Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

Aleks

Konan – Rođen na bojnom polju (Conan: Born on the Battlefield) (DW/Dark Horse)Šest epizoda (poglavlja) skupljenih ovde i nešto kraća uvodna (prolog) čine tematsku celinu - priče o Konanovom odrastanju i sazrevanju u rodnoj Simeriji, njegove dečačke sukobe i razmirice u svom selu, prva lutanja, lov i borbe sa šumskim zverkama, iskustva sa devojkama, do učešća u pravim sukobima i bitkama u nešto starijem dobu.

Korektan posao su odradili scenarista Kurt Bjusiek i crtač Greg Rut, ali samo korektan, zato  jedna druga reč u potpunosti opisuje finalni utisak posle čitanja stripa - mlako. Krv pršti u ovim pričama, glave lete, prosipaju se iznutrice, ali to ipak nema jačinu.

Razlozi u scenariju su ti, što Bjusiek pripoveda mehanički, zna koje sastojke treba da doda i ubacuje ih jedan po jedan. Pri tome, baš ni jedan lik iz Konanovog okruženja ne deluje životno, niti ima efektnu epizodu (uključujući mu dedu, a roditelji i prijatelji - deca tj dečaci/momci i devojčice/devojke su neprimetni). Neko bi rekao, oni su tu ionako samo da potcrtaju Konanov lik, ali se ni tu Bjusiek nije proslavio - Konanov lik je bledunjav i nedorečen, iako je bar sa njim scenarista trebalo da zna čime raspolaže. Zapleti su generički i bez ikakvih posebnosti za pamćenje. Propratnog teksta ima dosta, kao u Tomasovim vremenima, ali je nenadahnut i suvoparan.

Greg Rut je možda pristojan ilustrator, ali se ovakav slikani strip za njega pokazuje kao preveliki zalogaj. Kao što rekoh (samo) korektno, povremeno zbrzano, Konanovo lice je najčešće bezizražajno (kao i drugih likova), što uz prosečne (da ne ponavljam "samo korektne") dijaloge odaje utisak loše glume. Najslabija tačka Bjuseminog Konana bila je scenografija, ali ipak Rutu ide priznanje za najlošije dizaniran zamak ikada (130. i 131. strana knjige).

Nije ovo loš Konan, za one koji nikada ranije nisu čitali Konana. Njima bih i mogao da preporučim strip, jer će pronaći dovoljno interesantnog. Da je crtež u celini na nivou prologa koga je crtao Keri Nord, moglo bi se govoriti o boljem stripu, ali je on premalo zastupljen.

**(*)

PS. (Spojleri!)
Scenaristički promašaji su prisutni. Kad Konan ubija prijatelja bezrazložno u nastupu pogrešno usmerenog besa. Kad ovakvo i slično njegovo delovanje kod ostalih Simerijanaca ne proizvodi nikakvu reakciju u smislu krvne osvete i sl. nego mirno ne-varvarsko prihvatanje situacije. Kad čarobnjak i ćerka mu, posle godina bekstva od svojih Akvilonaca se (čudno motivisano) vraćaju svojima, samo da bi Konan imao tragičnu scenu kad nju nalazi mrtvu posle napada Simerijanaca (zašto li je ubio čoveka zbog nje, uopšte?). Roditelji nestaju neobjašnjivo, tu je samo deda u dužem periodu, da bi se majka najednom pojavila u neemocionalnoj oproštajnoj sceni ITD.

Jozzinelli

Quote from: Aleks on August 25, 2018, 01:59:44 AM
iskustva sa devojkama
A jel' ima barem brutalnih scena seksa? [>:]
Mek Koj nema alternativu

Aleks

Quote from: Jozzinelli on August 25, 2018, 02:10:46 AM

A jel' ima barem brutalnih scena seksa? [>:]

Pa nije ti to Politikin zabavnik.

jelizor

Quote from: Aleks on August 25, 2018, 01:59:44 AM
Nije ovo loš Konan, za one koji nikada ranije nisu čitali Konana. Njima bih i mogao da preporučim strip, jer će pronaći dovoljno interesantnog.

Ovo je trebalo da bude: "nije ovo loš strip da se podšprajcuje nogica klimavog stola, ali mogli ste to da uradite i sa pivskim čepom, a ne da bacate ovolike pare na infantilni strip, kao što sam ih ja bacio, pa sad ne znam ni sam šta sa njim da radim, osim da pokušam još nekog da ubedim da ovo kupi da ne ispadnem baš glup u društvu."  [pullhair2]
Bolje biti malo lud, nego malo pametan.

Aleks

Quote from: jelizor on August 25, 2018, 04:34:27 AM
Ovo je trebalo da bude: "nije ovo loš strip da se podšprajcuje nogica klimavog stola, ali mogli ste to da uradite i sa pivskim čepom, a ne da bacate ovolike pare na infantilni strip, kao što sam ih ja bacio, pa sad ne znam ni sam šta sa njim da radim, osim da pokušam još nekog da ubedim da ovo kupi da ne ispadnem baš glup u društvu."  [pullhair2]

Svašta, pa da sam hteo da "ne ispadnem glup u društvu", dao bih bolju ocenu stripu ili ga uopšte ne bih recenzirao. Uvek ću pružiti šansu prvim brojevima serijala, pogotovo, ako je meni bliska tematika. Tako što se tiče Dark Horsovog Konana, Kralj Konan se dobro pokazao i njega ću uzimati dalje. Ovog Konana, sa istim autorskim timom, neću.
Oni koji nikada nisu čitali Konana (kao što Greg Rut u svom pogovoru priznaje da nije čitao ništa iz tog žanra, što njemu nije prednost i vidi se) nemaju stotine epizoda za poređenje i njima ovo mora da izgleda bolje, a da ne pominjem ljude sa drugačijim ukusom kao Anto koji je oduševljen (vidi topik o Konanu). Ja ću čak ovaj strip čuvati u kolekciji, imam dosta osrednjih stripova, a ovo je ipak Konan.

Anto
Brajan Talbot:Granvil 1 (Darkwood)
Brajan Talbot:Granvil 2 - Ljubavi moja (Darkwood)
Brajan Talbot:Granvil 3 - Crna ovca (Darkwood)
Brajan Talbot:Granvil 4 - Badnje veče (Darkwood)

Pre nekih pet godina sam pročitao prva dva albuma,i nekako mi je ostalo u pamćenju da je u pitanju strip koji se i ne mora odmah pojuriti,te sam do trojke i četvorke došao tek nedavno,a pre nego što sam ih pročitao,podsetio sam se gradiva iz prva dva toma.I najpre moram reći - avaj,kakva greška što ovo nisam nabavio u realnom vremenu - pre svega što nisam dao ovom sjajnom stripu bodove na glasanju za Oskara i strip album na DW forumu (mada,na veliku žalost,ne bi im to nikako popravilo sramotno loše pozicije na obe top liste).

Granvil je antropomorfni ukronijski stim pank akcioni noir - a pre svega odličan serijal.A odličan mi je zbog totalno dojajne atmosfere koja mi je legla ko budali šamarčina.

Granvil-detektiv/inspektor Lebrok,opasan "mamojeb" i pomoćnik mu detektiv Paci,istražuju navodno samoubistvo diplomate Li-Vidrana,iza kojeg stoji ozbiljna zavera Francuskih moćnika.
(na mišiće) 5/5
*kako nisam uočio prvi put da je Talbot malo pozajmio Murovu ideju iz Nadzirača??
*sjajna ideja sa "testolikima",to jest ljudima,čiju će ulogu autor kasnije produbiti;prvi put u nekom antropomorfnom stripu kojeg sam čitao,da se pojavljuju i ljudi
*kod prvog čitanja,završnica mi je malo više pokvarila opšti utisak,što sada nije bio slučaj.
*u svakom nastavku videćemo razne posvete - ovde imamo Milua - Tintinovo psa

Granvil 2: Ljubavi moja - Edvard Mastok,zvani Besni pas,stari znalac Lebroka i Pacija,na sumnjiv način beži iz zatvora;trag ubice vodi u Granvil,gde se upućuju naši junaci,a iz ubistava prostitutki će isplivati neke stare rane,obojene visokom politikom.
5/5
*upoznajemo Bili,koja će postati stalan lik serijala,kao i pariškog inspektora Rošea,takođe sa budućim angažmanima.
*kraj pomalo predvidljiv,jbga.

Granvil 3:Crna ovca - Žil Roše dolazi iz Granvila u London,kako bi zamolio Lebroka da mu pomogne da razjasni ubistvo čuvenog umetnika Gistava Gavrana,koje se desilo u jako čudnim okolnostima.Jazavac i Paci odlaze preko Lamanša,a sticajem okolnosti nabasaće i na Bili.Istraga dovodi do tragova koji ukazuju da se u pozadini zločina kriju krupne stvari.
5/5
*petarda za Crnu ovcu je jača od one za Ljubavi moja
*meda Pedington na 15.stranici
*testoliki dobijaju sve zapaženiju ulogu u serijalu

Granvil 4:Badnje veče - gospođa Dojl(he,he...),Lebrokova domaćica,angažuje ga da joj pronađe  sestričinu;brzo će se pokazati da je klinka pobegla u sektašku komunu Srebrna staza,čije je središte u Parizu,pa Lebrok odlazi za Granvil - tamo se opet sastaje sa Bili i Rošeom,ali glavni sadrug će mu biti jedan testoliki,pljunuti Talični Tom.
U pozadini potrage za tinejdžerkom,dešavaće se mnogo toga,između ostalog i priča oko porekla testolikih.Vrh mi je ova epizoda.
5+/5
*pored Taličnog,u jednoj sceni će se pojaviti i Asteriks&Obeliks.


Šta reći za kraj?

Jedan ogroman  [hail2] Darkvudu za odabir serijala i samo izdanje - tehnikalije,prevod...sve za čistu desetku.
Jedan mi od najboljih serijala koje izdaju darkvuđani.
Ostao je još jedan album ( https://www.bedetheque.com/BD-Grandville-2009-Tome-5-Force-Majeure-334203.html ),i to na 170 i kusur stranica,pa se nadam da ga nećemo predugo čekati.
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

Anto

#12636


Lupano&Salomone:Čovjek koji nije volio vatreno oružje (Fibra)

Losanđeleski advokat Bajron i korpulentni Danac Knut u užarenoj pustinji Arizone su na tragu dokumenata koji su u trenutnom vlasništvu bande Manolo Kruza;dokumenata koji mogu da naprave rusvaj u američkom zakonodavstvu po pitanju nošenja vatrenog oružja,pa samim tim imaju neprocenjivu vrednost.
Na istom tom tragu je i prelepa Margot,Bajronova žena i Knutova ljubavnica,koja je nedavno pokušala da ih ubije.
U igru se uključuje još živopisnih i neobičnih likova,a lov na dragocene papire će se odvijati od bespuća divljeg zapada do gradske vreve Vašingtona;uz neočekivane obrate i još neočekivanija savezništva.
Lud i prezabavan nesvakidašnji vestern sa priličnom dozom humora.Preporuka!!
5/5

edit:gde ovo zaboravih - crtač,Pol Solomon je nekakav umetnik i vajar (koliko sam skontao iz biografije na francuskom),i ovo mu je jedini strip koji je uradio;ali stvarno ga je otkinuo.Voleo bih da čujem sve ove (tu mislim na bonelijevce sa scoma) koji kukaju na crtež u fibrinim stripovima kako se njima sviđa isti,i da li imaju neke zamerke - i da li je ovo blizu kvaliteta čika Ferija.
Takođe,i boje su strava - pogotovu one u prvom albumu,delo stanovitog Lorenca Pierija - jesu malo više "digitala" ali vrhunski je ispalo.
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

chile

Posle Bosanskih basni koje su propagandno smece kojih se ni Gebels ne bi postideo , uzeo sam da citam druga dva Lavriceva stripa - Glista u bijegu i Crveni alarm.
Snejkova cuvena hemijska i probadanje sake su manje mucni od citanja Gliste
, povremeno dozivite transfer blama od dijaloga i genijalnih scena. Jedan od najgorih stripova ikada procitanih, mada suvereno prvo mesto i dalje drze BB istog autora.  Crveni alarm je solidan , dosta bolji od Gliste i Basni - mada to i nije neki uspeh.
Kada Anto bude ponovo spominjao Angulem, dovoljno je reci da su Bosanske basne pokupile jednu od nagrada  [crazy2]

Ozbiljno razmisljam da potpis iz Zagor = smece promenim u TL = smece. Krs autor koji svoju slavu duguje propagandnom smecu
"nećeš nekažnjeno srati po meni i mojim prevoditeljima"

wele

Apsolutno se slažem po pitanju Lavriča, pogotovo u vezi Basni koje su obično propagandno smeće; čast Crvenom Alarmu kojeg jako volim, ni ostatak opusa mu ništa bolji nije

http://www.stripovi.com/recenzije/bosanske-basne-orka-1-bosanske-basne/757/

evo i kvazi-recenzije i par reakcija ovdašnjih poznanika u komentarima  [facepalm3]

kokan

Ja sam čitao jednu priču o onim metalcu koji postane mudzahedin.
Nije mi se baš tako učinilo,kao propagandno smeće,čak sam razmišljao da nabavim i reprint,ali sada više ne znam.
Je li još neko čitao,da ostavi otisak?
Neznanje je moć

chile

Quote from: kokan on August 29, 2018, 04:47:16 PM
Ja sam čitao jednu priču o onim metalcu koji postane mudzahedin.
Nije mi se baš tako učinilo,kao propagandno smeće,čak sam razmišljao da nabavim i reprint,ali sada više ne znam.
Je li još neko čitao,da ostavi otisak?
Ako ti se svidja da citas kako Srbi kolju muslimane i drze ih u logoru, kako su krvolocne zveri koje slusaju narodnjake dok ovi drugi slusaju Metaliku , kako srpski politicar koristi mirovni sporazum kao wc papir u sumi... Remek delo
"nećeš nekažnjeno srati po meni i mojim prevoditeljima"

jocko

#12641
Problem Bosanskih basni, a to sam napisao i negde u okviru foruma s.com, je u tome što su u pitanju Srbi / Hrvati / Bozoonci / Slovenci... a ne Acetonci / Kumorijanci / Podrenjaci / Karakonci... Priče kao priče (dakle ono univerzalno u njima) su od meh do odličnih (naveo sam tamo i one meni najbolje) - i tvrditi da su sve sranje je pogrešno.
Nemoralno je pisati o događajima rata koji je u jeku. I to nema veze sa time da li je on iz Ex-Yu i sa koje zaraćene strane ili je neki strendžer. Nenormalno je kako god okreneš. Zato nikada nisam voleo dela koja govore o aktuelnim temama, a nisu dokumentarci. Potreban je vremenski otklon, (naj)šira slika.

Mislim da je Lavriču falila jedna priča sa Hrvatima kao zlikovcima, da bi taj strip bio (koliko-toliko) prihvaćen i kod nas. I gle čuda, našim čitaocima je bila omiljena baš ona priča sa klincima u rovu i vehabijama. Hrvatima (i svima ostalima) je ona sa srpskim konc logorima.    

Pa nisu se sigurno Francuzi (i ostali zapadni svet koji je čitao strip) ložili na spiku ''Srbi su zlikovci, živeli potlačeni Bosanci''. Njih realno boli kurac i za Bosance, i Hrvate, i Srbe... Većina je tada tek skapirala da u Jugi postoje neki tamo Srbi, Hrvati, Kosusadpati, i drugi... Oni su u onim pričama videli Acetonce, Kumorijance i sl... tj. videli su ono univerzalno o pričama - i zato im se strip i svideo. Kao što sam negde i napisao, onaj deda koji lovi goluba može da se desi i u Bosni, i u Antičkoj Grčkoj i u Parizu 2123... Lavričev problem je što je tu priču smestio u (njegovu i našu) sadašnjost (da ne kažem, tadašnjost), a to kako god okreneš nije fer.

(dodaću i ovo u komentar recenzije na s.com)
Off

kokan

Teško je sagledati sve stvari,naravno da ne vjerujem više u Srbe kao "nebeski narod",bilo je svega,ali za svađu je uvijek potrebno dvoje,a gradjanski ratovi su naprljaviji ratovi...Ovo pričam iz iskustva,tako da ću vjerojatno zaobići ovo.
Iskreno očekivao sam.drugačiju priču,ne prosrpsku,ali antiratnu.
Neznanje je moć

jocko

Quote from: kokan on August 29, 2018, 05:09:24 PM
Teško je sagledati sve stvari,naravno da ne vjerujem više u Srbe kao "nebeski narod",bilo je svega,ali za svađu je uvijek potrebno dvoje,a gradjanski ratovi su naprljaviji ratovi...Ovo pričam iz iskustva,tako da ću vjerojatno zaobići ovo.
Iskreno očekivao sam.drugačiju priču,ne prosrpsku,ali antiratnu.

Pa svi komentatori i kažu da je antiratna, samo naši da je antisrpska. Ali kad se realno sagleda strip, da, mi smo možda i ubedljivo najgore prikazani od svih.  
Off

chile

Antiratna kad bi se zajebavali, propagandno smece koje i ako oduzmez tu osnovnu tezu "Zli Srbi krivi za sve" ponovo dobijas vrlo siromasan strip.

Pa cak i djubre Sarajevo tango je ishvaljeno od strane "komentatora"
"nećeš nekažnjeno srati po meni i mojim prevoditeljima"