Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

Karven

Quote from: Aleks on February 14, 2019, 01:02:49 AM
Prevodioci gotovo uvek smatraju da tako treba i često bi se odlučivali i za gluplja rešenja, da ih urednici tu i tamo ne spreče, ali uglavnom ih podržavaju


Samo bih te ispravio da su prevodi imena uglavnom urednička odluka za koju se prevodioci malo, ako i uopše pitaju.
All is one in Darkseid. This mighty body is my church.

Paka01

IRREDEEMABLE - Kompletan serijal(serijal je skupljen u 10 trejdova. Nemojte zamjerit, al nemam volje stavljati sve naslovnice :D )

Priča: Mark Waid - 7/10
Crtež: Peter Krause, Diego Barreto - 7/10
OCJENA: 70%Cijeli serijal bi se ukratko mogao opisati u jednoj rečenici: Interesantna ideja koja gubi na fokusu jer je previše razvučena.

Mark Waid postavlja staro pitanje: Što bi se dogodilo kad bi najmoćniji superheroj na svijetu jedan dan jednostavno "puknuo" i postao najveći masovni ubojica u povijesti? Priču počinjemo pratiti u danima nakon što je The Plutonian (očito analog Supermana) iz nepoznatih razloga devastirao kompletan Sky City i krenuo u anihilaciju ne samo SAD-a, već raznoraznih gradova po cijelom svijetu. Glavni likovi su članovi superherojskog tima Paradigm i bivši Plutonianovi kolege koji se gerilski pokušavaju boriti protiv nekadašnjeg prijatelja.

Ono što ovaj serijal odvaja od većine sličnih je to da, za početak, Waid ne koristi analoge najpoznatijih superheroja, tako da osim Plutonian/Superman veze ovdje nemamo dojam da se radi o Justice League priči u drugim kostimima. Istina, nije Waid nešto pretjerano originalan s glavnim likovima, no opet je lijepše vidjeti analoge nekih manje korištenih likova (kao što su Black Lightning, Hawkman, Katana, Crimson Avenger, Brainiac 5, itd...). Priča je zanimljiva i serijal se lagano čita. Twistovi u priči i otkrivenja su smisleno napravljena i uvjerljiva su, cliffhangeri na kraju sveski baš vuku da se čita dalje.

Problem je pak u tome što je ovaj serijal jednostavno predug za jednu ovakvu priču... Waid je ovo razvukao na dobrih 37 brojeva, što je po mom mišljenju bar 15 brojeva dulje nego što je trebalo biti. Negdje malo nakon polovice serijala serijal ima neočekivan spin (nije loš, već samo mijenja smjer) u meni neočekivanom smjeru i tu je prvi znak da radnja pomalo gubi fokus, no idalje je skroz čitko. Kako sveske odmiču, sve više sam stjecao dojam da Waid napušta smislenost priče samo kako bi serijal mogao ići dalje i neke odluke su blago rečeno upitne.

Ipak, kad se sve skupa pogleda kao cjelina, Irredeemable je pitak i zabavan serijal sa zanimljivom premisom, vrlo dobrom razradom u prvih 15ak brojeva, a nakon toga se prebacuje u neobaveznu razbibrigu. Waid je odličan pisac i zna zadržati pažnju čitatelja. Ukoliko tražite nešto lagano za čitanje, Irredeemable stvarno nije loš izbor.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Aleks

#13322
BETMEN: DVOR SOVA  (The Court of Owls) (DW)

SCOTT SNYDER & GREG CAPULLO"Gotam je Betmenov grad. Ali nešto se vratilo u njega, nešto što je ugrađeno u same temelje mračnih zgrada, nešto što je iz tame gospodarilo Gotamom – i želi da to ponovo čini."

Konačno se jedan naš izdavač (Darkwood) odlučio da objavi nešto od redovnih Betmen serijala u trejdu (zapravo i nije prvi put, tu je Hush, ali i Batman: Year One; mada su oni baš stekli status planirano-odvojenih celina), i izbor je pao na The New 52 Betmena, "od prvog broja". Ne gledam baš blagonaklono na već drugi New 52 odabir (prvi je JL), ali ovde bar imamo preporuku kroz činjenicu da početni deo serijala od Snydeara i Capulla, poznat kao The Court of Owls Saga, slovi kao dobar strip među ljubiteljima jednog od najpoznatijih strip junaka. A i u serijalu nema bitnijih promena u Betmenovom liku i okruženju, u odnosu na ranije poznate inkarnacije.

Prvi trejd donosi prvih 7 epizoda (od 11 koje saga obuhvata, mada bi u drugom trejdu bio obuvaćen i Betmen godišnjak br.1) i mogu reći da uglavnom nije izneverio očekivanja. Priča se zahuktava od prve epizode, postaje sve zanimljivija, misterija se produbljuje, dešavanja postaju dramatičnija. Snajder dobro vodi radnju, likovi i dijalozi su OK.

U tome mu pomaže (ili je baš on glavni? - podsećanje na priču iz drugog forumskog topika o scenaristima i crtačima) Greg Kapulo, na olovci, od ranije poznat po radu na serijalu Spawn i dr. Njegov zanat i iskustvo su evidentni, table su dobro promišljene, a vrhunac u ovom trejdu mu je šesta epizoda. Kolor je sofisticiran i nenametljiv, za razliku od mnogih Marvelovih šljaštećih "digitala", skoro kao kod tipičnog francuskog stripa.

Tu dolazim i do nedostat(a)ka, za koje nisam primetio da ih neko pominje, idu na dušu Snajdera, koji svesno i nepotrebno upada u neke greške, jer po njegovoj proceni to verovatno nisu. Betmena "ubijaju" na različite načine (probadaju ga, davi se...) ili se "samoubija" (eksplozijom) i pri ovim, ipak samo pokušajima, ne samo da nije stradao, iako mu je scenarista baš priredio scene od kojih se ne pretiče, nego nije bio ni ozbiljnije ili uopšte fizički povređen (sem nešto psihološke torture). Ovakvi zahvati, ma kako dramatični, su lako mogli da se izbegnu i logičnije postave. Valjda će drugi deo biti ubedljiviji po ovom pitanju?

***1/2

Paka01

BATMAN - Gotham NoirPriča: Ed Brubaker - 6/10
Crtež: Sean Phillips - 8/10
OCJENA: 70%Gotovo pa se ono "Batman" u imenu stripa može i prikrižiti, jer ovo je prvenstveno priča o Jamesu Gordonu 1949. godine u alternativnoj verziji Gothama. Radi se o "Elseworlds" priči što bi otprilike značilo da ne ulazi u standardni DC kontinuitet, tako da su origini i priče likova dosta izmijenjeni.

Nema se šta puno reći. Gordon je bivši policajac koji se guši u alkoholu i lošim odlukama, a jedinu priliku za izaći na pravi put vidi u privatnom angažmanu u kojem bi trebao biti bodyguard jednoj djevojci na luksuznoj zabavi. No kako to obično biva, Gordon ne uspijeva odoljeti alkoholu i ujutro se budi pored mrtve djevojke koju je trebao štititi. Ta cijela situacija privlači razne gradske moćnike i mafijaše, a za vrat mu sjeda i istražitelj Harvey Dent. Povrh svega, Gordonu se čini da gubi razum jer mu se konstantno priviđa Batman, utvara za koju nitko nije siguran je li izmišljena ili stvarna.

I to je otprilike to. Realno, priča je mogla komotno proći i bez Batmana jer više manje nimalo ne pridonosi toku radnje. Također, ubacivanje Jokera je isto tako nepotrebno jer ostavlja dojam da je tu čisto eto kako bi se pojavio još koji lik iz Batmanovog svijeta. Mislim da mi je ovo među najslabijim Brubakerovim radovima do sada jer djeluje kao da je odrađeno čisto eto da se odradi. Radnja nije toliko interesantna niti je dovoljno razrađena da bi mi stalo do likova. Nemaju neku dublju pozadinu i slabo su istraženi njihovi motivi. No ipak ne mogu reći da je skroz loše. S obzirom da se strip sastoji od niti 50 stranica, brzo se čita i ako volite ovakav đir, nije loše za ubiti vrijeme. Plus, tu je uvijek odlični Sean Phillips čiji crtež rijetko razočara.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Imrahil

Prevideh ovaj strip a deluje interesantno za overiti. Hvala [juznapruga2]
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

Paka01

Nema na čemu :D Ja sam ga prvenstveno pročitao zbog autorskog tima.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Mhejl

Jako zanimljivo izgleda ovaj Betmen, hvala na preporuci Paka. Mada su generalno ti Elseworlds Betmeni plac majke bozje po kvalitetu, jedino mi se Red Rain dopao, a i to vise zbog nezemaljski dobrog crteza. Na listi za procitati mi je ostao i Gotham by Gaslight.
Očevu sobu krase gusle stare i crno-bijeli tv...
njegov kapital su gomile knjiga, ideje i problemi

swamp thing

Dobri su GbG i I, Joker, koliko se sjećam.

CUVAR STARUDIJA

Meni je Dzoker najgori Betmen do sada procitan. Jedini kog nisam zadrzao u kolekciji. Do duse Muk i Duga noc vestica mi jos uvek stoje neprocitani ali sumnjam da mogu toliko lose da mi legnu.
Pisi Latinicom! Podrzi globalizaciju!

Paka01

"There's no such thing as a good time for bad luck"

CUVAR STARUDIJA

Aha, ja sam mislio bas na "Dzokera" bez "I" koji je izdao Dw.
Pisi Latinicom! Podrzi globalizaciju!

koze123

Hvala Paka, overiće se sva tri naslova koja si recenzirao, zainteresovao si me  [juznapruga2].

Paka01

Quote from: koze123 on February 15, 2019, 04:17:02 PM
Hvala Paka, overiće se sva tri naslova koja si recenzirao, zainteresovao si me  [juznapruga2].

Haha :D Sve to i još puno više u ovoj temi: http://www.darkwoodprodavnica.rs/forum/index.php?topic=26577.0
"There's no such thing as a good time for bad luck"

koze123

Dada, prati se, ali već je spisak prepun, nema se vremena za sve.  ;D

Možda se bacim ovih dana na nešto od ovoga pa i ja pišem svoje utiske.  [juznapruga2]

Aleks

Quote from: Paka01 on February 15, 2019, 01:45:00 PM
BATMAN - Gotham Noir

Super naslovna ilustracija ovoga, kao za stare krimi romane.