Koji strip trenutno čitate ?

Started by *Old School*, October 25, 2010, 01:06:04 AM

Previous topic - Next topic

Imrahil

Goksi, treba ti i neka žestina uz taj strip. ;D
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

boss52

From the rockin' of a cradle to the rollin' of the hearse
The goin' up was worth the comin' down

Imrahil

Kasno, već ga je kupio i dok mi pričamo i pročitao [hmm2]
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

boss52

Nadam se da je bar kafa valjala.
From the rockin' of a cradle to the rollin' of the hearse
The goin' up was worth the comin' down

Dzek Denijels

WTF !!!???
Ne razumem !!!???
Koji je kurac sa ovim dodaj.rs!!!???
Uradio upload slike kompleta "Vrh Bogova"...
Koji je ovo kreten na slici!!!???

Dzek Denijels

JBT evo gledam slike koje sam uploadovao na dodaj.rs, i ladno slika ovog kretena među slikama stripova i figura!!!???  [shocked2]
I na delete piše: An error occurred.
Neko me zajebava ili su ovi ladno otišli u kurac...

Lord Vader89

Dzek Denijels

Izmene u postu sa prethodne strane.  ;)
Za forumaše koji me ne znaju, naravno da ovaj kreten nisam ja.
A i od Jacka ne možeš ovoliko da se "unakaziš".
Doduše slika ovog kretena i dalje stoji među slikama koje su uploadovane na dodaj.rs, i ne mogu da je izbrišem.

Jbg, pokvari mi komentar zaista izuzetnog stripa...

xander

Ali nas ostale je zato razveselilo.

jocko

Korporativni pandemonijum

Crtež je fantazija i svakako jača strana ovog stripa. Strip se brzo čita jer je malo kadrova po strani, često jedan prelep kadar po strani. Leteći korp je vrlo neobično stvorenje, kao i ne-leteći korpovi sa jezivim zmijskim očima i bizarnim kezom. Način na koji se postaje leteći korp je vrlo brutalan. Sve u svemu, vizuelno crtež sasvim odgovara priči, koja je ipak mogla biti ne samo duža, već i pomalo specifičnija. U poređenju sa nekim, u članku pomenutim delima poput Vendete ili 1984 i Brazila, ovo je vidno inferiornije, možda upravo zato što je prekratko. Ono što mi se kod priče najviše dopada jeste začarani krug - pad letećeg korpa s početka i pero, koje je prevagnulo, iako za njega tvrdimo da nema nikakvu težinu. Upravo to pero kao i želja za letom odveli su našeg antiheroja u samo srce korporacije gde se pokazao vrlo uspešan, a njegova kasnija sumnja u sistem je dovela do njegovog pada. Možda će baš njegovo pero uzeti neko naivno dete, poput onoga kakav je i sam bio, i tako će se krug nastaviti. Naivno mi je ovde kako je dogurao do drugog najvišeg ranga, letećeg korpa, a da nijednom nije posumnjao u postojanje zveri, mada to sa druge strane i ne čudi - nije imao krila da izvidi kako je sa druge strane zida.

Četiri najdraže scene su mi:
1. Završnica, pad.
2. Sklapanje igračke, ''osećanja su roba - igračke su osećanja - roba je istina. Radnik korporacije mora da zna da su igračke istina kojom se prenose osećanja ljudi. Radnik korporacije je ujedno i radnik koji obezbeđuje sigurnost stanovnicima. Rad je snaga i rad je istina. Snaga istine je konačni proizvod korporacije.''
3. Proces postanka letećeg korpa.
4. Proces učlanjivanja tj. vrbovanja u korporaciju.

U poslednje vreme sam pročitao dosta stripova koji su mi se više svideli crtežom nego pričom. Ovo je jedan od njih. Priča vešto balansira između svih mogućih retro-future klišea (prvi je već na početku, u vidu parole ''burn your soul for economic prosperity'') i određene doze originalnosti, koja ipak postoji, a koja je dobrim delom posledica specifičnog i lepog, mračnog crteža.
Na kraju je utisak kao posle čitanja stripa ''More zove''. Crtež i atmosfera je ono po čemu će strip da se pamti.
Off

Snake Plissken

Slican utisak sam imao i ja, nikako da napisem.
Moglo bi biti sjajno da je zaista razradjeno.

koze123

Bleksad 1 (Makondo)

Još jedan odličan noar, sada smešten u svet životinja - pratimo mačora detektiva Džona Bleksada u tri avanture u ovom prvom integralu. I dok je prva priča prilično pravolinijska - noarovska osveta za smrt bivše i neprežaljene ljubavi, u drugom albumu, Arctic-Nation, Bleksad je pokazao da je remek delo. Lično mi spada u jedan od omiljenih (ako ne i omiljen) BD album koji sam pročitao. Bleksad istražuje nestanak devojčice, crnkinje, u opasnom komšiluku gde se 'vodi rat' između belaca i crnaca. Na čelu policije u tom kvartu je polarni medved, šerif Karup koji je naizgled povezan sa arijevcima i prva je sumnja našeg glavnog junaka. Ali stvari uopšte nisu toliko jednostavne, jer je motiv mnogo više od same rasističke mržnje... Preokret na kraju me je oduvao, baš ga nisam očekivao, pa kad sam prolazio kroz album drugi put svuda sam nalazio tragove i naznake ka rešenju. Treći album, Crvena duša, je isto vrlo dobar. Dok je prvi bio klasičan noar koji je bio prožet Bleksadovim nihilističkim pogledom na svet, a drugi album se bavio rasizmom, treći je više okrenut Hladnom ratu, strahom od komunizma i nuklearnom naoružanju. Takođe, treći album je i jedini koji pominje i u nekoj meri se bavi Bleksadovim detinjstvom, kao i privatnim životom, što je lepo osveženje. Tolko o pričama i sadržaju a sad da pređemo na najbolje - Gvarnido. Ovo je verovatno najbolji crtež koji sam video u stripu. Od prvog albuma Gvarnido gradi fenomenalnu, mračnu atmosferu trulog grada, kroz fenomenalne crteže i još bolje kadriranje. Crteži likova životinja su prelepi i vrlo detaljni. Kanalesov scenario je isto odličan, na momente poentičan i depresivan što se posebno vidi u Bleksadovim monolozima i razmišljanjima. Da pohvalim i Makondovo izdanje koje je super, predivne korice (meni lepše od BP-a), odnos kvalitet-cena isto super. Sve u svemu, odličan strip koji krasi vrlo dobar scenario i neprevaziđen crtež. Korišćenje životinja umesto ljudi je pun pogodak i daje posebnu svežinu ovom kriminalističkom, noar serijalu. Drugi album  [hail2] [hail2].

4.5/5

jocko

QuoteSlican utisak sam imao i ja, nikako da napisem.
Moglo bi biti sjajno da je zaista razradjeno.

Baš tako. Ovako je, kako po svom nevelikom obimu, tako i po crtežu nalik kratkometražnim animiranim filmovima, što nije loše i ima svojih čari, ali ipak još toliko stranica bi pružilo prostora da se bolje razrade likovi i sAma korporacija. Ovako mi se čini da je dosta toga rečeno ili između redova, dakle ostavljeno čitaocu da sam zaključi (iako priča sama po sebi jeste ''strejtforvard'', nema tu previše filozofije), ili nije rečeno uopšte i ostavljeno na milost i nemilost čitaočeve mašte.  
Off

jocko

QuoteBleksad, Još jedan odličan noar

Heh, mnogi se ovde ne bi složili sa tobom, naročito u pogledu priča. Ja lično bih. Jer se strip mora posmatrati kao simbioza scenarija i crteža, nikako samo kao jedno ili drugo. Mnogi su rekli da osrednji scenario kod Bleksada gura odličan crtež, ali oba zajedno daju jedan sveukupno jako kvalitetan strip. Hoću reći, do sada nisam naleteo na argumente šta to Bleksadu fali u pogledu priče - osim u prvom albumu. I dok je prvi album, iako sa šmekom odrađen, zaista imao neke klišeye, drugi treći i četvrti su u pogledu priče upravo ono što sam od Bleksada očekivao, a donekle i peti. Ima tu svega - dobro razrađenih likova, tragičnih ljudskih životinjskih sudbina...
Mislim da će ti se četvrti sigurno dopasti, naročito ako su ti se svideli drugi i treći, a peti malo odudara od prva četiri ali je i dalje podjednako tu onaj stari šarm. Jedino što je crtež sve lošiji, maalo je slabiji u četvrtom a vidno slabiji u petom, tu je već autor manje pažnje posvetio detaljima i pozadini.
Meni su najdraži u pogledu priče ovim redom - treći, četvrti, drugi, peti, prvi, a čak i taj prvi mi je doosta dobar.
Off

koze123

Slažem se sa tobom jocko, prvi album je pravolinijski noar koji jedino po čemu odudara od sličnih klasičnih noarova je to što su svi likovi životinje. Mada i on ima neki šmek poseban, baš u tim Bleksadovim razmišlanjima, i to mi se svidelo. Drugi i treći su mi već poboljšanje u originalnosti i raspletima - ono u čemu nijedan kriminalistički roman ili strip ne bi trebao da padne. I drugar mi kaže da iako je Bleksad odličan, da ga Granvil šije uzduž i popreko. Zasad sam ovim vrlo zadovoljan, a za Granvila ću videti otom potom.  :D