Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

jocko

Jan Diks 2: Jaguarova soba (Ambrosini & Camagni)

Ovde se već vidi da je Diks ''mešavina'' Martija i Dilana. Bari ženske kao Dilan, a opet je očito da je u neprestanom ljubavnom koštacu sa Anikom, kao što je i Marti sa Dianom. Pritom je naučni tip poput Martija. Vozi Volva karavana koji me asocira na Dilanovu Bubu pre nego na Martijev Ferari, a prikaz njegove umetnički orijentisane i kako Anika reče improvizovane gajbe u Amsterdamu umnogome podseća na Krejven Roud 7 vajb. Sudija poput Blocha. Rekao bih da se sličnosti ovde ne završavaju. Završnica ove epizode definitivno vuče na neke Dilane.
S druge strane, ovde me Diks podseća izgledom i na Mister Noa a ovaj bi crtač odlično pasao serijalu Mister No. Tražio sam na Wikipediji ''Mister No albi'' da vidim jel crtao Noa i izgleda da nije. Šteta, jer bi se stilski veoma uklopio. I tematika ove epizode je Misternoovska, sa Indiosima, kurareom, egzotikom i sl...
Listajući epizode Diksa i Napoleona dalo se uvideti da je Ambrozinijev kvartet sastavljen od trojice saradnika: Camagnia, Bacilieria i Ornigottia, između ostalog (a koji su radili i na Napoleonu). Iako je onaj Bacilieri najkreativniji a ujedno i najegzotičniji stilom, te samim tim i kontraverzan za tzv standarde nemalog broja bonelijevaca uskih vidika, moram reći da mi je na prvo listanje ipak Camagni nekako stilski najdraži. Ostaje da iščitam epizode i preostale dvojice (kako u ovom serijalu tako i u Napoleonu), pa da formiram konačan utisak, ali mislim da će mi i Bacilierijev stil odgovarati.
Što se same epizode tiče, nastavlja se miks krimića i umetnosti (ovoga puta 'primitivne', što je prijatan ali nagli otklon od poznatih umetnika poput Vermera, već u drugoj epizodi) a ovde ni filozofije ne manjka, ima više jako inteligentnih razmišljanja, koji odliučno funkcionišu u sklopu priče. Ova priča je još mračnija nego prva. Ideja s jaguarom u velegradu i zlim duhom je Dilanovsko-Martijevska, a egzotika Misternoovska, poruka priče je gorka, ne bih ni rekao da je priča revolucionarna, ali je lepo ispričana i mrtva trka mi je po kvalitetu između između prve i druge epizode.
Ono što svakako jeste prednost kod Diksa i generalno novijeg Bonelija (npr Jedno doba, jedna priča) jeste veoma dobro kadriranje i 'nEme scene' - čitave table bez oblačića. To čini epizode još kvalitetnijim.Npr ovde mi se svidelo kako su scene drogiranja morfijumom prikazane diskretno, nema prikaza bođenja igle u venu, već Ambrozini simpatiše sa likovima i pošteđuje nas tog prizora tako što crtač kadrira na način da se bođenje i ne vidi - jer nije lepo i jer njih dvoje to nisu zaslužili. To je neki vid poštovanja prema sopstvenim likovima, i to nepažljivom čitaocu lako promakne.

Za sada mi je Diks veoma dobar (ne i da padneš na dupe), pa sa nestrpljenjem želim da pročitam i preostale dve priče prvog Omnibusa.

Off

koze123

Bačilijeri je fenomenalan, posebno sa svojim kadriranjem, ali Camagni/Kamanji svejedno, je i meni najviše legao. Mračna atmosfera koja savršeno odgovara tonu epizode, a po meni je druga epizoda jedna verzija softcore Dilana. Previše je sličnosti uzeo Ambrozini u svog glavnog junaka od Dilana pa i Martija kako kažeš, nimalo originalno, a pomoćni likovi su po meni najveća mana serijala, kako zbog toga, tako i zbog Anike koja se ponaša iracionalno. Sve je savršeno u jednoj sceni, momenat kasnije kuca jedna devojka na vrata i kaže da joj treba pomoć (sounds familliar?) i Anika u tom momentu odpizdi ko da je Jan prevario na njene oči a ne da je rekao 'pomoćiću vam'.

jocko

Da, zaista Bačili odudara od ostalih po stilu, ali ajde, navikao sam i na luđe crteže a i podržavam eksperimentisanje, tako da sam u tom pogledu optimističan.

Jeste, sporedni su i meni vrlo nezanimljivi, onaj Garit se čini kao potpuno beskrvan lik, a sudija mi je kopija Blocha, što samo po sebi ne bi bilo loše da Bloch nije (za mene) institucija, i svaki vid pa makar i površnog kopiranja dotičnog mi je promašaj. Ne znam, cela ta 'družina' mi je zbrda-zdola (dok su npr epizodisti veoma dobri: Reza, kepec, Olsen, Edita, vrač). Na kraju ispade da mi je od stalnih sporednih likova najbolja Anika  [laugh2] Ako nastave da se svađaju dojadiće mi, ali za sada mogu da prihvatim Anikino ponašanje, i uprkos tome što pizdi svaki čas. Baš me zanima kako će se njihov odnos kretati dalje kroz serijal, ali mora se priznati da su već i u prve dve epizode toliko toga rekli (što rečima, što postupcima) da će ako se ovako nastavi dalje u serijalu, neminovno doći do ponavljanja obrazaca ponašanja, što će da smori čitaoce. Zato se nadam da će biti epizoda u kojima neće biti Anike, da se malo 'ohladi' situacija.
Anika jeste postupala iracionalno u više navrata, ali je takođe i pokazala interesovanje za Jana (i njegovo zdravlje, npr scena ispred bolnice). To je taj love-hate odnos, sa kojim mogu donekle da se poistovetim jer sam ga proživeo sa bivšom (oboje smo bili Anike) ;D

Quotemomenat kasnije kuca jedna devojka na vrata i kaže da joj treba pomoć (sounds familliar?)
A znao sam da mi je promaklo nešto prilikom poređenja Diksa sa Dilanom!
Off

kokan

Treći i cetvrta su još bolje epizode.
Posebno četvrta( obavezno štivo za ljubitelje Dilan Doga,mada i treća "ladno može da prođe u njegovom univerzumu).
Inače ako lista top 20 od Čarobne ne laže,izgleda da je Diks odlicno prošao kod publike
Neznanje je moć

swamp thing

TDK III: The Master Race
Povratak korijenima, potpuno drugačiji od TDKSA, prizemljeniji. Endi Kjubert na crtežu imitira Milerov stil. Azarelo je sigurno malo zauzdao Milera na scenariju, što je pozitivno, ovaj je malo skrenuo zadnjih godina. Tu je dovoljna doza Frenkovih militarističkih stavova i "držimo se svi za ruke i igrajmo" kontova. Uglavnom, nigdje nisam naišao na neke kenjaže, mada ne nedostaje onih "većih od života" rečenica, ali su lijepo uklopljene i ne zvuče pretjerano. Uvijek mi se sviđala Milerova verzija Betsa, beskompromisan borac, na tragu Panišera.
Dodatni stripovi koje većinom crta Miler su očajno nacrtani. Jako gotivim njegov crtež iz faze dok se trudio, ovo su žvrljotine koje ne liče ni na šta, katastrofa.
Preporuka k'o kuća.

Vladimir

citao u poslednje vreme nekoliko stripova manje-vise u stilu "persepolisa". ovi gore rade posao, ovi dole... bas i ne. kad je rec o kompletnim autorima, crtez ima tu neku autenticnost potrebnu da proda ovakve price.

s druge strane, kad je rec o zajednickom zlocinackom poduhvatu, konacni proizvod je vise komentar crtaca na pricu scenariste, kao kad vam jedan francuz (trondheim) prepricava sta mu je iracanka (findakly) rekla... pa mu se pola emocija svodi na izrogacene oci. nisu to losi stripovi ali ton je potpuno promasen.

ovde je jedan autor ali je narator neko drugi, pa je rezultat "tintin u zemlji nacista". "maus" funkcionise tako, zasto ne i ovo?

ove jos nisam nasao, kao ni nastavke "arapina". citao neko? utisak?

Amemiya

Zagor - Indijanska zemlja
Burattini / Ferri / Chiarolla

3ce citanje
sve mi Vranje na pamet  [garfil]

swamp thing

Supreme od Alana Mura
Već nakon prvog pročitanog broja vidim da će ovo biti sjajna stvar  8)

sawitch

XIII
Sve procitao danas. Nenormalno dobar serijal od 19 albuma. Pravi miks akcije, trilera, spijunaze, politike. Vrhunski osmisljena prica, sa mnogo dobrim celinama i kvalitetom ni trun nije opala do kraja. Crtez takodje odlican. Sta god napisao samo ce biti spojler. Ali ako ste gledali Bornov identitet ili citali knjigu i svidelo vam se, ovo ce onda sigurno da legne jer je interesantnije. Ja sam citao Markeprintovo izdanje u albumima, pa me interesuje da li je neko ovo izdaou u kvalitetnijem ruhu na nasim prostorima?
"...sve za ljubav, sve za Partizan!"

broj1

Quote from: sawitch on July 29, 2018, 03:22:32 AM
XIII
Sve procitao danas. Nenormalno dobar serijal od 19 albuma. Pravi miks akcije, trilera, spijunaze, politike. Vrhunski osmisljena prica, sa mnogo dobrim celinama i kvalitetom ni trun nije opala do kraja. Crtez takodje odlican. Sta god napisao samo ce biti spojler. Ali ako ste gledali Bornov identitet ili citali knjigu i svidelo vam se, ovo ce onda sigurno da legne jer je interesantnije. Ja sam citao Markeprintovo izdanje u albumima, pa me interesuje da li je neko ovo izdaou u kvalitetnijem ruhu na nasim prostorima?
Svih 19 albuma si procitao u jednom danu?!? :)

Deluje da je bookglobe izdao (izdavao?) u integralima u boji... cetri su izasla a prvi je rasprodan u Alan Fordu.. e sad koliko su dobro odradjeni i da li ima smisla nabavljati zbog prevoda, ostalih tehnikalija i izgleda za dalje izdavanje ne bi ti znao reci... (integral broj cetri je izasao 2012)

Ima valjda neka tema o XIII ovde gde se pricalo o tim integralima..

Uglavnom imam i ja taj marketprintov komplet ali potrajace da dodje na red za citanje (do tada ce mozda vec neki izdavac izdati ovo u boljoj opremi :) )

Amemiya

mislim da je vreme da razmisljamo
kako su stripovima opremljeni domove za stare  [garf]

sawitch

@Broj1
Sve u jednom danu. Tako da trebas da ga prebacis kao prioritet za citanje.
"...sve za ljubav, sve za Partizan!"

Anto

Quote from: sawitch on July 29, 2018, 03:22:32 AM
XIII
Quote from: Anto on June 16, 2011, 02:51:42 PM
Moj tekst sa Stripovikoma :

Odvojio sam nekoliko večeri da pročitam XIII-cu u "cugu".
Deluje bolje, nego kada sam čitao broj po broj pa zaboravljao dosta stvari, pa ponavljao gradivo, ali sve to u blagoj konfuziji. Odjedanput deluje dosta bolje.
Ovako:
definitivno meni lično najbolji akciono-špijunski-krimi serijal.Kome se sviđa moj ukus apsolutna preporuka.BG albumi su mi skroz korektni, vidim da su neki pljuvali po štampi,boji ili nečem trećem, ali meni su ono odlični.Milenin prevod je dobar, samo ne znam odakle joj ono Faraonov miš za Mangusta, to mi malo smeta.MP izdanja su korektna, ali kod ovog stripa pravi ugođaj je ipak u boji.
Prvih osam epizoda su mi genijalne,sledeća dva broja (avantura u Kosta Verde) pad u priči, ali ipak i dalje baš zanimljivo.
Tri srebrna sata (br.11) opet na vrhunskom nivou, a i 12. broj jako zanimljiv ali se ovde polako naslućuje komercijalizacija serijala.OD 13. do poslednjeg broja, serijal jako zanimljiv, ali ne na nivou one genijalnosti sa početka.Ima tu jeftinih rešenja,ponavljanja i evidentne namere da se iz ovog
serijala izvuče maksimalna dobit, ali sve je to na jednom visokom nivou za ipak dugačak serijal koji je povezan od prvog do poslednjeg kadra.Trebalo je sve to ukomponovati, toliko likova i događaja, kroz 19 albuma i ne izgubiti na dinamici priče, a ona vas zaista drži do poslednje sličice.
Zanima me samo Vaše mišljenje, šta je Irina Svetlanova šapnula Džesiki Martin ??? Ko stoji iza poslednjeg naručenog ubistva ? Aktuelni predsednik ?
baci pogled na temu XIII u evropskom pdfu
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

Bombarder

Quote from: sawitch on July 29, 2018, 08:43:41 AM
@Broj1
Sve u jednom danu. Tako da trebas da ga prebacis kao prioritet za citanje.
Saglasan sam sa tvojim opisom.
Da, kao što broj1 reče, izdao je Strip agent 4 integrala, svaki po 3 epizode, kolor. E sad, vama u Srbiji je lagano to za nabaviti, jer je (ili je bar bio) ogroman popust u Alan Fordu, samo što nema prvog integrala. Nama u BiH je, kao i sve u životu, nabavka komplikovana :).
Uglavnom fantastičan serijal, ima padova, ali kad se sve pogleda, baš dobar, Van Ham je zaista provjereni majstor. Takođe, ako nisi, pogledaj u Stripotekama priče vezane za pojedinačne junake, koje izlaze u okviru XIII Mystery - npr. XIII Mystery - Felicity Jones , XIII Mystery - Calvin Wax ( upućeniji u Stripoteku će ti reći šta je tačno sve izašlo, ima i tu solidnih priča).

https://fr.wikipedia.org/wiki/XIII_Mystery

Anto

Quote from: swamp thing on July 26, 2018, 02:21:14 PM
TDK III: The Master Race
Povratak korijenima, potpuno drugačiji od TDKSA, prizemljeniji. Endi Kjubert na crtežu imitira Milerov stil. Azarelo je sigurno malo zauzdao Milera na scenariju, što je pozitivno, ovaj je malo skrenuo zadnjih godina. Tu je dovoljna doza Frenkovih militarističkih stavova i "držimo se svi za ruke i igrajmo" kontova. Uglavnom, nigdje nisam naišao na neke kenjaže, mada ne nedostaje onih "većih od života" rečenica, ali su lijepo uklopljene i ne zvuče pretjerano. Uvijek mi se sviđala Milerova verzija Betsa, beskompromisan borac, na tragu Panišera.
Dodatni stripovi koje većinom crta Miler su očajno nacrtani. Jako gotivim njegov crtež iz faze dok se trudio, ovo su žvrljotine koje ne liče ni na šta, katastrofa.
Preporuka k'o kuća.
u tom slučaju,jedva čekam da ga overim!
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.