Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

broj1

Ovo ce da se cita narednih godinu dana

TANGENTE (PRADO)
SPIRU U ZEMLJI SOVJETA
NAJKULIN POVRATAK ZEMLJI
STRIPOTEKINIM ZAVEJANIM STAZAMA
(TANIGUCI)
GARULFO
SEDAN ZIVOTA KOPCA
LYDIE
ATENTAT (KOLORKA)
DOK SVIRA FADJO
TRILOGIJA NIKOPOL (NE KOLORKA)
BAS OVDASNJI (KOMIKO)
JA, FRANSOA VIJON
COLT FRONTIER (TOPPI)
MANUEL MONTANO (PRADO)
MAUS
KOMANDANT MARK (OBOJENI PROGRAM)
ZAGOR MAXI DUGO PUTOVANJE
GJO 1 i 2
DJECA KAPETANA GRANTA (malo veci format)

NIJEDAN VELIKI BLEK  [cry2]


Blizu je bila i Lena da se usunja na spisak ali..

Saveta Govedarevic

Borže Drakula vs. Frankeštajn koji ti je bolji?

Aleks

Quote from: borg on June 26, 2022, 11:23:01 PM
nema onog mešanja stilova kao u Drakuli (što je meni malo bolo oči)

Nema mešanja stilova u Drakuli.

borg

Quote from: Saveta Govedarevic on June 28, 2022, 10:09:44 PM
Borže Drakula vs. Frankeštajn koji ti je bolji?

Isti su mi. Kada bi ih objektivno ocenjivao oba bi počastio sa (slabom) četvorkom. I to ih izvlači crtež.
A možda sam prosto mator za ova dva romana.  ;D
Kada bih posmatrao kao skup ilustracija, odlična oba, ali za strip mi fali malo hemije...


@Aleks, ispravio. Hvala.
Resistance is futile.

broj1

#16069


Kolorka Specijal 33 Djeca kapetana Granta

Kada je izasla obicna kolorka ovog stripa nisam bas nesto skakao od srece i na kraju ispade dobro kada se to izdanje brzo rasprodalo i bilo je javljeno da ce se isti strip stampati u vecem formatu. Ovaj put sam "zagrizao" i to u prvu ruku zbog crteza. Ovaj reprint je nekako deo slavljenja petnaestogodisnjice Fibre i stvarno izdanje je prelepo.

Nisam neko ko je gutao klasike Zil Verna ali sam relativno nedavno citao jednu drugu strip adaptaciju ove price pa sam znao otprilike sta da ocekujem. Lako je inace nekako vuci paralale izmedju ovog stripa i plasta i ocnjaka ali nema veceg smisla (dosta desavanja na moru , zivotinjoliki "ljudi" (kako bese bolji izraz nesto na a*? antropromorfni tako nesto, tip dialoga itd). Meni je uglavnom godila atmosfera u stripu sve ide dosta lagano, uglavnom se kulturno obracaju jednom drugom a ipak prica gura napred.

Zadnja cetvrtina mi je nekako najbolja malo zbog toga sto verovatno nisam procitao onu drugu adaptaciju do kraja pa nisam znao tacno sta ce da se desi ali i zato sto je sve nekako dobilo na ostrini u tom zadnjem delu.

Malo mi sada zao sto nisam stopirao  vreme tokom citanja ali dobije se puno (specijalno iz vizualnog aspekta)  za pare ulozene u strip (2300 dinara). Drago mi da sam mogao citati ovo u cugu bez vecih pauza.


Tesko ovo nekome preporuciti ali tesko da cete se prevariti uzimanjem ovog stripa ako vam se i ne svidi nekom drugom ce ili cete ga dosta lako "utopiti" nekome u buducnosti...
tako da uzimajte dok ga jos ima
(jos jedno izdanje ovog stripa tesko da ce fibra raditi, iako imaju magicnu formulu kako raditi ovo izdanje na najbolji nacin).Lepo je Markos napisao za ovaj strip
"Jedina mana, ako je tako možemo nazvati, tako atraktivnog i preko svake mjere lijepog crteža je što se strip jako sporo čita pošto oko uporno zastaje na svakog kadru, uživajući u sitnim, finim detaljima poput nabora na odjeći, tekstura, prijelaza boja, igara svjetla i sjene"

http://www.stripovi.com/recenzije/strip-album-album-klo-sp-33-djeca-kapetana-granta/2805/

Robotech

Spiru: Nada iznad svega - drugi deo 

Ako je kod prvog dela u meni bilo i zrna sumnje, sad ga definitivno nemam - fantastičan strip. U prvom delu sam bio prijatno iznenađen sposobnošu autora da se izrazi suštinu u klasičnoj formi stripa, i u drugom delu je to na izuzetno visokom nivou, Emil Bravo je autor od koga ću uzimati sve što izađe.
Radnja govori o životu pod okupacijom, ne tako ubistvenom kakva je bila kod nas (naravno, ipak je to "Zapad"), gde Spiru i Fantazio pokušavaju da budu verni sebi i stavu o tome šta je ispravno a šta nije, dok pokušavaju da prežive.
5/5


Милош

Quote from: Милош on May 15, 2022, 01:28:58 PM

Елем, услед неизлетања Карвена да ли ће чека проширивати делатност на остатак Велмановог опуса, купљен Самима, плашећи се распродаје прибавих први Последњи атлас.
Како човек уклопи гомилу ликова, брдо различитих прича, митологију алтернативног света а да ништа од тога не делује пренатрпано или пак штуро. Генијачно!
Цртеж ефектан, без детаљисана, овде ми је (за разлику од неких других Француза) са композицијом од угл.3 каиша, формат колорке легао. Шта више, кад би се маргине испеглале ценим да је могло проћи као Б5.
Врх ми је и, што је прича ограничена на 3 тома. За разлику од самих где љубоморно чувам самог од себе 3.интеграл.

Довршио и трећу књигу. Квалитет, свака част.

Anto

#16072


Zidrou&Godi:Krcko-Opasnost vreba na ostrvu Lezileba (Najkula)

Krckove avanture na Lezilebu (Grbavici/Siromašku) u režiji Zidroua,što se mene tiče,ne mogu da ne valjaju.
Ne znam koliko su svi upućeni u ovaj kultni humoristički serijal belgijske strip legende,Rejmonda Mašerota,dovoljno je samo reći da su ga zvali francuski dizni.
Dosta godina kasnije,dobijamo svojevrsni omaž,nešto slično kao što imamo serijale Une aventure/Vu par... za Spirua i za Taličnog.
Zidrou daje modernije viđenje doživljaja Krcka i Minimalka,sa nekim elementima koji su mi se dopali (šutiranje u međunožje) i oni koji baš i nisu (ne može bez pederluka više,mada je ovde u maloj količini) - priča koja je poslužila za podlogu je Proždirači,na osnovu koje je snimljen film,te Krcka i Minimalka zovu na promociju u gradovima Lezileba;dok se u pozadini dešavaju teroristički napadi u cilju odvajanja jednog dela ostrva od monarhije.

Šta reći - nostalgija je ovde,u mom slučaju,odigrala značajnu ulogu,i uživao sam u stripu - bilo je tu prostora i za bolju priču,mogao je Zidrou uraditi nešto revolucionarno poput Brava na Spirouu,ili Bonom na Taličnom,ali zadovoljan sam pročitanim,pri čemu je sjajan kraj veliki plus.
Najkulino izdanje je odlično,uz primedbu da mi je nedostajalo što nije ostala Grbavica.

4.5/5
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

naker777

Quote from: borg on June 26, 2022, 11:23:01 PM


Frankenstein
Scenario i crtež : Georges Bess (adaptacija romana)

Fibra, Orka Specijal 43, 208 strana (C/B), uvećan format (248 x 332 mm).

Samo izdanje kada se uzme u ruke deluje prilično impresivno. Gabaritno, utegnuto, moćna naslovna strana. Sjajan uvod u ono što sledi...
A unutra je prava vizuelna poslastica. Bess prilično konstantan, nema onog mešanja vrsta crtanja tušem kao u Drakuli (što je meni malo bolo oči), tj, na svega par mesta ima laviranja, ali se odlično uklapa sa susednim scenama. Ima jako dobrih scena. Pročitao sam strip, relativno se brzo čita. a onda opet otvorio i malo razgledao crtež. Prosto, to je ono što ostavlja trag. Još na ovom uvećanom formatu, hrapavom papiru...
Ne znam da li je do materijala ili do štampe, ali crno mi nije dovoljno crno. Ima još nešto, al to nisam siguran da li je do mojih očekivanja ili postoji nešto tu... Na primer dok sam čitao DW izdanje Jezovnika - Rajtsona, u priči Crna mačka, mogao sam da osetim emociju, oseća se u atmosferi ludilo. Uvuče se neka jeza. Kad sam pročitao priču, pomislio sam da ludilo može biti zarazno.   [bitenails2] Rešio sam se tog stripa, jer mi stvarao neku nelagodu, iako mislim da se radi o remek delu (što se prve priče tiče). I sve je to Berni postigao na relativno malo strana.
A ovde, kod Bessa, nisam mogao da osetim skoro ni jednu emociju. A poenta je na emocijama. Jer kad je glavni junak stvarao svoju kreaciju života, razmišljao je samo o fizičkim aspektima - kako će srce da kuca, da li su nervi povezani itd. A ono što je stvorio je biće koje oseća, misli, tuguje, raduje se. I strip se upravo bavi tim sazrevanjem. Na preko 100 stranica je predstavljeno biće koje prolazi put od odbacivanja, patnje, otuđenja, preko osećanja pripadnosti, spoznaje ljubavi, nade do besa, mržnje i osvete.

Fali mi malo one stripovske alhemije pa da kažem to je to!
Svakako ostaje u kolekciji. Bar dok se ne zasitim crteža.  :)


Bess me je osvojio sa svojom lucidnošću već sa Belim Lamom, ali nakon što iščitah Drakulu i sad i Frankenštajna cenim da se ovaj čovek može svrstati u sam vrh crtača današnjice. Kakvi su to samo oštri potezi olovkom, kakva je to samo upotreba crne boje.. Treba se češće pričati o Bessu, neverovatan crtač  [bravo2]

Fibrino Absolute izdanje dostojno tretira težinu Bessovog crteža; format, izbor papira, sjajna naslovnica, sve je vrhunsko i ovo je prelepo izdanje  [juznapruga2]

Ako se objavi sve što je najavljeno deluje da će ova 2022 godina biti jedna od najplodnijih godina ikada što se tiče ljubitelja c/b crteža; komšijin Frankenštajn, Monsters, Legenda o Arnu, Castellinijev Surfer, Black & White Batman na većem formatu... Crno i belo je ponovo u modi  ;)

Ljuba XO

Bes je majstorčina! Beli lama stripčina, Drakula i Frankenštajn vrhinski! Crno i belo je uvek u modi zahvaljujući ovakvim genijalcima.
I da, s nestrpljenjem čekamo Legendu o Arnu!

Robotech

Darkwood: Helvećani  4/5

Nikad nisam Helvećane nešto posebno voleo. Korto je povremeno odlazio u svetove koji su samo njemu znani, traži a po nekad i nalazio ono što misli da mu treba, i to je ok. Ovde nikad nisam imao dobar osećaj tokom čitanja, jednostavno mi je previše izmaštanog, nema tog balansa koji nagoveštava da je sve to i na ovom i na onom svetu ili svetovima. I u tome je, naravno, puno genijalnih i poetskih momenta,  proces i svedočenja su fenomenalni.

DzonkaBastien Vives - Polina

Odbijala me je baletska tematika i naslovnica na kojoj dominira roze boja, međutim reših da dam šansu Polini i nisam se prevario, čak sam i uživao prilikom čitanja.

Vive nam svojim minimalizmom u crno-belo-sivoj tehnici prikazuje Polinino odrastanje, karijeru, sazrevanje i odnos sa strogim učiteljem baleta. Prva polovina stripa je ukrašena brzim, kratkim i fluidnim dijalozima i time utiče na dinamičnost radnje i za tren nas uvlači u život jedne devojčice kojoj je san da se oproba na plesnoj sceni.

Strip na prvi pogled odiše sa jednostavnošću kako scenarijom, tako i crtežom, ali je zapravo delo sa veoma jakom emocijom, poukom i vizuelnom lepotom.

broj1

Zanimljiv je to fenomen kad nas recimo naslovnica odbija od kupovine/citanja.
Voleo bi reci da je to kod mene redak slucaj
nego da mi je vaznije ono sto su drugi pisali o samom stripu za odluku za kupovinu

Evo jednog primera naslovnice koja verovatno retko kome lepa "na prvu" a jos redje lepa onome sto ne zna  nista o autoru stripa
(ja sam znao i imao nade da ce sadrzaj biti dobar, i bio je :) )

stara dobra malo deblja perlica :)


ness1602

Jes, ni ja ovo nisam uzeo,bila mi krs naslovnica,mada je vec tu perla riknula.
CIA niggers

borg

#16079


Tiho, tiše

Scenario i crtež: Jason

Komiko, crno-belo na 192 strane, HC.

Strip obuhvata dve priče. Prva je kraća, na 67 strana. Ali meni malo bolja nego druga. Mada, nisam siguran da sam ispratio (skontao) drugu priču kako treba. Predstavljanje uobičajenih životnih dogodovština uz tragediju, i posledice koje takvi događaji mogu ostaviti. Glavni cij je prikaz emocija kroz niz životnih iskustava. Autor se poslužio i malim trikom, pa je priče smestio u svet antropomorfnih životinja, ne bi li lakše dočarao emocije. Uz malo teksta i uz simpatične likove ove priče se brzo čitaju. Meni lično, delimično uspešno pripovedanje. Oseti se neka teskoba, tmina... Ali mi preovlađuje neko osećanje sterilnosti, hladnoće...
Nedostatak teksta, siromašniji crtež, brzo prelaženje preko događaja sigurno ne doprinose da mi osetimo emocije ili psihološka stanja naših aktera.
Nije me nešto Jason ubedio da nastavim da ga čitam.


Inače, strip sam dobio na poklon od najaktivnijeg forumaša posle Anta. Uz jednu Don Rosa vizuelnu poslasticu.  [bravo2]

Resistance is futile.