlija, osvetljava njihovo prijateljstvo i najranije avanture, uključujući put u Agarti — misteriozni hram ili grad koji istovremeno postoji na Zemlji i u različitim dimenzijama i astralnim ravnima, a do koga mogu stići samo oni kojima sudbina to odredi. Prikazan je i njihov susret sa učiteljem Kutom Humijem, koji im je podario misteriozna oružja sa zracima, a u celu priču je ponovo upletena baza ,,Drugde".

Malo više sam se raspisao, jer mi je bilo mrsko da svaku epizodu recenziram zasebno, ali moram priznati da sam baš uživao u čitanju ovih stripova i mislim da sada mogu spremniji da uskočim u neke odabrane priče iz Martijevog (i Nejtanovog) univerzuma.

Pjerooo

Quote from: c0fi98 on October 02, 2025, 11:10:27 PMDrago mi je da je Jim Zub dao šansu i Hauardovim praistorijskim likovima. Meni od ranije interesantni jer su imena glavnih likova pozajmljena u odličnom crtaću Primal.

Lep način da se proslavi stogodišnjica Hauardove prve objavljene priče ,,Spear and Fang" :)

Zanimljivo je da se već tu mogu pronaći tragovi tema koje su Hauarda privlačile tokom čitavog života – prevashodno odnosa između varvarstva i civilizacije – iako je imao svega 18 godina. Evo jednog pasusa:

A-aea glanced about nervously. All ideas to the contrary, customs and taboos are much more narrow and vigorously enforced among savage peoples.

The more primitive a race, the more intolerant their customs. Vice and licentiousness may be the rule, but the appearance of vice is shunned and condemned. So if A-aea had been discovered, hiding near the cave of an unattached young man, denunciation as a shameless woman would have been her lot, and doubtless a public whipping.

Takođe je zanimljivo da je Džim Zab za potrebe tog omaža suštinski iskoristio zaplet priče o kralju Kulu ,,The Shadow Kingdom". Ne sumnjam da bi Hauard takav postupak pozdravio :)

Zlix

Novi LMS 16 - Marti Misterija: Dosije: Ljudi u crnom

Odmah da kažem na samom početku da ovo nije ispalo loše. Ali ni strip nije ono što sam očekivao da će da bude, jer nudi nešto sasvim drugačije od uobičajenih Martijevih epizoda. (A možda ih samo nisam pročitao dovoljno.)

Umesto klasične misterije koju Marti, Java i Dijana moraju da reše, ova knjiga donosi postapokaliptičnu priču smeštenu pre oko 11.500 godina, neposredno nakon katastrofe koja je uništila civilizacije Atlantidu i Mu. Zanimljivo je (meni makar) što su pojašnjene i sudbine vilenjaka i drugih magičnih bića, kao i drugih naroda iz tog vremena.

Marti se pojavljuje samo nakratko, a prva scena u kojoj ga srećemo jeste ona u kojoj on i jedan ranjeni čovek beže kroz neke tunele. Nemaš pojma kako su tu dospeli, šta im je cilj, od koga beže, ni ko je taj drugi gospodin. Osećaj je da postoje neke rupe u priči, ali zapravo treba izdržati do samog kraja, kada će se sve kockice složiti i sve će biti pojašnjeno.

U svakom slučaju, taj čovek priča Martiju o dešavanjima iz drevnih vremena — o Adamu i njegovoj borbi da preživi u surovom i opustošenom svetu nakon velike kataklizme, o tome kako se pridružio vojnoj jedinici čiji članovi delom podsećaju na likove iz Star Trek univerzuma, a delom na X-Mene. Adam upoznaje i jednog polunemog mutanta sa telepatskim moćima, za kojeg će se ispostaviti da ima veliku ulogu u prošlim i budućim događajima.

Njihove avanture i borbe protežu se na nekih 180 stranica stripa. Da, Marti je prisutan, doduše minimalno, pa zbog svega nisam uopšte imao osećaj da čitam epizodu Detektiva nemogućeg, već neki akciono-avanturistički strip s kraja 80-ih ili početka 90-ih godina.

Čak i crtež odskače od klasičnog martijevskog stila — svi su nabildovani čedovi, dok žene krase bujna poprsja — i podseća na radove Sibina Slavkovića, Branka Plavšića ili Baneta Kerca (padaju mi Tarzan i Kobra na pamet), ili na radove Toda MekFerlejna (Spajdi, Venom) i Džima Lija (X-Meni). Nije to nužno loše, meni se crtež dopada, samo zapažam da je stil malo drugačiji.

Međutim, na poslednjih tridesetak stranica sledi upravo ono čemu sam se nadao — istorijat Ljudi u crnom kroz vekove, njihov uticaj na politiku, crkvu i različite događaje, kao i raskol unutar grupacije i podela na dve frakcije. I, kao što sam već spomenuo, saznajemo ko je čovek u Martijevom društvu i zbog čega su tu gde jesu.

Sve u svemu, zanimljivo, neobično i drugačije poglavlje u serijalu. Možda ne ono što sam želeo, ali svakako vredno čitanja. Definitivno, čak i ako niste fan Martija Misterije, možete ovo uzeti i pročitati kao zasebnu priču, jer vam nije potrebno nikakvo posebno predznanje da biste uživali.

vatrena_stenica

The Enfield Gang Massacre [Chris Condon, Jacob Phillips] 2.5/5

This is the West, sir. When the legend becomes fact, print the legend.

Naleteh na nekoj listi westerna veliku preporuku za ovaj. No, meni se ovo ni po čemu ne izdvaja od prosečnih western priča. Osim glavnog lika po kome se banda i zove, nisam upamtila ime nijednog više. Upamtila sam da ima tu nekih saradnika, ženu koju voli i koja ga voli, da su oformili čitavo naselje za svoje porodice i sad kad su stvari došle na naplatu, mi čitaoci, treba da saosećamo i da nam ih bude žao, kao i da osudimo prljav način na koji su pohvatani i pobijeni. E, ova priča je sprovedena tako da mi tu ama baš nikoga nije nešto žao. Totalno sam bila neki nemi i neangažovani posmatrač. Ako je to bio cilj, onda su autori uspeli u zamisli.

Dakle, priča je o pucačini i opsadi koja se odigrala 1875. u Ambrose County, masakru koji je trajao, ne tri dana kako neki tvrde, već pet, a da pritom nije sasvim sigurno ni koliko je ljudi pobijeno. 

Nije mi problem što smo odmah bačeni u priču, već što je priča ispala nekako tanka, prekratka, nerazrađena, nema mesa, a likovi totalno nerazvijeni. Bukvalno posle čitanja ovih 180-ak strana mi i dalje ne znamo gotovo ništa ni o kome, pa nije ni čudo što ostadoh ravnodušna. Takvog sam utiska. Plus mi priča malo ne pije vodu. Fazon je šerifu trebao izgovor da uhapsi bandu, a svi znaju i svi su svedočili haranju te bande već duži vremenski period i stalno se na nju žale. Pa čak svedočimo kako bankaru sam Enfield kaže da će se videti opet sledećeg meseca kada se sef napuni. Čemu onda nameštanje ubistva koje bi poslužilo kao izgovor za hapšenje i vešanje?! I ovako bi ga vešali da su ga uhvatili. Jedino ako je poenta da se izazove još veći bes u narodu, čime bi se opravdao linč jedne grupe ljudi (u kome su neki nesumnjivo uživali). No, ne verujem da bi se i ovako neko protiv toga bunio.

Crtež mi je ok, neke table mi se malo više dopadaju, ali većina njih mi je onako, nekako neupečatljiva. Npr. u The Blood Brothers Mother mi se crtež više svideo (iako je i tamo bilo nedopadljivih tabli). Uzimam njega za primer, jer sam ga čitala neposredno pre ovog.

Da ne bude da nemam šta pozitivno reći, dodaću da je ovo još jedna od priča koja zamagljuje granicu između dobra i zla, kako bi nam se ukazalo da su nečiji heroji nekome zlikovci, a možda i zlikovci uopšte (da, da... kao da svi putevi vode ka Kormakovom Krvavom meridijanu). Pohvalno je što su autori istraživali poznati incident kako bi stvari predstavili što bliže izvornim dešavanjima. No, sve ove detalje saznah iz čisto proznih delova na kraju svake sveske. Bukvalno su mi ti delovi istorije bili daleko zanimnljiviji za čitanje od samog stripa. Eto, opet stigoh do mana.

Naknadno saznah da je ovo neki spinoff stripa That Texas Blood, pa je možda problem što to nisam prvo čitala. U svakom slučaju, ovo ovako samo za sebe nije ništa posebno, te mi nije jasno kako se našlo u vrhu nekih lista preporuka. I da se ne pročita baš nikakav propust, osim pomenutih proznih delova. Od njih se mogu napraviti bar tri nove priče i stripa! Što me dovodi do sledećeg - ako bih ocenjivala sam strip bez ovih pogovora u svakoj svesci, to bi bilo 2/5, no ako se prisetim dodatnog istorijskog konteksta i detalja iz života ovih likova iz tih dodataka, to mi popravlja utisak na 3/5. Eto, toliko su mi prozni delovi bili zanimljiviji i efektniji od samog stripa.

Wherever there is  man, there is Hell.

Zlix

Obojeni program 90 – Marti i Nejtan: Misterije prošlosti i budućnosti

Dve solidne epizode koje su rađene u saradnji sa Italijanskom svemirskom agencijom.

U ,,Enigmi satelita" prikazano je kako sateliti imaju značajnu ulogu u arheologiji, jer omogućavaju pronalaženje skrivenih lokacija i ruševina. Marti i Java su upleteni u slučaj pljačke i sabotaže jednog takvog arheološkog nalazišta, a jedne noći nailaze na misterioznog Crvenog viteza. Ispostaviće se da je ceo događaj povezan sa mitovima i legendama o kralju Arturu i vitezovima Okruglog stola. Epizoda takođe sadrži interesantne enciklopedijske podatke iz istorije.

U ,,Energiji kosmosa" Nejtan i jedna naučnica putuju u prošlost kako bi zatražili pomoć od Martija i njegovog prijatelja iz Italijanske svemirske agencije (ASI). Radnja se vrti oko projekta bežičnog prenosa energije i korporativnog magnata iz nuklearne industrije, koji sabotira konkurenciju i kome nije u interesu da alternativni izvori energije zažive, dok pokušava da zadrži kontrolu nad Mesecom, gde se nalaze nuklearna postrojenja. Nejtan, Marti i ekipa imaju zadatak da mu pomrse planove.

Mislim, da, epizode nakratko mogu delovati kao promotivni materijal, ali su zapravo dovoljno interesantne da drže pažnju od početka do kraja. Crtež u obe je fenomenalan.

Zlix

Ralph Azham

Moram priznati da sam imao predrasude prema ovom stripu. Prvobitno mi je crtež bio odbojan, pa me uopšte nije zanimalo da proveravam o čemu se radi. Ipak, zbog hajpa sam odlučio baciti pogled na zavir kada je integral najavljen. Više sam ga površno listao nego što sam čitao, ali je to bilo dovoljno da pojmim da je u pitanju neki humoristički strip sa antropomorfnim životinjama. Odlučih da mu ipak dam šansu.

Prvi album obiluje duhovitim scenama i stekao sam utisak da čitam parodiju smeštenu u srednjevekovni fantazijski svet, ali vrlo brzo sam shvatio da sve pretpostavke koje sam imao o stripu padaju u vodu. Ispod sve te šege, šale, pošalice, zapravo se krije veoma mračno i ozbiljno štivo. Ispostavilo se da je ,,Ralph Azham" jedna lepa avantura koja kombinuje crni humor i sarkastični ton sa teškim temama.

Nebo ovog fantazijskog sveta krase dva Meseca. Kada se oni poravnaju, pojedina deca postaju plava (kosa, kljun, uši, oči, krzno, telo... u zavisnosti od osobe do osobe) i dobijaju posebne moći i sposobnosti. To se smatra božanskom intervencijom i ta deca postaju Odabrana. Decu odvode u Astoliju da služe kraljevstvu. Ralf je kao dete takođe poplaveo, ali iz određenih razloga nije primljen među Odabrane i zato ga u selu smatraju luzerom. Jednog dana selo napada zla horda, dolazi i do poplave, i tu počinje Ralfova velika pustolovina.

Ralf ima više sreće nego pameti. Niko ga ne voli, konstantno upada u nevolje, ali nekako uspeva da se izvuče iz njih, pogotovo zbog moći koje poseduje. Na putu sreće brojne zanimljive likove, a neki mu se i pridružuju u njegovim putešestvijama. Usput pronalaze i različite magijske predmete, bez kojih bi teško izvukli žive glave, a postepeno otkrivaju i mračne tajne koje krije Astolija. Zbog toga Ralfova glava biva ucenjena, a njegova misija prerasta u borbu da opere ljagu sa svog imena i spase kraljevstvo od zlih neprijatelja.

Dakle, strip objedinjuje sve ono što bi jednog ljubitelja fantastike moglo zanimati — fantazijski svet, avanturu, akciju, interesantne likove, magiju, misteriju, čarobne predmete, čudovišta, opake negativce, a kroz sve to se prožima obilje crnog humora.

Priča se nadovezuje iz albuma u album, tako da mora da se čita hronološki, odnosno ne može nijedan album da se čita zasebno. Upravo zbog toga jedina mana stripa jeste to što se prvi integral prekida usred radnje, baš kad je počelo da se zakuvava. Neće biti lako dočekati nastavak, koji je najavljen za kraj sledeće godine.

Spomenuo sam da mi je crtež bio odbojan u početku, ali iskreno navikao sam se na njega i verujem da realističniji i ozbiljniji crtež ne bi umeo bolje da dočara tu atmosferu i da prikaže likove u pravom svetlu. Ovako je savršeno nesavršen.

Ako već nije očigledno iz gore navedenog, od mene ide velika preporuka. Ali bivajte upozoreni — Ralf će vas prigrliti i uvući u svoj svet, a taman kada postane najzanimljivije, priča će se prekinuti... barem dok ne stigne nastavak.

Zlix

Djeca kapetana Granta

U pitanju je adaptacija istoimenog romana Žila Verna, u kojoj su glavni junaci prikazani kao antropomorfne životinje. Radnja prati lorda Glenarvana i njegovu družinu koji tokom plovidbe pronalaze bocu s porukom napisanom na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku. Kako je poruka delimično oštećena, ne mogu tačno da utvrde gde se nalaze brodolomnici, ali zaključuju da ju je poslao čuveni kapetan Grant. Zajedno s kapetanovom decom kreću u potragu koja će ih odvesti na put preko Južne Amerike i Australije, sve do Novog Zelanda.

Mislim da sam više vremena proveo posmatrajući crtež nego čitajući. Iako strip ima oko 150 strana, čitao sam ga nekoliko dana — ne zato što je dosadan, naprotiv, već zato što sam iskreno uživao u svakoj stranici. Svaka tabla, svaki kadar deluje kao umetničko delo za sebe. Reći da je Aleksis Nesme nacrtao ovaj strip ne bi mu učinilo pravdu. On ga je bukvalno oslikao. Scene broda na otvorenom okeanu, pejzaži Škotske, planinski venci Južne Amerike, šume i džungle Australije i Novog Zelanda... ono se ne može rečima opisati. U vizuelnom smislu, mislim da je ovo jedan od najlepših stripova koje sam ikada čitao.

Ovo je jedna od onih avantura koju bi svako trebalo da pročita, bilo u formi knjige ili stripa. S obzirom na to da je Fibra objavila veoma kvalitetno izdanje, a crtež je pravi vizuelni užitak, posebno u ovako velikom formatu, moja je preporuka da nabavite ovo izdanje ukoliko budete u prilici. Iskrena preporuka.

ness1602

Monster 1 -
Ovo ce biti jedna kratka recenzija.

Elem, kupite strip,poklonite nekom. Ako volite knjizevnost ne nuzno strip, kupite ovo.
Ne bih da kvarim recenziju ocenom. Savrsenstvo.
CIA niggers

Zlix

Renesansa 1-2

Prvobitno sam hteo da pišem zasebne recenzije, jer se radnja u drugom tomu odvija 20 godina nakon prvog i nekako su odvojene celine, kao dve trilogije istog serijala. Na kraju sam ipak odlučio da obuhvatim sve u jedan osvrt.

Ljudski rod je pred uništenjem. Čovečanstvo je zadesilo sve ono što je moglo da ga zadesi — prirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promenama, bolesti izazvane nepoznatim virusima, pobuna mašina kojima upravlja odmetnuti algoritam... Ovo je primetio Kompleks, unija dobroćudnih vanzemaljskih civilizacija, pa šalju Renesansu, ekspediciju čija je misija da spreči istrebljenje ljudske vrste i pomogne im da stanu na noge. Neki prihvataju njihovu pomoć, dok drugi smatraju da su pod invazijom.

Druga knjiga nas vodi dve decenije u budućnost. Ekološke katastrofe su sprečene, šteta od poplava je sanirana, gradovi su obnovljeni, a virusi groznice (kolektivno ime za sve bolesti) gotovo iskorenjeni... Može se reći da oporavak fino napreduje. Međutim, i dalje postoje ljudi koji žive u autonomnim zonama, gde vanzemaljci nemaju uticaj i ne smeju da se mešaju, a upravo ti ljudi smatraju da Renesansu treba oterati sa Zemlje. Dolazi do terorističkog napada na jedan od gradova, u kojem gine veći broj pripadnika jedne vanzemaljske rase.

Kroz oba toma provlače se i razne spletke — ako ne od strane ljudi, onda od strane zloćudnih vanzemaljaca — kuju se zavere, a dolazi i do konflikta. Postavlja se pitanje smisla i opravdanosti cele misije Renesanse. Ostavljam vama da saznate čega tu još sve ima, ako sam vas dosad zainteresovao za priču, a verujte mi da ima svega i za svakoga ponešto.

Crtež je prelep. Odlikuju ga čiste linije, a kolor uspešno kombinuje šarenolikost sa tmurnijim nijansama. Ne znam kako drugačije da opišem. Različite nijanse boja su prisutne, pomalo su isprane, ali svejedno deluju vedro i živopisno, a ne sumorno ili depresivno. Posebno bih istakao naslovnice, koje uvek ističu likove ključne za priču te epizode, kao i ogromne strukture u pozadini. Bukvalno mi dođe da ih uramim i okačim na zid.

Isprva sam mislio da je u pitanju promotivna priča koja samo ima za cilj da probudi svest o određenim ekološkim temama kod čitalaca, ali se ispostavilo da strip ima sve elemente svemirske opere. Ukoliko ste fan ovakvih naučno-fantastičnih priča, od mene imate definitivno preporuku za čitanje.

Zlix

Borbeni petao 1-4

Pročitao sam ova četiri tankobona u dahu. Da, brzo se čita, ali ne samo zbog toga. Manga te prosto vuče da je čitaš. Absolute cinema.

Nema mnogo toga da se kaže o radnji. Keiđi je petao koji putuje po Japanu i bori se protiv demona. Traga za tzv. belim demonom koji mu je ukokodakao sestru. Namerno sam napisao ovako jer nije jasno da li ju je ubio ili samo oteo. Kapiram da ćemo vremenom otkriti zajedno sa Keiđijem. Usput sreće jedno malo pilence i kvočku koji mu pomažu u borbi protiv demona.

Crtež baš kida. Akcione scene su tako predstavljene da sam imao osećaj da će svakog časa početi da se mrdaju, poput gifova. Osete se pokreti i čuje se zvuk. Bukvalno mogu zamisliti kako bi anime izgledao.

Ali najjači je prevod iliti adaptacija. Ne znam japanski, na engleskom nisam čitao, ali verujem da neke fore ne bi dobro zvučale na drugim jezicima kao na srpskom. Igre rečima koje se tiču petlova, kokošaka, jaja i tome slično su fenomenalne. 😁

Preporuka! 🐓

c0fi98

Beneath the Trees Where Nobody Sees

Znam da mnogi nisu fanovi korporativne sinergije i crossovera, ali meni su uvek bili primamljivi. Što je slučaj i kod nedavnu najavljenih gostojućih likova u DC K.O. eventu.

Najava me je navela da krenem da čitam gorepomenuti event i posebnu pažnju na slici najave mi je privukao jedan medved kojeg nikad ranije nisam video. I pitao sam se šta on traži tu, među ostalim "zvezdama".

Otkrio sam da je u pitanju u stvari ženka medveda koja je serijski ubica i koja je glavni lik u ovom izvanrednom izdanju.

Priča odlično teče i dosta fokusa je usmereno na psihu likova. Svidelo mi se što ovo nije klasična "ljudska" priča gde su samo nacrtane životinje umesto ljudi, već ima smisla što su likovi antropomorfni, a i pojavljuju se i prave životinje, onako kako smo mi navikli na njih.

Crtež je izvrstan i izgleda kao da je izašao iz dečjih slikovnica, što samo produbljuje efekat šoka kada dođe do veoma uznemirujućih scena.

Sve preporuke za ovo, a ja ću se potruditi da što pre izbistrim i nastavke. Drugi deo je završen, dok se treći trenutno objvljuje.

vatrena_stenica

Lijepo putovanje [Zidrou, Springer] 3.5/5

Sreća je umreti mlad. Tako barem nikoga ne razočarate.

Mnogo šta je upakovano na ovih 60-ak strana i to je impresivno s jedne strane. Odnos otac-ćerka mi je od svega najbolje odrađen, odnos majka-ćerka mi je nešto slabašniji, ali i to mi je na koncu sasvim ok prikazano. Majka koja "uvek stoji", ne grli, odrađuje ulogu majke, emotivno je potpuno neangažovana što je posledica prethodne nesreće, nelečene depresije, možda i suicidnih misli i to joj sve skupa ne da da krene dalje. Verujem da je to jedan od razloga zbog kog je "čekala" onog prodavca usisivača koji ima sina sličnih godina koje bi imao njen.

Ono što mi je mlako, pa negde i suvišno, je odnos dve Lee. Ne smetaju mi, kao nekima, neke slobodnije scene, ne bih ih čak ni nazvala erotskim i vulgarnim, samo eto, meni ništa nisu značile.

Negde pročitah komentar da su potezi žena u ovom stripu nelogični, na to mogu da dodam da često u realnom životu i jesu, kao i da mi se čini da to sa polom nema baš mnogo veze, već kako se ko nosi s bolom. Neki postaju senke i žele da odboluju u tišini i samoći, neki od svega prave dramu, prasak, provokaciju i traže pažnju, a neke žene čak vole da napakoste najbližima kako bi (najčešće nesvesno) napakostile i kaznile sebe. Ne znam kako to da opišem, tu notu zlicastog kada želite da bocnete ili da povredite nekog ko vam je mnogo drag iako znate da će se to vratiti direktno vama i roknuti vas posred glave i grudi. Eto, možda je to svojstvenije ženama. Nisam se nikada bavila poreklom toga. Ovako na plitko razmišljanje mi deluje kao neka potreba za samokažnjavanjem. Verujem da to većina nas preraste i s godinama koristi sve manje, ali isto tako verujem da ima i onih koji će to koristiti do poslednjeg daha. Čini mi se da je to slučaj i sa Leom kroz veći deo stripa, sve do one strane na kojoj je otac oslobađa, te devojka konačno može duboko, slobodno i rasterećujuće da udahne jer zna da je voljena, ona Lea, i da zaslužuje da živi svoj život - ona Lea, neuspeli klon svog brata.

Wherever there is  man, there is Hell.

Zlix

Bleksad priče: Vikli

,,Vikli" je u suštini prikvel. Radnja se odvija pre dešavanja iz Bleksad stripova, dok je Dastin tinejdžer, pre nego što će postati poznat pod nadimkom Vikli. Voli da se bavi fotografijom i da čita stripove, uglavnom horor žanr. Napustio je školu i pokušava da pronađe posao, a promenio ih je nekoliko na ovih šezdesetak stranica stripa. Živi sa bakom, koja nije uopšte zadovoljna time što on "gubi vreme" na stripove.

Baka mu pronalazi posao u pogrebnom preduzeću, koji on, naravno, mrzi. Supruga pogrenika je pastorka koja se zalaže za zabranu i spaljivanje stripova, smatrajući da su zlo i da kvare dečje umove. Sve se vrti oko toga, a Dastin u jednom trenutku otkriva zaveru i ubistvo. Sticajem okolnosti odlučuje da postane foto-reporter, što će mu kasnije odrediti put u glavnoj seriji.

I to je to. Bukvalno ništa specijalno priča. Ovaj strip jedino vredi zbog prelepog crteža, koji je baš diznijevski; stvarno je milina posmatrati svaki detalj. Preporuka samo ako baš volite Bleksada i želite da pročitate još neku priču iz ovog univerzuma. U suprotnom, može da se preskoči, ne propušta se ništa ključno.