Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

Anto

#12735


Leo:Preživjeli-Kvantne anomalije (Fibra)

U prvom ciklusu Svetova Aldebarana,to jest u Aldebaranu,pominje se međuplanetarni brod "Tycho Braha" koji je nestao na svom putu ka ovom planetu,sa sve posadom i kolonizatorima.U Preživelima saznajemo da je brod imao čudnu nesreću i da se počeo raspadati,ali zahvaljujući brzoj intervenciji jednog od pilota,deo "Tycho Braha",odnosno jedna letelica je odvojena od matičnog broda,i zaputila se ka najbližoj nastanjenoj planeti;nažalost,pomenuti pilot je ostao bez hrane i vode,i nije bio u hibernaciji,a put je trebao da potraje barem 6 meseci.
I tako 6 muškaraca i 6 žena se bude na nepoznatom planetu.Ljudi različitih karaktera,sposobnosti,shvatanja života će se naći u ekstremnim uslovime borbe za život.U okruženju neobične i jako opasne flore i faune,ali i brojnih civilizacija,od kojih su neke ratoborne i agresivne.Niko i ne razmišlja da li će zauvek ostati na ovoj čudnoj planeti,već se živi dan za dan.

Ako vam se sviđaju Aldebaran/Betelgez/Antares,svideće vam se i Preživeli - Leova mašta radi svašta!
Ubacuje tu Brazilac i zaljubljivanje,prijateljstvo,izdaju,zavist,seks...tako da imamo sjajnu avanturu u SF okruženju sa socijalnim elementima - veliki je plus što nemamo prdstavu u kom će smeru otići priča,ko će poginuti,a ko se smuvati...

Ima scenario tu i tamo poneki minus;u četvrtoj epizodi (to mi je najveća falinka) mi je zasmetala činjenica da su i ostatak ekipe (pored Manon,Aleksa i Đamile) doživela vremenski skok od 93 godine.Odnosno,nije mi se svideo način na koji je Leo objasnio datu situaciju.

U svakom slučaju, petarda za Preživele i nestrpljivo se čeka završni (nadam se) ciklus čiji je prvi album izašao u maju ove godine;valjda Leo neće "baciti kašiku" dok se ne završi,sa obzirom da ima 74 banke;a još bi bolje (da ne kažem pouzdanije) bilo kad bi Povratak na Aldebaran odradio u tri epizode.
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

jocko

#12736
Gulivera (Manara)

Reko' da pročitam nešto neobično, kratko i ne naročito zahtevno za mozak i izbor je pao na Manaru (iako sam od dotičnog prvo hteo da čitam Indijansko leto).
Nije ovo baš neki strip (glupi Guliverini monolozi, jednokratna ''priča'' bez neke dubine i smisla) ali ima svojih momenata, npr. kada se deca bezbrižno igraju u Guliverinom žbunju dok ih majka opominje da siđu odatle, ili kada se Gulivera snašla u nepredviđenoj situaciji i spasila kraljicu od požara tako što se popiškila na nju. Ima tu i napaljenih konja, S&M lezbejki... Za svakog po neki fetiš ;D
Vinjetu kada sedi na šaci i drži se za podignut srednji prst bih rado imao na majici...
Taj me kadar podseti na moj najdraži kadar iz Mebijusove Kite mahnite, pupak na pupak. Ozbiljno razmišljam da štampam ovo na majicama, kakve Ćegevare kakvi Marliji, svi su oni prošlost, ovo bi se prodavalo ko alva!

Off

jocko

Jan Diks 5: Američka tragedija (Ambrosini & Mammucari)

Posle razočaravajuće 4. epizode, sledi još jedna podjednako razočaravajuća.
Ideja na kojoj se epizoda bazira je zaista interesantna - fluidnost i zamrzavanje vremena, slike kao zamrznuti trenutak itd, ali Diksova opsednutost devojkom koja sedi je zaista naporna, priča nije toliko teška za pratiti koliko je naporna i deluje sklepano, sa pomenutim smislom koji se nazire ali ne dolazi do izražaja. U kakvom su odnosu likovi i šta se zapravo izdešavalo - totalna zbunjoza, ali ne ona pozitivna kada zapravo želiš da shvatiš, nego ona negativna kada nastavljaš sa čitanjem s dozom razočarenja u mislima. Završnica bi trebalo da nam poruči kako je tanka linija između prošlosti i budućnosti i kako se to dvoje prepliću i utiču međusobno, međutim naročito je poslednja strana razočaravajuća.
Dakle uprkos interesantnoj početnoj ideji, priča kao i scenario su mi tanki. Ne mogu da kažem da nije vredelo pročitati ovu priču jer je ne smatram lošom, ali sama činjenica da me priča ne podstiče na razmišljanje niti na bilo kakvu iole dublju analizu dovoljno govori.
Crtež je zato sasvim dobar a i naslovna mi se sviđa.
Off

Amemiya

Yokohama Kaidashi Kikō

drugo citanje
jos vrhije nego prvi put

wele

#12739
Čitam Enisove The Boyse, kakvo ludilo od stripa u najavi
chile

"nećeš nekažnjeno srati po meni i mojim prevoditeljima"

neomedjeni

Ovde leži čovek čije je ime ispisano na vodi...

"I'm a man of few words!" -Anonimni Fibraš

jocko

Čovjek sa Cigurija (Moebius)

Ako ću da cepam dlaku, nije baš na nivou prethodnika (Hermetičke garaže), ali prilično dostojan naslednik. Mana je što je isuviše kratak i brzo se čita, pa ostavlja utisak samo jedne u moru drugih neispričanih avantura Fatalnog Majora. Doduše ova ima kakvu-takvu glavu i rep. Onako na prvu, po sećanju, najudarniji momenti su aluzije na seksualne igrarije u detinjstvu između Ornea i Spera, omaž Betmenu, šetnja pustinjom u bilo kom pravcu, pomahnitali zločinac čudnih principa u zelenoj jakni, Majorovo čitanje stripa u stripu, čovek-sažetak (kul digresija u dalijevskom okruženju), završni dijalozi Damalvine i Cervika...
Vizuelno se ipak razlikuje od Garaže, primetno je po crtanju lica i dr detaljima da je ovo nešto noviji Mebijusov stil (strip je s početka-sredine 90-ih), ali po kadriranju i pripovedanju je na tragu Garaže.
Na kraju, ja zadovoljan viđenim.
Off

broj1

medju svojima (?) si nema sta da se stidis...
pucaj

broj1

#12744
rodjeni diplomata :)

i sam..sam medju ljudima koji retko sta preskace (izuzev libellusa, vecina fibra, vecinu izdanja pp, vecinu ck, vecinu vc, vecinu ludens/sa/bookglobe uf pobogu sta onda uopste uzimam :), najbolja definicija od necega skoro sve (dw, komiko, bk? ) od ostalog od svacega po malo)

Lord Vader89

svidja mi se ovaj grujin odgovor
podrzavam

kasper

lord priznaje propovednika i konstantina  [yeah2]

Paka01

Grujah je pogodio poantu. Ni meni The Boys nisu ništa specijalna... Doduše, ja se što se tiče Ennisa ne bi ograničio samo na Hellblazeru i Preacheru (ima još super stvari), al dobar dio ovog novijeg mu nije baš nešto.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Bombarder

Quote from: dimy on October 03, 2018, 10:37:56 AM
Ma bre,mrzi me da pisem esej + postoji sansa da se nekome izdanje spojluje. Ali nazvati Neonomikon obicnim smecem, ne mislim da je preterano :)
Hm... donekle sam sličnog mišljenja, nekako isto navaljeno da šokira, da bude bolesno, ali bez nekog pretjeranog smisla za tim, šta znam. Opet, nije mi smeće, ali nije ni ništa posebno, od Mura sam i ja navikao samo na najbolje.

Paka01

Ima Moore loših radova... Očito niste čitali njegove WildC.A.T.S. :D
"There's no such thing as a good time for bad luck"