Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

Koleman

#12255


Veoma bogat integral velikog italijanskog autora Dina Batalje. Integral se sastoji iz tri celine koje se sastoje iz nekoliko priča dužine do desetak stranica. U prvoj celini Batalja je za uzore uzeo nemačke romantičare. Ono što mi se najviše dopalo kod ovih priča jesu ideje, realizacija istih mi se i nije posebno dopala. Favorit bi mi odavde ipak bio Vojcek. Druga celina - Golem i druge povesti mi se jako dopala i ona je meni i najbolja u ovom integralu. Izuzetno je zanimljiva Pakost Đavolova kako zbog same priče, kako i zbog crteža koji je prilagođen ovoj srednjovekovnoj hronici. Nije preskočen ni čuveni Totentanz, Golem i naravno Lavkraft kome je Batalja posvetio jednu jako atmosferičnu priču. Možda bih kao najslabiju priču izdvojio Neobični slučaj Doktora Džekila i Gospodina Hajda, verovatno zato što sam upoznat sa ovim delom, ali daleko od toga da se radi o lošoj priči. Treću celina je posvećena Edgaru Alanu Pou i njegovim tajnovitim i maštovitim pričama. Iako slabija od prethodne celine i ova se u suštini sastoji većinom od jako zanimljivih priča poput Neobične pustolovine Hansa Pfala ili Skočizabca. Valjalo bi pomenuti i crtež koji je zaista izuzetan, razumljivo je to što se nekome neće dopasti, ali kvalitet se ne sme osporiti.

Utisak o integralu mi je jako pozitivan, svakakvih priča ovde ima, različitih crtačkih stilova, zaista jedno odlično izdanje.

Imrahil

Quote from: swamp thing on March 31, 2018, 03:17:39 PM
Meni su prva dva onako, ok, ali je broj 3 jedan od najboljih bonelija koje sam pročitao  [hail2]

Da nije odnosa Dixa, Anike i ostalih žena bila bi među boljim ;D
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

koze123

Donald Duck: Christmas on Bear Mountain (FB)Šta mi uradi Vejderu..
Šalim se, oduševljen sam bio kad sam video ova izdanja na BD-u i još sa nekim sniženjem. Ovo je stvarno prelepo - pravi opuštajući (dečiji) strip, koji mi je lego ko budali šamar, i to u fenomenalnom izdanju Fantagraphicsa. Kad već pominjem izdanje - Story Notes na kraju su pun pogodak, i uvek je lepo pročitati neka tumačenja i detalje koji su vezani za priče + naravno Barksova kratka biografija. Barks je super ovde, i sve stičem utisak da kako teče knjiga tako se i likovi razvijaju, te mi je svaka sledeća priča bila sve lepša i lepša i sve sam više i više u njima uživao. 4 duže priče (oko 30 stranica) u koje spada i prva epizoda u kojoj se pojavljuje Baja ikad (i po kojoj se i samo izdanje zove), te fenomenalna priča Ghost of the Grotto koja je meni pored pomenute vrhunac knjige. Vrlo interesantan i nepredvidiv kraj, baš ne znamo kuda nas Barks vodi - i to mi je glavna čar ovih priča. Znam kako će početi, znam da će na kraju biti sve u redu, ali ono što se dešava između ne može ni da se nasluti. Pored te 4 priče, najviše imamo 10-stranih pričica (moj favoriti Three Good Little Ducks i The Terrible Turkey) i par priča od jedne stranice. Barks tu provlači tadašnja savremena pitanja i dosta stereotipa, a Paju kao lika ne možemo da ne volimo - baš zato što toliko liči čoveku. Uvek ima neke probleme, pokušava da se finansijski održi, te iskazuje sve mane koje mi ljudi imamo - ljubomoru, zavist, osvetoljubivost (što je i temelj Barksovog humora) - ali i vrline koje ga čine toliko dopadljivim. Eto ukratko neki utisci, ova izdanja stvarno treba imati svaki ljubitelj Pataka, a koliko vidim skuplja Barksov rad 1947 godine (give or take) - mada je Vejder to detaljno obradio u odgovarajućoj temi. Pravi užitak i nadam se da ću uskoro pročitati i nastavak i napisati po neki kratak utisak o njemu.

5/5

swamp thing

Quote from: Imrahil on March 31, 2018, 04:17:39 PM
Da nije odnosa Dixa, Anike i ostalih žena bila bi među boljim ;D
Ne sjećam se baš najbolje, pa ne bih mogao da komentarišem to oko žena, ali mi je ostalo kao jedina glupost u toj epizodi ona scena kad se popne uz toranj onom kukom, baš je nekako odskakalo  ;D
Moram tu priču obrnuti opet ovih dana

koze123

#12259


Invincible vol. 1 - Family Matters

Mark je tinejdžer, sin najvećeg superheroja Zemlje. On radi u nekom Burger Kingu, ide u školu, ponaša se kao najnormalniji momak - sve dok jednog dana ne shvati da i on počinje da ispoljava očeve moći. I tad Mark oblači odelo, i uz ekipu drugih tinejdžerskih heroja brani Zemlju! Zabavno je ovo veoma, brzo se čita (doduše u trejd ulaze prva 4 broja samo), Kirkman ima finu ideju, malo omaža superherojima, malo sprdnje na njihov račun, malo tinejdžerskih sapunica. Sviđa mi se zasad, krenuću da čitam pa dok me ne smori. A vidim da ovo ima 150 brojeva - što mi nije ni čudno kad je Kirkman u pitanju. Ko zna gde će ići priča.  :D

Invincible vol. 2 - Eight is Enough

I brojevi 5-8 su solidni. Petica ide nekako standalone, komična, zabavna. Sledeća tri broja imaju kontinuitet, i nastavljaju da prate Marka i njegove dogodovštine pri orijentaciji na koledžu, pa sve do vrlo interesantne epizode u kojoj konačno upoznajemo Guardians of the Globe. Tako da mu sedmica dođe veliki omaž superherojima (prvenstveno DC-u i Justice League-u konkretno) sa sve fenomenalnim obrtom na samom kraju. Baš to nisam očekivao, good job Kirkman. Generalno zasad Kirkman ne postavlja neke subplotove kao što sam mislio da hoće, već prosto priča teče bez nekih ograničenja. Vrlo me zanima nastavak (posebno posle preokreta u sedmici), tako da zasad ovo šljaka nekako.

Invincible vol. 3 - Perfect Strangers

E sada je već ovo preraslo u odličnu stvar. Ovo se čita u jednom cugu, posebno poslednja tri broja (11,12 i 13) gde je Kirkman naglavačke okrenuo sve što je radio i pripremao u prethodnih 10 brojeva.  [bravo2] Znakovi su bili tu, detalji koji nisu štimali, ali sve je to autor lepo doveo u vezu i nakon 11. broja sam prosto ostao sa otvorenim ustima. Nije više ovo serijal gde se kod superheroja čuje bam i on padne, ko dečiji crtaći - krvi ima do kolena, čudi me samo što se ne psuje kočijaški.  Sad me je već strip veoma zainteresovao, i jedva čekam da se bacim na nastavak i vidim šta je dalje osmislio autor. Crtež mi je odličan od samog početka, što sam zaboravio da pomenem, prost, kao neki animirani film, baš odgovara stripu. Nastavlja se omaž superherojima i njihovim protivnicima, a i humor je sve vreme super (npr. scena u striparnici je genijalna). Naslov trejda fenomenalno odgovara radnji (što mi i nije nešto bio slučaj sa prethodnim al ko da ima veze neke).

Invincible vol. 4 - Head of the Class

Slabiji u odnosu na prethodni trejd koji je pokidao, ali svakako zabavno. Aftermath velikog preokreta, i većinom nastavak života glavnih likova. Mark završava srednju školu i samo što nije krenuo na koledž, balansira superherojski posao sa devojkom koja njuši da nešto nije u redu itd. Pretpostavljam da će joj uskoro reći, sve naginje ka tome. I konačno je Amber predstavljena kao dopadljiva devojka a ne samo kao tamo neka koja se prilepila za njega, nije bezlična više. Epizoda sa Marsom je bila kul, posebno cliffhanger na kraju - biće zabavno kad se Kirkman pozabavi tom konkretnom pričom. Takođe se uvode i paralelne dimenzije što mi se vrlo svidelo - zanima me na kojoj je strani crnja, još je sve nedefinisano. Standardan humor, brzo idu i ovi brojevi, ne razvlače se. Ide se i dalje sa ovim.  ;D

kokan

Jan Dix 1-3

Jedinica malo šteka,ali zato su dvojka i trojka više nego odlične.
Mnogo bolje od većine epizode DD zadnjih godina.
Jedva čekam izdanje Čarobne,pošto mi i najava za četvorku izgleda više nego obećavajuće.
Neznanje je moć

PjeroooProphet

Isuse, ne znam odakle da počnem... kakav strip  [shocked2]

Suludo dobar SF, fasciniran sam. Stvarno ne znam šta da dodam, moram još da sažvaćem utiske.

jocko

Mene taj Prophet podseća na Mebijusove stripove. Sigurno zbog crteža.
Off

xander

A vidiš, meni je Mijazaki prva asocijacija na ovaj crtež što ga je Pjero postavio.


Paka01

Quote from: Pjerooo on April 05, 2018, 10:19:32 PM
Prophet

Isuse, ne znam odakle da počnem... kakav strip  [shocked2]

Suludo dobar SF, fasciniran sam. Stvarno ne znam šta da dodam, moram još da sažvaćem utiske.

Jesi cijeli serijal pročitao?
Vrh je, među boljim stvarima uopće koje sam čitao, epitet "epski" pravo odgovara za ovo... Trebalo mi je par dana dok mi se ne slegnu svi dojmovi. Toliko je grandiozan, maštovit, unikatan i originalan. Prva liga.
"There's no such thing as a good time for bad luck"


Vladimir

Quote from: jocko on April 05, 2018, 10:36:31 PM
Mene taj Prophet podseća na Mebijusove stripove. Sigurno zbog crteža.
cela ta ekipa oko brandona grahama se lozi na mebijusa i trandze

Imrahil

Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.


xander

Ja ne shvatam tvoje čuđenje. VČ je to.