Nakerova teorema devete umetnosti

Started by naker777, April 27, 2020, 09:22:41 AM

Previous topic - Next topic

Lord Vader89

ma 25 epizoda je laganica, nego imam tolko toga drugog [cry2]

javicu se ako/kad ih pretrcim

mada:

Quote from: naker777 on May 17, 2020, 09:22:18 PM
Završnica ne da kida nego Avengers Infinity War kida

mislio sam da ti je namera da preporucis ovaj strip [tongue3]

naker777

Stripovi i Holivud su dva zasebna medija i tako se i konzumiraju, to je već odavno apsolvirano
Više sam ciljao na to da ovaj Hulk izaziva sličan vau efekat kao i Infinity War

Ali već sam previše rekao  :)

naker777

8house

Tokom pauze između #4 & 5 dela Propheta, Brandon Graham se upustio u projekat naziva 8house
8 porodica koje magijom kontrolišu kosmos i koje se međusobno, veoma, veoma vole
Nažalost ovaj projekat nije baš bio uspešan, precrtan je naziv 8House i priče su objavljene nezavisne jedne od drugih
Pa ajde da vidimo o čemu se tu radi

Arclight
Prepoznatljiv Grahamov stil pisanja, apstraktno, al' zanimljivo
Crtež je okej, mada poprilično jednostavan, moglo je to i bolje

Kiem
Ponovo Graham, ali ovaj put sa drugim crtačem
Priča za zaborav ali crtež ima par zanimljivih momenata, pamtim jednu scenu sa obrnutom gravitacijom
Ali ostatak je njah

Yorris
Ovo je jedna velika nula
I sa tekstualnog, i sa vizuelnog stanovišta

Mirror
Pošto je Graham otac 8Housea, očekivao sam da će mi njegove priče najbolje leći
Ali ispostavilo se da Mirror ima najveću dubinu
Za to je zaslužna Emma Rios, koja je radila ilustracije za Vejdovog Derdevila kojeg je nedavno objavio Phoenix Press
S tim da se ovaj put pojavljuje u ulozi scenaristkinje, i odlično je odradila posao
Priča je malo konfuzna u početku jer počne kao basna gde su magične životinje žigosane kao zle i osuđene na život u kavezu i pratimo napore glavnih junaka da ih oslobode da bi kasnije priča evoluirala u epsku / naučnu fantastiku

FAQ:
Da li su priče povezane?
Deo su istog univerzuma, ali nisu povezane

Da li je dobro kao Prophet?
Nažalost, ni blizu

Da li vredi čitati?
Ako ste fanovi Grahama onda možete overiti Arclight, nema puno teksta, brzo se cita
Mirror je najkvalitetniji, preporuka, odlična priča, mada crtež nije za svakoga

naker777

Colonus

Napisao: Ken Pisani
Nacrtao: Arturo Lauria

Kao neko ko je uvek gladan za dobrim saj fajom
Odlučih da bacim pogled na strip koji je Mhejl spominjao još davnijeh dana

Ljudska rasa je uspela toliko da sjebe Zemlju da je jedini način da preživimo bio da se otisnemo u svemir u potrazi za novim domom
I izbor je pao na planete najbliže nama: Veneru i Mars
Moram priznati da je ovo prvi put da sam čuo da se Venera spominje kao planeta gde je moguć život

I čovek bi pomislio da će ovo biti još jedna default sci-fi avantura
Ali zapravo se dobije mnogo više
Zanimljiva razrada ideje kako bi se društvo organizovalo ako bi imali priliku da počnemo ispočetka

I čitalac bi pomislio da bi novi početak značio novo poglavlje čovečanstva
Ali ljudi ne bi bili ljudi pa da ne počnu svoju igru prestola i probleme stare Zemlje preneli na nove planete
Izgleda da nećemo biti bezbedni od političara čak ni ako se otisnemo u svemir

I sve to lepo funkcioniše dve trećine stripa ali onda nastaje neočekivan pad u kvalitetu crteža
Paka je već ovo spominjao u svoj recenziji, tako da nema tu šta više da se doda
Moram priznati da mi je ovo ubilo svaku želju da saznam epilog ove priče

Uglavnom, solidna naučno fantastična priča o društvenom uređenju i političkim igrama rivalskih planeta
Lagao bih ako bih rekao da ovo nije zanimljiv strip
Ali katastrofalno loš crtež u poslednjoj trećini stripa sprečava da se da jača preporuka za ovaj strip
Možda bi Colonus bolje funkcionisao u formi knjige kad već vizuelni deo nije uspeo da isprati scenario

naker777

Dark Knight III: The Master race

Još jedna priča o Betmenu iz pera besmrtnog Milera
Sem što je ovo Betmen samo na papiru, više dođe kao poglavlje iz Lige pravde

Priča ide ovako: Sup i WW su se smuvali i okotili malu devojčicu
Koja nije nasledila pamet roditelja, ali moć bogova jeste
Dodajte tu još i vaskrsle Supermenove sunarodnike i eto prilike da Miler, ovaj, Brus, dokaže da ipak nije za staro gvožđe!

Svako poglavlje ima dva dela
Jedno u režiji Azarela i Kjuberta
U drugom Miler solira, uz asistenciju svojih starih drugara
Ako imate srca, preskočite priče što je crtao Miler
Neverica kako nešto crtano u dalekoj 2015 može uzgledati loše u ovoj odlažećoj 2019 koronom upropaštenoj 2020

Ako ste fanovi Fleša nemojte čitati ovaj strip
Tuga na šta su sveli čoveka

Izbor kostima naših voljenih junaka je, pa, pomalo neortodoksan, ali zanimljiv u svakom slučaju

Kraj stripa je... iznenađujuće dobar i šmekerski odrađen
Jedina svetla tačka

Dobro ajde i humor ima par a la frenk miler momenata kroz korišćenje Trampa
A i pri kraju osmog poglavlja se desi jedan veoma... zanimljiv susret Betmena i Batgirl :)

Ukratko, hardkori fanovi lika i dela Milera Frenka ce pronaći nešto vredno ovde
Ostali, ukoliko ste baš baš radoznali onda možete baciti pogled
Ali ovo nije DKR

Zanimljivo da postoji i Director's Cut verzija stripa koja je c/b

Postoji i nastavak, The Golden Child u režiji Milera i Grampe
Ako nekada budem u s&m fazonu onda možda i uradim nešto povodom toga, ali ne u skorijoj budućnosti nadam se

swamp thing

To samo prelistaj zbog Grampe, koji je sjajan, priča je zlo i naopako, đubre. A meni se svidio Master Race i TDKSA, pa ti vidi.

naker777

Pa pazi, i meni se do pred sam kraj svideo Damned, pa ti vidi

Grampa je vredan čitanja to moram priznati..
Jel bar Miler konačno stavio tačku na i, neće više biti nastavaka?

swamp thing

Miler je rekao da će još nastavljati, ali kod njega se ništa ne zna, rekao je da će nastaviti i AS B&R, pa prc.
A što se Damned tiče, to je veće đubre i od Golden Child, ovaj potonji me bar nije razbijesnio kao Damned, Damned sam htio smrviti, uništiti, zapaliti  [saw]

naker777

I kill giants

Napisao: Joe Kelly
Nacrtao: JM Ken Niimura

Barbara je jedna muškobanjasta tinejdžerka sa ne baš sjajnim temperamentom
Pomalo antipatična, ali ne treba je kritikovati zbog toga, jer bude čovek malo pod stresom kada je zauzet spašavanjem sveta od groznih divova
Kako onih imaginarnih, tako i onih stvarnih
A nekad su najveći divovi oni unutar nas samih

Ovo je jedna dirljiva priča o devojčici koja je previše mlada da reši divovske probleme u svojoj porodici i rešenje nalazi u begu u imaginarni svet
Tematika veoma slična knjizi Sedam minuta posle ponoći
I filmu A Monster calls, koji je njena adaptacija

Crtež je u manga stilu
Ko voli voleće, a ko ne, pa šta da mu radim

Jedina mana, iako se strip zove Ja ubijam divove, zapravo se ne pojavljuje nijedan jedini div, već samo jedan titan! kakav clickbait  :-\
Kada sam prvi put video strip očekivao sam nešto u fazonu igre Shadow of the Colossus, al dobije se nešto sasvim drugo

Koze je napisao veoma lepu recenziju za ovaj strip i vredi je pročitati

Veoma dobar strip
Preporuka za one koji vole stripove za decu pisane za odrasle

naker777

The Lighthouse
Paco Roca

Španski građanski rat se zahuktao i pred najezdom fašista begunac pronalazi utočište u jednom svetioniku koji je sve samo ne napušten

Mladi vojnik kojeg je rat naterao da prerano odraste naspram dedice koji je mlad u srcu
Da li će momak naći spas koji je tražio ili će dedica doživeti poslednju avanturu ostaje na čitaocu da sazna

Lepo ispričana kratka priča sa jasnom poukom i pristojnim crtežom, ali ne treba ovde tražiti novu Kuću niti Potez kredom

naker777

Aliens Salvation

Piše: Dave Gibbons
Crta: Mike Mignola

Minjola crtao aliena? Pa kako ne overiti tako nešto

Nesrećni slučaj primorava svemirski teretnjak da prinudno sleti na neistraženu planetu i tokom iskrcavanja tuđini su ispali iz kamiona...
Da li vjera u boga može da vas spase od osmog putnika?

Mana stripa, pored radnje koja je mozak na pašu, je što se zove AlienS, a ne Alien i samim tim ovo je Kameronova verzija gde su tuđini bezumni robovi pod kontrolom kraljice matice, a ne Ridlijev alien koji kao savršen predator radi sam

Rezime, tone bezumne akcije uz Minjolin crtež, da li je potrebno više

Da li sam spomenuo da je Minjola crtač?
Jesam, a? Onda ništa

naker777

Aliens: Sacrifice

Piše: Peter Milligan
Crta: Paul Johnson

Mračno i turobno je mesto gde obitava mala grupica prestrašenih vernika koji su prinuđeni da prinose ljudske žrtve kako bi umilostili boga iz džungle
Šta je bog ako ne nešto strano, neobjašnjivo... tuđinsko
No pun intended

I da, u pitanju je bog, ne bogovi
Velika razlika

Mračan i turoban crtež, Mekin bi bio ponosan
Alien kao Venom

Pri kraju priča poprimi solidnu filozofsku notu koja dovodi u pitanje koji nagon je jači
Urođen instinkt za preživljavanjem ili potreba ljudske duše da se potčini božanstvu

Uglavnom, crtež baš i nije za svakoga ali priča ima tu slojevitost za kojom žudimo, iako je reč o kratkoj formi
Jače štivo od svog pobratima Salvationa

naker777

From Under Mountains

Pišu: Claire Gibson & Marian Churchland
Crta: Sloane Leong

Tri žene su se sastale i donele nam još jedno poglavlje iz 8House univerzuma
#womenmatter

Nešto se drma ispod planine i preti da je sruši, porodica koja generacijama čuva ulaz u klanac se nalazi pod velikim iskušenjima da održi svoj položaj od napada sa strane, kao i od napadača iznutra
Da li je mlada princeza dovoljno zrela da spase porodicu?

Priča bogata fantazijskim elementima, teksta nema puno i rastrzan je na sve strane, teško se hvataju konci priče
Crtež nije de facto loš, ali na momente se guši prejakim kolorisanjem

Čak je i Brandon Graham, sveotac 8Housea, ostavio svoj žig i uradio par tabli kao blagoslov ali premalo, prekasno

Nažalost, iako postoji trejd koji sakuplja svih 6 poglavlja priča je završena, a da nije završena
Čitam po forumima da je ovoga trebalo biti još ali ništa od toga
Image ukinuo serijal? Ma nemoguće

Uglavnom, stvarno ne znam zašto se bakćem sa 8Houseom, projekat je prop'o

naker777

A Contract with God, and Other Tenement Stories

Will Eisner

Ako božanstvo ima pravo da nameće svoju volju ljudima, da li isto pravilo funkcioniše i vice versa?
Da li čovek može da podvede boga zemaljskim zakonom i potpisivanjem ugovora sa njim ga okuje ukoliko isti ne ispuni sve ugovorene obaveze?

Vizuelno veoma snažno delo koje prelepim crtežom nosi na svojim plećima celu priču
Teksta nema puno, slike ovde govore više od reči, a i kada ga ima nije postavljen u oblačiće već izgleda kao da je isklesan u kamenu, pomalo podsećajući na deset božijih zapovesti

Ova zbirka broji četiri priče, od koje je nominalna ubedljivo najbolja
Preostale tri su takođe kvalitetne, ali je akcenat prebačen sa boga na običnog čoveka i njegovu svagdanju borbu
Tužne priče, sa dosta crnog humora

Čitam na wikipediji da Ajsner nije bio hardkor jevrej, ali ne može čovek olako da se otuđi od svoje kulturne baštine
Tako i ovde konstantno se insinuira da su židovi žrtve i da su prisiljeni da se bore sa predrasudama i stereotipima čak i u ovoj novoj, obećanoj zemlji. Same old, same old...

Uglavnom, strepio sam da ovo delo nije dobro ostarilo i da ima samo istorijsku vrednost u smislu da je popularizovalo termin grafičke novele
Ali zapravo ima tu neku jednostavnu filozofiju koja je uvek aktuelna i koja tera na razmišljanje

Po pravnom osnovu, ko snosi odgovornost kada stvari u životu ne krenu onako kako smo mi to zamislili
Okolina, mi, Bog ili Vučić?

naker777

A Life Force

Will Eisner

Nakon početnog ushićenja napuštanja domovine i uspešnog iskrcavanja u obećanu zemlju imigrantima sledi hladan tuš
Ekonomska kriza je zahvatila Ameriku i posla nema ni za amere, a kamoli za došljake, mnogima ne preostaje ništa drugo nego da se podaju kriminalnim radnjama kako bi preživeli

Ajsner ovde pravi analogiju poredeći imigrante sa bubašvabama, ali ne na loš način kao što se na prvi pogled može shvatiti
Već ističe instinkt za preživljavanjem koji je karakterističan za ovog insekta i upoređuje ga sa tom životnom energijom, esencijom, koju poseduju novopridošlice na američki kontinent
I da će ova snaga zapravo obogatiti američku kulturu

Veoma vizionarski pogled na imigrante pogotovo uzimajući u obzir da se američka imperija izgradila na ramenima strane radne snage i što su otvorenih ruku primili strance iako je gro njih dolazilo iz Italije i donoseći koza nostra filozofiju sa sobom

Dok smo u Ugovoru imali četiri priče gde je svaka zasebna za sebe, ovde su sve priče međusobno povezane i nadovezuju se jedna na drugu
Ima dosta likova i pomalo je konfuzno sve ih pohvatiti, a karakterizacija je jednodimenzionalna do zla boga

Šteta što se ovde Ajsner raspisao i što je primat dao oblačićima umesto da prepusti sjajnom crtežu da nosi priču kao što je to bio slučaj u originalnom delu

Uglavnom, ne toliko zanimljivo za čitati u odnosu na Ugovor
Ali crtež i dalje na veoma visokom nivou, a i pouka je univerzalna, pogotovo aktuelna tema danas zbog priliva imigranata u Evropu