Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

Snake Plissken

Plus je i sranje strip, tako da je sve tu.

Pjerooo

Quote from: Paka01 on April 06, 2018, 02:15:58 AM
Jesi cijeli serijal pročitao?
Vrh je, među boljim stvarima uopće koje sam čitao, epitet "epski" pravo odgovara za ovo... Trebalo mi je par dana dok mi se ne slegnu svi dojmovi. Toliko je grandiozan, maštovit, unikatan i originalan. Prva liga.

Aha, celi serijal. Nevidjeno je dobar  [hail2]

PjeroooProphet


Ok, hajde da probam ponovo. Odmah na početku treba reći da je ovo jedan od retkih slučajeva kada je valjalo poslušati Nessovu preporuku. Hvala mu  :) (ali je i dalje gej).


Ne pamtim kada sam poslednji put čitao neki ovako dobar SF, mislim da su mi se s godinama kriterijumi prilično snizili, a pritom mislim na SF u maltene bilo kom obliku – film, serija, crtać, strip, knjiga, video-igre itd. Kako je lepo kad te iz takve učmalosti izbaci neko izvanredno delo i podseti na dane kada si prvi put čitao Dinu. E, to je Prophet.

Zaplet: pffft, ne vredi da pokušam da se bavim time osim u najkraćim crtama. Nekih 10000 godina u budućnosti, staro Zemaljsko carstvo se ponovo budi i želi da osvoji poznati univerzum. Međutim, budi se i Džon Profet – jedan od bezbroj klonova kojeg je Zemaljsko carstvo proizvelo, a ujedno i heroj prethodnog galaktičkog rata u kome se protiv pomenutog carsta borio. Profet okuplja staru ekipu i polazi u novi okršaj. Eto toliko.

Prophet nije lak za čitanje, jer čitaoci skoro nikada ne nailaze na čvrsto uporište gde mogu da predahnu i pokušaju da se orijentišu u izmaštanom svetu ovog stripa. Bezbroj planeta, tehnologija, vanzemaljskih vrsta, konstantno pozivanje na događaje o kojima ne znamo ništa, radnja se brzo odvija... preznoji se čovek čitajući ovakvo štivo. Ali to je ujedno i najveća čar ovog stripa – nema panike i straha, već se osećate tako predivno izgubljeni u sasvim nepoznatom svetu, a nema boljih uslova za nezaboravnu avanturu.

Uticaje nije teško raspoznati: ima tu Dine, Mebijusa (čak se i sâm Arzak pojavljuje u jednom kadru), Drijea, pa čak i Konana i mnogih drugih. Najviše me podseća na neku Metal Hurlant ludnicu i to na najbolji mogući način. Ovo je američki strip koji se kao takav raspoznaje jedino po engleskom jeziku, a po svim ostalim pitanjima ovo je fantastična mešavina razl. škola stripa i beskompromisno autorski strip. Teksta je izrazito malo, a ni stil nije uobičajen. Crtež je sjajan i dosta podseća na evropsku školu. Više crtača se smenjuje, a zanimljivo je da svaki ilustruje avanture jednog od glavnih likova. Tako se često desi da na jednoj stranici postoje paneli tri razl. crtača. Srećom, njihovi su stilovi mahom podudarni i ništa ne bode oči.

Voleo bih da napišem još zilion stvari, ali ne mogu da prenesem sve utiske u reči. Prosto rečeno, ovo nije štivo za laganu konzumaciju praćeno instant zaboravom. Ovo je prava avantura. Ko izdrži – biće nagrađen stripom kome moderni francuzi i ameri (u 99% slučajeva) nisu ni do kolena  [hail2]

Boux!


Snake Plissken


Lord Vader89


xander

Eno ti Vejderu iskočio Rosa danas u narodnoj verziji, pa pojuri umesto što ovde pišeš svašta. Taman da ga svugde sa sobom nosiš.

Lord Vader89

ma imam ja Rosu u portabilnim verzijama jos od vremena pre nego sto su pale prve porudzbine na BD, podstaknute mojim prosvetiteljskim radom na DW**Darkwood, ne Dojče Wele****xexexxexe welisav

Snake Plissken

#12278
Ahahahahha budalo ;D

EDIT

Da napisem stogod o procitanom.

Sabute - Malo drveta i gvozdja, Besna KobilaNije mi ovo ispalo bas toliko dobro na kraju. Jako volim Sabutea osim kad pokusa da nacrta decaka i devojcicu i mrzi ga da se potrudi, generalno on ima probelm s licima:ali ovde mi je to nekako bilo nesadrzajno. Kontam pricu, sve je jasno, nije losa tema, ali zaista se strip moze prelistati kao novine jer potrebe za nekim udubljivanjem i nema, niti ce vas nesto bas uvuci. Nedostatak teksta nije problem, njega nema ni u Sam samcit, pa strip kida.
Za mene, najslabiji Sabute.Hellboy - Crv osvajac, System
Predobar Crv, nisam ga dugo citao. Cak i u ovom CBu radi posao. Koliko je ovde stvari umesano, a kako to sve dobro funkcionise. Dodje mi da se ubijem ste ne izgurasmo onaj PDF onomad...
Kad malo bolje razmislim, nisam nikad ovaj strip citao u papiru. Mogu reci da mi je sada, nakon citanja koje je ukljucivalo i culo dodira, strip bolji bar 30% i malo sam manje otupeo od silnih skenova, vise cenim sam strip.


Snake Plissken

Dobro, to nije puno, moze se overiti. Mada zazirem od tvojih preporuka, kao i od Pakinih, a jos kad ste saglasni, vec sam se usrao. ;D

Pjerooo

Nemaš šta da izgubiš, ionako ništa ne kupuješ  [juznapruga2]

Snake Plissken

Vreme je jedini neobnovljivi resurs!!!!!

jocko

Zašto piše na sajtu Comic vine da Prophet počinje sa #21? Da li to znači da treba da se čita i prvih 20 issues?   
Off

Lord Vader89

bolje je prvo da procitas Vinov i Rajtsonov trk, pa tek onda ovo ostalo