Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

john connor

Gideon Falls 4 knjiga

Sjajan nastavak, cini mi se da je mnogo toga, na tako malo strana, receno u 3 i 4 trejdu. Bez pada, dobar ritam, sve sto mozes pozeleti od stripa, misterija se rasvetljava, horor kakav treba...sve za 5+.

Trejd odlicno uradjen, kao i prethodnih 3.

Aleks

Galaktus Žderač svetova

(Darkwood)Galactus the Devourer je strip, čiji glavni junak je Srebrni Letač/Silver Surfer, a ime iz naslova pripada njegovom prvom protivniku, sa kojim je sudbinski vezan. Reč je o mini seriji od 6 epizoda (prva i poslednja su zamalo dvostruko duže od standardnih), koja je svojevrsni "love-letter" prvoj seriji o Srebrnom Letaču (Silver Surfer Vol. 1 1968–1970 Lee/Buscema) i ljubiteljima iste. Ove kultne, danas klasične i redovno reprintovane epizode, neki bi označili vrhuncem crtačkog rada Johna Busceme u Marvelu i od njihovog pojavljivanja čitaoci su priželjkivali da vide još njegovog Surfera. Marvel je to omogućio u ovom serijalu (pored još nekih retkih pojedinačnih epizoda). Buscema je ovde u poznoj fazi svoje karijere (1999.), ali većina poštovalaca će biti zadovoljna prikazanim (iako je Sienkiewicz neobičan izbor za tušera).

Scenario Louise Simonson ne sadrži ništa specijalno, to je standardna varijacija na temu Galaktusa koji ugrožava Zemlju, a najveća zamerka je da je previše stranica utrošeno na ovu priču, koja bi bez suvišnosti, bila brža i efektnija.

Dodatni crtač Jon J. Muth, čiji crtež deluje kao visoko korektna skica je, srećom, ubačen na prvu-uvodnu epizodu i solidno se uklopio, a ne na kraju, kako to Marvel ima običaj da uradi (i tako pokvari serijal i zadovoljstvo čitalaca).

***

Soldier of fortune

#16037


Vijeti&Binjamini:Pioniri nepoznatog (Čarobna knjiga)

Anabel Stokvud, angažuje profesionalnog vodiča i po čuvenju poznatog pustolova, da vodi ekspediciju kako bi pronašla oca, naučnika i istraživača, koji je nestao u zabitima neistraženih predela Nubijske pustinje. Na tragu im je organizacija iz senke sa živopisnim negativcima, neobičnih kostima i gedžeta, u najboljem stilu viktorijanskog steampunka.
Glavni junak je i bivši oficir britanske vojske kojeg muče tajne iz prošlosti, a usput srećemo i njegove prijatelje, ali i neprijatelje iz bivšeg vojničkog života.
Brzo se otkriva da postoji i dobra organizacija poput Baze drugde, koja je takodje zainteresovana za ekspediciju, jer je krajnji cilj devojčinog oca bila neka vremenska mašina koja će odrediti sudbinu čovečanstva, jer otvara portal ka praistorijskom dobu.
Zvuči kao radnja natrpana svim i svačim, ali tako i jeste. Prenatrpano. Kraj je zbrzan, ali i pored toga je doneo neočekivan obrt bez srećnog kraja, čime je donekle izvukao priču.
Crtež u ovoj klasičnoj SF steampunk viktorijanskoj avanturi je izvanredan, sa puno detalja, i on je, pored solidne ideje, najbolji deo ovog stripa.

KolemanZdravko Zupan - Veljko Kockar strip, život, smrt

Reč je o simpatičnom izdanju koje sakuplja sve stripove, ilustracije, naslovnice jedne u vreme izdavanja knjige jako zagonetne ličnosti Veljka Kockara. Zografovi i Zupanovi predgovori, iako ne preterano dugi, pružaju nemali broj informacija kojima približavaju ličnost tragično preminulog umetnika. Što se tiče samih stripova, ima i slabih, ali i nekih poprilično solidnih ostvarenja. Izdvojio bih Kaktus Batu, kao i priče Čarobni prsten i Zlatan cvet. Ima nekih finih naslovnica, kao i zanimljivih erotskih ilustracija objavljivanih u Bodljikavom prasetu. Sve u svemu, sigurno je trebalo dosta truda, sve sakupiti, osmisliti i objaviti, tako da je lepo imati za neke ne mnogo velike novce ovakvo jedno parče istorije.

Takodje, zna li neko zašto je nedostupan film Poslednja avantura Kaktus Bate. Ciljna publika nije preterano velika, ali kad je već ima nije na odmet nekako film učiniti dostupnim.


Soldier of fortuneZVER - Bruno Ena/Luidji Siniskalki

Još jedan dobar strip iz Boneli edicije Romanzi a fumetti (Romani u stripu).
Obična policijska akcija se nenadano završava hvatanjem serijskog ubice. Policajac iz akcije postaje mega popularan, ali nakon što ga iskoristi netalentovani pisac da opiše dogadjaje i postane bogat, kola kreću nizbrdo za policajca.
10 godina kasnije mlada talentovana agentica (svaka slučajnost sa Clarice Starling je namerna) se zainteresuje za slučaj i otkriva nove pojedinosti.
Opet je sada već bivši policajac u žiži interesovanja jer prvobitno osudjeni je možda nevin.
Dobri preokreti, radnja drži pažnju - krimi noar priča je uvek dobitna kombinacija.
Crtež korektan. Generalno sam zadovoljan celokupnim utiskom.

Dzonka

#16040


Étienne Davodeau - Lulu, oslobođena - Fibra

Da li ste ikada pomislili da se sklonite od svih svojih problema tako što ćete otići na neko pusto ostrvo?

Lulu je nezaposlena sredovečna žena, kojoj je kap prelila čašu kada je još jednom odbijena na intervjuu za posao. Ona napušta muža i troje dece i počinje da živi u trenutku. Prepušta se sudbini koja je nosi u avanturu bez cilja, unosi vedrinu u životu i vraća osmeh na lice.

Odlična autorova tema, ali je nije dobro razradio. Čitajući strip dobio sam utisak da Lulu svojim činom ništa nije postigla i da je "oslobođena" samo na nekoliko nedelja.

Crtež je sasvim dobar, ali kolorit mi je odlično legao. "Jesenje" pastelne boje, pogotovo na plaži pored mora, podiže ovu dvodelnu priču na viši nivo. Sviđa mi se kompozicija tabli kod Davodua, ali posebno briljira kod crteža gde se proteže preko cele pasice.

Dzonka

#16041


Gordan Mihić & Bane Kerac & Branko Plavšić - Balkan Express - Tampograf

Ovo integralno izdanje je direktni nastavak na istoimeni film iz '83, gde se nalaze 6 epizoda po 20 strana. Tandem Plavšić i Kerac su na stranice verodostojno preneli poznate nam likove Popaja, Pika, Lili... fizički skoro svi liče na glumce iz filma. Banetov crtež je standradno lep, čak na momente podseća na velikog Magnusa.

Scenario je bolje prenesen na strip nego na drugi deo filma, koji je veoma loš. Dijalozi u stripu su duhovitiji, priča više drži pažnju, facijalne ekspresije su odlične, atmosfera za tri koplja bolja od filma.

Velika je šteta što strip nije završen, odnosno fale još dve finalne epizode da bi priča bila gotova. Nadam se da će Bane jednom zašiljiti olovku i završiti Balkan Express, a bilo bi još lepše da se adaptira i prvi film kako bi imali kompletno nacrtan Mihićev scenario.
Strip obavezno čitati nakon gledanja prvog filma, a drugi deo zaobići u širokom luku.

Anto

Quote from: Dzonka on June 16, 2022, 01:02:21 PM
Étienne Davodeau - Lulu, oslobođena - Fibra

Odlična autorova tema, ali je nije dobro razradio. Čitajući strip dobio sam utisak da Lulu svojim činom ništa nije postigla i da je "oslobođena" samo na nekoliko nedelja.
odlično je razradio - normalno da nije ništa postigla,zato što je žena.Jel moguće drugačije kod njih??
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

chile

Ta Lulu je takvo smece da nemam reci, otprilike kao kad neko u Holivodu resi da dobije oskara pa napravi random lbgt/woke/blm govno na koje mediokriteti svrsavaju
"nećeš nekažnjeno srati po meni i mojim prevoditeljima"

Dzonka

Šta znam, mogu da te razumem... Meni je bila čitljiva, samo što mi nema neku jaču dubinu, nedorečena mi je nekako

Soldier of fortuneLunov Magnus Strip (LMS) - Kavez

Što bi rekli na jednom sajtu za stripove: Nostalgična bomba!
Dok je VČ sa Zlatnom serijom krenuo u restartovanje edicije, Golkonda je sa ovim brojem krenula bukvalno u nastavak LMS. Od broja 999, imitacijom žućksatog papira i kartonskim koricama bez ikakve plastifikacije, sa kopiranjem uvodnika i generalno dizajna, izborom epizode Velikog Bleka, pokušano je budjenje nostalgije. I to prilično uspešno.
Na šezdesetak strana je kompletna priča domaćeg Bleka, nikad objavljenog, po scenariju Svetozara Obradovića i crtežom Marinka Lebovića.
Solidna priča, dosta zanimljiva, ali previše kratka. Moglo je to da se obradi na još strana. Dobar zaplet i ideja ipak izvlače ovu kratku priču. Crtež je dosta prost, sa uočljivim odsustvom detalja a na mnogim mestima bez pozadine uopšte.
Druga priča je tek započeta, ovde je već klasičan crtež a priča je baš dečja, što je jelte i odlika ovog junaka.
Čeka se Broj 1 da kaže svoj sud o nastavku LMS edicije.. Stay tuned..

chile

Quote from: Dzonka on June 16, 2022, 08:03:13 PM
Šta znam, mogu da te razumem... Meni je bila čitljiva, samo što mi nema neku jaču dubinu, nedorečena mi je nekako
Pokupio strip neke silne nagrade, a sto ti kazes nikakve dubine i poente
"nećeš nekažnjeno srati po meni i mojim prevoditeljima"

broj1

Quote from: chile on June 17, 2022, 06:38:11 AM
Pokupio strip neke silne nagrade, a sto ti kazes nikakve dubine i poente
+1
O Kavezu su podeljena misljenja


Quote from: Soldier of fortune on June 16, 2022, 10:28:45 PM
Čeka se Broj 1 da kaže svoj sud o nastavku LMS edicije.. Stay tuned..
Mislio sam da smo odmakli dalje od zute trake
(ja bogami nisam otkrih dnevnikov tip top humor nedavno, rastura koliko je dobro, ogranicen broj svezaka a ne kao one kilometarske zs i lms)

Realno postoji sansa da ugledam Kavez uskoro pa cu mozda moci reci ponesto
ali eto nekako predosecam da ce mi srce
ili sta vec poigrati vise nego u vezi WC ZS


Ah cek vojniku pa zar nismo vec razjasnili da je ova prica vec izasla u danas vec trazenom integralu Lebovica kojeg su nislije uradili pre nekoliko godina ... sad si me bas razocarao..

Aleks

Durango
Knjiga 1


Yves Swolfs

(Golconda)
Može li scenarista i crtač kao što je Iv Svolfs, autor prosečnih sposobnosti, da bude kreator dobrih stripova? Floskula koja nam kaže kako uspeh čine 90% rada i 10% talenta pokazuje se katkad prilično tačnom, baš na polju franko-belgijskog stripa, gde autori ulažu maksimalan trud i posvećenost u svom radu, kako bi iz sebe izvukli maksimum i nadomestili (urođene?) nedostatke.

Na osnovu prve četiri epizode serijala iz ovog integrala, vestern Durango jeste dobar strip. Razvoj likova, originalnost i "dubinu" priča ne treba tražiti ovde, ali zapleti i razrada su vrlo korektni. Crtež ima manjkavosti, ali sa bojom se ublažuju, a estetika poboljšava. Durango je špageti vestern u stripu, sa do sitnih detalja prenesenom ikonografijom podžanra. Tematski, sa sve nasilnim i akcionim scenama, ćutljivim, opasnim (anti)junakom i sl. Tako da će špagetoljupci biti zadovoljni (neki i prilično).

***

Amemiya

stripove na deviantart i LINE