Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

Paka01

SCENE OF THE CRIMEPriča: Ed Brubaker - 8/10
Crtež: Michael Lark (plus Sean Phillips na tušu) - 7/10
OCJENA: 75%Obožavam krimiće i djela inspirirana noir filmovima i strašno volim Brubakerove stripove smještene u taj svijet, tako da me uopće ne čudi što mi je Scene of the Crime dobro legao.

Za one koji ne znaju, ova četvorodijelna Vertigova mini-serija je izašla 1999. i predstavlja prvu Brubakerovu kolaboraciju s Michaelom Larkom i Seanom Phillipsom, dvojicom autora s kojima će kasnije često surađivati. Znate i sami da su djela ovoga žanra dosta osjetljiva što se tiče otkrivanja radnje, tako da neću puno govoriti o čemu se radi kako ne bi nekome spoilao, no imamo tu sve elemente koji će kasnije krasiti neke poznatije Brubakerove radove. Priča se sastoji otprilike od toga da privatni detektiv biva unajmljen kako bi pronašao mladu djevojku koja je nestala. No, uskoro shvaćamo da su u tu priču upletene i sestra od djevojke, jedan stariji policajac, a nekakve veze s time ima i lokalna hipi zajednica. Naravno, ne treba ni spominjati da tu ima svakakvih twistova u priči, pucnjave i puno monologa, otkrivaju se svakakve mračne tajne iz prošlosti... Sve što po meni krasi dobru krimi priču.

Iako se postavlja puno pitanja, Brubaker smisleno odgovara na sva, ne ostavljajući otvorene krajeve i dovodi nas do zadovoljavajućeg kraja. Michael Lark ovdje još nije na razini svojih najboljih radova (kao npr. u Gotham Central), no idalje je to skroz lijep crtež koji nadopunjuje Phillipsovo tuširanje.

Šta reći, svi vi kojima se sviđa Kriminal, ovo je obavezna stanica. Nećete se razočarati.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Imrahil

Dobar je Scene of the Crime, dođe i kao fina prilika ko hoće da se upozna sa Brubejkerom. Mogao bih da obnovim gradivo, nakupilo se par godina od čitanja.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

john connor

Ali Paka je preteralo, Lark je sjajan... 7 je premalo za njega...

Aleks

Odbrojavanje do beskrajnog smaka

Autor: Grupa autora

Beskrajni smak

Autori:
Džef Džons, Fil Himenez i dr.

(ČK)


 

Mogu li se na osnovu glupih ideja stvarati dobri stripovi? DC comics sa nekim svojim stripovima dokazuje da mogu. Prvenstveno ovde mislim na njihove Krize (Crisis) tj. Smakove, u prevodu ČK. Ovaj Beskrajni smak (Infinite Crisis) iz 2005. godine, nastavlja se, posle 20 godina, na prvu Krizu tj. Smak bezbroj svetova (Crisis On Infinite Earths - takođe izdala ČK). Crisis On Infinite Earths (COIE) je bio planski osmišljen "crossover event" sa ciljem ukidanja paralelnih svetova tj. DC-jevog multiverzuma. Od tada, razne Krize služe DC-u da uvodi određene promene u svoj (superherojski) univerzum. Beskrajni smak, ne uspostavlja ponovo multiverzum (mada u samoj priči ima pokušaja vraćanja), ali vraća u igru neke elemente priča, likova i događaja, koji su postojali pre COIE i bili njime izbrisani.

Ne treba shvatati bukvalno prvu rečenicu ovog teksta; nisu sve ideje "glupe", ni u ovoj, ni u prethodnoj Krizi (mislim na prvu, zapravo prethodna je Kriza identiteta - Identity Crisis; koja ima indirektne veze, kao što je zapravo sve donekle povezano kod svetova DC-ja i Marvela), mada neke se mogu smatrati baš takvim, ali ima proizvoljnih, naivnih, nedovoljno objašnjenih, sumnjivo motivisanih itd. Razloge možda treba tražiti u tome, što su ovi stripovi rađeni "po zadatku" - sa određenim ciljem, pa se onda ide unazad - šta osmisliti da se dođe do tog cilja, što nije baš najprirodniji proces, uz to dolaženje do cilja je jako kompleksan posao, a priča, koja utiče na univerzum, treba i da obuhvati sve DC-jeve likove, što je koncept koji je COIE uspostavio, pa se scenarista (scenaristi, ako računamo i prethodnu priču) delimično pogubi u svemu tome, ako i uspe da mnogo toga iznese na zadovoljavajući način.

Elem, Beskrajni smak je zanimljiv, uzbudljiv, maštovit strip, sa solidno tretiranim likovima i vrlo dobro nacrtan (najveći deo je odradio Fil Himenez) i ako se pređe preko pomenutih nedostataka - rupa u scenariju (scen. - Džef Džons) pruža dobru zabavu. Neke detalje DC je, verovatno, dodatno pojasnio i u svojim serijalima koji se dešavaju nakon ovog "eventa". Pored pomenutog uspostavljanja nekih promena, tema stripa je i odnos heroja, kakvi su nekada bili i kakvi su u novijim stripovima. Treba reći da, za razliku od COIE, Beskrajni smak nije potpuno samostalno delo. Ne samo da je zbog nastavljanja na COIE, prethodno poželjno i potrebno pročitati i taj serijal, nego je poželjno pročitati Krizu identiteta (takođe od ČK), ali i neke serijale čija se radnja odvija, kao uvod u Infinite Crisis (IC). Srećom, najbitniji deo toga je uključen u prethodni tom od ČK - Odbrojavanje do beskrajnog smaka (Countdown to Infinite Crisis), koji sadrži naslovni strip i još neke stripove. A jedan deo (mada manje bitan po samu priču) uvodnih dešavanja, čiji nastavci promiču i u Beskrajnom smaku, nažalost nije obuhvaćen prethodnom knjigom (dešavanja vezana za "magijske" junake i dr.), jer bi se otišlo u preteranu obimnost; to zna malo da deluje zbunjujuće prilikom čitanja IC, ali kao što rekoh, ne utiče preterano na konfuznost.

Pored Odbrojavanja do beskrajnog smaka, istoimena uvodna knjiga sadrži i mini serijal Projekat Omak (The Omac Project), kao i jednu (bitnu za sveukupnu radnju) epizodu Čudesne žene (Wonder Woman #219). Mogu reći da mi ovi stripovi ostavljaju bolji utisak od samog IC. Zato, jer ne pate od pominjanih nedostataka. Countdown to Infinite Crisis je priča koja kroz 5 poglavlja prati istragu junaka po imenu Plava Buba (Blue Beetle) u pokušaju razotkrivanja misterioznih dešavanja. The Omac Project (mini serijal od 6 epizoda) je, pored superherojske priče i špijunski "cyber" triler . Oba stripa su prilično kvalitetni proizvodi, uz epizodu WW #219 - Žrtva, koja je detalj za dopunu.

Summa summarum:

Odbrojavanja do beskrajnog smaka ****
Beskrajni smak ***(*)

koze123

Ken Parker 3: Čemako/Krv na zvezdama (DW)Posle poduge pauze sam se vratio Kenu, malo obnovio Ubistvo i krenuo dalje:

Čemako - Iako mi je serijal do ove tačke bio odličan, ovo je epizoda kojom serijal sazreva i pokazuje nam šta sve ubuduće može da se očekuje - prvenstveno se odvaja od svih drugih Boneli serijala i pokazuje da scenarijski nije naivan, prevazilazi razna ograničenja i šablone i uspostavlja (bar zasad) novi status kvo za junaka. Nakon što je primio metak u glavu, Ken je nekim čudom preživeo i radnja se dešava kasnije, kada ga vidimo zaraslog u šumi, kako živi i lovi u prirodi, nalik na praistorijskog čoveka. Ubrzo nakon spasavanja malog Indijanca se pridružuje selu Hunkapa i započinje svoj život tamo, dok istovremeno poglavica Hunkapa napada kočiju i uzima belkinju kao svoju buduću skvo. Tačka prekretnice je da je metak izazvao Kenu amneziju i on se ne seća ni Donalda Velša ni Elija niti svih svojih palih drugova. Samo čovek i priroda. I to je po meni najfascinantniji aspekt ove epizode - odnos čoveka i prirode, otelovljen u životu u selu Indijanaca koji žive prosto u svojim vivgamima, na neki način polustopljeni sa prirodom. Druga veoma bitna stvar je složeniji prikaz indijanske kulture, počevši od agresivnih i nemilosrdnih pljačkaša pa do maltene istrebljenja i pada jednog naroda, te u ovoj epizodi, ništa nije crno-belo. Berardi vodi priču veoma lepo, sjajnim tempom i emotivno nas vezuje za likove i pre svega celo pleme, a Milaco ga prati sve boljim crtežom. Posebno treba izdvojiti scenu kada se Ken priseća svega kao prelepu, kako scenarijski tako i crtački. Ne znači da epizoda nema mana - u cilju da da još jaču emotivnu notu Berardi pravi nelogičnosti u priči i malo brlja - recimo pri napadu na selo scena sa vađenjem budilnika je lepa i emotivna, ali totalno nerealna i veštački ubačena, i takvih momenata ima još nekoliko. Zbog kompleksnijeg prikaza Indijanaca i interesantnim razvojem glavnog junaka ovo spada zasad u najbolju priču na serijalu, ali neka scenarijska rešenja svojom nelogičnošću bodu oči, zato 4.5/5

Krv na zvezdama - Donekle mogu i da razumem zašto je ova epizoda 'omražena' među čitaocima, nakon sjajnog Čemaka stvar se vraća na čist vestern, ono što je serijal bio i u početku. Pored toga, sve boljeg Milaca menja neiskusni Alesandrini na kog je potrebno malo privikavanja, previše uprošćen crtež koji ni po čemu ne odskače. Ova epizoda me podseća na Bluberija i epizodu Čovek sa srebrnom zvezdom, iako je Bluberijeva epizoda bolja naravno, radnja je maltene ista. Ken kreće u potragu za Velšom ali se usput nalazi u gradu gde sklopom različitih okolnosti ostaje kao šerif ne bi li očistio grad od kriminala. Pri tom Ken ima svu autonomiju i može da radi sve šta hoće i smatra potrebnim da bi postigao svoj cilj. Sve je tu - pijanac zamenik, kriminalac koji teroriše grad u ćeliji, svi pokušavaju da ga izbave, bankari i prodavci svi su na strani novog šerifa, scena u baru i pucnjava (pa čak i momenat sa ogledalom), žena koja pomaže junaku da postigne svoj cilj - sličnosti sa Bluberijem su očigledne, no meni se ovo skroz dopalo. Solidna epizoda, klasičan vestern, puškaranje i kaubojci, grad u strahu od kriminalca koji drži sve u svojim rukama, Ken je na momente stvarno badass, tu mi je negde ova epizoda u rangu sa Majntaunom. Vidim već neku tendenciju da svi sporedni likovi nastradaju, što polako prerasta u naviku i više nije tako iznenađujuće kao u već pomenutoj epizodi. Shvatamo da je Ken glavni lik i da pratimo njega i njegov razvoj, ali neki aspekti priče se mogu završiti i drugačije, bez smrti svakog sporednog lika. 3.5/5


Paka01

Quote from: Aleks on February 12, 2019, 02:37:34 AM
Odbrojavanje do beskrajnog smaka

Autor: Grupa autora

Beskrajni smak

Autori:
Džef Džons, Fil Himenez i dr.

Dobar osvrt :)
Složio bi se s većinom stvari koje si napisao, no mislim da je meni Infinite Crisis ipak ostavio bolji dojam nego OMAC Project. Doduše, nisam previše mjerodavan s obzirom da mi je to najdraži period kod DCa :D Vidim da spominješ i ostale tie-in mini serijale koje ČK nije objavila. Jesi ih čitao možda? Rann-Thanagar War je skroz pitak akcijski SF koji spaja dosta zanimljive likove (Hawkman, Adam Strange te Green Lanterni Kyle Rayner i Kilowog), no ni Villains United nije loš, vodi u dosta dobar serijal Secret Six kojeg piše Gail Simone. Jedino mi je Day of Vengeance dosta slabiji i nije mi se baš svidio. Ipak, šteta što ČK nije u još jednoj (debljoj) knjizi skupila i ova tri mini serijala tako da sve bude na okupu.

Slijedi ti "52" koji je odličan, ja ga svako godinu-dvi pročitam ispočetka.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Aleks

Quote from: Paka01 on February 12, 2019, 04:35:48 PM
Slijedi ti "52" koji je odličan, ja ga svako godinu-dvi pročitam ispočetka.

Deluje zastrašujuće obimno štivo. Verujem da ću se upoznati sa tim serijalom, na neki način. Omnibus izdanje koje je trenutno  $78.55, još i nije preskupo za 1216 strana.

nixman

#13297
Meni se npr. Odbrojavanje veoma dopalo, zanimljiva i dinamicna prica koja funkcionise kao nezavisna celina.
S druge strane, Beskrajni Smak i pogotovo Konacni Smak su mi bili totalno nejasni. Ovako kako su objavljeni, jednostavno ne funkcionisu za neupucenog citaoca.
Moram naglasiti da Smak Bezbroj Svetova nisam citao, tako da sam tu napravio ociglednu "gresku u koracima".
Krizu Identiteta jesam procitao, vrlo dobar strip, ali ne bih rekao da je previse bitan za razumevanje ovih smakova.
Sto se Beskrajnog Smaka tice, tu sam jos i uspeo nekako da shvatim sta je prethodilo desavanjima u stripu i donekle pohvatam konce.
U slucaju Konacnog Smaka to jednostavno nije bilo moguce.
Pogovor na kraju, napisan od strane naseg dragog Karvena je donekle razjasnio postavku, ali svejedno je ostalo previse rupa.
Kad sam svojevremeno citao Morisonovog Betmena, ovo je bila tacka u kojoj sam se totalno pogubio. Par godina nakon toga, situacija je ista - znam da nista ne znam. :)

Anto

Quote from: koze123 on February 12, 2019, 11:14:05 AM
Ken Parker 3: Čemako/Krv na zvezdama (DW)
kako možemo da budemo sigurni da si zaista pročitao Darkvudovo a ne "komšijsko" izdanje?
mislim,kako da znamo da nisi i ti prodao Darkvudovog Kenišu, a prešao na SA/Fibrinog,te ugrozio dalju egzistenciju istog, nepodržavanjem domaćeg izdavaštva??
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

Ljuba XO

Quote from: Anto on February 12, 2019, 05:10:07 PM
kako možemo da budemo sigurni da si zaista pročitao Darkvudovo a ne "komšijsko" izdanje?
mislim,kako da znamo da nisi i ti prodao Darkvudovog Kenišu, a prešao na SA/Fibrinog,te ugrozio dalju egzistenciju istog, nepodržavanjem domaćeg izdavaštva??
Ko izda - pizda!

Imrahil

Možemo da budemo sigurni jer se zove Koze a ne Anto.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

Anto

Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

Ljuba XO


koze123

Antiša slikam ti kolekciju posle, podržavamo Darkvud!  ;)

(nemoj da si prešao na SA [nono2])

Anto

kupujem po 5 komada DW i 4 SA/Fibrinog.
Jedan za mene od oba izdavača;još jedan drugar duplira,a ostala petorica ne.
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.