Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

Imrahil

Koze, slobodno stani na prvom trejdu Postala :D
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

koze123

Quote from: Imrahil on March 09, 2019, 01:55:48 PM
Koze, slobodno stani na prvom trejdu Postala :D
Znači ne popravlja se situacija u drugom? Možda vidim još koju svesku, ali sumnjam, ne sluti na dobro.  :D

Paka01

#13427
THE RING OF THE NIBELUNGPriča: P. Craig Russell (po Richardu Wagneru) - 8,5/10
Crtež: P. Craig Russell - 10/10
OCJENA: 92,5%Napokon završih i ovu epsku pustolovinu. Na preko 400 stranica P. Craig Russell prepričava kompletnu Wagnerovu sagu o Prstenu Nibelunga adaptiravši sve četiri opere: Rajnino Zlato, Valkire, Siegfried i Sumrak Bogova. Baš dugo me držala želja da na ovaj ili onaj način uronim u ovu epsku sagu, no s obzirom da se opere ne prikazuju kod nas, a bome sve zajedno traju 15-16 sati, trebalo je naći alternativu. Čini mi se da sad nakon čitanja mogu sa sigurnošću reći da je ovo odličan način za doživjeti priču.

Namjerno sam razvukao čitanje na par tjedana, malo po malo digestirajući radnju i simboliku. Način na koji Russell prebacuje u sliku neke djelove radnje koji su u operama izrečeni muzikom je da zastane dah. Čovjek je jednostavno fenomenalan crtač pripovjedač i kompozicije tabli su nevjerojatno zanimljive i prelijepe. Stil je to crteža koji na prvi pogled djeluje donekle jednostavno, no svaka tabla i svaki detalj pričaju svoju priču, čine jednu skladnu cjelinu koja bi i sama mogla nositi radnju. Svijet koji je ilustrirao u ovom stripu uistinu djeluje epski, teško mi je uopće naći neki drugi pojam kojim bi opisao.

Ne mogu sa sigurnošću reći koliko je strip vjerno prenio radnju iz opera, no iz popratnih tekstova koji dolaze u ovom trejdu čini se da je autor sa svojim kolegama dubinski razradio i proučio materiju prije nego li se upustio u adaptiranje. Priča je ogromna i proteže se godinama, desetljećima (ako ne i duže) i zanimljivo mi je bilo primjetiti da mi gotovo nijedan lik nije baš prirastao srcu (osim možda Brunhilde), jer skoro pa svi su strašno sebični, okrutni i skloni manipulaciji, a to nisam očekivao. Međutim, strašno mi se sve to skupa svidjelo, cijelo vrijeme sam imao osjećaj kao da gledam vrhunski film. U nekim slučajevima bi se znalo zalomiti da mi dijalozi djeluju čudno i neprirodno, no mislim da se to jednostavno nije moglo izbjeći, a da se ne izgubi duh originala. Srećom takvih je situacija bilo svega nekoliko, skoro pa zanemarivo i nije mi kvarilo doživljaj priče.

U svakom slučaju, ovo je strip (čudno mi ga je uopće i nazvati stripom) koji vrijedi posjedovati u kolekciji i iščitavati ispočetka i ispočetka, bilo zbog radnje ili zbog fenomenalnog crteža. Dojam čitanja ovoga je još bolji ukoliko u pozadini svira glazba iz navedene četiri opere. Vjerujem da ništa ne može u potpunosti zamijeniti doživljaj gledanja ovih opera u kazalištu, no isto tako tvrdim da je ovo vrhunska alternativa.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

ridiculus

#13428
Ah, jedna od meni omiljenih priča svekolike literature i mitologije. Vagner je bazirao svoje delo na islandskoj Volsunga Sagi, tako da nije opera jedini moguće mesto za upoznavanje sa pričom. Koja je često bila adaptirana u druge medije, pa i u strip. Roj Tomas ju je uveo u Tora, dok je radio u Marvelu (mislim da je Keith Pollard bio crtač na tom delu priče), a negde oko 1990. su on i Gil Kane direktno adaptirali operu, što je objavio DC u "prestižnom" formatu. Meni je to najbolja verzija, ali ja volim Kane-a više nego Craiga Russella, čiju verziju sam davno video, i ne bih se baš usudio da se upustim u poređenje dok se ne podsetim.

Inače, meni je Vagner vrlo dosadan kompozitor (čuvene deonice, koje su zanimljive, su vrlo kratke), i mislim da ne čini pravdu ovoj priči. I to kažem kao neko ko voli operu.
"Desaad is dead."
"What? Again?"

xander


Lord Vader89

ja slušao jutros
uglavnom se slažem s ridiculousovim komentarima

Bombarder

Uf, ne slazem se bas. Po meni je Vagner majstor, koji je ovom operom (operama, sagom), bas nekako pokazao svu svoju raskos. Ali dobro, ukusi su razliciti :)
Paka me bas zaintrigirao ovim stripom, bacice se pogled cim zavrisim sa jos nekih 15 ak trejdova Fablesa :)

Mhejl

Quote from: Paka01 on March 07, 2019, 10:43:53 AM
SWAMP THING: Talk of the SaintsBrzo se čita, lijepa je i kratka, tako da preporučam svakome da baci oko.

Moram se istovremeno i složiti sa Pakom i zahvaliti mu na obilju preporuka u zadnje vrijeme. Iako nisam odavno čitao Stvorenje iz močvare, zimski specijal koji je pred nama predstavlja jednu vrlo zanimljivu, psihološki obojenu i mitsku priču, gdje dvosmisleni junak kroz žrtvovanje mora da povrati život svijetu i suoči se sa izazovom koji će ga dovesti do krajnjih granica fizičke i psihičke izdržljivosti. A ovdje je taj izazov drugačiji nego u većini priča... pa, vidjećete i sami ukoliko pročitate. Zaista dobar primjer "zgusnutog" pripovjedanja, na jedva 40ak strana je sve neophodno rečeno, premda bi se donekle moglo zamjeriti nejasnosti priče, nedostatku jačeg isticanja poente, kao i da neke psihološke nijanse koje su mogle biti prikazane, nisu (naglašeni osjećaj krivice Swamp Thinga, udvojenost identiteta Aleksa Holanda/Green Mana, itd.). Ipak, zaista odličan crtež i niz poetskih, dirljivih scena čine ovaj "zimski" specijal više nego vrijednim čitanja.
Očevu sobu krase gusle stare i crno-bijeli tv...
njegov kapital su gomile knjiga, ideje i problemi

Snake Plissken

Paka, kako dodjes do ocene 92.5?

Mojne samo neko objasnjenje tipa Starudijinog. ;D

Anto

#13434
Quote from: Snake Plissken on March 10, 2019, 10:44:20 AM
Paka, kako dodjes do ocene 92.5?

Mojne samo neko objasnjenje tipa Starudijinog. ;D
(8.5+10)/2=9.25
to je nešto što se zove aritmetička sredina ( https://sr.wikipedia.org/sr-el/Aritmeti%C4%8Dka_sredina )
verovatno bi znao da si išao redovno u školu.
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

swamp thing

Quote from: Anto on March 10, 2019, 10:47:09 AM
(8.5+10)/2=9.25
to je nešto što se zove aritmetička sredina ( https://sr.wikipedia.org/sr-el/Aritmeti%C4%8Dka_sredina )
verovatno bi znao da si išao redovno u školu.
[laugh2] [laugh2] [laugh2]

Snake Plissken

Ahahah, skroz sam propustio da Paka navodi ovde dve kategorije, priznajem, moja greska.

Aleks

Quote from: Anto on March 10, 2019, 10:47:09 AM
(8.5+10)/2=9.25
to je nešto što se zove aritmetička sredina ( https://sr.wikipedia.org/sr-el/Aritmeti%C4%8Dka_sredina )
verovatno bi znao da si išao redovno u školu.

[khkhkh]

Ljuba XO

Dokle će bre da se čuju ovi što nisu završili redovno školovanje? Isti stalno nešto spamuju.

Snake Plissken

Sad je nase vreme, kidam u stranci.

Quote from: Imrahil on March 09, 2019, 01:55:48 PM
Koze, slobodno stani na prvom trejdu Postala :D
Koze, slobodno stani na pocetku svakog posta. ;D