Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

borgKnjiga o lavirintu

Scenario i crtež: Džef Lemir

Darkwood, HC (170x260) na 256 strana...

S početka čitanja bio sam pomalo razočaran. Nekako mi delovalo kao pravi Holivudski kliše... Otac pati za gubitkom deteta, zapustio se, zamršena brada, cigara u ustima, u ruci flaša viskija... Preko dana zombi radnik, asocijalni samotnjak. Noću kreću fleševi sećanja na ćerku, koji blede...
Supruga koja se preudala, pokušava da gura dalje normalno kroz život. Distancirajući se od njega...
Koliko li sam filmova pogledao na taj fazon...

Ali ovde Lemir vešto ubacuje i fantastiku, mistiku, simboliku... Plete mrežu lavirinta, i polako kroz pripovedanje vodi nas ka izlazu.
Autor se baš potrudio da skocka priču, i u tome prilično uspeo. Dobra dinamika, nema praznog hoda, ubačeni elementi koji priči mogu davati dubinu ili višeslojnost. Crtež mi se svideo. I  monohromatsko bojenje je dalo dobar prateći efekad. Na stranicama gotovo da nema više od dve do tri boje. Što je po meni još jedan plus ovoj priči.
Što se izdanja tiče, prilično dobro odrađeno. Rotografika... Jedinu zamerku bih mogao uputiti na račun malo krućeg poveza, pa kod scena gde je tabla preko obe stranice imamo loš rezultat.Svidela mi se ona plava boja kako je ispala.

Sve u svemu, nikakvo remek delo, ali ima sve ono što dobrom stripu treba. Ja nešto i ne volim mnogo Lemira, ali me ovim pozitivno iznenadio.
Ovde je uzeo sebi slobodu da stvori delo kakvo želi, posle zasićenja od naručenih naslova.  I dobro je ispalo.
Resistance is futile.

Dzonka

#16081


Carlos Trillo & Enrique Breccia - Hodočasnik zvijezda

Prelep poetičan strip o tročlanoj posadi koja plovi galaksijom kako bi se vratila na planetu Zemlju. Putovanja su bajkovita i u njima imamo prilike da sretnemo vile, čarobnjake, divove, patuljke i raznorazna druga nadrealna bića, koje je Breća odlično upakovao u svoju prepoznatljivu atmosferu, a Triljo začinio poukama, mudrošću i filozofijom. Šteta što Hodočasnik ima premalo epizoda i što imate osećaj kada zatvorite strip da ste se probudili iz nekog sna, ali može da posluži kao odlična podloga za Alvara Mayora, kojeg ću u skorije vreme overiti.

Istakao bih priče "Planet sličnih", "Bajka za djecu" kao i dvodelnu epizodu "Merlin želi znati" i "Odgovor".

broj1

Lepo da si procitao Hodocasnika koji je meni znatno bolje legao nego Alvar Mayor. U Hodocasniku mi je sve nekako u potaman dozama dok je u Alvaru nacickano malo previse. U Hodcasniku cini mi se da je bilo nesto malo pri kraju sto mi zasmetalo ali nista sto je nesto puno uticalo na konacnu ocenu.
Sto se tice Alvara nadam se "caru drugog citanja" :) mada bi verovatno trebao nabaviti drugo izdanje nego da opet citam "ciglu" koju imam  [mikey]

borg

#16083


UMPAH-PAH

Čuveni dvojac - Gošini/Uderzo

Nešto poželeh da se opet dohvatim ovog junaka. Skoro sam pronašao i sličice koje sam sakupljao nekad...
Pročitao u dahu. Plašio sam se da ne bude dosadno. Al, naprotiv, prilično zanimljivo. Ili bolje reći simpatično.  :)
Malo mi zasmetala štampa, al dobro... Danas bi to bilo umiveno, prilagođeno...
Pojavom Asterixa prekida se dalji rad na Umpah-Pahu. Pa se i ostalo na ovih pet epizoda.
Ono što mi je glavni utisak posle ovog čitanja i nema mnogo veze sa ovim stripom. Ima neka fora sa dimnim signalima, i ja se nasmejao. A  tri dečaka (rodbina) pored mene od kojih najstariji 11 godina se zainteresovaše, i ja im prepričavam i skontam da oni ne znaju šta su to dimni signali...
Podsetilo me kako se moj otac čudio kako ne umem da napravim prangiju kad sam bio njihovih godina, a ja nisam ni znao šta je to... Novo vreme baca u zaborav neke stare stvari.

Marketprint odradio pet zasebnih albuma. I dalje se na oglasima mogu naći relativno jeftino. Ceo komplet za par crvenih.
Ne verujem da će neko ovo integrisati... Mada, sa vrcavim prevodom i boljim materijalom, ovo može biti simpatično i danas...
Nije to ni obimno.  160-170 strana ako su ubačene naslovnice i pogovor/predgovor...
Resistance is futile.

Aleks

Da. Današnji klinci se dopisuju mobilnim telefonima, za razliku od nas starijih koji smo se sporazumevali dimnim signalima, dok su naši stari pucali iz prangija.  [bravo2]

borg

Pucao si i ti iz prangija, priznaj. Ti si ta generacija.   ;D
Resistance is futile.

Ljuba XO

Jedno dobro integralno izdanje Umpah-Paha bila bi prava stvar.

naker777


Ljuba XO

Toga se malo i bojim [bitenails2]

Saveta Govedarevic

Quote from: Ljuba XO on July 25, 2022, 11:20:39 PM
Toga se malo i bojim [bitenails2]
Bojao se ti toga ili ne to sve staje u 1 integral( samo zbog težine meni nemoguće čitanje)

Robotech

DW Solomon Kejn: Pripovesti 1 4+/5

Obradovalo me je ovo DW izdanje, jer Solomona Kejna sam negde čitao i ostao mi je u dobrom sećanju. Polako sam ovih dana čituckao ovu knjigu i sasvim je to solidno. Pričama nedostaje što su previše kratke, pomalo naivne. Nekad je to savršeno urađeno a nekad i ne baš. Crtež je fenomemalan, posebnu draž imaju ilustracije koje su između priča. Priprema i štampa je na potrebnom nivou, DW je to solidno uradio (posebno bih izdvojio fenomenalne prevode stihova), možda samo taj sadržaj što je ostao, ili možda tako i treba?

Robotech

Quote from: broj1 on July 27, 2022, 08:02:47 PM
Koji veseljak je prevodioc ovog dela? [laf]

Prevodila je Jelena Jokanović.

Robotech

Nikad čovek 1-3
Pročitao sam sva tri dela jedan za drugim, i stvarno ne mogu da se ne složim da je ovo izuzetno delo. Ovolika količina nesreće, bede i kukavičluka je impozantna, uz ogradu da su ga traume iz detinjstva svakako usmerile u sopstveno urušavanje. Kraj odličan, baš kakav treba da bude.

ness1602


Proctor Valley Road
Skroz nenametljiva prica, lici na the woods i recimo na ovu novu seriju Stranger things, ali je nekako vedrije i normalnije. Klasicna prica,70e,klinke i cudovista. Dosta dobar crtez,ako zanemarimo neke manjkavosti koje se mogu pripisati scenaristi(Dark side je izasao tek 73e ,a majica koju nosi ova je po tome). Boje su isto super uradjene,taman u toj nekoj pustinji,onako zuto-zeleno sve.
Ne znam sta je ovde tacno radio Morrison, pretpostavljam premisu,ali nema previse ludila.
CIA niggers

naker777

Digao si ruke od Boom comics teme zar ne  :D