Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

chile

Ili bese cosey edipovac? Uvek vas dvojicu mesam.  Ako sam vas ponovo zamenio ne zameri mi!

Vedro je nebo iznad Darkvuda!
"nećeš nekažnjeno srati po meni i mojim prevoditeljima"

jocko

Aleks, nema ovo mnogo veze s recenzijama, koliko s činjenicom da sam se zamerio ''ekipi''. Recenzije su u celoj priči samo šminka, čini se.
Verovatno sam mnogima bio iritantan i pre, ali sve je kulminiralo time što sam javno sta(ja)o na stranu anti-spamera - ne zato što sam s njima naročito dobar (ili zbog bilo kojeg sličnog razloga, iako delimo slična mišljenja o forumu), već isključivo jer ovaj forum poprima sindrom Vukajlijinog foruma - iritantne interne fore, cinizam i nadmenost prema novim članovima (i ideološkim protivnicima), međusobne zavade zaraćenih strana... Ukratko, forum vam je go kurac, eto šta je.

Eto, proglasi me ova kreatura i za edipovca, a s dotičnim nisam tri reči iskorespondirao na forumu, bar ne da se sećam (toliko mi je bitan).
U tome leži problem ovog foruma. U pasivnoj agresivnosti jednog solidnog dela forumaša. U činjenici da se 'vrte isti ljudi', i da je 'sve već rečeno'. Kao što sam već rekao, ovaj je forum jedna međuljudska žabokrečina. Ja kao treće lice mogu realnije da sagledam širu sliku.

Galebovi prate ribarski brod zato što misle da će baciti sardine u more.

Misli o tome, ekipo.
Off

wele

koze123

Quote from: chile on August 17, 2018, 01:05:26 AM
Ili bese cosey edipovac? Uvek vas dvojicu mesam.  Ako sam vas ponovo zamenio ne zameri mi!

Vedro je nebo iznad Darkvuda!

Kako nas mešaš majkumu kad je on Dilan a ja Paja. Nije to ista stvar.

Nebo je zapravo tmurno iznad Krejven Rouda.

koze123

Velika Smrt 1-7 (Stripoteka)

Interesantna premisa, dva paralelna sveta - naš svet i svet gde živi Mali narod, razdvojeni a opet spojeni neraskidivom vezom koju samo malo njih razume. I u tom Malom svetu su se napravili klanovi i zaratili, i jednom davno, zarad mira je došao neko iz Velikog sveta i preneo Znanje na njih, kako bi ih održao zajedno. I vremenom je potreban da dolazi takozvani prenosilac iz Velikog sveta, da prenese putem rituala to Znanje i održi mir u Malom svetu. Ali stvari postaju lošije u oba sveta, a disbalans u jednom svetu označava disbalans u drugom, te je nešto moralo da se preduzme. I tu se razvija priča Malog naroda, dok u našem svetu studentkinja Polin odlazi u zabačeni deo Bretanje ne bi li spremila ispite - i sasvim slučajno biva uvučena u celu ovu zbrku, te upada u njen sam centar.

Loazel je jedan od cenjenijih autora frankobelgijske produkcije, poznat po tome što je u stanju da napravi vrlo interesantne alternativne svetove koji su posebno dobro nacrtani, ali i konceptualno osmišljeni, pa je to i ovde stvar. Mali svet je predivan i pun detalja - od interesantnih likova koji tu obitavaju do prirode i arhitekture (koje opet ima vrlo malo). Jedino što to ovde nije poenta - Mali svet se jedva i pojavljuje nakon prvog albuma i sve se odvija u Velikom, našem svetu. Koji god da uzmemo svet, Malije je uradio fenomenalan posao - ovako u c/b se vidi svaki detalj, svaka tačkica, senka, koju je osmislio, čim sam uzeo prvi album u ruke nisam znao da li mi je lepši Mali svet ili zabačeni kutak Bretanje. Na primer kuća učitelja Kristoa, sama uvodna scena i usamljena stanica, Velika Smrt itd. Sve je to urađeno toliko detaljno da bi ovo izdanje vredelo uzeti od Fibre (kad ga uradi naravno) u boji, jer mislim da bi to još više doprnelo atmosferi.

Sada malo o razradi priče i načinu na koji je ova fantazija obrađena - utisak je mahom pozitivan, ali uz ne mali broj kritika. Naime, ideja je vrlo interesantna i prva tri albuma vuče za nos - tu je misterija oko toga šta je naumila sveštenica u Malom svetu, tu je Blanša od koje se naježimo čim je vidimo, ali nakon ta tri albuma priča kreće da se vuče. Sve je počelo i više nego odlično, likovi su postavljeni bez žurbe, ali vremenom se očekuju neki odgovori, ili makar gomilanje pitanja, a to ovde nije slučaj. Samo glupe odluke glavnih likova koje služe kao izgovor da se ova 'avantura' produži i razvuče, i kad bih birao jednu reč da opišem dosadašnji tok serijala to bi upravo bilo - razvučeno. Gael je otkrila čitav novi svet, novu dimenziju (kao i Polin) ali postane odjednom ljubomorna na lika koga zna 3 dana i vrati se u Pariz ne bi li je Polin pratila pa se njih dve 4 albuma vraćaju kući. Tu nema nikakvog progresa, samo se radi glupih odluka razvlači radnja i eventualno daje više vremena da se prenosilac upozna sa Blanšom. I to je počelo napeto, ali brate posle 4 albuma vrtenja u krug malo šta može i da iznenadi. Čitav njihov odnos je slabašan, neuverljiv, jedino mi dobija na nekoj dinamici u poslednjem albumu. Tu negde sredinom 6. i početkom 7. albuma priča opet postaje izuzetno interesantna, stvari se konačno pomeraju sa mrtve tačke, imamo mnogo vrlo dobrih scena (primera radi kada Ervan želi da razbije onaj monolit, a Blanša ga ostavi da drži čekić u vazduhu po kiši ceo dan) i sam kraj sedmog albuma je odličan cliffhanger koji priču vodi u sasvim novom, neočekivanom smeru.

Dijalozi se kreću od slabašnih i neuverljivih (hvala Bogu u manjini) pa do solidnih, nikakvih tu nema iznenađenja. Lep dodir svemu je bila priča u nekom petom ili šestom albumu kada je onaj čovek govorio devojkama o Iluminatima, pa o čišćenju našeg sveta, ne bi li bolji, jači i snalažljiviji ljudi njime upravljali, pa ta paralela sa celom radnjom priče. Konkretno direktno nadovezivanje na Mali svet koji sebe smatra boljim donekle, ali koji na prvi momenat krize radi isto ono što rade ljudi u Velikom svetu - svađaju se, okrivljuju jedni druge, tuku se, ubijaju. Sem svega toga dobra stvar je što smo još uvek ostavljeni sa mnogo pitanja - to donekle vuče čitaoca, a ako se ovako nastavi, radnja može da ide još ovoliko albuma (što ne bi bila najsrećnija okolnost).

Da napomenem da priča ima i neke rupe - na primer jedna ogromna (ili je ja nisam najbolje razumeo?) - u samom uvodniku neke Stripoteke se kaže: 'Veliki i Mali svet su povezani. Kako je jednom tako je drugom... ali Veliki svet je toliko uništen i ruiniran da je Mali svet rešio da ga uništi ne bi li preživeo'. Pa ako su ova dva sveta neraskidivo povezani posle Velike Smrti, i ako je to takav tip veze, samo uništenje Velikog sveta značilo bi automatski uništenje i Malog sveta. Jedino ako bi se kao objašnjenje toga uzela upravo ona priča o Iluminatima to jest o tome da se svet čisti ne bi li njime vladali oni koji su sposobniji. Ali to bi opet značilo veliko ruiniranje Malog sveta, dok se takav balans ne napravi - što kako vidimo nije slučaj.

Dakle, dobra ideja, slabija realizacija iste, na momente odlično, na momente razvučeno, rupičasto, a jedina konstantnost je fenomenalan crtež Malijea. Ako ništa drugo, samo zbog toga treba čitati ovo ili juriti u boji kad izađe, mada možda je i bolji utisak kada se sve slisti u jednom danu nego kada se razvuče na 10 dana i više. Nikako u pitanju nije loša stvar, interesantno je, samo sam ja izgubio pažnju u jednom momentu i prosto je i prestalo toliko da me zanima šta će biti sa likovima (čije odluke te teraju da udaraš glavom u sto). Tolko od mene, ne mogu baš svega da se dotaknem, zanimaju me mišljenja drugih forumaša koji su ovo čitali.  :D

Aleks

Quote from: koze123 on August 18, 2018, 11:59:19 PM
zanimaju me mišljenja drugih forumaša koji su ovo čitali.  :D

Otprilike, isto kao tvoje.

Aleks

Kingdom Come (Carstvo Tvoje) - DW

Mark Waid and Alex Ross

Dok se pojedini polomiše da dokažu kako je Kingdome Come nekvalitetan i nebitan strip, bilo zato što umetnički doprinos Aleksa Rosa nije "na nivou"(!) ili zato što ovaj strip nema ni približan značaj i uticaj kao Watchmen ili DKR (i nema, ali to i nije presudno, ni bitno), ne mogu, a da ne ustvrdim, da se radi o pravom klasiku superherojskog žanra - doslovno, stripu za sva vremena. Vreme to već pokazuje, kroz razna nova izdanja i doštampavanja i stalno novu publiku i pozitivne reakcije, ali to je bilo očigledno od njegovog debitovanja.

Priča o povlačenju poznatih DC-jevih superheroja (sa naglaskom na Supermenu a posmatrana iz ugla običnog čoveka - Normana Mekeja), u korist novih generacija heroja, koji se pokazuju brutalnijim i neodgovornijim po ljudske živote, samim tim nedostojnim titule heroja i opasnim po okolinu, koliko i negativci sa kojima uleću u razarajuće okršaje, dobila je maksimalno kvalitetan i sa ljubavlju (prema tematici i žanru) i zavidnim talentom, brižljivo i detaljno razrađen tretman. KC je ispunjen fascinantnim stranicama, sa scenama koje se pamte i pričom koja drži pažnju (bez padova), a koja pored vrhunske zabave nudi i promišljanja o određenim moralnim dilemama i ubedljiv prikaz glavnog lika (Supermena) u interakciji sa ostalim efektnim epizodama (Betmen, Čudesna Žena, Kapetan Marvel...). Rosov ilustratorski stil, pod uticajem Normana Rokvela je visokog nivoa, uz maksimalno poštovanje jezika stripa i stripovske naracije i režije. Takođe, priča je komprimovana u 4 epizode i dovoljno nabijena dešavanjima, atmosferom i emocijama, da bi je danas scenaristi najverovatnije razvukli na mnogo veću dužinu i razvodnili je. Nešto tako radio je Marvel u svojim "krosoverima" upadljivo slične tematike (Civil War i dr).

Kod Rosa, statičnost se odnosi najviše na masovne scene - bolje reći prizore - borbi , što je uobičajena pojava u slikarskom stripu, jer slikarska tehnika ima tendenciju da zamrzne pokret, pre nego da stvori iluziju istog. Srećom, KC je strip, gde je tuča sporedna jer se akcija odvija više na drugi način, a najvažnija dešavanja su na dramskom planu. U scenama razgovora, dramatici i glumi likova sve štima besprekorno.
Marvelovim crtačima, koji rade Osvetnike i njihove krosovere (videti Darkvudova dosadašnja izdanja) takve scene su još statičnije, sa klasičnim olovka-tuš pristupom crtežu, što bi neki nazvali negativnim uticajem KC oponašanja, ali tu opravdanja nema.

KC je jedan od onih stripova koji zaslužuje posebne topike i analize (kao i nadavno kod nas objavljeni Crisis on Infinite Earths npr.), ali kako ovde nema interesenata za takva ulaženje u detalje - evo jednog finog teksta ovde koji ističe vrline i mane, s tim što je moje mišljenje, iako se slažem sa većinom iznetog, da su nedostaci mnogo manje bitni
https://www.cbr.com/kingdom-come-justice-league-kingdom-come/

Priča o tome, da li bi poznati junaci reagovali ovako ili onako u skladu ili ne sa svojim karakterima, da se nađu u određenim okolnostima, uvek se može postavljati za stripove "van kontinuiteta tj kanona", a ovaj strip je jedan od najuspešnijih od tzv elseworld naslova.

Vladimir

Quote from: Aleks on August 20, 2018, 09:44:23 PM
ali kako ovde nema interesenata za takva ulaženje u detalje
ima
nije mi omiljeni ali otvori temu pa cemo natenane

pricali smo pre desetak godina, kad je anto pitao "wtf is kc"
od tada je dosta njih nabavilo i procitalo
a i tebi je dobro ostarilo cim si povisio ocenu

Anto

Quote from: Vladimir on August 21, 2018, 02:44:17 AM
ima
nije mi omiljeni ali otvori temu pa cemo natenane

pricali smo pre desetak godina, kad je anto pitao "wtf is kc"
od tada je dosta njih nabavilo i procitalo
a i tebi je dobro ostarilo cim si povisio ocenu
ajde otvaraj,pa se i ja priključujem za desetak dana.
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

Bombarder

I ja takodje, iako nemam previse pametnog za reci :)

Kalidor

ja nisam citao ali rado cu ispratiti da znam da li da citam.

Karven

Ja sam čitao, al neću da pratim jer sam čitao
All is one in Darkseid. This mighty body is my church.

Kalidor

Quote from: Karven on August 21, 2018, 11:54:19 AM
Ja sam čitao, al neću da pratim jer sam čitao
ja sam bio ozbiljan strip me zanima. zasto odmah ruganje?

Karven

Znam da si ozbiljan, to me posebno raduje.
Samo ti sačekaj da se tema otvori, pričekaj desetak dana na komentar, ne čitaj nista duže od "vrh 7/10" i onda donesi odluku. Samo staloženo i oprezno, ne povlaci ishitrene poteze, polako se voze božija kola.
All is one in Darkseid. This mighty body is my church.

Ljuba XO

Kaki su ovi starci, ne daju mladima da se razmahnu i polete. Dole rugaža! [sign-spam]