Fables

Started by BornInTheRun, February 14, 2012, 03:09:33 AM

Previous topic - Next topic

BornInTheRun

Bill Willingham peder ili strah od žena


Al sam nahvalio autora. Aj da ga malo i kudim. Bill Willingham je jedna klasična gigkčina.

Kako sam video na osnovu intervjua, čak i kad je došao do bogatstva i slave, nije našao neku sisatu pičketinu i valjao se u šampanjcu i kokainu sa njom. Ne, on se zavukao negde u Minesotu, živi sa  mačkama i smišlja fejblse. Dobro možda je peder, not that there is anything wrong with that.

Hm a možda je moja vizija uspeha u životu koja podrazumeva sisate kurve , šampanjac i kokain banalna i nezrela !? 

U svakom slučaju bio on peder ili jednostavno ima strah od žena, za nas je dobro. Potpuno je posvećen radu na fejblsima i vidi se da prosto diše i živi sa njima 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. To se oseća u svakoj epizodi, evo usuđujem se da kažem  da serijal nema ni jednu epizodu koja je klasičan nepotrebni filer.

Njegova posvećenost išla je do te mere da kad je pisao knjigu Peter and Max – A Fables Novel, iznajmio je kuću u kojoj je Kipling napisao knjigu o džungli. Inače ova knjiga nije potrebna za razumevanje centralnog serijala, neke stvari se u njoj pojašnjavaju, ali preporučio bih je isključivo hard core fanovima.

BornInTheRun

Kompleksnost fejbls univerzuma

Fables univerzum je prebogat, da ne govorimo koliko tu ima potencijalnog materijala za eksploataciju u narednim godinama.

Pored modernog doba koje ovaj serijal prati, postoji i viševekovni period njihovog boravka na zemlji. Zatim postoji period njihovog boravka u matičnim svetovima u trenutku kada su napadnuti od misterioznog uzurpatora.

Fables se bavi modernim vremenom a na kašičicu dobijamo neke priče iz prošlosti. Likovi su toliko razvijeni da svaki može u bilo kom trenutku da preuzme glavnu ulogu. Kako serijal odmiče prosto se oseća da likovi guše jedni druge i vape da im se dodeli više prostora kako bi pokazali što više iz svog repertoara.

Taj problem se delimično rešava  spin off-ovima.

BornInTheRun

Jack of Fables spin-off


Jack je na spektakularan način proteran iz glavnog serijala, rekavši da odlazi i da se više neće vraćati, a da sa sobom vodi svoje najdraže crtače.

Njegov serijal je ispričan u 50 epizoda tj 9 trejdova. Mišljena su oprečna - neki ga vole, neki ne.

Meni je izuzetno drag serijal. Neke od scena su antologijske npr kad Jack spava sa plavušom (prethodno obeščastivši njene 2 sestre) a onda slavodobitno poskoči zbog kompletiranja het trika sestara, dok ga sa zemlje polugola plavuša zgranuto posmatra.Ovaj serijal je neka vrsta kontrateže centralnom serijalu. To je bio način autoru da se odmori od pisanja jedne mračne i ponekad depresivne priče. Jack of Fables je sve što Fables nije, lepršavo napisani, veseo strip koji prati avanture jednog luftiguza i samoživo-sebičnog vetropira.

Jack se se iz epizode u epizodu obogati , zatim prokocka sve što ima, zavodi lepotice, napija se, ne vodeći računa o tuđim osećanjima. Živi bez ikakve odgovornosti i nikad ne snosi posledice za svoje infantilne postupke. I što je najbitnije nikad se ne kaje za svoja nedela. Sve ono što svaki normalni muškarac želi od svog života.


Dakle osim što nam serijal Jack of Fables omogućava da proživljavamo ono što smo oduvek želeli  a nikad nećemo biti u prilici, on radi još jednu bitnu stvar za Fables univerzum.

Priprema teren za veliki event, koji će objasniti postanak fejblsa a možda i celog univerzuma, koji će kulminirati spektakulatnim mega cross-over-om The Great Fables Crossover. The Literals je one shot koji ima centralnu ulogu ovog cross overa.
Ne brinite, sve je ovo skupljeno u 13om trejdu Fables-a, ali vam ipak preporučujem i čitanje  Jack-a.
Ako ni zbog čega drugog onda bar zbog svršetaka  serijala koji je genijalan i krajnje prikladan
BornInTheRun

Cindarella spin-off


Drugi spin off, ili bolje reći serija one-shotova je Cindarella. Pratimo spektakularne misije, jednog od najvažnijih operativaca fables zajednice – Pepeljuge.


Plavušica je svoje vreme na zemlji iskoristila izučavanjem svih veština koje joj mogu pomoći da postane neka vrsta ženskog Džems Bonda . Naziv prvog trejda Cindarella: From Fabletown with love je naravno aluzija na From Russia with Love. 6 epizoda skupljene su u jedan trejd.

Šerif fejbls zajednice je otkrio da neko diluje magične predmete iz fejbls sveta među ljudima. To je velika opasnost za Fabletown, tako da fejblsi šalju svog najpouzdanijeg tajnog agenta da istraži ovaj slučaj.


Drugi trejd Cindarella: Fables are forever uskoro izlazi.


Pisanje Pepeljuge Bill je preustio Chris Roberson koji uspešno piči sa svojim serijalom Izombie za vertigo.

BornInTheRun

1001 Nights of Snowfall

To je prikvel centralnom serijalu. Snežana koja je poslata na bitnu misiju u službi Fabletowna zarobljena je od strane zlog sultana.
Kako bi odgodila svoje pogubljenje preuzima ulogu Šeherezade i sultana zabavlja pripovedanjem priča. Naravno svaka od tih priča se bavi prošlostima likova Fables serijala.


BornInTheRun

#20
Fables: Werewolves of the Heartland

Fables: Werewolves of the Heartland je grafička novela koja je već dugo odlagana i po poslednjim najavama izlazi krajem godine. Veliki zli vuk konačno dobija ono što je davno zaslužio, svoj strip.


BornInTheRun


Bitna karakteristika Fejblsa je to da uvek možemo očekivati drmanje statusa kvo, neočekivane obrte, ubistva glavnih junaka.

Glavna priča serijala vezana za uzurpatora koji ih je proterao iz domovine ima svoj kraj. Saznaćemo ko je on, zašto i kako je uradio to što je uradio i hoće li fejbsi uspeti da ga pobede i vrate se u svoje svetove.

Zapravo Fejblsi nam daju sve ono što bi potajno očekivali od savršenog stripa a nikad to na glas ne bi smeli da zatražimo.

I onda na samom kraju kad bi trebalo da se spusti zavesa, mi dobijamo novi event i novu centralnu priču, još uzbudljiviju i napetiju od predhodne. I kad se i to razreši opet kreću nova uzbuđenja. Možete sami zaključiti kakav je trend i čemu sve to vodi.
Fejblsi su neiscrpni izvor dobre zabave a mi imamo strip pred sobom koji će nas zabavljati i u narednoj deceniji.


BornInTheRun

114 epizoda, 10 godina izlaženja, 2 spin off serijala, gomila one shot-ova, knjiga i pripovetke, 28 Ajzner nagrada


Ako to nisu dovoljne reference da otpočnete čitanje onda jebi ga

BornInTheRun

uh mislim da je pisanje ovog topika jedina nesebična stvar koju sam ikada uradio

Elesar

Nevezano za, po obicaju lucidno i nadahnuto Bornovo pisanje (da postoji Oskar za najbolje pisanije na forumu, dobio bi ga on :D), Fables merkam vec duze vreme i nadam se da cu uskoro zapoceti, ako nista drugo, a ono sa upoznavanjem serijala.
Vader: Ante i Ibra nemaju pojma!
Ko je sledeci na meniju?

Lord Vader89

Quote from: BornInTheRun on February 14, 2012, 03:56:08 AM
Bill Willingham peder ili strah od žena

ovo objasnjava stav prema svim zenskim likovima u serijalu
sve same drolje i vestice

Lord Vader89

Quote from: elesar on February 14, 2012, 10:11:00 AMFables merkam vec duze vreme i nadam se da cu uskoro zapoceti, ako nista drugo, a ono sa upoznavanjem serijala.

kad se setim da si "prodato" rekao, ima vec godinu i po skoro, eeee....
umesto da se manes ovih skrivenih lica i demijana, ti odugovlacis ovakve stvari, cccc....

Elesar

Znam, ali evo prilike.
A Demian nije los, ne gresi dusu...
Vader: Ante i Ibra nemaju pojma!
Ko je sledeci na meniju?

Силни

Quote from: Lord Vader89 on February 14, 2012, 10:13:30 AM
kad se setim da si "prodato" rekao, ima vec godinu i po skoro, eeee....
umesto da se manes ovih skrivenih lica i demijana, ti odugovlacis ovakve stvari, cccc....

Е ако си му рекао...

Gustav

Mozda najbolji topik i predstavljanje stripa koje sam do sada video!
Tacno toliko da ti zagolica radoznalost  i probudi zelju!

Da imam viska para, otvorio bi izdavacku kucu i otkupio prava za Fablese  [sign-owned]
Superhika za predsednika Srbije! Da nastavi da krade siromašnima i daje bogatima!