Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

Snake Plissken

Quote from: Paka01 on March 08, 2019, 04:14:52 PM
Da da, taj trejd skuplja oba mini-serijala zajedno :D
Hvala druze!!!!

Paka01

JUDGE DREDD: America

Priča: John Wagner - 8/10
Crtež: Colin MacNeil - 10/10
OCJENA: 90%

Teško da se "America" može nazvati pričom o Judge Dreddu, s obzirom da je on tu tek u sporednoj ulozi. Glavni likovi su tip imena Bennett Beeny i djevojka America Jara. Kao djeca su odrastali skupa, on se zaljubio u nju, a onda su im se putevi razišli... Godinama kasnije se sreću u nepredviđenim okolnostima, pod budnim očima Sudaca. Rasplet je, pretpostavljate, tragičan...

Priča je baš emotivna i iako se vrlo rano može pretpostaviti u kojem smjeru bi mogla ići, to nimalo ne umanjuje njenu vrijednost. U ovom trejdu su skupljene sveukupno tri priče, no za sada sam pročitao samo ovu prvu. Sami "twist" na kraju je jedina stavka koja mi nije baš legla i zbog toga ocjena manje Wagneru. Šta se crteža tiče, MacNeil je fenomenalan. Ovdje koristi onaj slikani stil i strašno je upečatljiv, gotovo svaka tabla je vrijedna detaljnog analiziranja.

Druge dvije priče su nastavci na ovu prvu i napišem kratki osvrt kad i njih pročitam. Srećom isti autorski tim je radio i na njima.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Imrahil

Koze, slobodno stani na prvom trejdu Postala :D
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

koze123

Quote from: Imrahil on March 09, 2019, 01:55:48 PM
Koze, slobodno stani na prvom trejdu Postala :D
Znači ne popravlja se situacija u drugom? Možda vidim još koju svesku, ali sumnjam, ne sluti na dobro.  :D

Paka01

THE RING OF THE NIBELUNG

Priča: P. Craig Russell (po Richardu Wagneru) - 8,5/10
Crtež: P. Craig Russell - 10/10
OCJENA: 92,5%

Napokon završih i ovu epsku pustolovinu. Na preko 400 stranica P. Craig Russell prepričava kompletnu Wagnerovu sagu o Prstenu Nibelunga adaptiravši sve četiri opere: Rajnino Zlato, Valkire, Siegfried i Sumrak Bogova. Baš dugo me držala želja da na ovaj ili onaj način uronim u ovu epsku sagu, no s obzirom da se opere ne prikazuju kod nas, a bome sve zajedno traju 15-16 sati, trebalo je naći alternativu. Čini mi se da sad nakon čitanja mogu sa sigurnošću reći da je ovo odličan način za doživjeti priču.

Namjerno sam razvukao čitanje na par tjedana, malo po malo digestirajući radnju i simboliku. Način na koji Russell prebacuje u sliku neke djelove radnje koji su u operama izrečeni muzikom je da zastane dah. Čovjek je jednostavno fenomenalan crtač pripovjedač i kompozicije tabli su nevjerojatno zanimljive i prelijepe. Stil je to crteža koji na prvi pogled djeluje donekle jednostavno, no svaka tabla i svaki detalj pričaju svoju priču, čine jednu skladnu cjelinu koja bi i sama mogla nositi radnju. Svijet koji je ilustrirao u ovom stripu uistinu djeluje epski, teško mi je uopće naći neki drugi pojam kojim bi opisao.

Ne mogu sa sigurnošću reći koliko je strip vjerno prenio radnju iz opera, no iz popratnih tekstova koji dolaze u ovom trejdu čini se da je autor sa svojim kolegama dubinski razradio i proučio materiju prije nego li se upustio u adaptiranje. Priča je ogromna i proteže se godinama, desetljećima (ako ne i duže) i zanimljivo mi je bilo primjetiti da mi gotovo nijedan lik nije baš prirastao srcu (osim možda Brunhilde), jer skoro pa svi su strašno sebični, okrutni i skloni manipulaciji, a to nisam očekivao. Međutim, strašno mi se sve to skupa svidjelo, cijelo vrijeme sam imao osjećaj kao da gledam vrhunski film. U nekim slučajevima bi se znalo zalomiti da mi dijalozi djeluju čudno i neprirodno, no mislim da se to jednostavno nije moglo izbjeći, a da se ne izgubi duh originala. Srećom takvih je situacija bilo svega nekoliko, skoro pa zanemarivo i nije mi kvarilo doživljaj priče.

U svakom slučaju, ovo je strip (čudno mi ga je uopće i nazvati stripom) koji vrijedi posjedovati u kolekciji i iščitavati ispočetka i ispočetka, bilo zbog radnje ili zbog fenomenalnog crteža. Dojam čitanja ovoga je još bolji ukoliko u pozadini svira glazba iz navedene četiri opere. Vjerujem da ništa ne može u potpunosti zamijeniti doživljaj gledanja ovih opera u kazalištu, no isto tako tvrdim da je ovo vrhunska alternativa.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

ridiculus

Ah, jedna od meni omiljenih priča svekolike literature i mitologije. Vagner je bazirao svoje delo na islandskoj Volsunga Sagi, tako da nije opera jedini moguće mesto za upoznavanje sa pričom. Koja je često bila adaptirana u druge medije, pa i u strip. Roj Tomas ju je uveo u Tora, dok je radio u Marvelu (mislim da je Keith Pollard bio crtač na tom delu priče), a negde oko 1990. su on i Gil Kane direktno adaptirali operu, što je objavio DC u "prestižnom" formatu. Meni je to najbolja verzija, ali ja volim Kane-a više nego Craiga Russella, čiju verziju sam davno video, i ne bih se baš usudio da se upustim u poređenje dok se ne podsetim.

Inače, meni je Vagner vrlo dosadan kompozitor (čuvene deonice, koje su zanimljive, su vrlo kratke), i mislim da ne čini pravdu ovoj priči. I to kažem kao neko ko voli operu.
"Desaad is dead."
"What? Again?"

xander

Lord Vader89

ja slušao jutros
uglavnom se slažem s ridiculousovim komentarima

Bombarder

Uf, ne slazem se bas. Po meni je Vagner majstor, koji je ovom operom (operama, sagom), bas nekako pokazao svu svoju raskos. Ali dobro, ukusi su razliciti :)
Paka me bas zaintrigirao ovim stripom, bacice se pogled cim zavrisim sa jos nekih 15 ak trejdova Fablesa :)

Mhejl

Quote from: Paka01 on March 07, 2019, 10:43:53 AM
SWAMP THING: Talk of the Saints

Brzo se čita, lijepa je i kratka, tako da preporučam svakome da baci oko.

Moram se istovremeno i složiti sa Pakom i zahvaliti mu na obilju preporuka u zadnje vrijeme. Iako nisam odavno čitao Stvorenje iz močvare, zimski specijal koji je pred nama predstavlja jednu vrlo zanimljivu, psihološki obojenu i mitsku priču, gdje dvosmisleni junak kroz žrtvovanje mora da povrati život svijetu i suoči se sa izazovom koji će ga dovesti do krajnjih granica fizičke i psihičke izdržljivosti. A ovdje je taj izazov drugačiji nego u većini priča... pa, vidjećete i sami ukoliko pročitate. Zaista dobar primjer "zgusnutog" pripovjedanja, na jedva 40ak strana je sve neophodno rečeno, premda bi se donekle moglo zamjeriti nejasnosti priče, nedostatku jačeg isticanja poente, kao i da neke psihološke nijanse koje su mogle biti prikazane, nisu (naglašeni osjećaj krivice Swamp Thinga, udvojenost identiteta Aleksa Holanda/Green Mana, itd.). Ipak, zaista odličan crtež i niz poetskih, dirljivih scena čine ovaj "zimski" specijal više nego vrijednim čitanja.
Očevu sobu krase gusle stare i crno-bijeli tv...
njegov kapital su gomile knjiga, ideje i problemi

Snake Plissken

Paka, kako dodjes do ocene 92.5?

Mojne samo neko objasnjenje tipa Starudijinog. ;D

Anto

Quote from: Snake Plissken on March 10, 2019, 10:44:20 AM
Paka, kako dodjes do ocene 92.5?

Mojne samo neko objasnjenje tipa Starudijinog. ;D
(8.5+10)/2=9.25
to je nešto što se zove aritmetička sredina ( https://sr.wikipedia.org/sr-el/Aritmeti%C4%8Dka_sredina )
verovatno bi znao da si išao redovno u školu.
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

swamp thing

Quote from: Anto on March 10, 2019, 10:47:09 AM
(8.5+10)/2=9.25
to je nešto što se zove aritmetička sredina ( https://sr.wikipedia.org/sr-el/Aritmeti%C4%8Dka_sredina )
[laugh2] [laugh2] [laugh2]

Snake Plissken

Ahahah, skroz sam propustio da Paka navodi ovde dve kategorije, priznajem, moja greska.

Aleks

Quote from: Anto on March 10, 2019, 10:47:09 AM
(8.5+10)/2=9.25

[khkhkh]