Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

Paka01

Quote from: Mhejl on April 02, 2019, 09:51:00 PM
Prvo da već poslovično zahvalim Paki na ovoj sasvim solidnoj preporuci.

[juznapruga2]

Quote from: Mhejl on April 02, 2019, 09:51:00 PM
Međutim, ono što ću prvo napomenuti jeste da u trejdu koji sam čitao imamo zapravo dvije priče Vorena Elisa - Ocean i Orbiter.

Primjetio sam da postoji to izdanje koje skuplja oba stripa u iste korice, djeluje skroz lijepo i u planu mi je svakako uskoro pročitati i Ocean. Što se tiče tvog osvrta, ja nisam baš stekao taj dojam horora u početku, pa me nije ni razočarao tijek radnje u kasnijem dijelu stripa. Istina, početak stvarno jeste atmosferičan, no činilo mi se da se dosta rano moglo vidjeti u kojem će smjeru ići radnja, tako da je možda i u tome razlika između tvog i mog doživljaja.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Paka01

DETECTIVE COMICS #1000Priča: Razni autori - -/10
Crtež: Razni autori - -/10
OCJENA: -Osamdeset i dvije godine je trebalo da prvi naslov DC Comicsa dođe do obljetnice. Dug je put prošla ova publikacija; od svojih skromnih početaka s kriminalističkim stripovma, preko već mitskog broja 27 i uvođenja Batmana, pa sve do 2011. godine i resetiranja numeracije za vrijeme New52 i konačno povratka na stari ritam s Rebirthom... No eto, osam desetljeća kasnije naslov koji je dao ime jednom od dva giganta strip industrije je dogurao do milenijskog broja. Najpoznatiji Batmanovi autori današnjice su se skupili s još nekolicinom veterana pod iste korice i donijeli nam nemali broj kratkih priča kako bi obilježili ovaj događaj. Nameće se pitanje je li ovo još jedna u nizu generičnih kolekcija priča po narudžbi ili se među njima ipak ima kvalitetnih stvari? Po mom osobnom dojmu bi rekao da, srećom, Detective Comics #1000 ipak više naginje drugoj opciji.

Neću se osvrtati na kompletan materijal koji je ovdje zastupljen, no neke bi ipak trebalo izdvojiti. Kevin Smith i Jim Lee donose skroz simpatičnu priču o Bruceovom otkriću i nabavci pištolja koji mu je ubio roditelje. Ne bi htio puno otkrivati, no lagani twist na kraju je skroz lijepo osmišljen. Odlična je ovo posveta i upečatljivom Batmanovom kostimu sa žutim krugom u sredini bez kojeg ova priča ne bi tako dobro funkcionirala. Lijepo je vidjeti da je Kevin Smith ponovno napisao dobru priču, pogotovo zato što ga zadnjih godina ili nema toliko u stripovskim krugovima ili su mu nove priče nažalost većinom slabije kvalitete. Paul Dini i Dustin Nguyen pričaju priču "Legend of Knute Brody" u kojoj kroz seriju intervjua s najpoznatijim Gothamskim zločincima doznajemo sve o Knuteu Brodyju, mitskom plaćeniku zbog kojeg su zapošljavali mnogi od spomenutih zločinaca. Lijepo je vidjeti gotovo cijelu Bat-obitelj na okupu, a priča je kao stvorena za epizodu animirane Batman serije i nešto je laganijeg duha u odnosu na ostatak ovog broja.

Međutim, najbolju priču u cijelom broju donose Denny O'Neil i Steve Epting. Tako mi je drago što je O'Neil zastupljen, jer radi se o istinskom veteranu i čovjeku koji je obilježio cijelo jedno razdoblje Batmanove povijesti. "Return to Crime Alley" je svojevrsni nastavak njegovog klasika "There's No Hope In Crime Alley" iz 1976. godine, a svodi se na razgovor između Batmana i Leslie Thompkins. O'Neil pokazuje da još nije zahrđao pošto je "Return..." stvarno vrhunska kratka priča, rijetko viđamo da netko ovako Batmanu opere uši. Steve Epting je, očekivano, odlično odradio svoj dio posla.

Geoff Johns i Kelley Jones su također ispričali priču o posljednjem zločinu u Gothamu, a twist na kraju mi je baš dobar i neočekivan. Drago mi je ponovno vidjeti Jonesa, njegov upečatljivi stil crtanja poprilično odskače od prosjeka. Zanimljiva je i "The Precedent" u kojoj je naglasak stavljen na Dicka Graysona i njegov život, prava stvar da nas podsjeti da Detective Comics ne mora biti naslov isključivo o Batmanu, već i o ostalim članovima šire obitelji. Novopečeni DC scenarist Brian Michael Bendis se udružio sa svojim regularnim crtačem, Alexom Maleevom u priči "The Talk" u kojoj pratimo dijalog Pingvina i Brucea Waynea nekad u budućnosti, u ostarjelim godinama. Skroz simpatična priča zbog koje poželim vidjeti Maleeva na nekom dužem angažmanu kod Batman.

S druge strane, ima ovdje i nekih priča koje nisu baš na razini milenijskog broja. Warren Ellis i Becky Cloonan se nisu iskazali s klasičnom brzopoteznom akcijskom pričom koja teško da donosi išta zanimljivo. Priča "Heretic" Christophera Priesta i još jednog veterana, Neala Adamsa također ne ispunjava očekivanja. Vidi se da Adamsovi radovi iz godine u godinu sve manje drže kvalitetu (bar po mom ukusu), a i Priestovo pisanje je previše razbacano da bi mogao skroz uživati u priči. Kingova priča ima simpatičnu ideju, no prekrcana je dijalozima koji mi jednostavno ne odgovaraju karakterima likova. Također, tu su i Snyder i Capullo, dvojac koji je svojevrsno obilježio moderno doba Batmana i zacementirao njegov status top naslova za novi milenij (ako već i prije nije držao taj epitet). Pojavljuju se neki elementi iz "Dark Nights: Metal", no naglasak je zapravo stavljen na neprolaznost Batmanovih priča jer koliko god slučajeva zatvorio, uvijek će se pojaviti neki novi koji treba rješiti. Prikladna priča za obljetnički broj, no meni je osobno djelovala donekle nedorečeno.

Sve u svemu lijepa posveta ovom dugovječnom naslovu, no mišljenja sam da je to moglo biti i malo bolje. Iako je Batman gotovo sinonim za Detective Comics, naslov nije startao s brojem 27, već s brojem 1 i volio bi da je uredništvo DC Comicsa ostavilo mrvicu prostora i za posvetu tom periodu prije Batmanove pojave, pa makar kroz jednu pričicu ili kratak prikaz. No, eto, na kraju je teško ne biti zadovoljan ovim brojem. Par priča stvarno odskače kvalitetom i rado bi ih vidio u nekim "best-of" kolekcijama u budućim godinama. Ocjenu neću davati, ne čini mi se prikladno tražiti sredinu s obzirom na ovoliki broj raznih autora.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Paka01

SIMON DARK: Kompletan serijalPriča: Steve Niles - 8/10
Crtež: Scott Hampton - 8,5/10
OCJENA: 82,5%Simon Dark je jedan od onih DCevih serijala iz sredine 2000ih koji inicijalno nisu imali veliku publiku, no krasilo ih je vrlo dobro pripovijedanje i naknadno su stekli gotovo kultni status. Andreykova Manhunter, zatim Secret Six od Gail Simone, a nešto kasnije i Simon Dark dvojca Niles/Hampton, sve su to stripovi čija je popularnost nepravedno disproporcionalna kvaliteti izvedbe, kako scenarija tako i crteža.

Za Stevea Nilesa ste pretpostavljam čuli, radi se o autoru poznatom po horor pričama među kojima je najpoznatiji serijal 30 Days of Night, kod nas ga je objavio Algoritam. Scott Hampton je crtač poznat po svom slikarskom pristupu, a među poznatijim djelima mu je prelijepo naslikani Batman: Night Cries. S Nilesom je već prethodno surađivao na trodijelnom mini-serijalu Batman: Gotham County Line. Što se tiče ovog stripa, radi se o serijalu od 18 brojeva i radnja je smještena u do sada nepoznati nam dio Gothama. Strip je takav da bi bez problema mogao proći i u izdanju bilo koje druge izdavačke kuće s obzirom da je povezanost s ostatkom DC univerzuma svedena na par usputnih referenci. Nijedan nam se poznati lik ne pojavljuje i glavni akteri su redom novi likovi osmišljeni konkretno za ovaj naslov. Izuzev par spominjanja Batmana i Jamesa Gordona, to je više manje to. Radnja bi se otprilike mogla okarakterizirati kao miks "monster of the week" epizoda Dosjea X i filmova Tima Burtona. Teško je ovo nazavit superherojskim naslovom jer Simon Dark u stvari i nije klasični superheroj. Iako štiti Gothamski kvart The Village uz upotrebu nekonvencionalnih i nerijetko smrtonosnih metoda, radi se zapravo o šizofreničnom 17-godišnjaku sakrivenom ispod skrpane kožne maske. Simon je beskućnik i amnezičan je, nema sjećanja na djetinstvo niti na tok događaja koji su ga doveli do situacije u kojoj ga srećemo na početku serijala.
Uz nekoliko pratećih likova koji tu i tamo uskaču u ulogu nositelja radnje, Simon polako otkriva tajnu svog porijekla. Priča sjajno balansira između ozbiljnog horora na bazi magije i onostranog te campy atmosfere i prikladno ubačenog crnog humora. Serijal je tematski podijeljen na nekoliko manjih, no međusobno isprepletenih priča koje dijele zajednički kostur. Niles vrlo dobro vodi radnju i zanimljivo je pratiti Simonov razvoj od nesigurnog i prestrašenog mladića punog nepovjerenja kako prema sebi, tako i prema ostalim ljudima do ajmo reći zrele osobe koja prihvaća odgovornost za svoja djela i gleda na svijet drugačijim očima nego u početku.

Hamptonov crtež je vrlo dobar i kombinacija slikarske tehnike i na momente fotorealističnih kadrova sjajno dočarava gotovo horor atmosferu stripa. Hampton je ilustrirao kompletan serijal, situacija koja se ne viđa toliko često u današnjim ongoing serijalima gdje nerijetko i nakon svega par brojeva znaju uskočiti zamjenski crtači. Simon Dark je lijep primjer stripa koji može biti integriran unutar jednog većeg svijeta bez da robuje njegovim ograničenjima i ako ništa drugo, trebalo bi ga pročitati bar zbog toga. No ovaj strip nudi mnogo više, jer radi se o kvalitetno napisanom djelu sa zanimljivim likovima i intrigantnom radnjom, a sve to popraćeno odličnim crtežom. Dodatni je plus ako ste uz to i ljubitelj žanra. Kompletan serijal je skupljen u tri trejda: "What Simon Does", "Ashes" i "The Game of Life".


"Lurks in the shadows, hides in the park
Simon, Simon, Simon Dark

If you're good, he'll stay away
If you're bad, he'll make you pay

Lurks in the shadows, hides in the park
Simon, Simon, Simon Dark"
"There's no such thing as a good time for bad luck"

koze123

Kastaka: Poreklo Metabarona (ČK)Nabavilo se na Letećem, pročitao sam odmah i utisci su mahom pozitivni. Priča počinje na mermenoj planeti gde baron pripoveda priču o nastanku Kaste Metabarona tokom rituala borbe za život i prenošenja titule na zeta. Njegova priča započinje na maloj, udaljenoj planeti i prati sukob dva klana koji se bore za prevlast, Amakure i Kastake, i prikazuje brutalne akte koji se sprovode u ratu i koji dovode do maltene uništenja jedne čitave populacije. Dajal je glavni lik i njegov život počinje nakon velikog sukoba i prati se njegov razvoj i borba, kao i osnivanje Kaste. Pre svega ovo je dobar strip, budući da se dotiče nekih interesantnih aspekata i obrađuje kompleksne teme, makar u svojoj prvoj polovini koja je za mene bolja od druge, gde strip gubi momentum i na samom kraju ulazi u nebulozu (hvala Bogu da je to sam završetak a ne većina stripa). Planeta gde počinje sukob je najmanja u toj galaksiji i iako zna za civilaziciju i moderne tekovine koje koriste Nanopape ili kako ih je već Žodorovski nazvao, odbija da ih koristi i tu se prikazuje taj sudar sa civilizacijom i naglašavanje tradicionalnog. Drugi bitan i zanimljiv aspekt koji je obrađen je upravo tradicionalizam koji u jednom momentu Žodorovski dovodi do samih granica, pripisane uloge u društvu i neodstupanje od istih, daleka budućnost i opet prikaz rodnih odnosa, ali ovde izvrnutih zarad preživljavanja. Univerzum koji Žodorovski gradi je kompleksan ali opet ne odstupa od naše sadašnjice i prošlosti, što uopšte ne krije i od čega se namerno ne ograđuje, te on samo dodaje nano i tehno na već postojeće reči i pojmove i prikazuje ih u skoro istom svetlu. Ljudska priroda je ista, bilo da se oni nalazili u dalekoj prošlosti ili budućnosti ili u nekom nanotehnouniverzumu, možda je ono što autor želi da pored svega prikaže. Naravno tu su i spiritualni elementi, priča o besu i osveti, a onda se dolazi do same završnice gde mislim da je preterao. Čista nebuloza i poslednjih 7,8 stranica su mi bile baš wtf, i u poređenju sa na primer sukobom klanova i kako je to orkestrirano ovo je za dva klase ispod.

Das Pastoras je sjajan, njegovi crteži vode priču bolje nego dijalozi, prelepe boje i prikazi, posebno šuma, borbi, svemira i anatomije. Zamerka, povremeno su dijalozi na nivou Zagorovog, posebno dok se biju likovi (recimo na Tor-tugi), i povremeno nam se objašnjava nešto što uopšte nije potrebno. Po meni je čar upravo u tome da polako otkrivamo svet i kako je on satkan, da se polako u njega ulazi i sa njim upoznaje, a to je svakako dobro urađeno. Tako da, sve kad se uzme u obzir ovo je dobar strip sa vidljivim manama, moglo je to biti bolje, posebno druga polovina koja u odnosu na prvu kaska, i koja je pred kraj malo zbrzana. Nadam se da su Kaste bolje, baš bih voleo i njih da pročitam kad izađu u ovom izdanju. Što se samog izdanja tiče, stvarno je prva liga, i ovakvo izdanje za hiljadarku je smejurija, uporedite sa Fibrom na primer, gde je strip sa ovim brojem strana, istim formatom i jednakim kvalitetom duplo, ako ne i više skuplji. Znači može se i jeftinije.

I jedno pitanje za kraj: da li je i kako Inkal povezan sa svim ovim? Verujem da će Čarobna i to izdati u jednom trenutku, preskupo mi je 3700.

Aleks

Quote from: koze123 on April 06, 2019, 12:06:29 PM
gde strip gubi momentum

Misliš na Impuls (p=m•v), Moment impulsa (L=I•ω) ili na Moment sile (M=r•F) ?

Imrahil

Overih Mostarske želje, Čile hvalio i zaista odlične, sjajno dočarano ludilo u jednoj multi etničkoj zajednici, bez patetisanja. A košarka dođe kao šlag na tortu.

Papka da ne pokušavam? ;D
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

chile

Quote from: Imrahil on April 07, 2019, 10:24:20 PM
Overih Mostarske želje, Čile hvalio i zaista odlične, sjajno dočarano ludilo u jednoj multi etničkoj zajednici, bez patetisanja. A košarka dođe kao šlag na tortu.

Papka da ne pokušavam? ;D
Moze da se procita, ali je mnogo slabiji - previse patetike za moj ukus
"nećeš nekažnjeno srati po meni i mojim prevoditeljima"

Paka01

Mostar nisam čitao, a Papak sam relativno nedavno ponovno pročitao i idalje mi se skroz dobro drži. Sasvim mi je dobar strip da ga zadržim na polici. Sviđa mi se Petrušin stil pripovijedanja, ugodan je i tečan. Papak mi se sviđa zbog toga što ne pokušava reći što je točno, a što krivo, već jednostavno prenosi njegova zapažanja iz tog vremena s tadašnjim mindsetom. Istina, na momente zna upasti u patetiku, no mislim da je svejedno vrlo dobar strip.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

chile

Moras da overis Mostarske zelje pod hitno, fenomenalan strip
"nećeš nekažnjeno srati po meni i mojim prevoditeljima"

Paka01

Quote from: chile on April 07, 2019, 11:02:32 PM
Moras da overis Mostarske zelje pod hitno, fenomenalan strip

Ma znam, nego nikako da ih kupim :( uvik nešto drugo prije dođe na red.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Imrahil

Aj, ako bude volje, vremena baciće se pogled na Papka. Gledam sad temu na s.com, pljušte hvalospevi i onda dođe neka devojka da ih uči šta je objektivnost u stripu ;D

Elem, bacih pogled i na Dilana, epizoda Poslije ponoći. Dobio preporuku pre neki mesec na moju konstataciju da dotičnog ne podnosim. Pa, neće se to promeniti, jbn dosadno. Dilan koji ne može kući jer nema ključeve, Gručo ga kulira, ubica koji secka koga poželi, ludaci na sve strane.. Deluje kao štivo za osnovce ;D

Doduše, Gruča maltene i nema da davi sa forama, to mu dođe ozbiljan plus. Ali je zato tu Dilan da ga odmeni [waiting2]
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

chile

Quote from: Imrahil on April 07, 2019, 11:18:57 PM
Aj, ako bude volje, vremena baciće se pogled na Papka. Gledam sad temu na s.com, pljušte hvalospevi i onda dođe neka devojka da ih uči šta je objektivnost u stripu ;D

U svakom slucaju i kao takav je Papak  bolji od skoro svakog stripa (osim Crvenog alarma) onog iskompleksiranog goveda
"nećeš nekažnjeno srati po meni i mojim prevoditeljima"

Paka01

Šta fali Poslije Ponoći? :D Sasvim pristojna epizoda koliko se sjećam.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

ex pistol

Jes pristojna, to Sklavi gledao Skorsezeov After hours i fino je ispalo
https://www.imdb.com/title/tt0088680/
Nego Imro ima odbojnost prema Dogu pa ne vredi, uzmi Uspomene nevidljivog ili Tri puta nula, ako ti je i to glupo onda je bolje da ne pominješ više Dilana  ;)

Aleks