(општа) Хелбој - Паклени деран тема

Started by Силни, November 16, 2010, 08:08:25 AM

Previous topic - Next topic

nemanjapunk

Quote from: Lord Vader89 on March 25, 2014, 12:37:31 PM
naravno da nema bolje, nemanja se opet nesto zbunio

Nisam ni znao da je i  Lord poklonik Paklenog Derana. :)
Kids, you tried your best and you failed miserably. The lesson is, never try. H.S.

Силни

Quote from: nemanjapunk on March 25, 2014, 12:38:49 PM
Krenuo sam da brojim koliko ce sekundi trebati pre nego sto odgovoris... ;D

Pazi, Fegredo je skinuo Mingolu pa ne mogu reci da je bolji...ali mi se svidja kako je udetaljisao Helisu taman kako treba.
A Korben kako radi Helboja...uf,balim ovde dok citam ovaj 6. LE. [love2]

Јесам ли оправдао очекивања?

Фегредо има свој стил, који се само чеше о Мињолу. Кад будеш читао БПРД видећеш.
И Корбен и Фегредо имају маестралне радове у Хелиши, али Мињола је Мињола.

Lord Vader89

Quote from: nemanjapunk on March 25, 2014, 12:39:43 PM
Nisam ni znao da je i  Lord poklonik Paklenog Derana. :)

nisi znao?
pa ja sam ga krstio, dobri moj nemanja ;D

nemanjapunk

Quote from: Силни on March 25, 2014, 12:41:03 PM
Јесам ли оправдао очекивања?

Фегредо има свој стил, који се само чеше о Мињолу. Кад будеш читао БПРД видећеш.
И Корбен и Фегредо имају маестралне радове у Хелиши, али Мињола је Мињола.

BPRD je sledeci na tapetu... :)
Meni dosta lici, jedino ako u BPRD nije otisao jos na tu neku "svoju stranu",ovde u Helisi se cini da dosta uzima od Mingole ne bi li licio na original. Naravno,to je vise nego super.
I da,ukupno gledano, ceo Hellboy je nacrtan maestralno, ma ko bio autor.

Quote from: Lord Vader89 on March 25, 2014, 12:46:14 PM
nisi znao?
pa ja sam ga krstio, dobri moj nemanja ;D

Moje neiskustvo iz mene govori... :P
Kids, you tried your best and you failed miserably. The lesson is, never try. H.S.

nemanjapunk

Hellboy Library Edition 6

Imao sam prilike da vec procitam epilog Helisinog putesestvija i "glavom kroz zid, gon'teseukurac" filozofije zivota, opisaog u The Storm and the Fury,inace 2 povezana story arca. Kako je sve lepse na papiru...a posebno na velikom papiru kakav ima ova edicija. [rock3] [rock3]

Dakle, Helisa nastavlja u svom prpoznatljivom maniru, s onim povremenim bleskovima cinizma, humora i suve genijalnosti koju Mingola ubacuje, a koja je kroz rad na Helisi postala neka vrsta njegovog trejdmarka. Stvarno je neverovatno da Mignola, inace relativno "skrt" na recima tokom celog serijala, toliko efikasno vodi pricu i sa tolikom snagom i nenametljivom duhovitoscu, a sto nije izostalo u finisu Helisinog bitisanja na zemlji, dok se celo nebo (pakao?) rusi na njega.

Naravno, kao sto se i moglo ocekivati, na polovini price Hellboy po poslednji put podize srednji prst u vis za sve one koji misle da bi on nesto TREBAO da radi ili postane i,ratosiljajuci se svoje odgovrnosti kao monarha, ide da svojom "Desnom rukom propasti" namlati Krvavu rospiju.
Sto se rospije tice, tu bih mozda mogao reci da sam jedini put video mrlju u tako spretno istkanom Helisinom svetu, prosto zbog toga sto mi je ona nekako...pa,nedovrsena. Ili makar neubedljiva. Sve ono sto je Mignola napravio sa njom u prethodnom arcu, tako polagano i zlokobno njeno ponovno radjanje nekako ostaje neiskoristeno. Stice se utisak da ona ipak nije nista posebno, a sto je stvarno steta kad se uzme njena uloga u Helisinom putu bez povratka, ka svojoj PRIMARNOJ sudbini...za koju cemo videti moze li je izbeci. A moglo je i sa njom ispasti kao sa nasim drugarom, uvredjenim prasetom ili Raspucinom i Baba Jagom.

No, to ne ostavlja ipak mesta nekoj gruboj krutici jer sve ostalo ipak tece kao podmazano i pored silnog preplitanja likova,dogadjaja i posledica ucininjenog celim tokom price. A sto pokazuje koliko je vizija autora bila velika i sveobuhvatna.

Samu zavrsnicu ne bih posebno komentarisao, i da ne bih pokvario drugima, a i zato sto nema potreba. Verujem da su svi osecali kako ce se sve zavrsiti, i mislim da je izbor bio pravi, posebno uzimajuci u obzir sta sad sledi.

Pomenucu samo Fegreda na kratko- Covek je preuzeo crtanje "redovnog" Helise, i odradio maestralan posao, uspevajuci da sacuva "ono nesto" u samom crtezu,a sto ima Mignola dodavajuci nesto svoje tek toliko da sve izgleda perfektno. Njegove ilustracije u dodatku su zaista mestralne, kao i ostalih autora doduse. Generalno je Helboj serijal koji pokazuje koliko je izbor adekvatnog crtaca krucijalan, i mislim da se ni jednom nije pmanulo na tom polju.

Ostale price u kolekciji su posebna poslastica.
Meksicka avantura Helise, sa svojevrsnim omazom meksickim rvacima, a koju je nacrtao Korben na takav nacin, da bi svako mogao da se zakune da je to jedini nacin na koji moze da se prikaze meksicki rvac u stripu.  ;D Stvarno odlicna prica, sa par vrhuskih opaski. Pa jos kad vidis da je Mignola rekao da nema pojma o meksickom rvanju,ali da mu je bilo zanimljivo da ih ubaci u pricu...sjajno!
Corben nastavlja da briljira u fantasicnoj Double Feature of Evil, koja,kako se vidi iz naslova, ima dve mini price sa vrlo zivopisnim epilozima, a od koji prednjaci posledice nesrecnika koji je hteo da za'ebe Helisu. Zombiji koji tapsu u bioskopu daju poseban trash-b produkcija smek, neretko vidjen i u Dylan Dogu,recimo. Opet Corben deluje kao jedino racionalno resenje za ovo. Na kraju, Corben je angazovan za jos jednu pricu u slicnom duhu kao i prethodne, The Bride of Hell. Odlicno uplivavanje u Stari Zavet i zanimljiv obrt. Jadni Asmodeus je posebno interesantan.Kao i ideja o bezglavom krstasu, skoro da sam poverovao da stvarno postoji takva legenda. ;D

Tu je i vampirska pricica, ali koja mi nije bila nesto posebno zabavna. Zato je The Whittier Legacy popeglala fleku, jer sam se toliko smejao kraju ove ultrakratke zajebancije, da nisam mogao da dodjem sebi. Opet onaj humor. :)

I na kraju, Mignola je resio da slucajno Helisa ne prodje bez jedne NLO price @ 'kuruzu, kroz klasicnu eksploataciju svega onoga sto takva prica treba da ima. I dodao malo prizivanja Necastivog( caleta?), decu i Americku vukojebinu. Odlicno!

Na kraju, sjajan dodatka koji zaokruzuje jedno savrseno izdanje u svakom pogledu- i sadrzajem i nacinom na koji je uradjeno.
Volim Hellboya! [love2]

Силни

Силни

Imrahil

Da turim ovde, taman i da malo dignemo temu i ovi novi članovi nauče da ne može nikakav Dečak iz pakla, Pakliša ili slične nebuloze [nono2]

Ko zna, možda jednom oživimo ono iščitavanje hronološki od prvog broja..

Elem, Koschei the Deathless dobio svoj strip iliti priliku da Paklenom deranu u 6 nastavaka ispriča svoju životnu priču.

Dva komada izašla za sad, moglo je oko Baba Jage i Zmaja malo bolje da se odradi ali valja.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

Snake Plissken

Opa \o/

Ovo valja overiti, a stvarno bi trebalo da zavrsim Helboja vise, nisam ga skolovao jos od kad je otisao u pakao.

Ja hocu, ali niko nece :/

Imrahil

Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

Snake Plissken

Nadji jos dvoje, pa da vidimo. Secam se da je Vesad hteo, mozda i Sale.

wele