Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

ridiculus

Quote from: Paka01 on March 06, 2019, 01:34:29 PM
Romita Jr. je crtač koji za moj ukus previše varira. Negdje je stvarno katastrofalan, no na nekim naslovima je baš odličan... The Amazing Spider-Man kojeg je radio sa Straczynskim je odlično nacrtan i strašno dobro odgovara stilu stripa, tu s njime baš nemam zamjerke.

Romita Mlađi je odličan pripovedač, a kao ilustrator - tj. neko ko treba da predstavi realnost vizuelno - je slabiji. Zato je on često za Marvel radio samo nacrt, iliti breakdowns, kako oni to zovu, koji su tušeri završavali. I zato se njegov "crtež" toliko razlikovao od slučaja do slučaja (mada je nešto i u razvoju, ili promeni stila, tokom vremena). Meni su najdraži njegovi radovi na Amazing Spider-Man-u i Dazzler (sve iz 80-ih), koji su tuširali/završavali Muni i Alkala, a od ovog kasnijeg ima dobrog materijala u Thor-u (koji je pisao Džurgens) i Eternals (Gejman). Ali, u ta dva rada mi je najslabiji kada se bavi običnim ljudima, a najbolji kada prikazuje fantastično.
"Desaad is dead."
"What? Again?"

Aleks

Najbolji je kad mu je tuširao otac, jer onda izgleda kao da je otac crtao.

Snake Plissken

Quote from: Paka01 on March 06, 2019, 05:07:40 PM
ROBIN: Year One

Bas procitao ovo. Manje-vise se mogu saglasiti sa Pakom, skroz je pitko, lako, zabavno. Citajuci, imao sam utisak da gledam jednu od kvalitetnih epizoda Batman : The Animated series, stil pripovedanja me je jako podsetio na to, pa neki kadrovi, boje. Mada moram priznati da sam ovde video malo i Year One, pa mozda zbog boja i Gotham Central.
Par ovakvih kadrova mi se bas dopalo:

Ono sto je Paka napomenuo vec, odnos Robina i Alfreda je dat detaljnije no sto je to inace slucaj, ali nekako ni ne vidim da bi to moglo drukcije; Brus je uvek bio uzdrzana ocinska figura, dok Alfred odgovara roditelju koji ima malo topliji odnos i nastupa otvorenije, briznije. Naravno, Alfredov humor uvek kida, i tome se uvek radujem.

Naravno, ima i predvidivih delova koji su manje-vise ocekivani u ovakvoj prici koja gradi lik, junak mora da opise krug dok ga ne vidimo tamo gde smo navikli. Ali nista to nije sto bi smetalo citanju ili odbilo; u ovakvim pricama se bez nekih detalja prosto ne moze.
Sve u svemu, skroz vredno citanja, rado bih ovo posedovao i na papiru.

Paka01

To je to, drago mi je da ti se svidio :D Imas od istih scenarista i Batgirl: Year One. Osam brojeva i drugi je crtac. Nisam citao jos, al u planu mi je.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Snake Plissken

E sad me podseti - gledao na BDu i vidim da nema Robin Year One, vec samo neki Robin Batgirl Year One? Gresim li, ili to skuplja ovog Robina sa pomenutom Batgril?

Pitam cisto ako odmah znas, izguglacu to verovatno sam veceras. ;D

Paka01

Da da, taj trejd skuplja oba mini-serijala zajedno :D

Paka01

4 KIDS WALK INTO A BANK

Priča: Matthew Rosenberg - 8,5/10
Crtež: Tyler Boss - 7/10
OCJENA: 77,5%

Ako volite Tarantinove filmove, Gooniese, Fractionovog Hawkeyea i Spencerove Superior Foes of Spider-Man, ovo je strip za vas. Znam, čudan miks, al 4 Kids Walk Into a Bank ostavlja dojam kao da je posudio mrvicu od svega navedenoga i od toga napravio strašno zabavnu cjelinu. Radi se o petodijelnom mini-serijalu koji je izašao za meni do sada nepoznatog izdavača Black Mask Comics. S autorima također nisam upoznat, prvi put čujem za ijednog od njih. Tražeći štagod preporuka za dobre krimi stripove, naišao sam slučajno na ovaj naslov i odlučio provjeriti o čemu se radi. Umjesto da prolistam 5-6 stranica i vidim jel ga vrijedi staviti na popis za daljnje čitanje kako inače radim, neplanirano sam obrnuo tri sveske jednu za drugom. Posljednje dvije su uslijedile odmah sutradan.

Priča je očekivano budalasta, nemojte očekivati neko remek-djelo :D No taj minus nadoknađuje stvarno odličnim dijalozima i vrhunskim humorom koji ne samo da bi mi izmamio osmijeh, već bi se nerijetko baš pravo uhvatio smijati. Skupina prijatelja (Goonies) zbog spleta okolnosti u kojima su se našli odluči opljačkati banku (Superior Foes), sve to uz puno psovki, oružja i tučnjave (Tarantino) popraćeno crtežom i kadriranjem koji me strašno podsjeća na Davida Aju u Fractionovom Hawkeyeu. Priča nema praznog hoda i sve se događa više-manje pravocrtno i jednom kad sam krenuo čitati bilo mi se teško odlijepiti sve do kraja. Izvedba i tok priče su skroz na skroz blesavi i maštovito napisani, jednostavno je prezabavno za čitati. Kraj mi je posebno dojmljiv... Neću ništa spoilati, al nisam očekivao da će baš tako završiti i upravo mi je zbog toga sveukupni dojam još bolji.

Crtež, kadriranje i način prezentacije prostora i likova me strašno podsjećaju na sve ono što je Aja radio na Hawkeyeu. Iako Tyler Boss nije ista kategorija kao Aja što se tiče kvalitete, odradio je sasvim pristojan posao. Kolor bi s vremena na vrijeme mogao biti malo bolji, al šta je tu je.

Strašno mi je drago naići tu i tamo na moderan strip s dobrim humorom tako da nije ni čudo što mi je ovo skroz lijepo sjelo. Ukoliko tražite nešto skroz opuštajuće i zabavno, preporučam ovaj strip.

Imrahil

Slični utisci i kod mene. Malo previše budalasto što kažeš ali baš zabavno za čitati.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

chile

Ja bih mu dao i celu ocenu tj 10% vise , velika preporuka svima. Citao ga pre otprilike godinu dana, a pre neki dan mi je stigao i na papiru tako cu sa uzivanjem ponovo da ga obrnem  [love2]
"nećeš nekažnjeno srati po meni i mojim prevoditeljima"

Paka01

Ja sam ga baš danas naručio sa Bookdepository :D

Imrahil

Uzeo bih ga i ja ali toliko muka sa prostorom imam da ga preskočih, do nekih boljih vremena ;D

Imrahil

xander

Preteške.

Preostaje nam samo da osnujemo kooperativu za kupovinu i skladištenje stripova.

koze123

Postal vol. 1 (Image)

Eden je gradić koji je zatvoren, gradić u kome obitavaju samo kriminalci ali kriminal nije dozvoljen ili kako jedan od likova kaže: 'Ovo vam nije druga šansa. Ovo je poslednja šansa'. I u tom gradiću posle 25 godina se dešava ubistvo - i to je premisa koja kad se ovako predstavi obećava odličan triler ali nažalost stvari ne teku baš najbolje. Pre svega interesantno je i dobrodošlo to što imamo drugačijeg protagonistu - Mark, sin gradonačelnice ima Aspergerov sindrom i sve posmatramo iz njegovog ugla, dok nam on pripoveda radnju pratimo njegove misli, razmišljanja, što ovaj strip čini drugačijim i po čemu se izdvaja od drugih naslova. Mark je svakako (makar u ove četiri sveske) najjača karika, a sve ostalo nažalost nije na nivou. Prvenstveno, premisa o ubistvu se brže bolje odbacuje i služi da bi uvela jednu drugu priču koja me i nije nešto zaintrigirala. Likovi mi deluju papirno, dvodimenzionalni, čak iako bi po dodatnom materijalu svi trebali da ispoljavaju različite i interesantne ličnosti (od narcisoidnog poremećaja ličnosti do sociopata itd.). Crtež je previše grub, veliki su kadrovi i zato se i brzo čita, nema ni previše teksta. Sve u svemu i nisam nešto zadovoljan ovime, možda pokušam i drugi trejd, ali me ovaj početak nije zaintrigirao tako da ovo spada zasad u ispodprosečan naslov. Tu i tamo se pominje religija i neke paralele prave, ali to nije dobro izvedeno.

Paka01

Svojedobno sam pročitao prve dvije sveske i slažem se sa svime šta si napisao. Neloša ideja, al izvedba štekaje... Nije mi ništa konkretno bilo loše, al strip je jednostavno dosadan.