Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

Paka01

BATMAN - The Dark Knight Returns

Priča: Frank Miller - 8/10
Crtež: Frank Miller, Klaus Janson, Lynn Varley - 10/10
OCJENA: 90%

Definitivno je bolji na drugo čitanje. Ovaj put me nije umorio ko prvi put, radnja teče lijepo i fluidno bez nekih velikih problema. Rekao bi da je TDKR sasvim logičan razvoj Batmana u (meni osobno) jedinom smjeru gdje bi mogao ići karakterno... Ne mogu reći da mi je Bruce iz ovog stripa pretjerano drag, al s obzirom na Batmanovu psihu, razvoj u ovakvu osobu se nameće sam od sebe. TDKR je strašno ambiciozno djelo i Miller lijepo vodi radnju. Unatoč tome što je strip dosta zgusnut i ima dosta materije za čitati, nisam nikako stekao dojam da su stranice pretrpane ili zagušujuće. Također, strip je krcat odličnih momenata koji dugo ostaju u sjećanju. Ono što treba posebno napomenuti je odličan Millerov worldbuilding. Gdje bi neki drugi, manje vješti pisci koristili milijun referenci na prethodne događaje i likove, pozivajući se na sve i svašta kako bi objasnili šta se sve izdogađalo za vrime dok je Batman bio u penziji, Miller to jednostavno ignorira i baca nam tu i tamo komadiće informacija, puštajući nas tako da sami slažemo sliku, dok u isto vrime osigurava da strip nije pretrpan bez razloga.

Međutim, nije to sve baš savršeno kako se obično spominje. Pretjerano politiziranje je nešto što mi ne leži baš previše u ovakvim stripovima i mislim da se Miller tu malo zanio. Također, na momente mi se čini kao da se stvari dešavaju same od sebe čisto kako bi radnja mogla ići dalje. Prva dva poglavlja su mi nešto bolja od druga dva, dok još priča ne eskalira u ajmo reći međunarodni sukob. Također, ono što mi posebno nije leglo je deus-ex-machina uloga Green Arrowa koji se eto pojavljuje na kraju iz čista mira i rješava stvar. No ipak, treba biti pošten i reći da je ovo jedna stvarno odlična priča koju bi svaka strip kolekcija trebala sadržavati.

Crtež?
Odličan, od Millerove olovke, Jansenovih tuševa pa sve do fenomelanih boja Lynn Varley. Miller je nekoć bio među najboljim crtačima na svijetu i prava je šteta što mu je stil propao onako kako je. Ne mogu reći da mi je ovo njegov najbolje nacrtani strip (ta čast pripada prva dva Sin Cityja), no teško da se može naći neka greška. Genijalna paleta boja koju Varley koristi uvelike pridonosi sveukupnom dojmu.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

swamp thing

Ne iznenađuje me da si popravio mišljenje  [sign-good]
Ne znam zašto te toliko boči GA, pogotovo što se pojavljuje da vrati S(š)upsu za izgubljenu ruku. Vidio da se Bets vratio pa i on došao da izravna račune, meni nije izgledalo uopšte kao DEM.  :)
Varlijeva ovdje, na 300 i Roninu ubija.

Paka01

Da, puno bolji mi je dojam nego na prvo čitanje. Nakon prvog sam baš mislio kako bi mogao prodati trejd, no eto nisam jer sam mu htio dati još jednu šansu nakon što prođe dovoljno vremena. Ovo sad drugo čitanje me uvjerilo da ga ipak trebam ostaviti na polici.

Ipak, ne mogu se oteti dojmu da hvala za TDKR ipak više leži u njegovom značaju u razvoju stripa nego u samoj kvaliteti. Istina, ovo je stvarno dobar i kvalitetan strip, no nije mi u razini nekih najboljih Mooreovih radova (Watchmen, Miracleman, Swamp Thing...). Od njegovih kapitalnih djela ostao mi je još samo Ronin za pročitati, no od ovoga ostaloga ništa mi nije baš bilo za maksimalnu ocjenu. TDKR i Y1 su najbliže tome, zajedno s prva dva Sin Cityja, a vidit ćemo kakvi će mi dojmovi oko Ronina biti :)

Bombarder

Slično razmišljamo, samo što bih u Murove ja dodao i Vendetu, koja je meni odličan strip :)
Što se TDKR tiče, meni je na prvu bio odličan, ali sam ga poodavno čitao, pa bi valjalo obnoviti gradivo, ali i ja sam imao utisak da je uz kvalitet, veliki hajp i zbog njegovog značaja , inventivnosti itd.
Ajde kad Ronina pročitaš javi utiske, dugo nešto važem da li ga uzeti ili ne, nisam pametan, a fan sam Milerovih djela koje si nabrojao :)

Paka01

Quote from: Bombarder on January 27, 2019, 05:25:07 PM
Slično razmišljamo, samo što bih u Murove ja dodao i Vendetu, koja je meni odličan strip :)
Što se TDKR tiče, meni je na prvu bio odličan, ali sam ga poodavno čitao, pa bi valjalo obnoviti gradivo, ali i ja sam imao utisak da je uz kvalitet, veliki hajp i zbog njegovog značaja , inventivnosti itd.
Ajde kad Ronina pročitaš javi utiske, dugo nešto važem da li ga uzeti ili ne, nisam pametan, a fan sam Milerovih djela koje si nabrojao :)

Načekat ćeš se za Ronina, ko zna kad će to doć na red :D Ne tako brzo u svakom slučaju.

chile

Ronin mi je krsina. Kapiram kad bi se gledalo iz ugla ranih 80ih bio za neke stvari inovativan i zanimljiv, ali kada ga danas citas je vise smesan i glupav nego revolucionaran, za zaobilazenje
"nećeš nekažnjeno srati po meni i mojim prevoditeljima"

Aleks

Quote from: Bombarder on January 27, 2019, 05:25:07 PM

Ronin je jako dobar, ali izbaci očekivanja vezana za tipične Milerove stripove i pripremi se za SF tipa evropskog stripa/mangi/ Heavy-Metala. Bliži je Milerovom pristupu stripu kao što je Hard Boiled (https://happynovisad.com/strip/frenk-milerov-hard-boiled.2714.html).

xander

Možda nije revolucionaran danas, ali baš smešan i glupav...

swamp thing

Ronin je topčina od stripa, nemate pojma  8)
A TDKR nikada nisam posmatrao kroz to koliko je značajan, inventivan, bla bla, jer u to vrijeme nisam pratio stripove, pa nisam uvidio tu revolucionarnost (niti je vidim sad jer ni ne pokušavam, stripove, kao i knjige ili filmove posmatram samo kroz to da li su mi dobri ili nisu, uopšte me ne interesuje koliko su uticajni bili). Meni je TDKR savršeno napisan i nacrtan strip, sa nekim stvarno sjajnim, upečatljivim scenama koje ti ostanu urezane u mozgu zanavijek, po meni zaslužuje sav hajp koji ga prati  [love2]
Ali ima nešto u tome kad je nešto nenormalno nahvaljeno, pa to prije čitanja možda posmatramo kao nešto što bi nam trebalo promijeniti percepciju, biti nešto ne znam ni ja koliko dobro, monumentalno dobro, neponovljivo dobro, samo zato što se nalazi na 1., 2., 3. mjestu nekih lista... I onda često dođe do razočarenja i uočavanja samo nekih stvari koje nam tu možda ne štimaju, tražimo mane i gdje možda realno ne postoje.

boss52

DKR je izvanredan strip u svakom pogledu..
From the rockin' of a cradle to the rollin' of the hearse
The goin' up was worth the comin' down

chile

"nećeš nekažnjeno srati po meni i mojim prevoditeljima"

wele

wele

wele

Te fore možeš na scomu, jadniče.

wele

A tebi treba pomoć, ozbiljno  [juznapruga2]