Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

Paka01

MOON KNIGHT: From the Dead

Priča: Warren Ellis - 7,5/10
Crtež: Declan Shalvey - 9/10
OCJENA: 82,5%

Hmm, okej... Ovo je čudan strip. Iako je zapravo početni dio dužeg runa (brojevi 1-6), može se čitati kao zasebna cjelina jer su Ellis i Shalvey radili samo na ovoj priči i to je to. Kroz šest brojeva imamo šest zasebnih priča koje nisu nužno povezane. Nema neke konkretne prevladavajuće priče tako da svaki broj može stajati zasebno. Ne bi u ovom trenutku znao reći je li mi to plus ili minus. Ovdje se radi o šest jednostavnih akcijskih superherojskih priča bez neke velike dubine (ili je ja ne vidim), no "From the Dead" ima ono nešto zbog čega ostavlja skroz dobar dojam.

Nemojte se dati prevariti, Ellis nije previše uranjao u karakterizaciju Moon Knighta, no u tome nedostatku karakterizacije se vidi sav njegov talent. Mark Spector je lud i to se vidi. Nije ekscentričan ni napadan niti je to njegovo ludilo na granici preuveličavanja ili karikiranja kako to obično biva. Iz dijaloga koje Spector (ili Mr. Knight u stripu) vodi s ostalim likovima se osjeti da je lud, to jednostavno zrači iz njega. Svih šest priča je zanimljivo, no moram primjetiti da su kod jedne ili dvije krajevi nekako previše nagli, kao da fali stranica-dvije i više bi volio da se malo više pažnje vodilo oko toga. Crtež i kolor su prva liga, ima stvarno upečatljivih i trippy kadrova (pogotovo u broju sa snovima). Upečatljiva Moon Knightova bjelina strašno dobro dolazi do izražaja u odnosu na boju drugih likova i pozadine.

Ne znam, ne mogu reći da sam u potpunosti zadovoljan s ovim, al isto tako ne mogu ni reći da mi se ne sviđa. Čudan strip, ali strašno zanimljiv i mislim da ga se isplati pročitati više puta.

Mercenary Mark Spector died in Egypt, under the statue of the ancient deity Khonshu.
He returned to life in the shadow of the moon god, and wore his aspects to fight crime for his own redemption.
He went completely insane, and disappeard.

This is what happened next.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

danilo9899

HELLBOY OMNIBUS 1: SEED OF DESTRUCTION

Uf što je ovo dobro. Nisam imao prilike do sada da čitam bilo šta od Helboja sem mislim Seed of destruction baš davno. Ovaj prvi Omnibus sadrži: Seed of destruction, The wolfes of saint August, The chained coffin, Wake the devil i Almost Colossus. Ubedljiv najbolja priča mi je bila Wake the devil, mada ni jedna nije loša. Crtež je prelep i tek sad vidim koliko su sistemovci uništili ono izdanje jer su ga radili c/b. Sve u svemu ogromna preporuka za ovo izdanje. Mnogo mi se dopada progresivnost priče i fokus na manjim detaljima koji su bitni u sledećim nastavcima. Ovaj omnibus na kraju sadrži i originalne crteže i dve kratke priče koje je ilustrovao John Byrne. Skroz simpatičan dodatak. Preporuka.
Šta reći? Koju posluku porati?

Paka01

DARK ARK: Volume 3

Priča: Cullen Bunn - 7/10
Crtež: Juan Doe - 7/10
OCJENA: 70%

(osvrt na prve dvije knjige se nalazi ovdje.)

Malo po malo, svesku po svesku dođoh i do kraja ovog serijala. Iz razvoja prethodnih brojeva nisam očekivao da će ovako brzo završiti, al možda je i bolje da autori nisu razvlačili više od 15 brojeva. Sve ono što sam napisao u osvrtu za prve dvije knjige vrijedi i za treću. Bunn idalje previše okoliša u situacijama kad je moglo kraće, crtež idalje nije ništa posebna, no opet je sve to skupa dovoljno zanimljivo da se brzinski pročita.

Treća knjiga nas dovodi u vrijeme kad su kiše prestale i arka pronalazi kopno na kojem ih čeka nova prijetnja u obliku Nefila (Nephilim). Nažalost, rasplet oko te priče je strašno ubrzan i mišljenja sam kao da je Bunnu došla direktiva da kompletnu priču brzinski privede kraju. Nefile na kraju nisam uspio doživjeti kao pravu prijetnju, već kao još jedan komadić worldbuildinga koji nije do kraja ispunio svoju funkciju. Šteta zbog ovakvog kraja, ali i šteta što cijela priča nije bolje razrađena. Sama ideja je stvarno zanimljiva, no nijedan od autora nije baš bio na visini zadatka.

Nije mi žao što sam pročitao jer ovo je na kraju skroz simpatičan mali serijal koji baš dobro služi za ubiti vrijeme ukoliko vam se čita nešto lagano i neobavezno.

Snake Plissken

Quote from: danilo9899 on March 14, 2019, 08:06:22 PM

HELLBOY OMNIBUS 1: SEED OF DESTRUCTION

Uf što je ovo dobro. Nisam imao prilike do sada da čitam bilo šta od Helboja sem mislim Seed of destruction baš davno. Ovaj prvi Omnibus sadrži: Seed of destruction, The wolfes of saint August, The chained coffin, Wake the devil i Almost Colossus. Ubedljiv najbolja priča mi je bila Wake the devil, mada ni jedna nije loša. Crtež je prelep i tek sad vidim koliko su sistemovci uništili ono izdanje jer su ga radili c/b. Sve u svemu ogromna preporuka za ovo izdanje. Mnogo mi se dopada progresivnost priče i fokus na manjim detaljima koji su bitni u sledećim nastavcima. Ovaj omnibus na kraju sadrži i originalne crteže i dve kratke priče koje je ilustrovao John Byrne. Skroz simpatičan dodatak. Preporuka.
Drvili smo o trejdovima ovde detaljno:

Seme unistenja
Budjenje djavola

Imrahil

Pročitah Heathentown, spominjao ga drug komunjara pre koju nedelju i složio bih se sa njegovim mišljenjem. Jako fino počinje, crtež predobro dočarava atmosferu močvare ali onda baš kreće nizbrdo i jeftino. Stiče se utisak tokom čitanja da je baš otaljano, bez neke želje da se malo proradi na radnji.

Imaju isti autori dosta bolji uradak, Invisible Republic. Tri trejda izašla, sad je na pauzi nekoj, čini mi se da je planirano šest. Nije masthevuša ali fino bilo čitati ga.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

danilo9899

EAST OF WEST VOL. 1

Danas sam se baš razbio od čitanja :D. U bliskoj nam budućnosti, četiri jahača apokalipse su ponovo rođeni. Samo Smrt ih je iz nekog nepoznatog razloga izdala. Stvorio se kult lidera svetskih nacija koji pomažu jahačima da uspeju u svom cilju tj. uništenju svega. Hikmen el klasiko u prvih nekoliko brojeva nabaca sve što mu padne na pamet i onda lagano odmotava celu priču. Sama priča je u suštini ništa posebno, lepo vozi do trenutka kada se otkrije zašto je Smrt napustila svoju braću. To mi je bilo jako predvidljivo. Dijalozi su solidno odrađeni i najbolji momenti su sa klincima jahačima (pošto su se ponovo rodili kao deca). Crtež mi se nije svideo, ne znam da li je to zbog samog crteža ili zbog kolora koji deluje jako plastično. Zainteresovalo me je dovoljno da pročitam i drugi trejd, ali ako bude ovako nešto sigurno ide na doboš.

Paka01

To već godinama odgađam... Kao čini mi se zanimljivo, al ipak onda preskočim i tako konstantno.

Imrahil

Dobar je East of West, meni sa sve sa crtežom ;D
Taman da vidim jel gotov pa da iščitam i godinu treću.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

Paka01

THE GODDAMNED: Before the Flood

Priča: Jason Aaron - 7/10
Crtež: R. M. Guéra - 8/10
OCJENA: 75%

S obzirom da se ovaj dvojac iskazao na odličnim Skalpiranima, naravno da je bilo za očekivati da će nastaviti sličnim tempom i u The Goddamned. Međutim, pristupio sam čitanju s nešto manjim očekivanjima znajući da je Aaron trenutno velika zvjerka u Marvelu i da mu je većina kreativnog žara usmjerena ka tamošnjim naslovima. Kroz prvih pet epizoda pratimo Kaina u vremenu neposredno pred Potop. Za očekivati je bilo da će The Goddamned biti poprilično ogoljena verzija Biblijskog mita, no mislim da je sve to skupa ipak trebalo malo suzdržanije odraditi. Ne zbog toga što možda meni osobno smeta (a ne smeta), već zato šta mi ovakva forma dijaloga jednostavno ne djeluje uvjerljivo. Aaron se vjerojatno vodio idejom da je pred potop na svijetu živio najgori mogući šljam zbog kojeg je Bog i odlučio izbrisati ljude s lica Zemlje i taj dio je prikazivanja ljudske okrutnosti i odvratnosti odradio stvarno dobro, ali mi se svejedno čini da su dijalozi isforsirano "šporki" čisto kako bi se taj dojam dodatno pojačao.
Ipak, ne mogu se oteti dojmu da je priča u početku pomalo dosadna... Kain ide od točke A do točke B bez nekog pravog cilja. Osim da umre, naravno, no to mi nije dovoljno zanimljiv pokretač radnje da bi me držao zainteresiranog kroz cijelu priču. Srećom, negdje od treće sveske se stvari pomalo kreću popravljati i dojam je nešto bolji od trenutka kad se zakuha zaplet oko Noe i njegove arke. Kraj prve knjige ostavlja potencijalno zanimljiv cliffhanger i moram priznati da me Aaron uspio natjerati da se zapitam kako bi priča mogla ići dalje.

Guéra mi nikad nije bio na toliko visokoj razini koliko ga se inače zna hvaliti i iako je u Skalpiranima stvarno majstorski odradio posao, ovdje me nije baš oduševio. Mišljenja sam da mu je crtež previše nakrcan pa su mu table i kadrovi nakon nekog vremena nabijeni ogromnom količinom raznoraznih detalja koji meni osobno smetaju pri doživljaju kompletne slike. U Skalpiranima nije toliko išao u detaljnost i upravo zbog toga mi je tamo crtež bolji nego ovdje.

Šteta ipak što se ovaj serijal ovoliko razvlači... Nažalost, zbog Aaronovog već spomenutog rada u Marvelu njegovi autorski serijali poput ovoga ili Southern Bastards moraju stagnirati i čekati svoj red, al volio bi ipak da se priča u skorije vrijeme nastavi. Sve ove pobrojane mane mi ipak nisu ubile želju za iščitavanjem novih epizoda.

Riđobradi

Quote from: Paka01 on March 15, 2019, 02:00:39 AM
al volio bi ipak da se priča u skorije vrijeme nastavi.

Gera napisao pre dve nedelje na Fejsbuku da će druga knjiga da izađe do kraja godine u izdanju System-a. Opet cb kao i prva, sve isto, on svoj crtački deo privodi kraju. E sad, kojim tempom će to Image da objavi, videćemo.

тыпе оф материал

ZoranM

Kupio fibrinu vendetu, po prvi put citao ovaj strip.. Sta znam, od svih pozitivnih recenzija i hvala, za mene tek onako osrednje delo.. Alan Mur mi se jos najvise svideo u "Paklu".. Rado cu zaobilaziti ostala dela ovog Britanca..

john connor

Meni je tu prevod los. Vendetta mi je odlicna, teska, ali meni Mur odlican pisac...probaj jos jednom, neko drugo izdanje...

Paka01

Quote from: Riđobradi on March 15, 2019, 10:31:14 AM
Gera napisao pre dve nedelje na Fejsbuku da će druga knjiga da izađe do kraja godine u izdanju System-a. Opet cb kao i prva, sve isto, on svoj crtački deo privodi kraju. E sad, kojim tempom će to Image da objavi, videćemo.

Hah, super vijest. Nadam se da će i Image uskoro izbaciti svoju varijantu. Nisam nešto oduševljen crno-bijelim izdanjem.

danilo9899

EAST OF WEST VOL. 2

Ovo je već mnogo bolje. Smrt nastavlja svoju potragu, da ne spojlujem sad o čemu se radi. Odlične su mi karaterizacije ovih "odabranih" političara. Lepo ovde manje-više svi dolaze do izražaja. Klinci još uvek kidaju, mada mi predsednica lagano postaje omiljeni lik. Pročitaće se ostatak, ako bude ovako dobro nastavlja se sa kupovinom. Čak mi je i crtež u ovom bio dosta bolji nego u prvom. Za sada preporuka.

Paka01

SPIDER-MAN: Severance Package

Priča: Greg Rucka - 9/10
Crtež: Eduardo Risso - 10/10
OCJENA: 95%

Već sam prije spominjao Spider-Man's Tangled Web i o čemu se tu radi, pa možete baciti oko na taj osvrt za uvod. Što se konkretno ove priče tiče, sastoji se od jedne sveske i autori su Greg Rucka i Eduardo Risso, dvojac koji kao da je rođen da radi zajedno.

Na ovih kratkih 20ak stranica nam donose fenomenalnu priču u kojoj se Spider-Man pojavljuje u jednom jedinom kadru, a zapravo pratimo posljednjih sat-dva života Toma Cochranea, jednog od Kingpinovih operativaca. Cochrane je naime sjebao jedan posao i sad se mora pomiriti s time da Kingpin ne oprašta greške. Jednom zajebeš i gotovo je, mrtav si čovjek. Pratimo Cochranea kako ide u susret svojoj sudbini. Atmosfera je tako napeta da se praktički može rezati nožem. Tomov oproštaj od žene i djece te dolazak u Kingpinovo sjedište su maestralno odrađeni, dijalozi su prva liga i pravo su za naježiti se. Na ovoliko malo stranica Rucka se svejedno trudi mrvicu zakomplicirati priču kako ne bi sve ostalo na jednom motivu. Risso je na razini najboljih svojih radova na 100 Metaka, crtež mu je nevjerojatno atmosferičan i napet, nemam ama baš nikakve zamjerke. Mislim da bi bio fenomenalan da ga se angažira na jednom od Marvelovih street level heroja, stil mu se fenomenalno uklapa u taj štimung.

Ova priča je pravi skriveni dragulj krimi/triler žanra i preporučam je iz svega srca.