Nakerova teorema devete umetnosti

Started by naker777, April 27, 2020, 09:22:41 AM

Previous topic - Next topic

Jozzinelli

Zašto je ovaj topik u zastoju? Nejkeru, ne daj da te Smrt pokoleba u pisanju recenzija... ;)
Mek Koj nema alternativu

naker777

Čuj njega pokoleba, Deathina je naš najverniji pratilac samo jedan pogled preko ramena i uvek je možeš videti kako nas prati u stopu  ;)

Ne brini Jozzo stiže uskoro jedna shonen manga samo za tebe  ;D

naker777

Cross Game #1-17

Napisao i nacrtao: Mitsuru Adachi

Bejzbol? Nikada ga igrao, nikada nisam video da ga neko drugi igra, ne znam ni pravila, sve što znam je samo ono najpovršnije što se moglo videti po Holivudu. Zašto čitati strip o bejzbolu? Zato što je duhovito i pametno napisana priča sa u isto vreme i tužnom i lepom poukom da sport i ljubavne igre imaju mnogo toga sličnog

Reč je o shonen mangi od sedamnaest tankobončića koja sebe ne shvata previše ozbiljno i ovo je tip stripa koji često probija četvrti zid, likovi se bune što ih autor češće ne koristi, ne sviđa im se kako su nacrtani, autor s vremena na vreme kuka kako su rokovi u strip industriji previše nerealni itd Teksta nema puno i čita se brzo što strip čini pitkim i opuštajućim za čitanje

Iako se ovde nominalno radi o bejzbolu ovo je u suštini priča o odrastanju, o dečaštvu, o deci koja vole da sanjaju jer kada si mlad sve se čini mogućim, kao i o onim gorkim životnim lekcijama kroz koje mlade osobe toga doba moraju da prođu i savladaju ih, sport kao strog ali mudar učitelj o životu. Preporuka  :)

naker777

Gyo (#1-2)

Napisao i nacrtao: Junji Ito

Gyo je pokušaj da se čitaocima stvori fobija prema ribama tako što im se daju veštačke noge samo što je meni ovaj "horor" više ostavio utisak komedije gde se ajkula na nožicama kreće kao da je na rolšulama dok gasovi koji likovima izbijaju iz usta i dupeta davaju utisak kao da oni prde i podriguju.. Nema tu ni h od horora kada ima previše ovakvih "komičnih" scena

Uvod u priču praktički i ne postoji i završi se ekspresno gde veoma brzo nastupi apokalipsa gde ribe preplave ceo Japan, dok su pojedine scene neverovatno nebulozne: riba leti nebom u kesi za smeće WTF i momak i devojka beže i kad se sakriju on je pita ajde smiri se skuvaću ti kafu  :D

Epizoda sa pukotinama u obliku ljudskih silueta je jedino ovde vredno pamćenja, a kada je bonus kratka priča bolja od glavne priče onda to baš i ne govori u prilog stripu. Nije ovo nažalost ni blizu nivoa uvrnute jeze koju je Ito uspeo da postigne sa Uzumakijem

naker777

Bone

Napisao i nacrtao: Jeff Smith

Cenim da je mnogima poznato o kakvom se stripu radi pa se ne bih dugo zadržavao ali Bone je.. do koske sjajan strip  :) Ovde ima fantastike i magije, zmajeva i snoviđenja, ljubavi i mržnje, oportunističke ekonomije, komedije, epskih scena bitki itd, a sve je tako skladno povezano da super funkcioniše, uz sjajan, ali sjajan crtež. Bone ima univerzalnu 7-77god privlačnost i ovaj strip se može sumirati kao Disney upoznaje The Lord of the Rings

Nisam fan numeričkog ocenjivanja ali evo čitah Boneta sa c/b šminkom po drugi put i opet je ostavio sjajan utisak, ako neki strip zaslužuje 10/10 onda je to Bone, a treće čitanje će biti u koloru kada Komiko izbaci svoje izdanje  [juznapruga2]

...........

Bone spinoffi:

- Rose / Jeff je ovde samo pisao i crtež je trebao biti bolji ali dobar prequel jer se saznaje više o odnosu između Rose, Briar & Luciusa i sa upečatljivim krajem koji se nadovezuje na osnovni serijal. Vredi.

- Stupid, Stupid Rat Tails / Smith je ovde samo crtao i kada se od Bonea skine sva slojevitost i sve svede na humor onda se dobije priča o tome kako su pacovi izgubili svoje repove. Zabavna razbibriga ali ništa relevantno.

- Tall Tales / nekoliko kratkih priča čisto humorističnog karaktera + ponovo objavljena priča Stupid, stupid rat tales ali ovaj put u koloru. Gubljenje vremena

- Coda / jedna kratka priča koja jedva da je prosek + companion koji poprilično površno prelazi preko Bonea da sam brzo odustao + komentari autora o tome kako je nastao Bone koje zapravo vredi pročitati ako ništa drugo onda bar zbog ovog saveta Spiegelmana: "Maus is about war and holocaust, it should be black & white. But Bone is about life, and it won't be finished until it's in color"  [juznapruga2]

Šteta što ovaj komentar nisu pročitali ljudi kojima je pala na pamet ideja da oboje From Hell  :P

naker777

Snow Angels (#1-10)

Napisao: Jeff Lemire
Nacrtao: Jock

Slično kao kod Snowpiercer-a gde voz ide po šinama probijajući se po ledu i snegu tako i ovde postoji fiksirana ruta, jarak, po kojem šačica preživelih može se kreće, ali misteriozni Snowman preti da ih sve pobije pre nego što saznaju pravu istinu o svetu koji ih okružuje..

Ne baš originalna premisa sa generičkom razradom i raspletom, Jockov crtež je jedino što ovde valja.

naker777

RASL

Napisao i nacrtao: Jeff Smith

Putovanje kroz vreme, krađa umetničkih dela, paralelni svetovi, seks, nasilje, SF akciona-krimi-avantura, i sve začinjeno sa malom lekcijom iz istorije o Nikoli Tesli - šta više tražiti od jednog stripa? Stoji poređenje sa filmom Prestige zbog Nolanovog prikaza Tesle, kao i zbog još nekih stvari, mada mene svi ti silni skokovi u druga vremena podsećaju na Clowesa i njegovu Patience. Iskreno ne znam šta da mislim o tome da je Tesla imao veze Tunguskom ali fanovima teorije zavere ovaj strip sigurno neće biti dosadan  ;D

Mali minusi idu na to što nije bio lak prelaz sa diznijevskog crteža iz Boneta na crtež u RASL-u gde su proporcije sve samo ne ujednačene jer nekada glave likova izgledaju nesrazmerno velike u odnosu na ostatak tela, i što je kraj došao poprilično nenadano i samo razjašnjenje deluje da je moglo biti bolje odrađeno.

Čitao sam c/b varijantu jer cenim da ako se ovo ikada bude objavljivalo verovatno će biti rađeno u koloru. Deluje da bi publici ovaj strip mogao biti interesantan ako ništa drugo onda bar zbog toga što poprilično bitan komad priče otpada na Nikolu Teslu. Rasl je zakon strip  :)

naker777

Blossoms in Autumn

Napisao: Zidrou
Nacrtala: Aimee de Jongh

Eme i njeni Dani peska su mi bili jedno od prijatnijih iznenađenja prošle godine pa dadoh šansu još jednom njenom stripu ali avaj ovaj put ipak idu potpuno suprotni utisci.

U ovom stripu pratimo dekicu koji je ostao bez svoje supruge sa kojom je proveo ceo svoj život i bakicu koja je u mladosti bila prelepi model koja nijednog muškarca ne bi ostavila ravnodušnim i njih dvoje imaju nešto zajedničko - oboje su u poznim godinama upoznali šta znači usamljenost. Bila bi ovo simpatična priča o dvoje ljudi koji su uspeli da "procvetaju" u jeseni njihovih života ali autor je odlučio da ovaj par na jedan pre svega neortodoksan način konzumira svoju ljubav (i bukvalno i figurativno). Usudio bih se reći da autori sa ovim delom žele da probude poprilično jeftine emocije kod čitalaca, sve nas čeka starost ali ti dani mogu da se provedu na bolje načine negoli na onaj koji je prikazan u ovom stripu.

Meni lično se ovo nije svidelo i davno sam prevazišao da uživam u stripovima koji su samo lepo nacrtani ali s obzirom na činjenicu koliko stripova je u regionu već objavljeno od ova dva autora deluje da bi publika bila zainteresovana da vidi i njihov zajednički rad.

naker777

Mazebook

Napisao i nacrtao: Jeff Lemire

Uvek mi drago kada se Lemara vrati onome što najbolje zna; setne priče iz života koje emotivno pogađaju kako likove u stripu tako i čitaoce. U ovom stripu pratimo oca koji ne može da prežali gubitak kćerke i on odbija da prihvati da je ona nestala i pokušava da se uhvati za trunku spasa, za nit džempera koji se polako odmotava.. Samo sećanja su lako kvarljiva roba, kako starimo to bolje pamtimo sitne detalje kao što je npr odeća koju je nosila naša voljena ali njenog lica ne možemo da se setimo, ma koliko želeli da ga se setimo, da ga pogledamo još jednom, poslednji put..

Crtež je monohroman ali autor povremeno ubacuje crvenu kako bi naglasio bitne momente jer to je boja džempera koju je nosila ćerka glavnog protagoniste. Podseća ovaj strip na Underwater Weldera jer kao što smo tamo imali majstora varioca tako ovde imamo građevinca, a i priča često skreće u nešto slično epizodi iz Zone Sumraka. Zanimljiva je i naslovnica, telo oca satkano od lavirinta, a unutra u krugu, srcu, njegova curica..

Nažalost nakon poprilično dobra četiri broja sa petim se ovo završava i deluje da je razlog tome loša prodaja ili je autor odlučio da se posveti nekim drugim projektima jer kraj je zbrzan i nije pružio nikakvu zadovoljštinu i odbijam da verujem da je ovo u startu planirano da izađe kao mini serijal. Stvarno šteta jer stripovi gde se Lemara potpisuje kao samostalan autor pogađaju drugačije u odnosu na njegove ostale tezge  :-\

naker777

Blame! (Master's Edition #1-6)

Napisao i nacrtao: Tsutomu Nihei

Daleka daleka budućnost gde jedan entitet kreće u potragu pronalaženja retkog genetskog materijala pre nego što je čovečanstvo nepovratno mutiralo i tokom ove avanture on će se kretati kroz jednu urbanu metalnu džunglu kula i betona gigantskih proporcija. On će se tokom putovanja susresti sa raznim robotima, čuvarima, graditeljima, adminima, sijasetom veštačkih inteligencija itd, neki od njih će biti dobroćudni, većina maliciozni, a najčešće nepredvidljivi. I sam glavni protagonista je čudne sorte, deluje da je genetski promenjen ili da dolazi iz neke druge stvarnosti jer je fizički neverovatno izdržljiv i sa sobom uvek nosi tehnološki nadmoćan pištolj, koliko god ovaj strip obilovao scenama borbe i pucačinom većina će se svesti na to da li će pištolj radili ili ne i da li će mu ga neko uspeti ukrasti ili će uspeti da ga sačuva.

Ono što je specifično za ovu mangu je činjenica da je ovo isključivo vizuelni doživljaj jer teksta ima legendarno malo, deluje da je autor proveo sate i sate na radu na crtežu da često zaboravi da doda tekst, čak i kada ga dobijemo autor na neubedljiv način objašnjava o čemu se ovde zapavo radi, nekada se desi da prođe po nekoliko brojeva, a da niko ne progovori niti jednu reč, ako bi neko opisao ovaj strip kao "nem" ne bi bio daleko od istine. Od scenarija ovde nema pomoći i ovo je jednostavno tip stripa koji treba da se "oseti" i da u hodu pokušate da povežete priču u neku koherentnu celinu.

Što se tiče crteža on zaslužuje samo reči hvale i najbitniji je atribut ovog stripa, odlično je prikazana ta dekadencija i lagano propadanje starog carstva i urušene arhitekture, robota koji se raspadaju itd. Crtež često zna biti nerealno detaljan, ovo nema baš puno smisla čitati u klasičnom tankobon formatu jer ovaj crtež vapi za većim formatom. Sa vizuelnog stanovišta opisao bih ovaj strip kao da gledate artwork od neke grafički vrhunsko odrađene igrice, cenim da bi se ovaj strip najviše mogao svideti gejmerima.

Blame! je odlično osmišljen i nacrtan SF strip i ostaje žal što neki urednik nije sugerisao autoru da ne bi bilo loše da razmisli o angažovanju scenariste koji bi mu pomogao oko priče i teksta jer ovo je stvarno moglo biti nešto više od obične slikovnice, vrhunske slikovnice, ali ipak samo slikovnice  :)

naker777

This One Summer

Napisala: Mariko Tamaki
Nacrtala: Jillian Tamaki

Porodica odlazi na vikendicu pored jezera tokom leta, idiličan godišnji odmor i za roditelje i za tinejdžere ali kako vreli letnji dani polako odmiču saznaje se da je idila samo prividna.. Mladi tinejdžeri vreme provode dangubeći na plaži ili gledajući horor filmove koje ne bi trebale, a upoznaće i starije lokalce od kojih će naučiti stvari koje se ne uče u školi, dok roditelji treba da se sauoče sa neugodnom istinom da je njihov brak samo još jedan brodolom koji čeka da potone.. Naizgled nepovezano deluju problemi unutar porodice sa spoljašnjim dešavanjima i aferama u malom mestašcu ali ipak tu ima više sličnosti nego što se činilo na prvi pogled..

Ne treba ovde očekivati neke šokantne, revolucionarne momente jer radnja teče sporo kao dugački vreli letnji dani, strip te polako uvlači u sebe i ovo je lepo nacrtana i ispričana coming-of-age priča o porodici, drugarstvu, ljubavi, odrastanju.. Veoma dobar slajs of lajf strip, po meni mnogo bolje od Skima od istih autorki, bukvalno sam ga slistio u dahu  :)

naker777

solanin

Napisao i nacrtao: Inio Asano

Mlada devojka nezadovoljna svojim poslom i životom generalno govoreći konačno skuplja hrabrost i daje otkaz kako bi resetovala svoj život što njenog momka dovodi u neprijatnu situaciju jer njegova muzička karijera nikako da krene kako je on zamislio.. Ovo je u isto vreme i tužna i dirljiva priča o ljubavi, drugarstvu, karijeri, životu, priča o mladim ljudima i greškama koje prave zbog neiskustva, ali oni su mladi, a mladi ljudi uče na svojim greškama. Kroz strip se provlači ona nerešiva životna dilema kroz koju svako od nas mora da prođe; da li slediti svoje snove i svoje ideale i raditi ono što volimo ili se pak okrenuti praktičnom životu i tražiti dobar posao, dobru platu, ženidbu, decu itd i sve što generički sledi u ovoj našoj večitoj svagdanjoj borbi.

Najbolja stvar kod ovog stripa je dobro balansirana raspodela minutaže i svaki lik će dobiti svojih 5min, odlično odrađena karakterizacija gde imate osećaj da su likovi "živi", stalo vam je do njih i želite da saznate šta će se desiti sa njima na kraju, čak i kada uspete pogoditi u kom smeru će se priča kretati ipak način na koji je priča ispričana je ono što bitno. Slice of life kada je dobro napisan je žanr koji mislim da mi nikada neće dosaditi čitati.

Meni lično se crtež sviđa ali mogu razumeti da nije za svakoga taj baby face izgled sa velikim očima glavne junakinje, i sam autor je u jednom momentu priznao da njegov crtež na početku karijere nije bio dovoljno dobar. Ono što se meni nije svidelo je činjenica da se japanski smisao za humor i moj prečesto razilaze i ne sećam se kada sam poslednji put pročitao strip gde likovi toliko često povraćaju ili stavljaju štapiće za jelo u nos, ne znam da li je ovo trebalo da bude smešno ali je iritantno do zla boga. Još jedna stvar koja mi je bila bezveze je što je jedan lik u ovom stripu kao pripremu za živu svirku za mesec dana naučio da u isto vreme i svira i peva što mi je previše nerealno.

Povodom desetogodišnjice premijere izlaska stripa autor je izbacio dodatno, #29 poglavlje koji služi kao svojevrstan epilog, ne znam šta da mislim o tom dodatnom poglavlju jer me je uhvatio nespremnim i ostavlja pomalo gorak ukus u ustima jer sam očekivao drugačiji završetak priče. Izdvojio bih još i pogovor autora koji je neortodoksan jer pojedina slova fale kao da je neko zaboravio da ih otkuca pa morate da provalite šta je Asano hteo da kaže  :D

solanin je skroz simpatičan strip, lep i tužan u isto vreme, dobar primer mange koja je kvalitetna, a da nije predugačka.

p.s. postoji i film koji je rađen po ovom stripu ali nisam ga gledao doduše.

naker777

Ursula

Napisali i nacrtali: Fabio Moon & Gabriel Ba

Priča o dečaku i devojčici koji naivno veruju da ljubav na prvi pogled može da traje večno, ali ispričana na jedan bajkovit način sa pregršt simbolike.

Kratak strip je u pitanju pa ne bih previše dužio, ali za ljubav se često kaže da zna biti slepa ali ovo je tip stripa gde srce nosi naočare jer je.. kratkovido  :D
A ako ni to nije dovoljno za preporuku onda ću još samo reći da se dva lika u ovom delu zovu Boris i Miroslav  ;D

Nemojte da vas crtež odbije da date šansu ovom stripu, jer ovo je kratko ali slatko štivo. Moraću da bacim pogled na još neke radove ludih brazilaca  :)

naker777

De:Tales

Napisali i nacrtali: Fabio Moon & Gabriel Ba

Zbirka koja sakuplja nekoliko kratkih priča čuvenih brazilskih blizanaca. Neke su autobiografske, neke su o ljubavi, životu, inspiraciji, sanjarenju itd. Posebno se izdvaja ona gde je jedna priča urađena kao dve verzije, jednu je nacrtao jedan blizanac, a drugu drugi. Vide se razlike, ali opet sve je to praktički isto u neku ruku, samo posmatrano iz druge perspektive. Koji mindfuck  :D

Meni lično deluje da se ovaj duo bolje snalazi kada radi grafičke novele negoli kratke forme, ali bilo je zanimljivo ispratiti koliko je ovo crtački korak unapred u odnosu na Ursulu. Na ovu zbirku gledam prevashodno kao vizuelni doživljaj  :)

naker777

Primordial

Napisao: Jeff Lemire
Nacrtao: Andrea Sorrentino

Sovjetska Lajka i američki primati imaju jednu zajedničku stvar: vode se kao preminuli i nakon neuspeha slanja životinja u svemir Amerika i SSSR otkazuju svoje svemirske programe.. Ali da li je stvarno tako bilo? Da li su ove životinje stvarno umrle ili su možda samo.. nestale.

Lemir & Sorentino je dobar duo, ima ovde dosta sličnosti sa MI3 i kako ljudi iskorišćavaju životinje za svoje naučne projekte, kome se svideo taj Morisonov i Kvajtlijev strip i ko voli misterije i teorije zavere i napore establišmenta da ih zataška može baciti pogled na ovo, u pitanju je kratak strip jer se sastoji od samo šest poglavlja. A Sorentinov crtež nekada daje utisak kao da ste na tripu, sviđa mi se kako raspoređuje panele baš zna biti kreativan po tom pitanju. Sam kraj iako je poprilično srceparajući, ipak malo toga otkriva i mnoge stvari ostaju neraščišćene pa vam ostaje da se češete za glavu šta se zapravo pročitali.