Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

tutto maxim

Na srpskom to je sve od Barua. Imaš na hrvatskom Sputnjikove godine u izdanju Fibre.

Ljuba XO

Komiko je objavio dva Baruova stripa: Kitaja bluz i Vrle ništarije.

Lord Vader89

zagubila se informacija u okeanu spama!

xander

Quote from: Lord Vader89 on September 05, 2018, 09:02:28 AM
zagubila se informacija u okeanu spama!

Jesi li ozbiljan ili troluješ po običaju?

jocko

Jan Diks 4: Trijumf smrti (Ambrosini & Ornigotti)

:ima spojlera:

Ova epizoda uopšte nije loša, ali me je najviše razočarala, upravo zato što želi da leti visoko poput Ikara ali izgara... Jeste, preporučivali su je i ovde i na Darkwood forumu kao obavezno štivo za Dilandogovce (poput mene), kao najmračniju epizodu prvog omnibusa... Ali mene je razočarala. Nema ovo šarm jednog Dilana (serijala, ne lika #nohomo) a Ambrozini nije Sklavi jbg. Ako i izuzmem završnicu koja je u ''legendarnom'' fazonu ''sve je to bio samo san'', opet je epizoda podosta nedorečena - dotiče se odličnih ideja, ali realizacija škripi. Pritom mi se nije svidela ni ona brbljiva verzija Smrti. Mnogo su bolje Dilanove verzije, i to ne samo vizuelno.

Čini mi se da u Janu Diksu, baš zato što je na 128+- stranica umesto na 94, ima mnogo više praznog hoda nego kod Dilana. To je ono o čemu sam pričao - Dilanu leže standardne 94-stranične priče i većina njegovih scenarista odlično radi prelaze iz kadrova, to ispadne mnogo uzbudljivije nego Diks. Pritom mi se čini kao da je Ambrozini veći depresivac od Sklavija. Sklavi ima kvalitetne scenarije, Ambrozini je ipak tu stepenicu-dve niže, dosta praznog hoda, likovi su nezanimljivi (ne očekujem od njih da me animiraju i budu zabavni, ali ono, ugl. su mi odbojni, dijalozi su često suvoparni ili nepotrebni...). Kod Ambrozinija se oseća u scenariju teška melanholija, ali je problem što za razliku od Sklavija (pa i drugih DD scenarista) ne ume da 'oživi' malo likove, da im onu iskru.
Primera radi, da ne bude da samo kritikujem, svideo mi se u sceni kada Diks izlazi, pa čuje vrisak, pa se vraća u sobu, prazni pištolj u psiha koji davi devojku, a zatim se vrata zatvaraju i ''kamera'' skreće na sliku mračne dame na tronu. To je baš jezivo odrađeno, i filmski. Međutim, i uprkos ovakvim vrlo kvalitetnim momentima, ova epizoda, koja je imala sve predispozicije da bude vrhunska, to ipak (meni, da naglasim opet) nije. Glupo je pričati šta bi bilo kad bi bilo, ali neki drugi scenarista i uz blaže izmene bi od ove epizode napravio odličnu.

Crtež, iako dobar, nije na nivou prethodnih. Po stilu vuče na Camagnia iz epizode 2, ali Ornigotti koristi mnogo više kosih linija, naročito u pozadini - a to je baš ono što ja ne volim kod crteža. Takođe crtež deluje na momente i malo uprošćeno, ne znam kako bih to drugačije nazvao. Jebiga Casertano u najboljoj fazi na Dilanu mi šije ovog Ornigottija za nekoliko klasa, bez obzira što potonji ima dosta mračan stil.

Ova epizoda je Kvarežma - mogla mnogo ali jbg radije će da šenluči u Bešiktašu.
Off

nixman

Valja li nesto od te silne Bonelijane koju Carobnjaci stancuju?
Taj Jan Dix mi je delovao donekle zanimljivo, ali vidim po ovim komentarima da ne odskace od Bonelli proseka.
Mozda nije pravo mesto, ali kako biste ga uporedili u odnosu na npr. Napoleona?

broj1

@jocko probaj da zamracis delove teksta sa spojlerima? :)

jocko

Quote from: broj1 on September 07, 2018, 04:01:51 PM
@jocko probaj da zamracis delove teksta sa spojlerima? :)

Stavio sam ''ima spojlera'', to mi najlakša varijanta  :)
Ali dobro, zamračiću najškakljivije delove.

Taj JanDix mi je delovao donekle zanimljivo, ali vidim po ovim komentarima da ne odskace od Bonelli proseka.
Mozda nije pravo mesto, ali kako bi ste ga uporedili u odnosu na npr. Napoleona?

Igrom slučaja sam počeo prvo sa čitanjem Diksa a ne Napoleona, iako sam više priželjkivao da čitam Napoleona... Pazi, epizode iz prvog Omnibusa su mi sve odreda dosta dobre, ali nijedna nije da se čovek raspameti. Sad, neko bi to nazvao prosekom Bonelija, a meni se čini da su (bar te prve 4 epizode) iznad proseka. Uostalom mnogi ga hvale na s.com, a ima i onih koji ga kude, jer im serijal po tematici i načinu pripovedanja ne leži.
Off

koze123

Quote from: nixman on September 07, 2018, 04:00:53 PM
Pisao sam o Diksu (ne pozitivno u celin), a sem toga sam čitao još prvu Riznicu - Pioniri nepoznatog. To je vrlo zabavna steampunk avantura, nikakvo ludilo, ali drži pažnju, interesantna je ideja, vrlo solidni likovi (za razliku od Diksa npr.  ;D), ima odličan (a opet nedorečen) kraj koji ostavlja prostora za nastavak itd itd. Načuo sam dobre stvari i o Oči i tama, to ću uzeti verovatno na Salonu da isprobam.

chile

Evropa

Lavric ponovo briljira sa svojim bednim krimi pricama i gle cuda naravno da je i dalje opsednut krvozednim srbima. Poseban hit njegovo vidjenje snage i moci DBa u celoj Evropi 1999e  [laugh2] [lol2]

2/10 tek da bude u rangu Gliste u bijegu
"nećeš nekažnjeno srati po meni i mojim prevoditeljima"

Anto

Quote from: nixman on September 07, 2018, 04:00:53 PM
izgleda da ovaj Ričardi valja.
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

Paka01

Quote from: chile on September 07, 2018, 07:00:35 PM
Evropa

Lavric ponovo briljira sa svojim bednim krimi pricama i gle cuda naravno da je i dalje opsednut krvozednim srbima. Poseban hit njegovo vidjenje snage i moci DBa u celoj Evropi 1999e  [laugh2] [lol2]

2/10 tek da bude u rangu Gliste u bijegu

Meni je "Evropa" baš ugodno iznenađenje. Nisam imao neka velika očekivanja prije čitanja, al moram priznat da mi je bolje sjelo nego "Bosanske Basne". Pogođen mi je tu taj nekakvi "balkanski" mentalitet kod likova, a i puno mi bolje funkcionira ova forma jedne duže priče nego više kratkih. Nisam još čitao "Crveni Alarm", no po previewu mi se čini da bi mogao biti i najbolji ovih do sada objavljenih.

Inače, drago mi je da se kod Fibre zna naći naslova ex-yu autora. Drago mi je šta sam uspio uhvatit Petrušin "Papak" za male novce s obzirom da je znao ići po (meni osobno) prevelikim cijenama, a nikako da se odlučim uzeti i "Mostarske Želje". Plus sam još razmišljao bi li uzeo "Ponos Vragova" ovo izdanje u boji, s obzirom da već imam crno-bilo, no za sada sam se odlučio ne duplirati.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

chile

Quote from: Paka01 on September 11, 2018, 02:03:32 PM
Meni je "Evropa" baš ugodno iznenađenje. Nisam imao neka velika očekivanja prije čitanja, al moram priznat da mi je bolje sjelo nego "Bosanske Basne". Pogođen mi je tu taj nekakvi "balkanski" mentalitet kod likova, a i puno mi bolje funkcionira ova forma jedne duže priče nego više kratkih. Nisam još čitao "Crveni Alarm", no po previewu mi se čini da bi mogao biti i najbolji ovih do sada objavljenih.

Da kad bi taj "balkanski mentalitet" bio vezan za sve narode na Balkanu , a ne samo za Srbe. Pa cak i cistacica u bolnici je prikazana kao fasista koja mrzi "ustase" , pa one dve zene koje rade u opstini koje se nasladjuju patnjama "obrezanih" , o ratnim drugovima , krimosima i ostalo glupo je i pisati. Nije problem sto onako prikazes krimose, ali bas da je svaki sporedni lik srpskog porekla fasista je onako bas "lavricovski" potez.

O samoj krimi prici gde srpska DB vedri i oblaci celom Evropom i potplacuje krimose da terorisu ustase i to sve 1999e je stvarno urnebesno . Mada je genijalan i momenat kad Zile puca po prizemlju kao Rambo a potom upada u sobu debelom koji hefta babu i koji naravno nista nije cuo od pucnjave i ako je u istoj kuci , Lavric kralj zapleta.

chile

Quote from: Paka01 on September 11, 2018, 02:03:32 PM
Inače, drago mi je da se kod Fibre zna naći naslova ex-yu autora. Drago mi je šta sam uspio uhvatit Petrušin "Papak" za male novce s obzirom da je znao ići po (meni osobno) prevelikim cijenama, a nikako da se odlučim uzeti i "Mostarske Želje". Plus sam još razmišljao bi li uzeo "Ponos Vragova" ovo izdanje u boji, s obzirom da već imam crno-bilo, no za sada sam se odlučio ne duplirati.
Meni je Papak sranje zbog onih delova o Rambu iz Vukovara i klinca vojnika koji se zrtvuje zarad visih ciljeva , patetika i proseravanje level pro.  Ali su zato Mostarske zelje fenomenalne , kakav prikaz Balkana, medjuetnickih odnosa , odrastanja i ljubavi prema kosarci... sjajno. Ogromna preporuka , remek delo.

Paka01

Quote from: chile on September 11, 2018, 02:44:13 PM
Meni je Papak sranje zbog onih delova o Rambu iz Vukovara i klinca vojnika koji se zrtvuje zarad visih ciljeva , patetika i proseravanje level pro.  Ali su zato Mostarske zelje fenomenalne , kakav prikaz Balkana, medjuetnickih odnosa , odrastanja i ljubavi prema kosarci... sjajno. Ogromna preporuka , remek delo.

Gle, mislim da Papak nije ni planiran da bude objektivan. Ja na to gledam kao na doživljaje jednog tinejdžera koji se našao u sred rata. Mislim, Petruša i sam između ostaloga kaže u uvodu:

"Papak je uspomena na ružne i bradate četnike protiv dobrih i plemenitih heroja. Tako sam gledao na stvari kao četrnaestogodišnjak. Crno protiv bijelog. "

Svak ima svoje viđenje stvari, svoje dojmove i svoje zaključke koji mogu i ne moraju biti istiniti. Nitko sa 14 godina nije isti kao i odrasla osoba i mislim da tu Petruša progovara kroz 14-godišnjeg sebe, a ne kao osoba koja je danas, a to je bitna razlika. Moje mišljenje, naravno. Kroz nekoliko MaFesta sam upoznao Petrušu i čovjek ostavlja dojam izrazito inteligentne i otvorene osobe, ne vjerujem da ikoga mrzi ili drži predrasude kontra ikoga.
Za Mostarske Želje sam stvarno čuo sve najbolje, baš ga moran nabaviti prije ili kasnije.
"There's no such thing as a good time for bad luck"