Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

boss52

Ali obavezno LGBT, jebi ga, šok momenti. Priča ispod proseka, crtež izvanredan.
From the rockin' of a cradle to the rollin' of the hearse
The goin' up was worth the comin' down

nixman

Zaista fantastican crtez...podseca me na Mark Schultz-a.

Lord Vader89

Quote from: nixman on January 31, 2019, 11:53:35 AM
Zaista fantastican crtez...podseca me na Mark Schultz-a.

that's your Gile talking!

nixman

Quote from: Lord Vader89 on January 31, 2019, 12:59:51 PM
that's your Gile talking!

Gil Kane or Gil-galad? :D

Bombarder

Regis Loisel & JB Djian & Vincent Mallie - Velika smrt
Fantazi kakav volim!
Odličan strip, baš  odličan. Baš se nekako brzinski čita, tj. ja sam ga brzo slistio, maestralno mi je odrađena gradacija od prvog broja, koji mi je ličio na "u svetu postoji jedno carstvo, u njemu caruje drugarstvo" , onako sve veselo, da bi se baš baš pomračilo do poslednjeg albuma.

Od priče o malom svijetu fine prirode i života u slozi, do borbe za golu egzistenciju, preživljavanje kako god se stigne u našem svijetu, pa i turbulencijama u onom drugom.
Sve fino posloženo kako treba, topla preporuka od mene. Definitivno se nabavlja čim izađe, taman i da vidim kako će se sve riješiti u 8. albumu.

Takođe, kako albumi odmiču, malo se više pažnje posvećuje Malom svijetu, nadam se da će se još više ispričati o njemu u 8. albumu. Da se ponešto kaže i o Velikoj smrti i samom svijetu.

E sad, guglajući nisam baš shvatio da li je Loazel strip crtač, ili scenarista, čini mi se da je oboje :D, ali ajde znaj.
Od njega sam pročitao još Ratnike i Trgovinu 1, Ratnici su mi klasika fantazi žanra, a Trgovina ok, ali nisam dvojku pročitao pa ne znam šta da mislim :D

Anto

Quote from: Bombarder on February 01, 2019, 12:53:03 AM
Regis Loisel & JB Djian & Vincent Mallie - Velika smrt
Fantazi kakav volim!

E sad, guglajući nisam baš shvatio da li je Loazel strip crtač, ili scenarista, čini mi se da je oboje :D, ali ajde znaj.
Od njega sam pročitao još Ratnike i Trgovinu 1, Ratnici su mi klasika fantazi žanra, a Trgovina ok, ali nisam dvojku pročitao pa ne znam šta da mislim :D

žisRe je koscenarista u ovom stripu;na Petru Panu je kompletan autor,a koautor je u Trgovini i Ratnicima sa Akbara.
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

Bombarder

Ekstra, hvala :)
Iščekuje se željno ovo izdanje, i skupljaju pare!
A i onaj Van Ham!

koze123

Pisao sam u temi o nekoj Stripoteci, nije me oduševila Velika Smrt onoliko koliko sam mislio da hoće. Naišao sam na veći broj nelogičnosti, a radnja vremenom kreće da se vuče i gubi na kvalitetu, čemu doprinose i veoma nerealne i glupe odluke određenih likova - čisto kao 'ajde da razvučemo na što veći broj albuma'. Kasnije se vraća kvalitet sa početka, posebno krajem šestog i u sedmom albumu ako se ne varam, a završetak sedmog je cliffhanger koji daje odličan start za završnicu serijala. Ne sećam se detalja, svakako ću opet pročitati serijal kad izađe poslednji album. Prva dva albuma su veoma dobra to se sećam, posebno prvi, uopšte ne žuri sa postavljanjem terena, ali onda u sledećih nekoliko albuma ne koristi taj pripremljeni teren na najbolji način. Moj utisak (po sećanju, lako se da iskopati i komentar u toj temi, a ima i ovde ako se dobro sećam) je da uz zabavnu i dobro osmišljenu premisu imamo serijal sa neujednačenim kvalitetom.  :D

Bombarder

Quote from: koze123 on February 01, 2019, 06:09:53 PM
Pisao sam u temi o nekoj Stripoteci, nije me oduševila Velika Smrt onoliko koliko sam mislio da hoće. Naišao sam na veći broj nelogičnosti, a radnja vremenom kreće da se vuče i gubi na kvalitetu, čemu doprinose i veoma nerealne i glupe odluke određenih likova - čisto kao 'ajde da razvučemo na što veći broj albuma'. Kasnije se vraća kvalitet sa početka, posebno krajem šestog i u sedmom albumu ako se ne varam, a završetak sedmog je cliffhanger koji daje odličan start za završnicu serijala. Ne sećam se detalja, svakako ću opet pročitati serijal kad izađe poslednji album. Prva dva albuma su veoma dobra to se sećam, posebno prvi, uopšte ne žuri sa postavljanjem terena, ali onda u sledećih nekoliko albuma ne koristi taj pripremljeni teren na najbolji način. Moj utisak (po sećanju, lako se da iskopati i komentar u toj temi, a ima i ovde ako se dobro sećam) je da uz zabavnu i dobro osmišljenu premisu imamo serijal sa neujednačenim kvalitetom.  :D
Ti si nekako, da tako kažem, dublje pristupio stripu od mene :D
Ja kako sam se uhvatio prvog albuma, uvuklo me te sam za taj dan sve slistio, samim tim mogu reći da mi je odličan. Što se tvojih zamjerki tiče, da, malo kasnije ima razvlačenja, ali kako sam sve iz cuga čitao, i da, taj 6 i 7 su super, generalni zaključak je da mi je odličan u cjelini.

Mhejl

nakon dugo vremena, konačno sam pročitao i najređu od zverki - odličan, hard-boiled SF strip koji nije palp! već nakon svega nekoliko pročitanih strana postalo mi je jasno da scenarista posjeduje onaj specifični talent majstora SF - da nas kroz nekoliko opaski, opisa, scenografskih detalja "uvuče" u nepoznato-poznati svijet sutrašnjice, dočaravajući nam daleku budućnost na živopisan i pripovjedački efektan i ekonomičan način. Da "Colonus" je jedan od boljih stripova koje sam čitao u zadnje vrijeme - iako se prostire na svega 90ak strana, uspjeva da dočara efekat djelića daleko šire priče, kosmičke epopeje razvoja ljudske rase nakon propasti našeg doma, Tere-Zemlje, te iskušenja sa kojima se suočava novi soj-ljudi graničara u smrtonosnim sredinama.

"Colonus" na fascinantan način prepliće ustrojstva društava, njihove obrasce funkcionisanja i reprezentativne članove skupa sa prirodnim uslovima u kojima su se našli, razvijajući svoje teme u konstantnom kontrastu, preplitanju dva društva - Marsa i Venere, dva brata, društvena uređenja, vizije budućnosti i smjerove razvoja. Veliki dio njegovih postavki je utemeljen na aktuelnim naučnim špekulacijama i teorijama, makar bile i još uvijek nepotkrepljene, što svakako predstavlja dodatnu vrlinu stripa u očima tvrdokornih SF čitalaca. U budućnosti, Zemlja je mrtva planeta, uništena putem ekonomskog i ekološkog kolapsa do koga je dovela nerazborita politika džinovskih megakorporacija. Elita i najbogatije kompanije su se povukle na Mars, gdje su razvile ogromni industrijski sektor koji je za svega nekoliko decenija, putem efekta "staklene bašte", tj. globalnog zagrijevanja, uspio da ga učini koliko-toliko naseljivim. Marsovsko društvo je oblikovano po fašističko-korporativnim linijama: radnici su pod kontrolom ogromnih korporacija koje vode planetu, razmnožavanje je strogo kontrolisano, žene se koriste isključivo zarad rađanja i žive u odvojenim kolektivnim smještajima, dok se najbolje "loze" radnika pažljivo uzgajaju i kultivišu. Sa vremenom, usljed smanjene gravitacije Marsa, lokalni stanovnici su razvili krhkiji skelet, podložan osteoporozi, koji ih prisiljava da na drugim planetama koriste egzo-skelete koji im omogućavaju normalno kretanje.

Međutim, dok su moćnici, silnici i krvoloci stare Zemlje napustili leš iste putujući ka Marsu koji je pružao solidne mogućnosti kolonizacije, potlačeni matične planete, radnici, kriminalci, vizionari, naučnici, preživjeli, otišli su na planetu koja se smatrala nenaseljivom - Veneru, okrutan svijet obilježen temperaturnim ekstremima, otrovnom atmosferom, užasavajućim zračenjem, ukratko nedostatkom svih elemenata koji bi omogućili lagodan ljudski život. Ali ovi kolonisti su preživjeli, gradeći novo društvo obilježeno trajnim radom, odricanjem, kultom samo-žrtvovanja i konstantnim nasiljem. U jednom momentu je petina kolonije potajno žrtvovana na samoubilačkoj misiji kako bi se omogućilo preživljavanje ostalih: sjeni svih pokojnika, a naročito svetih Petih, se obožavaju kao bogovi novog svijeta, Put koji njihovi potomci moraju slijediti. Bizarno društvo koje je izraslo na Veneri predstavlja radničku demokratiju, obilježenu vladavinom jedne dinastije, čestim nasiljem i tvrdoglavim instistiranjem na samodovoljnosti i izdržljivosti njegovih ljudi. Nakon decenija, ako ne i vjekova, krvavog truda konačno su usavršili tehnologiju koja im omogućava da lansiraju dva nebeska grada - u pojas Venerine atmosfere najsličniji uslovima na zemlji... i upravo u tom momentu kapitalisti Marsa, željni novih tržišta i resursa, te izdržljivih radnika kakvo stanovništvo Venere nesumnjivo jeste, lansira nekoliko misija ka kolonistima, pozivajući ih da pristupe vlasti Marsa - milom ili silom. Na putu im stoje samo dvije stvari - neformalni vođa veneranske kolonije Brakston, čvrsto odlučan da sačuva nezavisnost Venere i ne dopusti da postane još jedan mrtvi svijet uništen čovjekovom pohlepom, te, naravno, nepokolebljivi i nasilni duh samih stanovnika Venere - potomaka i konačnih proizvoda očajničke borbe prvih kolonista za opstankom...

Teško je sažeti kvalitete "Kolonusa" u nekoliko rečenica, ali recimo da dočarava jedan od najboljih SF svijetova koje sam odavno vidio u devetoj umjetnosti, a tematski predstavlja zreo strip koji se dotiče teme ljudske nezavisnosti, slobode i cijene koja se plaća za istu, neprekidni civilizacijski sukob između obične mase ljudi i moćnika koji ih manipulišu iz sjene. Društvo Venere je fascinantno i oslikano u sivim tonovima, duboko obilježeno psihološkom traumom gubitka petine kolonije, potisnutom krivicom, konstantnom borbom protiv sebe, drugih ljudi i prirode same u surovom okruženju. Na kraju, "Kolonus" predstavlja VESTERN u svemiru - svi pažljivi čitaoci će lako primjetiti paralele sa duhom vesterna, odnosno sukobom nepokolebljivog individualca, oličenog u vidu vođe kolonije Brakstona, protiv nasilnika, beskičmenjaka, plaćenika, terora jačih nad slabijima i slobodnim zajednicima. Pored svega toga, Kolonus je i izuzetno vizuelno iskustvo - grub crtež se neće dopasti svakome, ali na fantastičan način dočarava surovi duh Venere i ljudi koji žive na njoj, efikasno stvarajući nihilističku atmosferu daleke budućnosti, ne optimističke i prepune nade, već surove, prošarane ožiljcima, istrošenošću ljudi i opreme putem koje otkidaju dan po dan novog života. Kolonus je nevjerovatno osvježenje za sve nas koji smo zamoreni infantilnim zapletima i eskapizmom u stripovima: ovo je žestok, socijalno osvješćen i beskompromisan SF.

Očevu sobu krase gusle stare i crno-bijeli tv...
njegov kapital su gomile knjiga, ideje i problemi

Paka01

Bome zainteresiralo me po opisu, baš ću pročitati.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Anto

Quote from: Paka01 on February 02, 2019, 01:40:49 AM
Bome zainteresiralo me po opisu, baš ću pročitati.
lakše ti je da pročitaš ceo strip nego Mheljov osvrt?
Može i u Stripoteku.

Mhejl

Pa ne znam antiću, sjećam se da si bio u ekstazi kada sam napisao malo duži tekst u kome hvalih Mi, mrtvi, a koji je eto izdala Fibra. što je sad problem?
Očevu sobu krase gusle stare i crno-bijeli tv...
njegov kapital su gomile knjiga, ideje i problemi

Anto

ma zezam se bre - čitam uvek rado tvoja pisanija,nego sad mi nešto došlo da mlatim  ;)
Može i u Stripoteku.

Lord Vader89

ne mož čovek više ni da podjebava ljude a da se ne naljute