Zaboravljeni autori i stripovi

Started by Aleks, June 07, 2018, 09:39:35 PM

Previous topic - Next topic

StripBĐ

Dzef Hok mi je nekako "naporan", kad su u pitanju priče, a što se tiče crteža, jeste dobar. Sad ovako na "blic" mogu da se setim možda tri epizode iz stripoteke i supera koje su mi se dopale. Ostale ne.

Aleks

#151
dok smo još kod novinskih stripova

Tajni agent X-9/ Fil Korigan (Secret Agent X-9/ Secret Agent Corrigan)

Secret Agent X-9 was a comic strip created by writer Dashiell Hammett (The Maltese Falcon) and artist Alex Raymond (Flash Gordon). Syndicated by King Features, it ran from January 22, 1934 until February 10, 1996.

https://en.wikipedia.org/wiki/Secret_Agent_X-9


Aleks

#152
Kad su 1967, Al Williamson i Archie Goodwin preuzeli rad na agentu X-9, pod imenom Secret Agent Corrigan (kod nas, samo - Fil Korigan - u Stripoteci izlazio godinama, ali i Gigantu i dr.) serijal je krenuo u novi uzlet.StripBĐ

Nisam bio neki  fan Korigana (iskreno nisam ga mnogo ni čitao) , ali setih se stripa "Bruno Brazil" i on je izlazio u Gigantu i uopšte nije bio loš strip. Naprotiv.

Aleks

Novo izdanje, na youtube klipu, gore.


Aleks

#157
Sve epizode objavljene su u jednom broju Horora, a pre toga u Hit Eksu i Eksu.


Aleks

Raphaël Marcello

https://fr.wikipedia.org/wiki/Raffaele_Carlo_Marcello

Marčelov rad nije sasvim zaboravljen kod nas - viđali smo njegove radove na Bonelijevim naslovima Zagor i Teks, ali zaboravljeni su njegovi autorski stripovi.

Najpopularniji među njima bio je Doktor Žistis (Docteur Justice), koga je radio sa scenaristom Jean Ollivier-om, a koga je godinama objavljivao novosadski Strip zabavnik. U istom magazinu objavljivan je i Taranis, a Kapetan Jork (Captain York) u Eks almanahu (originalno za nemačke izdavače) i Tarao u Stripoteci.

Viđali smo njegove radove u Otkriću sveta u stripu, Sex stripu itd.


Aleks

Francisco Ibáñez Talavera

https://en.wikipedia.org/wiki/Francisco_Ib%C3%A1%C3%B1ez_Talavera

Poznat kao crtač stripova  Mortadelo y Filemón/Mort & Phil (Zriki Švargla i Šule Globus), 13 Rue del percebe (Ulica luckastih broj 13) i Pepe Gotera y Otilio (Ortaci).

Objavljivani u Politikinom zabavniku, Denisu, Strip zabavniku...

Zriki Švargla i Šule Globus