Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

Snake Plissken

Ovo izgleda kao nevesta foto-montaza.  [hmm2]

Ljuba XO

Ne bih se složio. Miki, samo napred vidi se potencijal, možda i malo mladosti ali svakako nastavi da se usavršavaš.  [juznapruga2]

wele

Quote from: Mhejl on March 10, 2019, 08:17:22 PM
anto vjernik SPC-a prejzuje strip u kome žena bježi od kuće, porodice i djece

oće li neko okačiti kecelju na njega?

Quote from: chile on March 10, 2019, 08:18:13 PM
Lulu je jedan od najgorih stripova koji je Fibra izdala - feministicko proseravanje, glupava radnja uz totalno debilne dijaloge.
Moze da bude dobar samo onim budalama sto su kacile kecelje Tesli i Cvijicu.

Ovo

Antić dotakao dno neukusa

Anto

Quote from: Mhejl on March 10, 2019, 08:17:22 PM
anto vjernik SPC-a prejzuje strip u kome žena bježi od kuće, porodice i djece

oće li neko okačiti kecelju na njega?
nadam se da ovaj moj osvrt na Oslobodženu neće videti braća po kodeksima tradicije&pravoslavlja, Vladimir B. i Sale S.

Quote from: wele on March 10, 2019, 10:50:46 PM
Ovo

Antić dotakao dno neukusa
možda i nisam!
al kad budem zveknuo 5+ Noći u Rimu,to će biti to!!
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

boss52

Quote from: Anto on March 10, 2019, 11:06:51 PM
al kad budem zveknuo 5+ Noći u Rimu,to će biti to!!

Granitna desetka za Tehniku međice.
From the rockin' of a cradle to the rollin' of the hearse
The goin' up was worth the comin' down

Paka01

SUPERMAN: Secret Identity

Priča: Kurt Busiek - 9/10
Crtež: Stuart Immonen - 8/10
OCJENA: 85%

U normalnom svijetu poput našega, svijetu bez ljudi s nadnaravnim moćima, dječak imena Clark Kent proživljava ne baš sretno djetinstvo zbog imena koje su mu roditelji dali. Kada dijeliš ime s valjda najpopularnijim fiktivnim likom uopće, nije teško zamisliti kakve sve gluposti moraš slušati od okoline. Dok su svima smiješne šale koje zbijaju na tvoj račun, tebi više izlaze na uši. Nerviraju te jer cijeli život odrastaš s njima, a djeca itekako znaju biti okrutna... I onda se jednog dana nešto promijeni. Otkriješ da možeš letjeti, a ostale moći koje po svim mogućim zakonima fizike ne bi smjele biti moguće - postaju moguće. Nakon toga, samo nebo je granica...

Ovo je odličan strip. Već je odavno poznata stvar da je Kurt Busiek majstor što se tiče ideja i razrade radnje, a ovdje to ponovno dokazuje. Kroz četiri sveske nas vodi kroz četiri životna razdoblja našeg glavnog lika, od školskih dana pa do poodmakle dobi. Niti u jednom trenutku nisam imao osjećaj da je Clark iz ovog stripa neka verzija "pravog" Supermana i to mi je jedna od najvećih kvaliteta koju nudi Secret Identity. Karakterizacija koju je Busiek ugradio u ovog lika je veoma snažna i osobna tako da gotovo pa nema šanse zamijeniti ga s ovom nama poznatom stripovskom verzijom. Unutarnji monolozi, svi njegovi strahovi i očekivanja, sve je odrađeno s dozom ukusa i uvjerljivosti potrebnima da ovakav strip doživimo onako kako je autor i zamislio - ne kao priču o Supermanu, nego kao priču o običnom čovjeku koji je spletom okolnosti mogao postati ono što Superman predstavlja. To je po mom mišljenju velika razlika.

Sviđa mi se što ovdje zapravo i nema negativaca. S uvođenjem nekakvih alternativnih verzija Lexa Luthora ili tako nekoga sličnoga, ovakav strip bi meni osobno izgubio na uvjerljivosti i kredibilitetu. Ovako je sve ostavljeno na nekom prizemnijem nivou, uz naravno par usputnih iznimki koje nam samo zagolicaju maštu i natjeraju nas da se zamislimo "šta bi bilo kad bi bilo...". Kraj je perfektan, baš onakav kakav volim. Lagan, miran, bez ikakve žurbe. Stvari jednostavno sjednu na svoje mjesto baš onako kako i trebaju.

Žao mi je što ranije nisam otkrio ovaj strip jer je čini se sada rasprodan. Volio bi ga prije ili kasnije nabaviti za policu, mislim da je vrijedan čitanja ispočetka.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Miles Dyson

Quote from: Anto on March 10, 2019, 06:22:52 PM
Lulu je četrdesetogodišnjakinja,koja uprkos činjenici da ima porodicu (muža kretena,ćerku nadrkanu tinejdžerku i sinove blizance,nesnošljive klince)
Zanimljiv je način na koji si doživeo njenu porodicu   [big-bravo]
QuoteOvo bih definisao kao slajs of lajf podžanra "neobičan strip o običnim stvarima i vice versa";strip je nepretenciozan,čita se lagano,ima interesantnu atmosferu i emotivan kraj.Šta će lepše.
Rekao bih da si ovde polovično u pravu, strip se zaista čita lagano, međutim nikako ne
mogu da se složim, gledajući odabrana rešenja, da je stip nepretenciozan. Tu i leži moj problem
sa ovim delom. Koje je u većem delu zaista lagano-gotovo poletno ali činimi se i prilično
isprazno i površno pristupa ozbiljnoj temi. Gura i nameće određene narative i zaključke po
difoltu. Vidi samo način na koji si doživeo decu/porodicu naspram ljudi/stranaca/porodičnih...
khm, pardon, njenih prijatelja koji su tu samo da priskoče u pomoć i podrže ono što je ISPRAVNO
(u stvari su se snabdeli dobranom dozom trač sirovine). Meni su oni ovde i najveća smetnja,
čopor kusih pasa u potrazi za razonodom.
Mada, i nije skroz loš stip... svakom dođe da zapali nekud, ponekad. Većina ljudi nikada
to ne učini, uprkos takvijem promišljanjima. Neki i zapale samo se prethodno jave i ne ostavljaju
svoje "najdraže" u jebenom bunilu (7 dana u Višnjičkoj i mirna Bačka).
Ok, nije se javila, razumem, bilo joj je neophodno. Malo je prošla, pa se vratila.
Međutim čini mi se da se vratila praznih dzepova, nema prosvetljenja, nema spoznaje, samo
stav jake žene iz pera muškarca, koji, narafski, najbolje zna za čim žensko srce žudi.

Gil-galad

Quote from: Lord Vader89 on March 09, 2019, 11:49:26 PM
ja slušao jutros
uglavnom se slažem s ridiculousovim komentarima

Koga si slušao? [hmm2] Russella? Roya Thomasa?

Thora...?

Lord Vader89

Quote from: ridiculus link=topic=597.msg619019#msg619z019 date=1552164333
Inače, meni je Vagner vrlo dosadan kompozitor (čuvene deonice, koje su zanimljive, su vrlo kratke), i mislim da ne čini pravdu ovoj priči. I to kažem kao neko ko voli operu.

[dork2]

Paka01

WHO IS JAKE ELLIS?

Priča: Nathan Edmondson - 7/10
Crtež: Tonči Zonjić - 7/10
OCJENA: 70%

"Who Is Jake Ellis?" je akcijski triler u kojem pratimo Jona Moorea, bivšeg operativca CIA-e u bijegu od ljudi koji su ga prije četiri godine oteli i na nepoznatoj lokaciji vršili kirurške pokuse na njemu. Kao posljedica tih pokusa, Moore vidi i komunicira s "duhom" Jakea Ellisa, njemu nepoznatog čovjeka koji naizgled pazi na njega i pomaže mu u bijegu od progonitelja. Moore doživljava Ellisa kao produžetak i personifikaciju svoje psihe, no čini se da se Ellis ne slaže s takvim objašnjenjem.

Radi se o stripu (mini-serija od 5 nastavaka) koji se jako brzo čita s obzirom da se većinski sastoji od akcijskih scena. Nema velikog mudrovanja, trči se od točke A do točke B i tako cijelo vrijeme i to je više manje to. Atmosfera te igre lovca i plijena je jako dobro pogođena i napetost se može osjetiti, pogotovo u zadnjoj sveski. Zonjićev crtež je skroz korektan, no ništa posebno zbog čega bi ga trebalo izdvajati od gomile sličnih. Priča se ovdje ne završava i kraj je otvoren, no zato nam je isti autorski tim donio nastavak u vidu još jednog mini-serijala, "Where Is Jake Ellis?" koji se nastavlja direktno na ovu priču.

Pjerooo

Quote from: Paka01 on March 07, 2019, 10:43:53 AM
SWAMP THING: Talk of the Saints

Nije me kupio ovaj specijal, iako sam se nadao da će biti dobar jer King uglavnom briljira u kratkoj formi. Ne sećam se više detalja priče, davno je ovo izašlo, ali pamtim dobar crtež  ;D

Imrahil

Quote from: Paka01 on March 11, 2019, 08:01:06 PM
SUPERMAN: Secret Identity

Ovo deluje baš zanimljivo. Pročitao skoro Autumnlands i Busiek baš lepo vodi radnju.

Ostavi utisak ako iščitaš nastavak ovog Elisa. Prvi deo čitao pre koju godinu, utisci kao tvoji ali nisam nikad probao drugi deo.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

Paka01

Evo na polovici sam nastavka, javim kad završim. Za sada mi je bolje od prvog dijela, ali ne puno.
Secret Identity svakako pročitaj.

Paka01

WHERE IS JAKE ELLIS?

Priča: Nathan Edmondson - 7/10
Crtež: Tonči Zonjić - 7/10
OCJENA: 70%

Kao što rekoh i za prvi nastavak, brzo se ovo čita... Drugi (ujedino i zadnji) trejd donosi nešto manje akcije i više dijaloga, no idalje je to triler na razini prvog dijela priče. Više-manje se otkriva pozadina svih događaja koji su doveli naše glavne likove u stadij u kojem smo ih zatekli u prvom trejdu, no puno je stvari ostalo namjerno neodgovoreno. Nemam puno toga za reći o ovom stripu osim da je sasvim okej za ubit vrijeme ukoliko tražite nešto skroz lagano za čitanje.

Zonjićev crtež mi je ovdje za nijansu bolji nego u prvom dijelu (a i kolor je pitomiji), a Edmondson je napokon malo skinuo nogu s gasa, tako da priča diše i rekao bi da je ovdje omjer akcije i mirnijih scena skroz u redu. U svakom slučaju nije za papir, nije mi baš prihvatljiv odnos uloženoga i dobivenoga, iako možda ne bi bilo zgorega da su oba mini-serijala reprintana unutar jednih korica.