Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

Aleks

Dilan Dog: Duhovi čuvari (VČ 136)

Sećate li se (ko je gledao) vrlo dobrog i zabavnog filma Pitera Džeksona The Frighteners (Ko se boji duha još?) sa Majklom Džej Foksom u glavnoj ulozi? Film prepun zabavnih scena sa poluprovidnim, svetlucavim i pričljivim duhovima, pa i ponešto hororičnih scena u završnom delu?
Njemu, po konceptu, vrlo slična je ova epizoda Dilana (napisao Minjako), samo minus dobra zabava, a od elemenata horora, koje bi ovaj"horor" strip trebalo da ima, za razliku od pomenute filmske pre-svega-komedije, nema baš ničeg. Umesto toga tu je neka razvučena tanka pričica, koja u slabašan zaplet, uz duhove uključuje i ruske mafijaše - koliko-toliko čitljiva uz zaboravljive dijaloge i korektan crtež (Đerazi).

Još jedan biser iz faze "preporođenog" DD serijala, zbog kojih su se neki na ovom forumu naglas zahvaljivali što je serijal ponovo "briljantan".

**

Riđobradi

Quote from: Imrahil on September 02, 2018, 12:40:23 PM
E sad, da li je do snega?

Super je Krv na snijegu. I zbog snijega, i zbog krvi!
тыпе оф материал

Soldier of fortune

Quote from: Aleks on September 02, 2018, 02:22:27 PM
Dilan Dog: Duhovi čuvari (VČ 136)

Sećate li se (ko je gledao) vrlo dobrog i zabavnog filma Pitera Džeksona The Frighteners (Ko se boji duha još?) sa Majklom Džej Foksom u glavnoj ulozi? Film prepun zabavnih scena sa poluprovidnim, svetlucavim i pričljivim duhovima, pa i ponešto hororičnih scena u završnom delu?
Njemu, po konceptu, vrlo slična je ova epizoda Dilana (napisao Minjako), samo minus dobra zabava, a od elemenata horora, koje bi ovaj"horor" strip trebalo da ima, za razliku od pomenute filmske pre-svega-komedije, nema baš ničeg. Umesto toga tu je neka razvučena tanka pričica, koja u slabašan zaplet, uz duhove uključuje i ruske mafijaše - koliko-toliko čitljiva uz zaboravljive dijaloge i korektan crtež (Đerazi).

Još jedan biser iz faze "preporođenog" DD serijala, zbog kojih su se neki na ovom forumu naglas zahvaljivali što je serijal ponovo "briljantan".

**

Odlicno poredjenje sa The Frighteners.

swamp thing

SUPREME Alana Mura
Dosadilo mi je više hvaliti ovog čovjeka, ali stvarno čega god se dočepa pretvori u zlato. Od Image-ovog Supreme-a je napravio sjajnu posvetu Supermenu, i vrlo očiglednu.
Opet je ovdje Mur napravio sličnu stvar kao sa Močvarkom, dakle skoro potpuni redizajn, ali da se održi konekcija sa prethodnim istorijatom junaka.
Da je neki manje vješt autor ovo pisao, vjerovatno bi izgledalo da se šprda sa superherojskim "dobima" i konceptima, ali Mur kroz interesantne priče i humor iskazuje zapravo veliko poštovanje prema žanru. Oni koji misle da je Mur samo crnilo i da nema talenta za komediju trebaju pročitati par njegovih radova poput Maxwell The Magic Cat, Tom Strong (koji se čini kao nastavak Supreme-a), The Bojeffries Saga... i naravno ovaj strip.
Mur pokazuje da se može napraviti odlična priča koja ne mora imati leteće iznutrice, pogibije sajdkikova i junaka, distopijsku budućnost i slično, i da u njoj opet mogu uživati i odrasli.
Sjajne ideje, vickasti momenti, ok crtež većim dijelom run-a (zapravo su najbolje Vičove retro stranice), mast rid za svakog ljubitelja superherojštine.

Paka01

Jedan od najboljih Superman stripova je upravo ovaj Mooreov run na Supremeu :)
Inače, šteta što nije dovršen (Larsenov "završetak" ne računam naravno, nije baš dobar), no i ovo što je izašlo je stvarno vrijedno divljenja. Jednostavno fenomenalan run koji je puno više od posvete Supermanu. Strašno mi je žao što sam prodao oba trejda koja su skupljala kompletan run, s obzirom da idu po nešto višim cijenama...
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Bombarder

The Spectre 2 : Wrath of God
Spectre mi polako ali sigurno postaje omiljeni DC junak.

Ne procitah prvu knjigu (bas  je poskupa od 60$ pa na dalje, ako neko ima, a hoce da proda Paka mozda ili Pjero, neka se javi :D), ali kao sto mi i Pjero rece, druga je zaokruzena prica, ima referenci na prvu, ali ne toliko da ometa citanje.
Ostrander je odlican, i u ovom dijelu se bazirao vise na Jima Corrigana nego na samog Spectrea (svi problemi koje muce samog Corrigana , doprinose tome da je Spectre sve ludji i neumoljiviji).
Prva prica mi je mnogo bolja(Spectre sudi cijelom covjecanstvu, ugrubo receno), volim Spectreovu neisforsiranu aroganciju, njegov bozanski, neumoljivi, aspekt, dok sa druge strane svi problemi , uslovno receno, koje je napravio su se desili zbog njegove ljudskosti , Corriganovog uticaja, i sto vise sudi, odluke su mu sve brutalnije, i nekako , mnogo ljudskije.
Ostrander je takodje majstorski uklopio biblijska desavanja, kao i duhovne dileme i preispitavanja, nit koju je uspjesno provukao kroz cijelu pricu nenametljivo, ali genijalno, koristeci lik oca Craemera.
U drugoj prici - Spectre moze biti povrijedjen / unisten Kopljem sudbine, naravno, Supermen je tu da se suprotstavi Spectreu; Prica mi se manje svidjela od prve, prvenstveno jer mi Spectre bas djeluje kao nedodirljiv/ bozanski lik da bi se tako lako pronasao nacin da se unisti, ali i dalje je to prilicno dobro.
Ostaje zal zbog toga sto je DC, zbog lose prodaje, odustao od daljeg izdavanja Ostranderovog runa, jedino mi pada na pamet ganjati svesku po svesku na e bay.
Tople preporuke.

Paka01

Nemam ja :) Nisam naganjao ove trejdove. No baš si me sad podsjetio kako je prava šteta šta je DC ugasio tih nekoliko vrhunskih reprinta, poput npr. Robinsonovog Starmana ili Sandman Mystery Theatre. Baš sam za njega mislio da će ići do kraja.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Imrahil

Quote from: Riđobradi on September 02, 2018, 03:34:15 PM
Super je Krv na snijegu. I zbog snijega, i zbog krvi!

Biće da je snega dakle ;D
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

john connor

Dobar je Krv na snegu. Ali Imro ne zna nista Placenici su u top 5 Mister Noa.

swamp thing

Quote from: Mickey Myers on September 02, 2018, 11:23:41 PM

Rikardo Bareiro i Enrike Breća - Novi svet

U potrazi za zapadnim putem do Indije, Kolumbo (uz Ninju, Pintu i Santa Mariju) priključuje i četvrtu karavelu čija se posada sastoji od robijaša. Njihov zadatak je da predvode ekspediciju i, u slučaju da je Zemlja ravna, oni budu ti koji će pasti sa ivice sveta. To se i desi pa naši robijaši osvanu na obali nečeg što u početku liči na malo čudniju Južnu Ameriku. Svako sledeće poglavlje je kao korak dalje u novi svet koji je sve čudniji i opasniji...
Iako na prvi pogled možda zvuči tačno, Novi svet bi bilo pogrešno opisivati kao Alvar Major sreće Hodočasnika zvezda. To je stripčina koju ću sa jednakim guštom čitati drugi... peti... sedamdesetpeti put.
Masterpis i masthevuša! [love2]
Čije je ovo izdanje? Pirat neki ili..?
Alvar me je oduševio, volio bih i ovo ovjeriti.

EDIT: Našao  :)

swamp thing

Quote from: Paka01 on September 02, 2018, 10:30:04 PM
Jedan od najboljih Superman stripova je upravo ovaj Mooreov run na Supremeu :)
Inače, šteta što nije dovršen (Larsenov "završetak" ne računam naravno, nije baš dobar), no i ovo što je izašlo je stvarno vrijedno divljenja. Jednostavno fenomenalan run koji je puno više od posvete Supermanu. Strašno mi je žao što sam prodao oba trejda koja su skupljala kompletan run, s obzirom da idu po nešto višim cijenama...
Ma ja nisam ni čitao dalje Larsena, pretpostavljam da je smeće  ;D
I ne treba mi završetak, svejedno ide nova revizija, pa nova, pa...  8) tako da je meni i onako naprasit kraj prihvatljiv za takav koncept  [love2]
Bacam se sada na Morisonov Doom Patrol

Aleks

Quote from: Mickey Myers on September 02, 2018, 11:23:41 PM
Rikardo Bareiro i Enrike Breća - Novi svet

To je stripčina koju ću sa jednakim guštom čitati drugi... peti... sedamdesetpeti put.
Masterpis i masthevuša! [love2]

Baš dobro da se neki, kod domaćih izdavača davno započeti, a nikad dovršeni stripovi u nastavcima (ili nedovršeni od strane autora) sada nastavljaju/završavaju, odnosno objavljuju celovito ili sveobuhvatnije.

Dođe red i na ovaj (za Breću juniora uobičajeno kvalitetan) strip, započet svojevremeno sa serijalizacijom u magazinu Tron.

Pjerooo

chodenzi

Konan: Rodjen na bojnom polju

Za vikend mi je izmedju ostalog dopao šaka i novi Konan (kako to smelo zvuči ;D). Svi hvalospevi i preporuke su apsolutno opravdani, pročitao sam jedan zaista dobar strip.
Uvodna priča je odlična, Nordov crtež takodje i moram priznati da se radujem njegovom češćem angažmanu u sledećim knjigama. Isto tako, Greg Rut mi neće previše nedostajati. Iako je dobro oslikao surovu i sumornu simerijansku svakodnevnicu, ovaj strip ipak vuče scenario dok Rutov crtež na više mesta ne uspeva da isprati odličnu adaptaciju Hauardovog junaka.
Kroz strip se polako upoznajemo sa Konanovim ranim jadima, slušajući priče iz Nemedijanskih hronika, koje svom gospodaru i prestolonasledniku čita Setov sveštenik po imenu Vazir. Krajnje mi je simpatično sa koliko negodovanja i prezira čita red po red, kao da ga prati usud svih njegovih prethodnika koje je Konan poslao Kromu na istinu.
Detinjstvo, prvi sukobi i ulazak u svet ratnika još kao osmogodišnjak, sve to polako oblikuje Konana i šalje na put bez povratka. Maestralna završnica i opsada Venarijuma ostavljaju bez daha i konačno saznajemo kako je izgledala ta strašna bitka o kojoj smo bezbroj puta načuli.
Voleo bih da prodiskutujem o tri interesantna detalja. Zavijanje vuka prilikom uhodjenja čarobnjaka i njegove kćeri, upozorenja i pretnje mrtvog pantera i proročke reči veštice i sakupljačice kostiju. Da li je sve to Kromov naum i oblikovanje bez kojih se neke stvari možda i ne bi dogodile?
Sa tehničke strane izdanje je savršeno, prevod odličan, neprimetan. Velika preporuka za ovaj strip!

chodenzi

Baru: Autoput sunca

Odličan strip, stripčina! Ovo je drugi Baru kojeg sam pročitao, prvi beše Razjaren i moram priznati da mi se i ovaj strašno dopada. Ne znam kog sam djavola ovoliko čekao sa nabavkom i čitanjem.
Beskrajno šarmantni likovi sa periferije Pariza u neprekidnoj jurnjavi. Na trenutke mi se činilo da gledam neku čudnu mešavinu Mržnje (La Haine) i Dve čadjave dvocevke (Lock stock and two smoking barrels). Baru majstorski pripoveda, nakon kratkog uvoda i predstavljanja glavnih likova počinje takva opičena jurnjava da sam u nekim trenucima uhvatio sebe kako stranice okrećem brže nego što bi trebalo. Brzina i smenjivanje kadrova i dijaloga definitivno odaju utisak kao da ste na čuvenom Autoroute du soleil. Crtež je sjajan, karakterističan, savršeno opisuje svaku emociju, grimasu, pokret i brzinu.
Definitivno mi paše ovaj Baru, u stripu imamo dobar humor, akciju i socijalnu kritiku koja su izgleda sastavni deo svih njegovih stripova. Vidim da je mimo Razjarenog Komiko izdao još dva njegova stripa. Da li je to sve od Barua do sad i ima li najava za neka nova izdanja na našem jeziku?