Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

Dzek Denijels

#16320


Uzeo strip sa ostalim Lokomotivinim izdanjima na sajmu.
Ono što me je najviše privuklo je crtež (viđen u kratkom preview-u) i naravno Lansdejl.

Jedna kratka klišeizirana priča o usamljenom "kauboju" koji dolazi u grad i spasava ga od "zlikovaca".
Samo ima i nekih specifičnosti: grad je pust, neće spasiti nikog živog i na kraju nema happy ending-a.
Podseća na neke Dylanove avanture (inače nisam neki ljubitelj istog), samo je u pitanju velečasni Džebedaja, lovac na različite natprirodne zlikovce.
Dakle priča je mix fantastike i horora, solidno upakovana u western okruženje.

Autor očigledno nije imao nameru da se razmahne scenarijem, tako da je priča isuviše kratka.
Sve je nekako zbrzano, nabacano, prilagođeno da stane u tih famoznih 96 strana.
Nije bilo dovoljno prostora da se prvenstveno poradi na karakterizaciji glavnog junaka.
Ostaje utisak nedorečenosti, bar meni.

Ono što mi se svidelo je crtež i atmosfera.
Danijele Sera je odlično dočarao pustoš i napetost u gradu "duhova", melanholična lica i prazne poglede "stanovnika", beznađe koje sve okružuje...
I to je po meni najveća vrednost ovog stripa.

A4 format i HC daju neki šmek ovome.
Neminovno i veću cenu. 

Na kraju kad se sve sabere, priča čiji potencijal nije iskorišćen, zbrzana i skraćena u 96 strana.
Iako stvar popravlja dobar crtež i atmosfera, mislim da će se svideti samo ljubiteljima žanra.
Inače izdanje Lokomotive tehnički odlično...

borg

#16321


Neverovatno putovanje – (Prva knjiga)

Scenario: Denis-Pierre Filippi, crtež:Silvio Camboni

Integral sadrži prva tri albuma, na 146 strana, plus dve strane bonusa (naslovne stranice drugog i trećeg albuma originalne edicije: Le Voyage Extraordinaire ), format:215 x 295 mm, boja, tvrde korice...

Teško je komentarisati scenario jer priča nije završena. Zamislimo svet Žil Verna, koji se nastavlja tamo gde se stalo sa "20.000 milja pod morem". U toku je prvi svetski rat. Sile osovine napadaju Francusku i Englesku. Nemački bombarderi kreću prelet preko Lamanša, kad iz mora iskaču neke robotske mašine i uništavaju nemačke avione. Ni francuske krstarice nisu pošteđene. Deluje da su ti podvodni roboti nepristrasni. Uništavaju kako jednu tako i drugu zaraćenu stranu.
Za vreme tog rata u jednom internatu rastu i obrazuju se dvoje vršnjaka, dečak i devojčica, čiji su očevi rođena braća. Otac od dečaka je naučnik, zanesenjak koji nema vremena za dete, jer je stalno u laboratoriji.
A otac od devojčice je pustolov, i sa suprugom povremeno pošalje razglednicu ćerci uvek sa neke druge egzotične destinacije. Zadnji put su ćerku videli pre sedam godina...
Deca, ili možda mladić i devojka, teško je reći koliko godina bi trebalo da imaju. U jednom kadru su grudi devojčice već formirane a znanje koje ima je na nivou odrasle osobe. Plus se direktor internata žali kako 12 godina nije odmorio od njih. Ako su u školu krenuli sa sedam, onda imaju skoro 20. I više nisu klinci. Iako su na poslednjoj korici predstavljeni kao klinci genijalci.
Stoji to da su genijalci.
Uglavnom zaplet počinje tako što im javljaju da se spakuju, idu kod roditelja devojčice za raspust.
Dečak pokušava da dokuči šta je sa njegovim ocem. I saznaje da nije sve uobičajeno. Tada kreće da se odmotava misterija i započinje avantura. Svet pun zelenila, robota, inovativnih mašina i intriga.

U ovoj avanturi se pojavljuju brojni likovi za koje se ispostavlja da su svi agenti, špijuni, rade za nekog. Milion začina u priči. Nekad scenaristi presole čorbu, ali dobro. U ratu je sve dozvoljeno.  ;D

Ne mogu da ocenim priču, jer je puna nejasnoća, neobjašnjenih stvari. Verovatno će se to razmotavati i otkrivati kasnije, u sledeća dva integrala. Ali mogu reći da je zanimljiva avantura, maštovita, bajkovita.
Crtež mi je išao na živce u početku. Koliko je lep i prijatan kada se prikazuju predeli, mašine, građevine, toliko mi je bio trnovit kada se crtaju ljudi. Ali se posle čovek navikne na te krupne oči (koje zauzimaju trećinu glave).

Ima nekih grešaka u tekstu tipa:


Štamparija Simbol. Nakon pročitanog malo se na pregibu plastifikacija naborala i uvukla vazduh. Štampa solidna, mada... Na 34. i 35. strani na primer mi je malo zamućenije. Možda niža rezolucija ili šta znam.
I bude tako po neka strana malo zamućenija štampa, dok ostale budu kristalno čiste.
Što se prevoda tiče, moglo je možda malo slobodnije. Na primer udavilo sa referencama prilikom upoznavanja sa novom nastavnicom. Pa i sa gornje slike, zar nije mogao neki slatki prevod za Svitles nastavnicu... Uz diznijevski crtež moglo se malo i diznijevski igrati sa imenima. Inače, kad smo kod te slike, gospođica je prevedena kao nastavnica. Što znači da su još u nivou osnovne škole? Ili je trebalo u prevodu da stoji profesorka. Takođe su crtani visinom do grudi odraslih. Pa hoće li mi neko reći koliko imaju godina? :)

Sve u svemu, ovo je jedna lepa avanturica, koja obećava. Rekao bih da je ciljna publika nešto mlađeg uzrasta. Recimo ono vreme kad se čita 20.000 milja pod morem... Ali ne fali ni nama malo da se podmladimo.  ;D
 
Resistance is futile.

naker777
Den 1 - Ričard Korben (Lokomotiva)


Konačno da neko u regionu počne da objavljuje one bolje Korbenove radove. Den je punokrvna muška testosteronska erotska mač & magija fantazija gde se ne baš najbistriji ko od majke rođen muškarac napucan mišićima mlati sa gušterolikim čudovištima i raznim drugim fantazijskim bićima dok pokušava da pronađe magični spektar moći kako bi spasao damu bujnih poprsja i pokazao joj šta je njegov masivan piton u stanju da uradi. Kod scenarija zaboravite na logiku jer je prepuna nebuloza, priča je ovde manje bitna u svakom slučaju, ali neki glavni motiv koji se ponavlja je metamorfoza tj. preobražaj.

Korbenov crtež je ovde ono što pleni, grafički titansko delo uzimajući u obzir kontekst vremena u kom je izlazilo, vizualije imaju sve ono što bi neki andergraund treš fanzin strip trebao da ima. Korben ovde koristi sijaset različitih tehnika poprilično inovativnih za to vreme, upotpunjenih sa njegovim iskustvom u animaciji, i na to još dodao zaista impresivan kolorit lucidnih boja pomoću kojih je ofarbao njegove od gline vajane likove sa uvek nesrazmernim proporcijama toliko karakterističnim za ovog autora, ali što potpuno ima smisla za njegov maštoviti svet Nikadođije.

Dobra zabava je Den, a vizuelno grom gromova. Teško je i zamisliti koliko su ljudi bili zgroženi i šokirani kada je ovo izlazilo u realnom vremenu  :)

borg

I Najkeru kako bi ocenio/preporučio strip kojem je scenario, priča nebuloza. A crtež vrh sa miksom različitih tehnika i lucidnih boja i nesrazmernih proporcija?

 ;D
Resistance is futile.

naker777

Ljuba: 10/10
Antoan: 1/10 (kada izda Fibra granitna 8/10)
Naker: 6.7/10

U svakom slučaju, za ljubitelje crteža Den je imperativ  :)

naker777
Crvena figura plodnosti - Kristijan Laks (Najkula)


U ratovima se gube ljudski životi, a gubi se i kulturna baština celog jednog naroda. Strip rađen po narudžbi muzeja Luvra gde pratimo jednog momka imigranta na trnovitom putu iz Afrike do Francuske kako bi odneo u Luvr umetničku dragocenost svog naroda. Tokom ovih putešestvija se nameće pitanje šta je dragocenije i vrednije spašavanja - umetničko delo ili ljudski život? Tematika skoro pa identična priči Fading Embers iz odlične video igre This War of Mine.

Aktuelan strip koji prati trenutna politička dešavanja, uz jednu veoma lepu grafičku podlogu, možda čak i previše "lepu" za strip ovakve tematike. U stripu ima jako malo teksta, čita se brzo, ali zato ima pregršt lepih kadrova i pejzaža pustinje, peska, drveća, mora itd. Ne znam koliko je sve ovo zaista potrebno u stripu gde imigranti bivaju pretučeni, prevareni, silovani itd. Malo manje "lepih" nemih kadrova prirode, a malo više teksta kako bi mogli da se zbližimo prema likovima ili osetimo neku empatiju prema njihovoj sudbini, bi bio bolji balans po meni.

Lep strip, a tužna ljudska sudbina. U svakom slučaju podržavam objavljivanje stripova ove tematike jer su bitni  ;)

borg

#16326
Mene priča ostavila ravnodušnim. A crtež je divan.

Ranije sam čitao neke od ovih stripova iz Luvr serije.
Ima na ovom linku i slika sakupljenih desetak naslova na temu sa varijacijama.

https://darkwoodforum.rs/index.php?msg=656109
Resistance is futile.

naker777
Pacijent - Timote le Buše (Najkula)


Monstruozan zločin je potresao jednu familiju gde su svi članovi mučno ubijeni, izuzev maloumne devojke koja je glavni osumnjičeni, i mladog momka koji je doživeo amneziju i završio u bolnici. Kroz razgovore ovog pacijenta sa zgodnom psihoterapeutkinjom koja mu pomaže da se priseti šta se stvarno desilo, saznajemo sve više detalja koji će pomoći razrešavanju ovog zlokobnog zločina..

Nezahvalno je pisati detaljno o ovom stripu jer je reč o misteriji pa ne želim da nekome upropastim draž čitanja, pa moram sakriti većinu osvrta. Autor se ponovo dotakao slične ideje koju je koristio u svom najboljem stripu, Dani što nestaju, o poremećaju ličnosti gde se dve svesti mogu nalazi u jednom telu. Interakcija između pacijenta i psihologa je centralni deo oko kojeg rotira priča, i njihov odnos je toliko napet da se može seći nožem, odličan crtež seksi doktorice jedan do glavnih razloga za ovo. Ko je pažljivo čitao primetiće da ceo taj erotski nabijen odnos između pacijenta i doktorice umnogome podseća na mit o Akteonu i Artemidi koji se u jednom momentu spominje u stripu. Kako priča odmiče saznaje se da Ana pati od profesionalne deformacije, i ona nezadovoljna monotonošću svog naizgled savršenog života boluje od toga da nekome pomaže kad već ne može da pomogne samoj sebi (ovo se može naslutiti iz kadra kada Ana sprečava da muva potone u šolji čaja). Zaokret u priči nastaje nakon što Ana hipnotiše momka, i stvari nakon toga krenu da teku nizbrdo (scena kada Pjer guši i ubija onog momka je zaista bila mučna za gledanje, jebem ti život). Ana piše knjige o svojim pacijentima i popularna je autorka, a rečeno je da hipnoza može podsvesno da deluje na onoga ko se podvrgne toj terapiji, čime autor otvara vrata teoriji da Ana nije toliko naivna i da je možda uticala na momka kako bi mogla da i dalje piše o njemu i zarađuje, i da se priča može i shvatiti tako da je ona "pacijent".

Nije toliko dobro kao Dani što nestaju, ali ni ne treba da bude. Dobra misterija, dosta psihologije i podsvesnog, veoma dobar crtež i seksi glavna heroina, meni dovoljno  :)

broj1

Jel to te "Dani sto nestaju" najavio neki srpski izdavac?

naker777


vatrena_stenica

Stvarno?! To bi bilo baš kul. Dani su ne odlični, nego sjajni! To je moj utisak, jer je mene tako nekako roknula priča u glavu. Jedino mi crtež nije baš dostojan priče, al' je priča zato fenomenalna. I ne mora se nužno tumačiti kroz fenomen višestruke ličnosti.

Iz mog ugla, ništa što je Timote napisao do sada ne može da se meri sa Danima. Dani, pa sve ostalo. Ne znam kakav će nastavak imati 47 žica, onaj prvi deo je za sada korektna misterija i ne bih da mu sudim dok ne zaokružim priču, ali trenutno je Pacijent bolji od Žica.

borg

#16331
Izgleda sam ja jedan od retkih kome Dani nisu nešto posebno.
I ja se slažem da se u stripu akcenat stavlja ne na višestruku ličnost nego više na odnos okoline prema takvoj osobi. Bar sam ga ja posmatrao više iz tog ugla.
Na temu višestruke ličnosti, Grad od stakla mi je bolji. I to bolji značajno.Resistance is futile.

naker777
Balada za Sofiju - Filipe Melo, Huan Kavija (Najkula)


Matori namrgođeni slavni muzičar pred tvrdoglavom mladom novinarkom nevoljno otvara svoje srce i dušu i prepričava svoj turbulentan život pun gorčine, slave, ljubavi, bogatstva, kajanja.. Strip pomalo podseća na Burtonov film Big Fish jer glavni lik prepričava svoj život kroz svoja sećanja koja su varljiva kategorija, često krivi istinu, ubacuje nemoguće, nadrealne momente, što priču čini nerealnom, ali upravo ti magični momenti daju priči aromu ljudskosti. Crtež se odlično slaže sa scenarijom, pogotovo kolor čiji topli i svetli tonovi odišu životom i čine priču egzotičnom i lepšom.

Argentinsko-portugalska veza nam je podarila prelepu, ali prelepu grafičku novelu  :)

Filipe Melo je kao bonus napisao kompoziciju Balade za Sofiju koja može da se presluša na njegovom YT:vatrena_stenica

Quote from: borg on December 11, 2023, 01:52:16 AMIzgleda sam ja jedan od retkih kome Dani nisu nešto posebno.
I ja se slažem da se u stripu akcenat stavlja ne na višestruku ličnost nego više na odnos okoline prema takvoj osobi. Bar sam ga ja posmatrao više iz tog ugla.
Na temu višestruke ličnosti, Grad od stakla mi je bolji. I to bolji značajno.


Nisam ja ni tako Dane interpretirala, tj. nije mi bio toliko bitan ni uvid iz tog ugla. Više kao da čoveku sopstveni život izmiče kako vreme prolazi - k'o pesak kroz prste, narodski rečeno. Možeš nekad samo da stojiš i gledaš. Robovanje poslu, robovanje zahtevima drugih da se nešto mora, robovanje porodici, svuda neko robovanje i davanje i iscrpljivanje. Nešto se možda i zadrži u obrisima, ali uglavnom svakodnevnica, problemi, život "odraslog"... postaju dominantni i tako svi hobiji, razdraganost, šarenolikost, kreativnost, sloboda... polako, ali sigurno, odlepršaju da se ne vrate. Ta neminovnost je užasna, poražavajuća i tragična. Kad tako gledam, svi mi imamo u sebi više ličnosti, raznih "boja", "težina" i sklonosti. Prevagne ono što dopustimo. Vrlo je moguće da sam pogrešno razumela strip, ali iskreno, nije da me briga. Kao korisnik umetnosti uopšte, imam pravo da je interpretiram onako kako vidim, osećam i želim. Da li će to autoru da se dopadne, nije moj problem, jer da nije otvoren za interpretacije, ne bi ni objavljivao svoje delo. Tako ja to shvatam. Ne sećam se svih detalja, davno sam čitala, prvo na španskom (jer sam do njega prvo došla), pa onda na engleskom, tako da se ne sećam baš svih delova i tačnog kraja. Al' ni to mi nije bitno. Ono što ću zasigurno zapamtiti jeste analogija koju sam napravila u glavi, tačna ili ne.

Sramota me da priznam, ali Grad od stakla preskačem godinama. Moram ispraviti tu grešku, videh da si ga baš nahvalio.

ness1602

#16334

Rex Mundi Omnibus 1-2
Evo mislim da sam sa  Elesarom pricao o ovome pre tacno 10 godina cini mi se.
Upakovano u dve knjige od po 600 stranica,realno oko 500 stranica stripa,plus sitne price i galerija.

Ovo je naravno u rangu svih indie ostvarenja, kornjace, Cerebus, itd ,znaci covek nije nesto poznat bio pre ovoga, skupio love i napisao strip.

Sinopsis bi bio kratko recimo slicno kao davincijev kod, ali u totalitarno-klerikofasicstickoj Francuskoj oko 1933 godine. Ocigledno je da se autor zaljubio u Pariz,pa je resio da sve to pretoci u strip,tako da je to jedna od dve najjace stvari u stripu, maestralno putesestvije kroz sam pariz a i sire. Druga stvar koja je za cistu desetku, jeste vojni deo price, koji ide paralelno sa glavnom pricom, i to je takav uzitak pratiti, da je to nenormalno, cak se i na kraju navija za negativce(dobro ne bas na kraju ali u 3/4 stripa).

Za crtez uglavnom nemam zamerke, bio je jedan crtac negde na pola koji mi je bio malo muljav, ali ne bih ga previse pljuvao. On je u funkciji price, nikada ne zauzima previse tako da je skoro pa u istom rangu.

Jedini minus meni jeste recimo malo taj kraj i rasplet, gde je to dobilo neku fantasticnu notu, mada opet i nije tako lose. Mozda je jednostavno prvi omnibus,tj prvi deo toliko dobro isplaniran, da jednostavno dvojka nema sanse da dodje do toga.

Mini pricice su ok, do filera, tako da nesto i specijalno nemam da komentarisem iste.

Znaci, za ljubitelje istorije, ratova, crkve i prave dobre misterije. Cista petica i stvarno dragulj americkog indi stripa.
Iskreno recimo,meni je cak prvi omnibus bolji od Helboja,toliko je dobro raspisan, tako dobro melje svako izdanje,dodatne novine i sve sto ide uz to. Covek je napravio ekosistem i to tako dobro radi,pa cak i covek u belom.
CIA niggers