Comic Book Club: Nova zora VIII - Orbiter - Diskusija

Started by xander, June 12, 2019, 09:38:02 AM

Previous topic - Next topic

xander


U osmoj iteraciji čitamo Orbiter, SF misteriju Vorena Elisa i Kolin Doran. Javite se ako ne uspevate da nađete strip.

Srećno čitanje!

xander

Nakon deset godina misteriozno nestali šatl Venture vraća se na Zemlju. Samo jedan član posade nalazi se u njemu. Tim naučnika dobija zadatak da istraži šta se dogodilo.

Voren Elis objašnjava u uvodu povod nastanka ovog stripa. Polet i postignuća Apolo programa su stvar prošlosti. Čovečanstvo se ograničava na letove do planetarne atmosfere, a nakon uništenja šatla Kolumbija i oni su postali ređi. Iako mogu potpuno da razumem ovu motivaciju nisam oduševljen kako je to ovde izvedeno.

Čini se da je Elis lepo istražio i pokrio inžinjerske i naučne detalje. Ima dosta priče o teoretskoj fizici i to meni, kao ljubitelju tvrdog SF-a, ne smeta. Čak mi je i najbolji deo stripa. Ali smeta mi što je sve to nekako samo sebi svrha. Glavna zamerka koju imam tiče se ne baš originalnog kraja, odnosno razrešenja misterije. Svo istraživanje koje naučnici sprovode tokom stripa na posletku ne igra praktično nikakvu ulogu. Na poslednjih 5-6 strana pilot šatla jednostavno razotkrije sve, uz neki neubedljivi uticaj psihijatkrinje. Dakle pravo niotkuda.

Utisak je da je autorima ponestalo vremena. Sto strana je premalo. Likovi nemaju prostora, nema mesta ni za neki složeniji zaplet ili intrige. Fell, koji smo takođe čitali u okviru kluba mi je daleko bolji i originalniji.

Za kraj sam ostavio crtež. Stil nije po mom ukusu, mada mi je često bio u redu. A naletao bih i na odbojne table, poput ove dole.


koze123

Pročitao sam i utisci su prilično negativni. U dosta stvari se slažem sa Xanderom, pre svega u tome kako cela priča oko istraživanja šta se desilo sa šatlom nema apsolutno nikakvu svrhu ako nam na kraju preživeli pilot sve objasni (uz neubedljiv i loš pristup pshijiatkrinje). Vidi da je Elis lepo istražio elemente o kojima je pričao, i verujem da će ljubiteljima tog 'tvrdog SF-a' to biti veoma interesantno. Meni sa druge strane nije, što možda ima veze i sa tim što dosta tih termina ne znam na engleskom, pa sam morao da više puta neke stvari iščitavam i da neke izraze guglam. To nije nikakav problem, očigledno je i poenta stripa upravo u tome, teoretisanju i velikom uključenju te teoretske fizike i raznih hipoteza šta je sve moglo da utiče na brod. Zato je i manji akcenat stavljen na misteriju i na to kako će se uopšte radnja razvijati kao i kako će se likovi razvijati, pa su oba ta aspekta veoma zapostavljena.

Likovi su jednodimenzijalni, a rečenica "God I need a girlfriend" apsolutno nije dovoljna da bi nam prikazala stanje jednog lika kao i njegovu motivaciju da recimo povede onu devojku u šatl. Čist debilizam. Pristup psihijatkrinje je isto užasan, neverovatno neubedljiv od samog početka i njeni dijalozi sa pilotom iako po meni treba da predstavljaju svetlu tačku su na granici čitljivosti. U tim trenucima treba da se priča upotpuni, da ona iz čoveka koji je na početku KOPAO OČI vojnicima (zašto je to uopšte radio to nema uopšte smisla sa celom pričom) izvuče zašto je on tako istraumiran i šta ga je nagnalo na to ponašanje. Ali onda se shvata da on UOPŠTE NIJE ISTRAUMIRAN i da je sve u redu sa njim. Tako nijedan lik nije razrađen, sve je urađeno površno, a i dijalozi su prilično slabi. Takođe se slažem da je za ovakvu priču, koja pre svega ima veoma interesantnu ideju u pozadini (deo sa vanzemaljcima i njihovom motivacijom mi se veoma svideo), potrebno više od 100-tinak strana koliko ovaj strip ima. Razraditi pre svega tu ideju njihove motivacije bi bilo pun pogodak, ovako se priča gubi u nizu teoretskih objašnjenja i fizičkih termina i opet ima niz rupa.

Crtež mi se uopšte nije svideo, ne što nije moj stil već zato što se likovi recimo keze i skakuću ko deca u trenucima kada se odvijaju bitne radnje, njihovi položaji tela su neprirodni u velikom broju scena.

Sve u svemu po meni veoma slab strip koji pati od nerazrađenosti priče i likova, zbrzanosti i slabog crteža. Ideja sa kojom se krenula je dobra, ali je utisak na kraju slab jer je nedovoljno razrađena i nije se dovoljno pristupilo bitnim aspektima priče.


Mhejl

Za razliku od većine prethodnih izbora, ovaj put nije odabran kriminalno loš strip, već samo osrednji. Stoga ću kopi-pejstovati svoje ranije utiske o Orbiteru:

Quote

Prve slike koje nam strip predstavlja upućuju na regresiju i divljačnost svijeta: napušteno NASA-ino postrojenje, preplavljeno hordama sirotinje u njihovim straćarama, upućuje nas na neki teški poraz ljudskog duha, poraza koji je, kako saznajemo, obuhvatio obustavu svih letova ka zvijezdama u okviru ljudske posade. Misteriozno izgubljeni svemirski šatl koji se spušta na odavno napuštenu pistu, gazeći ljude, mrveći ih pod teretom svog trupa koji je vidio zvijezde, veliko Nepoznato, liči na najbrutalniji prodor modernosti u biološku kaljugu blata i tjelesnih tečnosti u koji je ljudska rasa zapala. Nažalost, Orbiter ne uspijeva da nastavi naraciju u ovako snažnom tonu, niti do kraja razvija naznake kosmičko-tjelesnog horora koje je vrlo efikasno davao u prvoj polovini priče: misteriozna "kožna" membrana oko trupa svemirskog broda, ludilo jedinog pilota koji se vratio, koji je u katatoniji koja se smjenjuje sa naletima bezrazložnog nasilja, a u trupu broda - paradoks, prkošenje zakonima fizike u obliku ogromne lopte mesa koja prkosi gravitaciji i samom prostiranju/brzini svjetlosti... nažalost, Voren Elis se više fokusira na naučne komponente ove situacije, opterećujući priču sa gomilom tehničkih termina, koji nisu prožeti istinskom emocijom, tačnije strahom i dvosmislenom nadom koji povratak svemirskog šatla predstavlja za stanovnike zemlja. Nema, kao u najboljim Klarkovim dijelima, kvalitativnog skoka svijesti na koji se logično nadovezuje drugačije naučno viđenje svemira, momenat otvaranja vrata skrivenog kosmosa pred još uvijek mladom ljudskom rasom. Međutim, Elis u zadnjih 10ak strana priče pokušava da evocira ovakve osjećaje kroz naglo i mehanicističko razriješenje, koje potire utisak kosmičkog horora iz prvog dijela priče i djeluje kao infantilno ispunjenje želje. Iako ne razumijem tehno-brbljanje fizičara, ono što mogu reći da su intervjui psihijatra sa poludjelim astronautom vrlo površno predstavljeni, te da je promjena njegovog stanja - više nego besmislena u svjetlu onoga što je vidio, da ne govorimo o imbecilnom postupku oslobađanja agresivnog pacijenta koji nijedan respektabilan psihijatar ne bi načinio.

Da sumiram, Orbiter je ambiciozan i nesumnjivo interesantan strip, koji se oslanja na silnu želju ljudskog roda da pomjera granice i prodre u nepoznato, ali je ne predočava na ubjedljiv i emocionalno snažan način.

Ubjedljivo najbolji strip mimo moje nominacije ovog mjeseca je bio Tales from Teelguth, izuzetna antologija horora, morbidnosti i crnog humora u ogromnim količinama, premda se nerazblaženo taman ton priča na momente pretvori u pogađanje "kojim gromoroznim ishodom će ovoga puta naš "junak" da završi?".
Očevu sobu krase gusle stare i crno-bijeli tv...
njegov kapital su gomile knjiga, ideje i problemi

Imrahil

Zainteresovao me je ovaj strip nakon Pakine recenzije (koji izgleda neće više da se druži sa nama [waiting2]) i može se reći da sam očekivao više ;D pošto je predlog moj, izvinjavam se [bitenails2]

Sama ideja o šatlu koji se misteriozno vraća na Zemlju, sa samo jednim članom posade koji je u nekom svom svetu, pa ona materija koja se nalazi oko šatla, sve je to sasvim dovoljno da zainteresuje čitaoca ali dok za nešto od toga dobijemo jako lepo objašnjenje (poput te materije/membrane) s druge strane kapetan koji iz čistog mira napušta svoju katatoniju i kreće da ne zatvara usta mi je baš pokvarilo utisak.

Da se složim sa Xanderom, tehnički detalji kojima nas Elis bombarduje su i najbolji deo stripa, mada kao nekom ko obožava sf ovo ipak uzeti kao moju šolju kafe ;D

Da se složim sa Kozeom, likovi su baš loše predstavljeni i verovatno problem leži što ovaj strip ima samo 100 stranica. Opet, da se ne ponavljam, Koze lepo pokazao i na primeru kapetana, ovog što mu treba devojka, ove što je psihijatar.. Sve deluje baš baš zbrzano.

Ostaje žal što stripa nije hteo da ode koji korak dalje. Odlazak u svemir, spoznaja šta tamo ima, vraćanje nazad, divljanje pri prvom kontaktu sa vojnicima, onda objašnjavanje šta se desilo i ajmo svi u brod da se ja vratim. Obećavalo puno, a dobili smo malo na kraju.

Vidim da ima i neki Ocean što je objavljen u deluxe izdanju zajedno sa Orbiterom pa ću taman i njega da obrnem za koji dan.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

Pjerooo

Pročitah nešto više od pola, ali tu ću morati da se isključim. Dugo me neki strip nije tako odbio, ko bi rekao da će se to desiti sa Elisom :/

xander

Ovo je možda prvi put da se (za sada) svi manje-više slažemo oko stripa.

Soldier of fortune

Quote from: Pjerooo on June 24, 2019, 07:56:38 PM
Pročitah nešto više od pola, ali tu ću morati da se isključim. Dugo me neki strip nije tako odbio, ko bi rekao da će se to desiti sa Elisom :/
Strip nije nešto. Ali ima dobru ideju koja je loše razradjena. Druga polovina je mnogo zanimljivija.