Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

Anto

pročitah ovih dana dva Fibrina stripa sa odličnim reputacijama, od kojih sam očekivao malo više ;i oba su mi dobila vrlo dobru ocenu (4/5) zahvaljujući samim završnicama:Rutu Modan:Izlazne rane (Fibra)

Posle odlične Imovine,isto to sam mislio dobiti i od poznatijeg dela Rutu Modan,Izlaznih rana.
Kobi Franko upoznaje Numi,visoku devojku čudnog ponašanja,koja tvrdi da mu je otac poginuo u jednom napadu bombaša samoubice.
I njih dvoje se upuštaju u neobičnu potragu,izgrađujući pritom vrlo komplikovan međusobni odnos.

Neobičan strip,tintinovskog crteža,nestandardnih dijaloga,postupaka...ali dobro,Izrael je to.Kelly&Nimura:Ja ubijam divove (Fibra)

Još jedan opičen strip - Barbara Torson je krajnje neobična devojčica,petakinja,koja se kroz životne probleme probija maštom,izmišljenim zanimanjem,stvorenjima,događajima.
Upoznaje novu drugaricu,Sofiju,koja će je prihvatiti onakvu kakvu jeste,a najbolji prijatelj u školi joj je psiholog,gospođa Moli.
Iako volim nekonvencionalne crteže,nisam baš skroz zadovoljan kako izgleda Nimurin.
Prelep kraj.

Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

chile

Quote from: Anto on April 21, 2019, 04:48:37 PM
nisam čitao,gledao sam neke stranice na netu
Idealan epitaf za tebe jednog (nece uskoro nadam se) dana
"nećeš nekažnjeno srati po meni i mojim prevoditeljima"

MhejlŠto duže čitam Dampira, naročito u periodu od 50-100 broja koji VČ, nažalost, nije pokrio svojim regularnim izdanjem, to bolje shvatam koliko je neophodno čitati ga u kontinuitetu i prema hronološkom redosledu zarad punog užitka; iako relativno ležerna atmosfera stripa omogućava čitanje velikog broja stand-alone epizoda bez osvrtanja na kontinuitet, Boselijevo sve složenije preplitanje tkanja radnje u "ključnim" epizodama postaje i sve teže za pratiti ukoliko ne možete da sagledate širu priču. Boseli se na ovom serijalu, njegovom "čedu", pokazao kao izuzetan erudita i sintetičar ogromnog broja mitološko-istorijskih narativa u jedan vrlo dobar okvir koji izlazi iz granica klasične Bonelijane: metafizički rat snaga dobra i zla, koruptivni uticaj Gospodara Noći na nasilje i haotičnost ljudske prirode, Dampirova dualna priroda koja sa sobom nosi težak izbor koji je neophodno uvijek nanovo donijeti pred sve većim iskušenjima (naznake čega ste mogli da vidite u "Đavoljem napitku", VČ 23)... Iako se mnogi čitaoci žale na filler akcione priče, čak i one sa vremenom poprime određenu draž i služe kao neophodan predah između Boselijevih obimnijih pripovjetki o Bajronu, Tridesetogodišnjem ratu, vunderkamer kolekcijama, crnoj dimenziji i Šambali i čemu sve ne.

Međutim, ovaj maksi predstavlja značajan promašaj u svakom smislu i nastavlja ustaljenu Boneli tradiciju popunjavanja ovakvih naoko "specijalnih" izdanja pričama koje su zapravo ispod prosjeka čak i regularne serije - svojevrsnim "otpatcima", nedorađenim i nedovoljno kvalitetnim projektima koji su ležali po nečijim ladicama dok nije došlo vrijeme da se utrpaju pod okvir maksi izdanja i tako popune prostor od 288 stranica.

Najveća opasnost jeste da će neupućeni i ležerniji čitaoci poistovjetiti ovaj nivo sa generalnim nivoom kvaliteta serijala uopšte, što bi bila značajna greška: na izvjestan način, ovaj maksi spaja najgore osobine redovne serije, uključujući besmislene akcione epizode prožete repetitivnim scenama, te zagušenost tekstom i istorijskim podacima, ali bez iskupljujućih kvaliteta poput odlične horor atmosfere, humora, kvalitetnog osvrta na stare mitove i legende, itd. Prva priča, "Gospodar osa", je neviđena trešina koja kao da je izašla iz nekog scenarija akcionog hong-kong filma osamdesetih, sa sve zlom kineskom kletvom/demonom, šaolin sveštenicima koji tamane zlo pesnicom smrti, itd. Druga priča, "Tajna čarobne šume", je istovremeno i najzanimljivija, ali je zagušena pretjeranim obiljem informacija koje ne vode nikakvom naročitom zaključku, tako da je, uz sramotno antiklimatično finale, osnovni utisak - propuštene prilike. "Sjene u džungli" je relativno solidna akciona epizoda smještena u šumama Amazonije koja asocira na horor-verziju Mister No avantura, ali počiva na bizarnoj premisi (paralele između vampirskog i Džonstaun kulta, masovnih samoubistava), plus propraćena je apsolutno gromoroznim Gramacionijevim crtežom (neka ga u Zagor specijalima, bujrum). Za likovnu realizaciju prethodne dvije priče pobrinuli su se standardno odličan Doti i solidni Picinino.
Očevu sobu krase gusle stare i crno-bijeli tv...
njegov kapital su gomile knjiga, ideje i problemi

Anto

Quote from: koze123 on April 06, 2019, 12:06:29 PM
Kastaka: Poreklo Metabarona (ČK)

Što se samog izdanja tiče, stvarno je prva liga, i ovakvo izdanje za hiljadarku je smejurija, uporedite sa Fibrom na primer, gde je strip sa ovim brojem strana, istim formatom i jednakim kvalitetom duplo, ako ne i više skuplji. Znači može se i jeftinije.nije duplo ili više,nego1.6 puta.
(primer - https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-141-miris-gladnih-djecaka/564/ )

sa obzirom da je tiraž ČK duplo veći,nelogično bi bilo da je cena ista.
Tako da,iako bih voleo da grešim,teško da se može jeftinije.

U slučaju Fibre
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

broj1

Quote from: Anto on December 26, 2018, 04:37:34 PM
Riad sattouf:Arapin budućnosti,knjiga 3 (Fibra)

Uf,kako mi je dobro čučnula treća (od pet planiranih) knjiga Arapina - Rijad se i dalje nalazi u očevom rodnom selu,proživljava svakojake dečačke avanture sa svojim rođacima,pratimo ga u školi...Majka steže oca da se presele u neki veći grad ili da se vrate u Frnacusku,ali doktor Satuf,koji je lud ko struja,non stop nešto kombinjje i muti.
Urnebesno - jedva čekam četvrtu knjigu!
5/5
Da mi je neko rekao malo pre nove godine da cu do kraja aprila procitati arapina 1-3 verovao bi da je lud.

Medjutim desila se jedna lepa rasprodaja pa sam bacio  sape na te stripove (A. B. 1-3) za male pare.

U nekim delovima keca mi se ucinilo da je ubaceno malo previse detalja ubacenih samo da bi radovali anti-arap-muslimansko nastrojene ali srecom taj osecaj nisam imao pri citanju dvojke, trojke
(e sad da li  je to samo subjektivan ili objektivan utisak vrag bi ga znao).

Uglavnom procitao sam ove tri knjige u veoma brzom ritmu (kad uzmes u ruke tesko ispustiti)
fino se zabavio i naucio ponesto o Francuskoj, Libiji i Siriji.

Trojka se zavrsila sa odlicnim cliff hangerom tako da cetvorku ocekujem nestrpljivo pa bila to fibra, lokomotiva ili izdavac x koji je prvi bude uspeo
izbaciti prvi :).

4,6 bambija od 5.

CUVAR STARUDIJA


Procitao prvu knjigu(jos dve mi stoje na lageru). Dobar vestern, volim taj zanr, ali nista vise od toga. Ne znam sta je to sto Ken Parkera izdvaja od recimo Prica sa DZ, sudeci po prve dve price to je tu negde. Videcemo kako ce mi leci naredne epizode.
Ocena 7,4
Pisi Latinicom! Podrzi globalizaciju!

Ljuba XO

Epizode su sve bolje kako serijal odmiče.

StripBĐ


CUVAR STARUDIJAZanimljiva prica, drzi paznju, neizvesna do samog kraja. Jedan od boljih Betmena koje sam procitao.
Ocena 7,5
Pisi Latinicom! Podrzi globalizaciju!

Paka01

MI3Scenarij: Grant Morrison - 7,5/10
Crtež: Frank Quitely - 9/10
Ocjena: 82,5%(Ima nešto sitno spoilera)

Očekivanja su zeznuta stvar. S obzirom da Mi3 kotira visoko pri raznoraznim rangiranjima Morrisonovih stripova (ili bar imam takav dojam), teško ga je pročitati bez uplitanja unaprijed postavljenih očekivanja. Možda sam upravo zbog toga nakon čitanja imao dojam da ovo ipak nije toliko genijalan strip koliko ga se takvim često prikazuje, no isto tako mogu reći da se radi o vrlo dobrom djelu vrijednom čitanja.

Priču svi već znamo pa je nema smisla ponavljati, no reći ću da je ovo jedan od direktnijih i jednostavnijih Morrisonovih stripova. Svi vi koji inače čitate njegova djela znate koliko voli komplicirati stvari i ubacivati u njih sve i svašta, no Mi3 je začudo veoma pravocrtan strip koji funkcionira po "show, don't tell" principu. Morrosion ne guši tekstom, nema objašnjavanja radnje nadugo i naširoko, a dijalozi su svedeni na nužni minimum. Međutim, bilo bi krivo reći da zbog toga priča prati jer crtež ovdje nosi glavni dio radnje.

Quitely je fenomenalan crtač i to je već odavno poznato, no ovdje kadriranje podiže na jedan novi nivo. Zanimljivo je pročitati tekstove nakon stripa gdje autori objašnjavaju kako su s crtežom pokušali prikazati dodatnu treću dimenziju i dodati mu dubinu, omogućujući tako čitatelju da praktički zaroni u stranice i svijet Mi3. Takav pristup u kombinaciji sa Quitelyevim čistim crtežom uistinu oživljava stranice stripa. Crtež je ovdje glavna zvijezda i upravo zbog njega Mi3 vrijedi pročitati više puta. Naviknuti smo da je u većini slučajeva tekst nositelj radnje, no ovdje je uloga obrnuta te je stoga lako preskočiti neke detalje ukoliko se strip pročita prebrzo. Zato mislim da će svako sljedeće čitanje otkriti neke nove detalje i zanimljiva rješenja. Što se baš same radnje tiče, sviđa mi se što autori nisu štedjeli na krvi i brutalnosti. Ti su dijelovi odrađeni s ukusom i strateški su raspoređeni po stripu te izazivaju željenu reakciju bez da sam iti jednom pomislio da su pretjerali. Kraj mi se posebno sviđa jer sam očekivao da će biti tragičan, no prikazano rješenje me je ugodno iznenadilo. Morrison je odlično uklopio happy end (ako ga možemo nazvati happy endom) bez upadanja u zamku patetike i neuvjerljivosti.

Mi3 možda ne zaslužuje baš toliko uzdizanje u nebo kakvo ga nerijetko prati, no iskreno smatram da se radi o vrlo dobrom stripu koji, osim što priča stvarno lijepu priču, mami čitatelje stvarno fenomenalnim i zanimljivim načinom crtanja koji na Darkwoodovom velikom formatu stvarno dolazi do izražaja. Vratiti ću se ovom stripu prije ili kasnije, zaslužio je to.

"There's no such thing as a good time for bad luck"

Riđobradi

Quote from: CUVAR STARUDIJA on April 22, 2019, 09:17:47 PM

Jedan od boljih Betmena koje sam procitao.

Najprecenjeniji Betmen ikada. Rekao bih to još više i za duhovni mu nastavak, ali njega barem ne stavljaju redovno u top 5 ili top 10 epizoda Šišmiša. Tipičan fan fikšn, i to loš. Ne znam dal je gori crtež ili scenario. Ono, kako se kaže, baš loše, if you get my point.    ;D
тыпе оф материал

CUVAR STARUDIJA

U odnosu na neke druge Betmene odlican je. Uzgred, crtez se ni meni nije dopao.
Pisi Latinicom! Podrzi globalizaciju!

Imrahil

Meni Duga noć u top 5 bez problema, sa sve crtežom ;D
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

Riđobradi

Quote from: Imrahil on April 24, 2019, 12:08:52 PM
Meni Duga noć u top 5 bez problema, sa sve crtežom ;D

Koliko si čitao Betmena? Pet?  [grin2]

Quote from: CUVAR STARUDIJA on April 24, 2019, 11:46:54 AM
U odnosu na neke druge Betmene odlican je. Uzgred, crtez se ni meni nije dopao.

A dobro u odnosu na neke druge je odličan, ali u odnosu na neke treće je bezveze. A ovo za crtež, ne znam, nikad nisam nešto voleo Sejla.
тыпе оф материал

Paka01

Salea ili voliš ili ne voliš, nema sredine :) Meni je odličan. Koji su tebi najbolji Batmani?
"There's no such thing as a good time for bad luck"