Blacksad

Started by Anto, December 04, 2015, 02:07:28 AM

Previous topic - Next topic

AntoMislim da bi bilo nepravedno kad ovaj strip serijal, koji je za kratko vreme osvojio publiku i brojne nagrade,kako u matičnoj zemlji, tako i na ovim našim prostorima,ne bi imao svoju temu.

Za početak - zašto je kod nas odomaćen naziv Bleksad?? Original je Blacksad,što se čita kao Bleksed!

Bleksed je detektivski strip,klasičan noir iz pedesetih godina čiji su protagonisti čovekolike životinje.Strip sjajne atmosfere sa svim potrebnim elementima ovog žanra,neverovatno lepo nacrtan.Da je priča i nikakva,strip bi bio vredan zbog izuzetnog crteža.

Za to su zaslužna dva španca,Huan Dijaz Kanales za priču, i Huanjo Gvarnido (dugogodišnji animator u Diznijevom studiju) za crtež.
Blekseda je najpre objavio Beli Put u integralu sa tri albuma,a evo pre mesečak dana i zajedničkim snagama Makondo i Beli put u dvotomnom integralu.
Od hrvatskih izdavača,Bookglobe je uzeo na sebe da isprati ovaj serijal u zasebnim albumima.
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

Anto

#1


Bleksed me i nije očarao kad sam pre neku godinu pročitao prvi integral.
Jednostavno,priča mi nije ispratila fascinantni Gvarnidov crtež.Svi elementi noira,meni inače jako dragog žanra,su bili tu (kao što napisah u uvodnom postu),ali nešto mi je falilo da to bude "ono pravo".Ili mi se to samo činilo.

Kada sam pre par sedmica pročitao i zadnje dve priče,scenario mi je delovao još klimavije,pa sam rešio da obnovim gradivo.
Utisci na drugu loptu su ovaj put bili dosta bolji (vezano za prve tri priče).
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

Anto

#2
Blacksad #1:Negde među senama

Džon Bleksed se nalazi pred lešom bivše devojke,poznate,prelepe filmske dive,koja je ubijena u svom krevetu.
Bivši Bleksedov šef,policijski inspektor Smirnov,se nada da će od njega dobiti pomoć pri rešavanju slučaja,ali ga istovremeno upozorava da drži njušku podalje od afere.
Detektiv poteže neke zaboravljene ljude ne bi li došao do traga.A on ga vodi u visoke krugove,za obične smrtnike teško pristupačne.

Za crtež sam već izrecitovao hvalospeve,ali ovde ću pohvaliti i priču - Kanales nije neko za koga bi se reklo da mu je tečnost pripovedanja jaka osobina;zato mi je na prvu loptu i bio malo naporniji i ne baš lak za pohvatati konce.Ali, sa pažljivijim čitanjem i obraćanjem pažnje na imena aktera,stvari su nekako došle na mesto.

jaka 9/10

Blacksad #2:Arctic-Nation

Tema drugog albuma je rasizam.U pregrađu metropole,takozvanom Lajnu,nestaje mala devojčica,crnkinja,a da niko tome ne posvećuje pažnju ni brigu.Čak ni devojčicina majka.U Lajnu,nekada mirnoj četvrti,danas duvaju neki drugi vetrovi,a tenzija između belog i obojenog stanovništva je na granici pucanja.
Sa jedne strane tu su naoružane "obojene" njuške, a sa druge nekakvo udruženje tipa KKK koje ima podršku šefa policije,Karupa.Tu su i zagonetna Karupova žena,zatim majka otete devojčice,Dina,kao i Bleksedov pajtaš,novinar Vikli,koji će mu biti pratilac u narednim epizodama.
Odlična,napeta i dramatična priča sa sjajnom završnicom.

između 9/10 i 10/10

Blacksad #3:Crvena duša

Bleksed naleće na svog starog poznanika,profesora Libera,koji ga zove na jednu zabavu i tu detektiv biva uvučen u događaje u čijoj su pozadini komunisti,nacisti i prodaja formula za nuklearnu bombu.Plus lepa Alma.

9/10
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

Anto

#3
Blacksad #4:Pakao,Tišina

Kad sam prvi put pročitao ovaj album,ostao sam poprilično zbunjen - u priči je nešto opasno škripalo.
Tek kad sam ponovo pročitao,ukapirao sam da nije lepo "vremenski složen",da se tako izrazim - događaji koji su prethodili nekim drugim,se u albumu nalaze nakon njih.

Konkretno:
Bleksed na 30.stranici posmatra kad neka osoba sa ovčijom lobanjom daje nekakav paket (verovatno dopa) snabdevaču Litl Henda, i kreće da je juri,nakon čega mu ona beži,a na 10. strani dolazi u "Eboni laundž",kafić gde radi Litl Hendov snabdevač,koji mu priznaje da je dobio lošu gudru od maskiranog tipa da je proda Sebastijanu ??

Nakon izlaska iz prikolice gospođe Gibraltar,koja mu sipa omamljujuće sredstvo u piće (29. stranica), Bleksed je u pomenutoj sceni na 30.stranici kad špijunira maskiranog tipa koji daje paket.A tek na 36. stranici se nastavlja priča po njegovom izlasku iz vračarine prikolice ??

Ovde su moguća tri razloga ovih vremenskih anomalija u stripu:
1.Da se zajebao Dargaud (što je neverovatno)
2.Da se zajebao Makondo/BP (što je isto malo verovatno jer stoje na stranicama originalni brojevi tabli).
3.Da je autor namerno hteo da napravi ovakav sled događaja,kao nekakav fazon,a da se čitalac malo potrudi kod čitanja i praćenja priče - najverovatnija opcija.

Može li neko ko ima BG album da mi potvrdi da je isto ovako i u njihovom izdanju!


(nakon čega ću nastaviti sa osvrtom na epizodu)
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

Imrahil

Čitao samo prvi integral, bili dobri utisci koliko se sećam. Žanr koji mnogo volim, crtež sjajan, ali se integral nije zadržao u mom vlasništvu, valjda mi nešto falilo da sve legne. Voleo bih ponovo da pročitam, pa ako bude reprinta..
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

Anto

#5
Blacksad #4:Pakao,Tišina

Džon Bleksed i drugar mu Vikli,su angažovani od strane bogatog muzičkog producenta Fausta Lašapela, da pronađu njegovog štićenika Sebastijana "Litl hend" Flečera,talentovanog pijanistu i još talentovanijeg narkića.
Tražeći ga,Bleksed saznaje da neko pokušava da ga ubije;istovremeno,neko kreće da zapušava usta njegovim starim pajtašima.U priču je umešan i Lašapelov sin,koji u Sebastijanu vidi konkurenciju.Na sve to,u igri su i trudna Litl hendova devojka i beskrupulozni detektiv,koji je ranije bio na tom slučaju.

Maestralan Gvarnidov crtež prati pomalo konfuzna Kanalesova priča.
Kažem konfuzna,jer je scenarista ovde pokušao da se nespretno bavi vremenskim preslagavanjem priče - toliko nespretnim,da je meni tek kod trećeg čitanja postalo potpuno jasno kakav treba da je vremenski raspored pojedinih delova u stripu.I čini mi se,mada nisam siguran,da scene koje se sad dešavaju su tamnijih boja,a one koje su se desile, svetlijih i drečavijih (što mi opet nema logike).
Kad se sve to poveže i skapira,strip je sasvim dobar,ali mogao je to Kanales da uradi i na prostiji način.

između 8/10 i 9/10

Blacksad #5:Amariljo

Bleksed dobija posao da odveze auto izvesnog "bogatuna" iz Nju Orleansa u Tulsu;usput,auto mu kradu dva tipa,dok ih je branio od bande motorciklista kojima su pokušavali da ukradu motor.Jedan od kradljivaca (mada Bleksed to ne zna) je jedan od aktera trećeg albuma,Abraham Grinberg,kontroverzni i anarhični pesnik.
Džon kreće tragom kradljivaca,a on ga vodi do Armarilja u Teksasu,do jednog blesavog advokata i leša u kolima.I jednog čudnog cirkusa.

Amariljo je epizoda nešto opuštenija i manje mračnija (posebno od prve tri priče),ali i sa izvesnim rupama u scenariju.
Crtež vidno lošiji,ili se to tako meni čini;kao da Gvarnido nije u njega ulagao onoliki trud i entuzijazam iz prethodnim albumima.

jaka 8/10
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

Paka01

Vidi stvarno, nismo imali temu o Blacksadu :D svašta.

Uglavnom, ja kod kuće imam prva 4 Bookglobeova albuma. Prvi kojega sam pročitao je zapravo bio Crvena Duša i raspametilo me koliko je dobar :) Volim takvu tematiku, priča mi se skroz svidila i super mi je taj spoj noira provučen kroz tu neku atmosferu Hladnog Rata. Crtež je stvarno prelijep, mislim da na to ne treba trošiti previše riječi. Prva dva albuma su također bomba i iako je drugi zapravo možda i najkvalitetniji, treći mi je opet nekako ostao favorit. Četvrti album također poprilično dobar, ali za nijansu slabiji od prva tri, iako moram priznati da bi ga trebao pročitati još jednom, malo detaljnije.

Peti album još uvijek nisam pročitao.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

kasper

#7
macka sam nekad bas bas bas voleo, a sad... pa dobar je. crtez vuce , i neka vuce. svako lik tako zivotan, zanimljiv, prica daje polet svemu tome (doduse nista vise od toga). volim noar, volim macka

prve dve epizode jako dobre i te su najbolje
trojka, ok, al vise volem ulicarsko prljavu tematiku
cetvorka, ok, kraj ko da ga je pisao Buratini
petica, slabasno

nemanjapunk

Meni je Bleksad odlican!
Jes' da je prica ponekad malo klimava i krivuda ka slepim ulicama,ali sa crtezom onog kalibra,te manjkavosti se i ne primete. :)
Nisam jos pribavio drugi integral,ali cu taj propust ispraviti prvom prilikom.
Kids, you tried your best and you failed miserably. The lesson is, never try. H.S.

chile

Steta samo sto je jedna prica u jednom albumu, dok se krene sa uvodom i razradom ostane malo prostora pa se zbrza onda kraj . Meni je omiljena druga prica , mada su mi sve sasvim dobre osim cetvorke koja mi je haoticna i zbrzana skroz . Za ceo serijal 8/10
"nećeš nekažnjeno srati po meni i mojim prevoditeljima"

Paka01

Quote from: chile on December 04, 2015, 06:56:33 PM
Za ceo serijal 8/10

Tako nekako bi ga i ja ocijenio. Vrlo dobro, na momente odlično.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Amemiya

ono sto me je privuklo da procitam strip je
podsecanje na uradke Eugena Hartunga za izdavaca Mainzera
http://mainzercats.com/

Anto

Quote from: Paka01 on December 04, 2015, 09:07:27 AM
Četvrti album također poprilično dobar, ali za nijansu slabiji od prva tri, iako moram priznati da bi ga trebao pročitati još jednom, malo detaljnije.
Paka,ako već imaš BG četvrti album,možeš li mi pomoći oko moje nedoumice koju sam naveo u gornjem postu?
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

neomedjeni

Quote from: Anto on December 04, 2015, 03:04:48 AM
Blacksad #4:Pakao,Tišina

Kad sam prvi put pročitao ovaj album,ostao sam poprilično zbunjen - u priči je nešto opasno škripalo.
Tek kad sam ponovo pročitao,ukapirao sam da nije lepo "vremenski složen",da se tako izrazim - događaji koji su prethodili nekim drugim,se u albumu nalaze nakon njih.

Konkretno:
Bleksed na 30.stranici posmatra kad neka osoba sa ovčijom lobanjom daje nekakav paket (verovatno dopa) snabdevaču Litl Henda, i kreće da je juri,nakon čega mu ona beži,a na 10. strani dolazi u "Eboni laundž",kafić gde radi Litl Hendov snabdevač,koji mu priznaje da je dobio lošu gudru od maskiranog tipa da je proda Sebastijanu ??

Nakon izlaska iz prikolice gospođe Gibraltar,koja mu sipa omamljujuće sredstvo u piće (29. stranica), Bleksed je u pomenutoj sceni na 30.stranici kad špijunira maskiranog tipa koji daje paket.A tek na 36. stranici se nastavlja priča po njegovom izlasku iz vračarine prikolice ??

Ovde su moguća tri razloga ovih vremenskih anomalija u stripu:
1.Da se zajebao Dargaud (što je neverovatno)
2.Da se zajebao Makondo/BP (što je isto malo verovatno jer stoje na stranicama originalni brojevi tabli).
3.Da je autor namerno hteo da napravi ovakav sled događaja,kao nekakav fazon,a da se čitalac malo potrudi kod čitanja i praćenja priče - najverovatnija opcija.


Može li neko ko ima BG album da mi potvrdi da je isto ovako i u njihovom izdanju!


(nakon čega ću nastaviti sa osvrtom na epizodu)

NIsam ni znao da imamo zvaničnu mačkovu temu. Valjda zato što si je otvorio dok sam bio odsutan s foruma.

Ovo boldovano te zeza ili?

Ovde leži čovek čije je ime ispisano na vodi...

"I'm a man of few words!" -Anonimni Fibraš

Anto

to boldovano sam naveo kao (ne)moguće opcije za haotično vremensko slaganje scena u stripu?

šta ti misliš o tome?
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.