Reprinti američkog novinskog stripa

Started by KOMIKO, September 17, 2010, 10:58:51 AM

Previous topic - Next topic

ridiculus

Spašavam ovu temu od zaborava. Sa velikom moći ide i velika... ovaj... tako nešto...  [spid]

Classic Comics Press je u poslednjih 15 godina objavio mnoge kolekcije novinskih stripova koji su svojevremeno dobili nagrade od NCS-a (National Cartoonist Society), kao najbolji primeri dužeg narativnog stripa (za razliku od humorističkog, to jest onog koji se sastoji od kratkih scena/skečeva/šala).

Prvi projekat - najuspešniji, jer je objavljen u celosti - je bio On Stage iliti Mary Perkins, On Stage. O njemu sam pisao na drugim mestima, pa se neću ponavljati, ali ću ovde reći da se slažem sa konstatacijom Armanda Mendeza, koji je proučavao posleratne "fotorealistične" novinske stripove. Naime, on je rekao da je On Stage "verovatno najbolji narativni novinski strip iz druge polovine XX veka". Ili da kažemo da barem ja nisam video bolji.

Posle je objavljen Dondi, koji je isto bio jako popularan i cenjen u to isto vreme (od 50-ih), ali taj projekat nije bio uspešan pa je prekinut posle dva objavljena toma.

The Heart of Juliet Jones je došao do četvrtog toma pre nego što je prekinut, a Big Ben Bolt samo do prvog, nažalost.

Meni lično je, posle On Stage, najzanimljivije njihovo izdanje Casey Ruggles, koji do sada ima samo jedan tom, ali je drugi najavljen za iduću godinu.  [sign-good]  Svi radovi Warrena Tuftsa su vizuelno prelepi, a tu je onda i Lance, za koga znam da postoji hvaljeno domaće izdanje (Makondo).

A po broju izdatih zbirki, drugo mesto za izdavača svakako drži The Cisko Kid, i u taj projekat je uključen i Zoran Đukanović. 6. tom izlazi iduće godine.

Izdavač i glavni urednik, Charles Pelto, je želeo da objavi i Apartman 3-G, ali nije mogao da nađe zadovoljavajuće izvore.

Pelto je takođe želeo da objavi i Secret Agent X-9/Corrigan, ali prestigao ih je Library of American Comics, koji je objavio taj strip u celini. Kod nas je bio poznat kao Fil Korigan, i meni je bio jedan od dražih novinskih iz starih domaćih revija - u nivou Modesty Blaise, možda malo ispod Ripa Kirbija. Ali šta sam ja znao tada? Svakako bih želeo da ga ponovim. Williamson je prvoklasni ilustrator, iako mislim da ga ne privlači crtanje sve te drame i figura i lica koja pričaju. Zato je scenarista Archie Goodwin za njega obezbedio neke dobre akcione scene i egzotične pejzaže, makar da malo udovolji jačim Williamsovim aspektima. Ti aspekti - a tu spada i imaginacija u dizajniranju fantastičnog - se svakako bolje vide u stripu Star Wars, koji je on radio takođe sa Goodwinom pošto su završili Tajnog agenta početkom 80-ih.

Iako je Chaykin čuveno izjavio da je On Stage "poslednji veliki avanturistički strip", marketinško odeljenje IDW-a nam kaže da je to Secret Agent Corrigan. Pa... videćemo.

Pojavila su se još neka izdanja koja me zanimaju, ali otom potom.
"Desaad is dead."
"What? Again?"

ridiculus

Video sam nekoliko prvih kaiševa i tabli za Dondi - Classic Comics Press ih je stavio u jedan tom Mary Perkins, On Stage - ali nije me zainteresovao. Prilično popularan strip u vreme kada je izlazio, a i cenjen, budući da je dobio par puta nagradu od NCS-a, kao najbolji novinski strip duže forme, i to u ne-baš-slaboj konkurenciji. Stekao sam utisak da je po temi sličan Boratu, samo sa dečakom kao protagonistom, i sve to daleko blaže i naivnije. Pelto se negde prisećao kako je posle razgovora sa Royem Thomasom odlučio da objavi strip, i izašla su samo dva toma pre nego što je prekinut. Vlasnici prava (Tribune Media Services) su odlučili da ga neće objavljivati dalje, a po Peltovoj proceni strip bi u celosti zauzeo oko 30 tomova. No, uzorak koji sam čitao je smešno zanemarljiv (i još na samom početku), pa je moguće da grešim u proceni.

Ali zato je Dark Shadows prilično kratak - oko godinu dana materijala, kojeg je u celini objavio Hermes Press.

Aleks je pisao o njemu i stavio nekoliko tabli. Već i naslov me je zaintrigirao jer je bilo neuobičajeno za novinske stripove da nisu naslovljeni po glavnom junaku ili junakinji - Star Wars je došao kasnije. A i tema je vrlo specifična, iako se radi o materijalu iz televizijske serije.

Ostaje još pitanje kvaliteta izdanja, pa ću tu morati malo da se informišem.

"Desaad is dead."
"What? Again?"