Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

borg

#16020Salvatore

Scenario i crtež: Nicolas De Crecy
Kolorka 82, 224 str. (dodatak - pogovor, De Cresy, na nepune dve strane)

Jedna prilično simpatična, osvežavajuća basna ispričana na jedan "nevin" način. Svedenog crteža, gotovo skicnog i jednostavnih boja uz mnoštvo sporednih likova pripoveda zanimljivu i maštovitu priču pokrenutu ljubavnim motivima.
Glavni lik je maleni pas u mehaničarskom kombinezonu, sa cigarom u ustima i istančanim njuhom sposobnim da namiriše i najmanji kvar u autu. U svojoj automehaničarskoj radionici on ne popravlja samo automobile. Već ima i tajnu, kojoj se posvetio i koju u svojoj drugoj, tajnoj radionici, polako privodi kraju.
Kako je uvek bio manji od drugih, tako je u društvu uvek bio skrajnut. Kučke nisu obraćale pažnju na njega. Sve dok se nije pojavila jedna mala bogata, razmažena zavijuša. Rekao bih duplo starija od njega. Zavela ga i ostavila. Kao ćerka ambasadora, morala je da se preseli na drugi kontinent.
Naš Salvatore je odlučan da ide zbog ljubavi na drugi kraj sveta! Tajni projekat će mu pomoći u tome, samo da ga završi. Nedostaje još vrlo malo!

U stripu prolazi plejada raznih likova, od kojih su neki više, neki manje simpatični. Ali svakako, lepo uklopljeni u priču. Meni je omiljena bila jedna gotik cica-maca.  [grin2]
Šalu na stranu... Ovo je prilično pretenciozno zamišljeno delo. De Cresy se prilično razmahao ovde. Kao što i sam on reče u pogovoru, ovo je bilo zamišljeno nešto poput avantura Tintina, gde bi naš maleni psić obilazio razna mesta na planeti, upadao u razne avanture dok na kraju ne bi našao svoju dragu. U međuvremenu bi pratili avanture naših sporednih likova. Ali, nekako naglo sve dobija poslednju stranicu. Brojne stvari, iako se daju naslutiti ostaju nedorečene, tako da je realno pomisliti da ovo nije kraj.


Sve u svemu, jako simpatična basna koja se lako čita.
Resistance is futile.


AntoRichardson&Sakai:47 ronina (CRŠ)

Stana Sakai odlično poznajemo (ili barem ja tako smatram) po biseru devete umetnosti,Usagi Jodžimbu (stripu,koji je nažalost potcenjen na ovim prostorima,ma šta ko pričao),a u ovom delu je crtač po scenariju Majka Ričardsona,inače osnivaču trećeg po veličini američkog strip izdavača,Mračnog konja,a koji je nastao po kultnoj japanskoj legendi.

Manje-više klasična priča o časti,pohlepi,odanosti,osveti...ovog puta smeštenoj na tlu srednjevekovonog Japana s'početka 18.veka - mladog,voljenog,časnog...velmožu Asana,carski činovnik naguzi,a njegova ekipa samuraja će to itekako naplatiti.

Sve je Ričardson ovde lepo uradio - postavio scenu,razradio likove,napravio sjajan zaplet kojeg je bez greške odmotavao te bez omaške završio.
Sakai na visini zadatka,boje ugodne oku.
Na sve to imamo i Kazuoa Koikea kao savetnika na priči.

Malo me u čitanju stripa ometalo brdo imena,i trebalo je truda pohvatati ko je sve tu,ali definitivno strip koji preporučujem.Pogotovu ako volite Sakaija,a pogotovo pogotovu ako ste fan samurajštine.
Izdanje bombona.

4.5/5
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

ness1602


Upgrade soul - Bio mi je par godina na cekanju,posto je nesto bio rasprodat, kao i onaj chinese life ili kako vec bese se zove.
Premisa je zanimljiva: Ostareli par zeli da produzi svoj zivotni vek,i prijavljuje se za tajnu operaciju, koja polazi po zlu, i umesto da su njima produzeni ziveti, oni su klonirani , ali u ljude koji podsecaju na krompir,tj zakrzljali.

Kao sto i vidite cudno od pocetka, i prvih nekih 100ak strana mi je bas bilo konfuzno,posto skakuce sa vremenskim periodima, i malo mi je falilo da odustanem barem 1-2 puta. Posle se te kockice lepo sloze, i strip je bas za ljubitelje saj-faja, sa naravno preispitivanjima da li/kako bi/ sta bi i slicno. Crtez je malo losnjikav,nekako na momente kriv,iako dobro ove matorce prikazuje,vise su mi problem doktori,nekako su nedefinisani.

U svakom slucaju bez viska spojlera, strip za preporuku za jedno citanje sigurno,a kome ne budu teske prve stranice, mozda i na vise citanja.
CIA niggers

naker777

Stoji mi ovo na listi već neko vreme, valjda će doći na red uskoro  :D

ness1602

Prebaci napred, to i Manifest Destiny.
CIA niggers

naker777

Rado, ali opskurne mangice imaju tooooliko puno delova.

ness1602

Ih mange pored ovoliko zanimljivh stvari. A gde je tek Old Guard, Elfquest, Flintstones novi i slicno.
CIA niggers

naker777

Maison Ikkoku, Planetes, Opus, Knights of Sidonia  [palpa]

ness1602

Planetes vredi,ali na papiru, stvarno su prelepe one boje i sve. U dve knjizice, taman.
CIA niggers

KolemanVukojev i Meseldžija - Krampi/Kreker Kid

Simpatično stripče koje izmami poneki smešak na licu, koje ima neke zanimljive scenarističke dosetke i ozbiljno dobar Meseldžijin crtež. Plus, tu je i edukativni karakter - nisam znao šta su piljci pre čitanja Krampija. Utisak je da se moglo još raditi na ova dva stripa i da nije iskorišćen sav potencijal, ali ni ove table koje sakuplja ovo izdanje nisu bez vrednosti.Aleks

Kuća X – Moći X
Prvi tom & Drugi tom

(Čarobna knjiga)"Kuća X i Moći X se prepliću, da bi otkrili tajnu prošlost, sadašnjost, budućnost i daleku budućnost rase mutanata! Sve počinje kada Čarls Ksavijer otkrije svoj novi master-plan, koji će izvući mutante iz senke čovečanstva na svetlost."

Kompleksna, inteligentno napisana priča, sa dosta likova, u više vremenskih razdoblja, skokova i "putovanja", Jonathana Hickmana, izvedena je uspešno od strane dvojice vrlo kompetentnih crtača - Pepe Larraza i R.B. Silva-e, kroz dva povezana mini serijala - House of X i Powers of X, od po 6 epizoda.

Iako Hickman malčice guši sa dodatnim materijalima - podacima, definicijama i simbolima, jedini bitan problem sa štivom u ova dva trejda, odnosno toma iste priče, mogao bi biti u nedovoljnoj univerzalnosti tj prevelikoj specifičnosti teme, kojom se prvenstveno ciljaju ljubitelji super-herojskog žanra, posebno dosadašnji verni fanovi i poznavaoci X-Men stripova. Oni ostali, koji će ovom stripu pružiti šansu i dovoljno pažnje, mogli bi da budu prijatno iznenađeni kvalitetom ponuđenog sadržaja, koji iz superherojskog ovde zakoračuje u čisti SF žanr.

****

ness1602

#16032

Nisam imao neka prevelika ocekivanja,ali je ovo ispalo bolje nego sto jeste. Pocetak je dosta zanimljiv,ima pomalo filera ali sve u svemu prijatno. Vidi se da je odradio po mikiju iz 30ih,cela ekipa je tamo,i ovaj polozeni format odlicno prenosi akciju. Pred kraj ima malo filera u onoj stali,mozda je razvuceno jedno 10ak stranica,ali sve ostalo je jako zabavno i dosta dobro nacrtano u principu.
Definitivno su najbolji paneli sa Siljom, totalno su blesavi i zabavni i komotno su mogli njega jos malo da ubace. Sve u svemu ko voli Gotfredsona svidece mu se i ovaj strip.
CIA niggers


ness1602

ma Vader na stripovi bifla reputaciju pa zato svima daje desetke.
CIA niggers