(општа) Хелбој - Паклени деран тема

Started by Силни, November 16, 2010, 08:08:25 AM

Previous topic - Next topic

Силни

Чаврљање, дискусије без конкретног тока (али само и искључиво) о Хелиши, најаве нових издања, све у свему опуштено али усмерено.

Hellboy је један од најбољих стрипова који тренутно излазе, велика је штета што Систем комикс објављује црно белу варијанту, чак и трејд им је црно бели. Претпостављам да је у питању цена, али и даље је штета.

Елем, Мајк Мињола је аутор Хелбоја. У почетку је он писао приче и цртао, касније му се придружује и Ричард Корбен, уз још неке ауторе.

Хелбој воли мачке и слаткише и уствари је Звер Апокалипсе, право име му је Анунг Ун Рама, и за време другог светског рата призвали су га на земљу нацистички окултисти окупљени око пројекта Рагнарок, предвођени Распућином (да да, тим Распућином). Пронађен је од стране једног одреда америчке војске којем је био придружен, тада млади, професор Тревор Брутенхолм, који је постао очинска фигура у Хелбојевом животу, тако га је и ословљавао. Одводе га у базу америчке војске у Новом Мексику, где он одраста уз професора Брутенхолма, који је основао BPRD, Биро за паранормално истраживање и одбрану. Једна од премиса стрипа, и основних идеја, је да свако бира сам свој пут, и да је могуће да неко попут Звери постане суштинска супротност ономе за шта је предодређен. Тако Хелбој уствари постаје херој који се бори против којекаквих старовременских митолошких бића, паганских богова и повремено против истих оних који су га на земљу и довели. Уз то, једна од најважнијих карактеристика овог стрипа је необичан хумор који се не среће често код (супер)хероја.

Трејдови, хронолошки:

1. Hellboy: Seed of Destruction - 1994 (5 епизода, објавио Систем као посебне епизоде)
2. Hellboy: Wake the Devil - 1997 (5 епизода, објавио Систем као посебне епизоде)
3. Hellboy: The Chained Coffin and Others - 1998 (неколико мини-серија и једнопуца, тачније The Corpse, Iron Shoes, The Baba Yagа, A Christmas Underground, The Chained Coffin, The Wolves of Saint August, Almost Colossus, објавио Систем као посебне епизоде)
4. Hellboy: The Right Hand of Doom - 2000 (неколико мини-серија и oneshotova, тачније Pancakes, The Nature of the Beast,  King Vold, Heads, Goodbye, Mister Tod, The Vârcolac, Тhe Right Hand of Doom, Box Full of Evil, објавио Систем као посебне епизоде)
5. Hellboy: Conqueror Worm - 2002 (4 епизоде, објавио Систем као трејд, и ту је за сада Системовим издањима крај)
6. Hellboy: Strange Places - 2006 (мини серије The Third Wish и The Island)
7. Hellboy: The Troll Witch and Others - 2007 (неколико мини-серија и једнопуца, тачније The Penanggalan, The Hydra and the Lion, The Troll Witch, The Troll Witch, The Ghoul, The Vampire of Prague, Makoma)
8. Hellboy: Darkness Calls - 2008 (троделна прича, иначе објављена у 6 епизода)
9. Hellboy: The Wild Hunt - 2010 (8 епизода)
10. Hellboy: The Crooked Man and Others (неколико једнопуца, тачније The Crooked Man, They Who Go Down To the Sea In Ships, The Mole и The Temple of Moloch)
11. Hellboy: The Bride of Hell and Others -2011 (неколико једнопуца и једна мини серија, тачније Нellboy in Mexico, Double Feature of Evil, The Sleeping and the Dead, The Bride of Hell, The Whittier Legacy, Buster Oakley Gets His Wish)
12. The Storm and the Fury (гле чуда, The Storm и the Fury)
13. The Descent in the Spring (Hellboy in Hell) - 2014.

У међувремену се оформила и Лајбрери едишн едиција (Hellboy: Library Edition) која у једну тзв. овер-сајзд књигу скупља по два трејда, са разноразним занимљивим додацима (сликама, цртежима, текстовима и интервјуима свих аутора). За сада се појавило:

1. Hellboy: Library Edition Volume I -2008 (Seed of Destruction и Wake the Devil)
2. Hellboy: Library Edition Volume II - 2008 (The Chained Coffin and Others и The Right Hand of Doom)
3. Hellboy: Library Edition Volume III - 2009 (Conqueror Worm и Strange Places)
4. Hellboy: Library Edition Volume IV - 2011 (The Troll Witch and Others и The Crooked Man and Others, с тим да се у овој књизи не налази прича "The Mole", која се иначе налази у The Crooked Man and Others)
5. Hellboy: Library Edition Volume V (Darkness Calls и The Wild Hunt)
6. Hellboy: Library Edition Volume VI (The Storm, The Fury, The Bride of Hell and Others) (јун 2013.)

tony stark

Ja sam Marvelovac, ali bi citao i ovaj strip. Moze li neko poblize da objasni o njemu, koji univerzum, DC? ili? Gde se kod nas mogu kupitu?

Grujah

Mozes kupiti izdanja System Comicsa u Darkwoodu ili drugim striparnicama (ili da juris Igora po sajmovima jer su kod njega sveske 50 din :) ). Izaslo je petnaestak (?) svescica i 1 trejd.

Hellboy je .. djavo ili stavec, kojeg su pozvali u ovaj svet Nacisti a sada radi za americku Vladu u Birou za paranormalna istrazivanja, gde juri druge stvorove slicne njemu, cudna desavanja etc..

tony stark

Gledao sam film, tako da mi je jasno ko je, kako je nastao...
Jel taj Igor na forumu ili imate njegov broj?
Da li Hellboy spada u DC?
Ko je radio strip, koliko ima u originalu?
Da li je Sistem Komiks izdao sve?

[big-thanx]

I za kraj gde mogu da vidim neku nasu naslovnicu ili sken?

Lord Vader89

Hellboya ne izdaje DC, nego Dark horse comics

mislim, rekao bih ti i vise, nego ne znam ;D
znam samo da Sistem nije sve izdao, ali valjda pici i dalje

Grujah

Igor drzi Sistem Comics, na forumu je.. System Comics.. :) Nije izdao sve. I da nije DC.

cgmiki

Мајк Мињола је аутор стрипа. И феноменално је то урадио.

Силни

Hellboy је један од најбољих стрипова који тренутно излазе, велика је штета што Систем комикс објављује црно белу варијанту, чак и трејд им је црно бели. Претпостављам да је у питању цена, али и даље је штета.

Елем, Мајк Мињола је аутор Хелбоја. У почетку је он писао приче и цртао, касније му се придружује и Ричард Корбен, уз још неке ауторе.

Хелбој воли мачке и слаткише и уствари је Звер Апокалипсе, право име му је Анунг Ун Рама, и за време другог светског рата призвали су га на земљу нацистички окултисти окупљени око пројекта Рагнарок, предвођени Распућином (да да, тим Распућином). Пронађен је од стране једног одреда америчке војске којем је био придружен, тада млади, професор Тревор Брутенхолм, који је постао очинска фигура у Хелбојевом животу, тако га је и ословљавао. Одводе га у базу америчке војске у Новом Мексику, где он одраста уз професора Брутенхолма, који је основао BPRD, Биро за паранормално истраживање и одбрану. Једна од премиса стрипа, и основних идеја, је да свако бира сам свој пут, и да је могуће да неко попут Звери постане суштинска супротност ономе за шта је предодређен. Тако Хелбој уствари постаје херој који се бори против којекаквих старовременских митолошких бића, паганских богова и повремено против истих оних који су га на земљу и довели. Уз то, једна од најважнијих карактеристика овог стрипа је необичан хумор који се не среће често код (супер)хероја.

Да не препричавам стрип, сад ћу прећи на трејдове (а препоручујем ти и да их тако читаш ако си у прилици), хронолошки:

1. Hellboy: Seed of Destruction - 1994 (5 епизода, објавио Систем као посебне епизоде)
2. Hellboy: Wake the Devil - 1997 (5 епизода, објавио Систем као посебне епизоде)
3. Hellboy: The Chained Coffin and Others - 1998 (неколико мини-серија и oneshotova, тачније The Corpse, Iron Shoes, The Baba Yagа, A Christmas Underground, The Chained Coffin, The Wolves of Saint August, Almost Colossus, објавио Систем као посебне епизоде)
4. Hellboy: The Right Hand of Doom - 2000 (неколико мини-серија и oneshotova, тачније Pancakes, The Nature of the Beast,  King Vold, Heads, Goodbye, Mister Tod, The Vârcolac, Тhe Right Hand of Doom, Box Full of Evil, објавио Систем као посебне епизоде)
5. Hellboy: Conqueror Worm - 2002 (4 епизоде, објавио Систем као трејд, и ту је за сада Системовим издањима крај)
6. Hellboy: Strange Places - 2006 (мини серије The Third Wish и The Island)
7. Hellboy: The Troll Witch and Others - 2007 (неколико мини-серија и oneshotova, тачније The Penanggalan, The Hydra and the Lion, The Troll Witch, The Troll Witch, The Ghoul, The Vampire of Prague, Makoma)
8. Hellboy: Darkness Calls - 2008 (троделна прича, иначе објављена у 6 епизода)
9. Hellboy: The Wild Hunt - 2010 (8 епизода)
10. Hellboy: The Crooked Man and Others (неколико oneshotova, тачније The Crooked Man, They Who Go Down To the Sea In Ships, The Mole и The Temple of Moloch)
11. Hellboy: The Bride of Hell and Others -2011 (неколико једнопуца и једна мини серија, тачније Нellboy in Mexico, Double Feature of Evil, The Sleeping and the Dead, The Bride of Hell, The Whittier Legacy, Buster Oakley Gets His Wish)
12. The Storm and the Fury (гле чуда, The Storm и the Fury)

У међувремену се оформила и Лајбрери едишн едиција (Hellboy: Library Edition) која у једну тзв. овер-сајзд књигу скупља по два трејда, са разноразним занимљивим додацима (сликама, цртежима, текстовима и интервјуима свих аутора). За сада се појавило:

1. Hellboy: Library Edition Volume I -2008 (Seed of Destruction и Wake the Devil)
2. Hellboy: Library Edition Volume II - 2008 (The Chained Coffin and Others и The Right Hand of Doom)
3. Hellboy: Library Edition Volume III - 2009 (Conqueror Worm и Strange Places)
4. Hellboy: Library Edition Volume IV - 2011 (The Troll Witch and Others и The Crooked Man and Others, с тим да се у овој књизи не налази прича "The Mole", која се иначе налази у The Crooked Man and Others)
5. Hellboy: Library Edition Volume V (Darkness Calls и The Wild Hunt)
6. Hellboy: Library Edition Volume VI (The Storm, The Fury, The Bride of Hell and Others) (јун 2013.)

Моји лични фаворити са овог списка (иако ми је цео Хелбој одличан, ови су рецимо... "одличнији"  :D ) су Seed of Destruction, The Nature of the Beast, Strange Places, Darkness Calls и The Wild Hunt, као и епизоде које још нису скупљене у трејд - Hellboy: The Bride of Hell, Hellboy in Mexico, и The Storm која треба да добије свој наставак и крај.

Постоје и два анимирана филма, Sword of Storms и Blood and Iron. Такође препорука...

Lord Vader89

Odlicno Silni, veliko hvala!!!! :)

Dobro je da je Sistem to lepo redjao, a ne objavljivalo kako im se cefne :)

Grujah

Quote from: Silni on December 05, 2010, 02:42:31 PM

Amen to that!

Силни

@tony stark Јеси ли се упустио у авантуру читања Хелбоја? Како ти се чини?

Lord Vader89

Toni Stark je misteriozno nestao, ali evo, da ja odgovorim na pitanje ;D Ja se upustih u avanturu konacno, i Boga mi, Boga mi....valja  [bravo2]  ;)

Na prvi pokusaj mi je bilo odbojno, plasio sam se cak da nisam bezveze bacio pare....znate onaj momenat kada predjete 2/3 strane, a kao da ste prelazili preko njih 30....
No, evidentno je da mi nije bio momenat. Sinoc kad sam uzeo, sljustio sam ceo trejd za nepuni sat, i to sa izuzetnim uzitkom! :)

Prica je interesantna, nista previse pretenciozno, a veoma zanimljivo, i novo. Pitko je, iliti - brzo se cita ;D A crtez je veoma veoma osoben, i daje opako dobru atmosferu!

Jedva cekam jos!!!! :)

Силни

Више него достојна замена ;)

Е баш ми је драго, Хелбој заиста завређује пажњу великог броја људи. Јеси ли набавио још неки трејд? Ја сам ове најновије бројеве читао скениране, и без обзира на ваљану причу, ипак ми је Хелбој најбољи кад га цртају Мињола или Корбен.
Ако планираш да наставиш авантуру ;) , није по сваку цену важно да идеш редом. Постоје често референце на ранија издања и приче, али и без тога комотно може да се испрати све. Мада би било лепо да их читаш тако, ипак је осећај свакако другачији. Кад будеш ишчитао још којег реци да ли можеш да издвојиш фаворита, баш ме занима...

Силни

Добар избор, ја би додао још коју епизоду, уствари то сам и урадио у првом посту ;) , а за прва два трејда се слажем, касније се збиља поправља, али први је ипак први и упознајемо се са Хелбојем на прави начин, мени је ипак међу најбољима, ако не због квалитета онда дефинитивно због сваке наредне приче, јер сам са сваком следећом све више волео и стрип и сам лик...

Lord Vader89

Quote from: Silni on January 11, 2011, 11:06:09 AM
Више него достојна замена ;)

Е баш ми је драго, Хелбој заиста завређује пажњу великог броја људи. Јеси ли набавио још неки трејд? Ја сам ове најновије бројеве читао скениране, и без обзира на ваљану причу, ипак ми је Хелбој најбољи кад га цртају Мињола или Корбен.
Ако планираш да наставиш авантуру ;) , није по сваку цену важно да идеш редом. Постоје често референце на ранија издања и приче, али и без тога комотно може да се испрати све. Мада би било лепо да их читаш тако, ипак је осећај свакако другачији. Кад будеш ишчитао још којег реци да ли можеш да издвојиш фаворита, баш ме занима...

treba da uskoro trgujem na Amazonu, pa sam mislio da ubacim makar jedan trejd, zavisi koliki mi bude bio budzet.
na drugom forumu sam video hronologiju citanja Paklenog klinjosa, ali je donesen zakljucak da je bolje da prvo lepo ispratim trejdove redom (i price iz baze Drugdje valjda), pa cu onda po ponovnim citanijima da se bavim hronologijom  [dork2]

a glede izdvajanja, retko to radim, ali potrudicu se. no, do toga ihaha.... :)