Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

Aleks

Quote from: Pajtos on October 11, 2018, 09:03:22 PM
U kandzama zene-macke , Betmen i Tarzan
Odlican crtez, losnjikava prica. System je ovo upakovao kao odlicno izdanje, mozda i vise nego sto ova osrednja prica vredi. Kordejev crtez vadi stvar, jos uradjeno u ovom formatu, milina.

Ne sećam se jesam li već pisao nešto o ovome, ali slažem se.

jocko

Celebrated Summer (Forsman)

Nisam dugo čitao stripove američkih autra, pa je došlo vreme za nešto kratko a opet iole interesantno.
Strip o dvojici drugara, jedan zatvoreniji i mlađi (krupajlija s čirokanom Vuk) a drugi malo stariji i (samo naizgled) zreliji (mršavi kosijaner Majk), i njihova avantura na esidu i vutri, u toku dana ili dva, jednog 'proslavljenog leta'. U ovom slučaju nema ni a od avanture kao u Paranoji u Vegasu i sličnim delima; ovo je strip o odrastanju, unutrašnjim strahovima i tripovima, samoanalizi i pokušavanju da shvatiš sebe kakav jesi. Avaj, strip deluje prekratko, naročito jer se ništa konkretno ne dešava, a razrada likova je vrlo slabašna. Prosto, premalo je ovde mesa. To je ujedno najveća mana ovog stripa - nedorečenost. Pristup je svakako dobar, jer nije sve dato na pladnju, i iz onoga što nije izrečeno može da se zaključi dosta; ali opet, sve je to nedovoljno. Oni momenti kada se na plaži Vuk priseća i vrši naraciju, su urađeni na sličan način kao u Svagdanjoj borbi (npr smenjivanje portreta, igračaka itd. sa monologom Marka), samo je to ovde prikazano na mnogo slabiji način, kao bleda kopija. Takođe, jedna od tema stripa je cikličnost, kako vizuelna (lsd tripovi) tako i filing da se stalno vrte u krug, da nema izlaza iz njihovih monotonih, prozaičnih života (npr Majk se oseća zaglavljeno u restoranu brze hrane u kome radi). Zanimljive scene su npr. kada Vuk ostane 1 na 1 sa pisoarom, ili kada Majk 'ogoljava' čokoladicu u marketu dok oko njega (i za njega) pozadina nestaje... Nažalost, završnih nekoliko stranica ne donose nekakvu emocijama nabijenu katarzu, baš zato što likovi nisu dovoljno razrađeni. Dijalozi su mi malo šturi, ali to donekle opravdava činjenica da nije važno samo ono što je izrećeno... Ima nelogičnosti: Majk vozi na esidu gotovo najnormalnije.
Crtež je jednostavan (malo isuviše za moj ukus) ali ga izvlači zanimljivo kadriranje / pripovedanje.

Može se i preskočiti.

Off

Simkeeee

Ljudi da li ste videli da se nešto piše na netu o nekom BeGe MEN-u? Šta je to, da li neko zna?

Aleks

PROKLETI - PRE POPLAVE (The Goddamned - Before The Flood)
Džejson Aron, R.M. Gera
Izdavač: Lokomotiva

Nasilje i vulgarnost nisu bili moj razlog za nabavku ovog izdanja, ni pseudoistorijsko-pseudobiblijska tematika, već pre svega - crtež.
R.M. Gera/ Guéra nije razočarao. Njegov crtački stil, kombinacija evropskog poteza i američke montaže i kadriranja, pokazuje se superiornijim od većine američkih kolega (matični izdavač je Image Comics). Domaće izda(va)nje u crno-beloj varijanti, može biti mač sa dve oštrice, jer pored kvaliteta crteža ističe i nedostatak koji se ponekad javi kod Gere, da kad pretera sa linijama ili crnim površinama, zna da uradi slabo pregledan crtež - ovde ta granica (razumljivosti) nije pređena. S druge strane, štampanje na povećanom formatu (A4+) je pun pogodak, jer lepota crteža i svo umeće u majstorskom rešavanju scena, dolaze do izražaja i često deluju impresivno.

Nasilje možda nije besmisleno (moderan psovački rečnik već jeste, nažalost postao je uobičajen kod američkih scenarista u temama smeštenim u dalju prošlost) jer prikazuje svet u beznađu, čovečanstvo lišeno ljudskosti, gde su brutalna borba za opstanak i zlo jedino što pokreće ljude. Lično, meni je problem je što ni u glavnom junaku Kainu (biblijskom začetniku ovakvog stanja) nema pozitivizma (pomalja se u tragovima), pa je teško identifikovati se sa njim, a onda postaje ne preterano važno, bilo šta što se dešava. Ostaje avantura u "Mad Max  stilu (na kvadrat, minus motorna vozila), koja je zanimljiva na prvu loptu, ali ima dobre šanse da dosadi zbog svoje besciljnosti (mnogo ranije nego Walking Dead npr.) u daljim nastavcima, koji se verovatno očekuju. U ovom delu priče (epizode #1 - 5), to je još prihvatljivo, ali moram da pomenem i maksimalno iritantno bacanje krivice na Boga za sve što se dešava od strane glavnog i drugih aktera - iritantno ne zbog nekakve bogohulnosti, koliko zbog kukavičkog prebacivanja odgovornosti i krivice za sopstvena nedela, što je jednostavno bezveze kao koncept na kome se Aronov strip bazira.

***1/2

koze123

Pesma Zaborava 1 (ČK)

Novi Kirkmanov serijal, koji je za živo čudo prvo pušten u Evropi, a svoju premijeru je kasnije imao u Americi - tako smo i mi među prvima dobili priliku da pročitamo njegovo novo delo, a otprilike u ovo vreme, možda malo ranije, prvi tom izlazi i u Americi. Sakupljene su prvih šest epizoda, a budući da je Kirkman poznat po tome što mu treba vremena da se razmaše, prvi tom uglavnom ne govori mnogo (i ne može da govori mnogo) o serijalu. Sam autor napominje da će od trinaestog broja već početi ludilo, a oko tridesetog ćemo imati osećaj kao da čitamo neki sasvim drugi strip. Dobro je što postoji ideja i što postoje pretenzije da ovaj serijal traje, a ne prosto da se razvlači zbog zarade.

Sama ideja stripa je interesantna, ali njeno izvođenje donekle podseća na druge autorove stripove. Kao i u Okružen mrtvima, kataklizmična i neobjašnjiva pojava je samo sporedna, predstavlja jedan od elemenata serijala, a drugi, možda mnogo važniji je onaj koji se bavi ljudskim podnošenjem i načinom prihvatanja iste. Filadelfija je sa 300 000 ljudi nestala u nekoj paralelnoj dimenziji, niko ne zna šta je uzrok tome, i već celu deceniju ti ljudi su zarobljeni tamo. Jedan čovek hrabro odlazi u tu paralelnu dimenziju i spašava ljude od krvoločnih čudovišta koja tamo borave i vladaju. Jednostavna premisa, koja je izvedena na sasvim solidan način. Ubačeni smo in media res, a detalji radnje i likovi nam se polako otkrivaju, od samog protagoniste i njegovih bližnjih, do preživelih u paralelnoj dimenziji poznatijoj kao Zaborav. Ništa nije komplikovano, možda je na samom početku malo teže pratiti, ali već posle treće ili četvrte sveske se uhodamo sa pričom i nakon prvih par turbulentnih i ne najbolje izvedenih svesčica, priča postaje veoma intrigantna. Mislio sam da batalim vrlo brzo, ali me je privuklo kasnije, i sada bih veoma voleo da vidim nastavak koji izgleda, neće skoro kod nas.

Glavni problem ovog serijala ne leži u scenariju (koji nije ništa vau već prosto solidan i zanimlji) već u njegovom crtežu. Za crtež angažovan je Lorenco De Feliči, i dok bi ovo možda funkcionisalo u nekom kolorisanom Boneliju, u američkom prvorazredom stripu (ili makar stripu koji pretenduje da to vremenom postane) potreban je mnogo bolji i iskusniji crtač - a posebno kolorista. Crtež je na momente dobar ali većinom je nezgrapan i nedovoljno izražen, te je nekad vrlo teško razlučiti šta se dešava na stranici - i to posebno kad se stvari dešavaju u Zaboravu, koji ljubiteljima SF horora predstavlja veoma interesantan predeo. Feliči je maštovit, i njegova čudovišta i stvorenja su maštovito osmišljena, i tu mu možda i leži najveća čar, dok je sa likovima ljudi dosta, dosta slabiji. Ceo ugođaj uništava prilično loš i drečav kolor, te na momente kao da čitam Asteriksa a ne ozbiljan, poludepresivan strip. Za ovakav strip bi možda Andrea Sorentino bio sjajan sa svojim mračnim, minimalističkim crtežom, što je meni glavni utisak. Ovako Feliči ubija atmosferu u paralelnoj dimenziji, dok opet ponekad baš ubode ono što treba svojim crtežom. Evidentno je da kako serijal ide on postaje sve bolji i bolji, te se nadam da će uskoro doći na svoje.

Priča se zahuktava, i znajući Kirkmanovo pripovedanje (a i ono što je obećao) ovde može da nas očekuje pravi SF horor dragulj. Ali dok se taj dragulj ne iskleše dobijamo krajnje solidnu zabavu i akciju, i jedan prilično osrednje slabašan crtež. Dobro je što scenarista očigledno ima već zamišljen tok radnje i ideju koja je veoma interesantna, kao i da nam ostavlja tragove i likove koji kasnije mogu igrati bitnu ulogu. Likovi su, po meni, od samog početka dobro napisani, uz povremeno klišeiranje - tako je Dankan vrlo interesantan kao 'povratnik', Nejtanov brat kao vođa, Kit kao ? Cela ta razlika između ostatka sveta i distopije i ljudi koji tamo obitavaju je vrlo interesantna, pa možda vremenom i Kirkman ubaci neku filozofiju o sreći i jednostavnosti života, što bi stvarno dalo dubinu serijalu. Takođe, ona 'sporedna' priča o ljudima bez lica koja se prožima će verovatno uzeti pun mah vremenom i postati okosnica serijala. Iz svih ovih razloga, ovaj uvod preporučujem ljubiteljima SF akcije i zabave, sa primesama horora, u nadi da će od solidnog ovaj serijal preći u odličan vremenom. Nadam se da ČK neće zastati na prvom tomu (kao što je odjednom stagnirala sa Sagom) i da će nastaviti da objavljuju nastavke čim se pojave u Americi/ostatku sveta.

Paka01

Quote from: Aleks on October 16, 2018, 04:31:57 PM
PROKLETI - PRE POPLAVE (The Goddamned - Before The Flood)

Nisam (još) krenuo čitati Goddamned čisto zbog toga šta Aaron beskrajno oteže s nastavkom priče. Koliko mi je poznato, ta prva knjiga je sve šta je za sada izašlo? Mislim da je trebalo ići još brojeva ili sam u krivu? To mi je boljka i njegovog drugog trenutnog ongoing serijala, Southern Bastards. Užasno loš ritam izlaženja brojeva me baš sprječava da uživam u čitanju.

Quote from: koze123 on October 16, 2018, 06:06:50 PM
Pesma Zaborava 1 (ČK)

Pročitah prvi broj (broj, ne knjigu) i baš me satralo... Loš crtež, nikakva karakterizacija i previše šablonska priča. Mislim da se neću ovome više vraćati.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

jocko

Leo Pulp 1: Nestanak Amande Kros (Nizzi & Bonfatti)

Vrlo zabavna parodija na noir detektivske filmove i priče. Sve odlike žanra su tu (uz pregršt očiglednih posveta, ali i nekih suptilnijih (Olive oil sa likom Popečeove Olive na etiketi), a priča, iako bazirana na svim mogućim klišeima, ipak jeste tečna i laka za praćenje dok joj humor daje poseban šmek. Od humora bih izdvojio scenu sa kontemplirajućim psima, Leovu sposobnost da istakne svoje prave (a naročito izmišljene) vrline u prvi plan, kao i njegovo instinktivno-mahinalno nazivanje ljudi pravim imenom: četvorooki, riđane, glavati, lepi, sestro, Dambo... ali zna i da se našali na svoj račun. Leovo pripovedanje je vrlo živo i sarkastično, jer je težak cinik. Ipak, ono što je možda i najveća mana stripa je što ga autor pretera sa naracijom - ona jeste svojstvena žanru, ali što je mnogo mnogo je. Nadam se da će Leo završiti sa Normom u narednim brojevima.
Crtež a naročito kolor su fantastični. Ima pregršt detalja koji lako promaknu ako se ne obrati pažnja. I baš zbog crteža i kolora ovaj strip deluje ''puniji'' i ''gušći'' nego što jeste, crtež ga veoma obogaćuje. Podseća na crtež u Alanu Fordu, samo sa nešto modernijim kadriranjem i sa više detalja.
Sve u svemu, vrh humoristični strip.
Off

Imrahil

Prilično je jasno šta se dešava u Prokletima i odlično izgleda i crno belo, jedino što ide brzinom puža.

Quote from: Paka01 on October 17, 2018, 03:28:10 PM
Nisam (još) krenuo čitati Goddamned čisto zbog toga šta Aaron beskrajno oteže s nastavkom priče. Koliko mi je poznato, ta prva knjiga je sve šta je za sada izašlo? Mislim da je trebalo ići još brojeva ili sam u krivu? To mi je boljka i njegovog drugog trenutnog ongoing serijala, Southern Bastards. Užasno loš ritam izlaženja brojeva me baš sprječava da uživam u čitanju.

Pročitah prvi broj (broj, ne knjigu) i baš me satralo... Loš crtež, nikakva karakterizacija i previše šablonska priča. Mislim da se neću ovome više vraćati.

Da, samo jedan trejd za sad.

I Oblivion je zaista užasan, isto čitao samo jedan broj.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

neomedjeni

Gera radi na nastavku. Koliko sam shvatio, ideja je da iscrta kompletan drugi trejd, pa tek onda da počnu da izbacuju sveske koje ulaze u njega.

Nemam pojma zašto tako rade.
Ovde leži čovek čije je ime ispisano na vodi...

"I'm a man of few words!" -Anonimni Fibraš

koze123

Sređuje se situacija u Oblivionu kasnije, ja da sam pročitao samo prvu svesku batalio bih odmah, pa da sam i stao na trećoj opet bi mi bilo meh. Ali vidim neki potencijal, i verujm da će vremenom Kirkman izgraditi dobru priču. Ali opet osećam neki žal što ČK, koja očigledno ima para da kupuje prava za Image, to raadi sa ovim naslovom i npr. Sunstoneom, a neke druge naslove koji zaslžuju da budu objavljeni preskače.

Imrahil

Kirkman ne bi ubo dobru priču da ga ista opauči po nosu.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

Anto

Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

koze123

Invincible sam čitao prva 4 trejda i sasvim solidno (za neku vrstu omaža, neam pojma kako je posle). Čitaću Mrtve pa pišem utiske. Nego me nervira ova fora sa izdanjima 1 i 2 Darkvuda - ti kupiš sad recimo drugo izdanje do šestog broja, a onda ni ne znaš oće li to i dalje biti praksa sa ostalim trejdovima ili neće..

Paka01

Dobar je Invincible. Iako mi je Walking Dead draži i napetiji (da, čak uključujući i treći omnibus), čini mi se da Kirkman sa Invincibleom baš pogodio u centar šta se tiče pisanja. Likovi su super, radnja je zanimljiva i taman je lijep balans između ozbiljnosti, humora i sapunice (ne u lošem smislu). Plus je završio serijal, tako da se ne oteže u nedogled. Doduše, nisam pročitao kompletan serijal (stao negdje oko 80. ili 90. broja), no mislim da ću prije ili kasnije ponoviti sve u kompletu.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

swamp thing

Meni stigao treći kompendijum, čita se poslije Helboja  [>:]
Baš to što si naveo, zabavna sapunjara  :)