Crisis on infinite reviews - by Paka01

Started by Paka01, November 24, 2014, 11:26:54 AM

Previous topic - Next topic

Paka01

#75
THE OMAC PROJECTPriča: Greg Rucka - 7/10
Crtež: Jesus Saiz - 7,5/10
OCJENA: 72,5%Ukoliko bi uzeli cjelokupnu Infinite Crisis sagu i pokušali otprilike postaviti granične točke, po mom mišljenju prva bi bila upravo ovaj trejd. Međutim, baš kao i sa završetkom sage (točnije, treba li serijal 52 uzeti kao kraj ovog poglavlja ili ga možemo povezati s Final Crisis?), linija gdje to sve počinje je nešto maglovitija nego bi mogli slutiti na prvi pogled. Sama priča The Omac Project po kojoj ovaj trejd nosi ime nije pravi početak. Dok bi kao "nulto" poglavlje bilo preporučljivo uzeti Identity Crisis (koji itekako preporučam da pročitate), pravi i konkretni početak se nalazi u samostalnom broju nazvanom "Countdown to Infinite Crisis" koji se nalazi i na početku ovog trejda.

Pomalo neobično, no glavni lik kojeg tu pratimo je Ted Kord, Blue Beetle koji igrom slučaja otkriva zavjeru protiv glavnine metaljudi na Zemlji. Mislim da je ovo zapravo i prva situacija u kojoj je Blue Beetle jedan od glavnih likova još od dana Giffenovog i DeMatteisovog JLI. Zanimljivo je vidjeti taj svijet kroz oči nekog "drugorazrednog" junaka. Ono što mi se posebno svidjelo je nadovezivanje na Identity Crisis u kojem je Brad Meltzer postavio jednu interesantnu tezu, a to je da nisu svi superheroji jednaki. Pisao sam već o Identity Crisis pa se ne bi htio puno ponavljati, no ideja da tu postoji zapovijedna piramida je vrlo dobro implementirana i u ovaj Countdown, tako da se kroz glavninu priče proteže motiv ostalih junaka koji jednostavno ne vjeruju Beetleu, smatrajući ga zapravo šarlatanom. Upravo zbog toga je toliko emotivan kasniji trenutak kada Booster Gold i Guy Gardner odbijaju pomoć koju im nudi Wonder Woman uz objašnjenje "bez uvrede, ali ti nisi nikada bila dio naše Lige". Kapa dolje za ovo.

Ono što mi se također svidjelo u Countdownu je hrabrost DC-a da pokaže koliko su spremni ići u širinu. Naravno, nije to prvi put da neka superherojska priča ima puno tie-inova, no ovi ovdje su tako dobro odrađeni i međusobno isprepleteni da je to milina. U momentu kada je Beetle u JLA stražarnici u svemiru i priča s Martian Manhunterom, svjedočimo momentu u kojem se u sred rata Ranna i Thanagara javlja Adam Strange tražeći bilo kakvu pomoć koju može dobiti. Ovaj događaj je kasnije vrlo dobro prikazan u mini-seriji Rann-Thanagar War u kojoj osim Strangea imamo i Hawkmana i Hawkwoman, no i poprilično dobro uklopljene Green Lanterne Kylea Raynera i Kilowoga. Drugi interesantan takav momenat je kontakt Beetlea i čarobnjaka Shazama koji ga upozorava na opasnosti koje prijete svijetu magije, odnosno događaje koji su ispričani u mini-seriji Day of Vengeance. Ne trebam ni spomenuti koliko dobro se ovi tie-inovi uklapaju u širu sliku.

S poprilično neočekivanim završetkom Countdowna (koji ovdje neću spoilati) dolazimo do glavne i naslovne priče, The OMAC Project u kojoj se glavni negativac (kojeg također neću otkriti) aktivira vojsku tzv. agenata spavača koji napadaju cjelokupnu populaciju metaljudi. Ruckina ideja je stvarno dobra, no nažalost pati od pretjerane akcije, tako da imam osjećaj da je cijela priča mogla biti za jednu svesku kraća. Stvar se tu ne rješava u potpunosti, tako da će posljedice biti osjetne i nešto kasnije. Teško je zapravo išta ispričati bez da spoilam stvari nekome tko možda nije čitao, pogotovo zato šta su ti spoileri itekako upečatljivi. Rekao bi da je OMAC priča sama za sebe poprilično zanimljiva, no još bolje funkcionira kao jedna od prvih stepenica koja nas vodi do puno veće priče. Isplati se pročitati, a nakon toga i baciti se na ostatak tie-inova, pošto od ovog momenta sve ide samo bolje i bolje.

---

NABAVKA NA PAPIRU:
Rekao bi DA, s obzirom da služi kao uvod u cjelokupnu sagu oko Infinite Crisis.

---

P.S. Na kraj sam dodao ovu ajmo reći rubriku "nabavka na papiru" za koju je mislim jasno šta sam mislio postići s njom :) Dodao sam je na sve stripove za koje sam napisao osvrt na ovoj temi. Volio bi čuti mišljenja :)
"There's no such thing as a good time for bad luck"

zBetmen

Ja mislim da Hush vredi imati na papiru, meni je to jedan od omiljenih stripova. Verovatno jer je i prvi koji sam pročitao. Baš mi je ostao u prelepom sećanju.  :)

Pošto sam sad prelistao celu temu, moram da kažem da si me jako zaintrigirao za Identity Crisis, pročitaću ga prvom prilikom.  :)

Pjerooo

Valja skroz 'The Omac Project', pre svega zbog sjajnog 'Countdown to Infinite Crisis'  [love2]

Što se tiče nove kategorije o kupovini, slažem se sa svim ocenama (tamo gde sam upućen u materiju). Ali reci ti meni - ako je Doom Patrol za papir, zašto ga menjaš?

AHA!!! MISLIO SI DA NISAM VIDEO!!!  :P

Paka01

Jer financijski ne mogu podnijeti kompletiranje tog serijala nažalost :( Ne dok imam još par drugih stvari otvorenih. Jednom ću ga vjerojatno ponovno uzeti na papiru.
I drago mi je da nova kategorija valja  [cool2]
"There's no such thing as a good time for bad luck"

zBetmen

Pročitao sam Identity Crisis, sve je kao što si rekao.  :)  Jedino mi se kraj nije baš svideo u potpunosti, tj ko je stajao iza napada, kao i razlog zbog kojeg je to sve učinjeno. Ali sve u svemu odličan strip, preporuka!

P.S. Nisam znao da je Deathstroke baš toliki badass, sad mi je još draže što će biti negativac u sledećem Batman filmu.  :D

Paka01

#80
BONEPriča: Jeff Smith - 10/10
Crtež: Jeff Smith - 10/10
OCJENA: 100%


Kada sam počeo čitati Bone, nisam ni slutio u kojoj mjeri će mi se svidjeti. Počelo je lagano, simpatično i smiješno, šaljivo... Kako je priča išla dalje i dalje, postajalo je sve šire i grandioznije, epskije i herojskije, no najbolje od svega je to što se na tom dugom dugom putu (preko 1300 stranica) ni na jedan trenutak nije izgubilo ono šaljivo. Upravo u ovome je najveća čar Bonea, u talentu Jeffa Smitha koji je pokazao kako epski fantasy ne mora biti smrtno ozbiljan kako bi bio fantastičan.

Sve u ovom stripu je prelijepo. Od crteža, preko priče, pa do dijaloga i humora... Bone je uspio napraviti ono što već odavno nisam doživio čitajući (ne samo stripove, već i knjige), a to je da se uhvatim kako doslovno otvorenih usta grozničavo čitam i vrtim stranice, upijajući priču i svaki sljedeći kadar. Osim toga, često sam se smijao. Ne, ne govorim o usputnom cereku na neku pomalo duhovitu scenu. Ovdje ima inteligentnog humora na hrpe i znalo bi se nerijetko zalomiti da bi se baš naglas nasmijao, onako iz srca. Crtež... Što reći o crtežu? Naša tri Bonea koja pratimo kroz cijelu priču izgledaju tako jednostavno, a tako su lijepo nacrtani. Toliko odskaču od "realističnijeg" crteža koji Smith koristi za ljude i okolinu, no opet se uspijevaju savršeno uklopiti u taj cijeli svijet. Također, moglo bi se pomisliti da se kroz 1300 stranica radnja negdje razvodni ili padne u kvaliteti, ali to se jednostavno ne događa. Od trenutka kada krenete čitati, pa do samog kraja cijeli strip drži jednu konstantnu kvalitetu koja niti jedne mrvice ne pada. Od korica do korica ovaj strip je konstantno odličan. Uglavnom, da se ne ponavljam puno, neću više duljiti...

Bone od mene ima rijetko viđenu savršenu ocjenu, Jeff Smith je zaslužio desetku i za priču i za crtež. Jedini koji kod mene (za sada) imaju takvu ocjenu su Watchmen i Maus, te možda Miracleman, stripovi bez apsolutno ikakve mane. Ako niste do sada čitali, nemojte nikako razmišljati bi li ili ne bi pročitali. Jednostavno krenite.

.
.
.
Stupid, stupid rat creatures!

---

NABAVKA NA PAPIRU:
Pod obavezno DA
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Pjerooo


Paka01

#82
DAY OF VENGEANCEPriča: Bill Willingham, Judd Winick - 7/10
Crtež: Justiniano, Ian Churchill - 7/10
OCJENA: 70%


Drugi tie-in koji nastupa prije Infinite Crisis nam donose autori Bill "Fables" Willingham i Judd Winick i to u obliku dvije priče; trodijelnog crossovera Supermana i Shazama, te naslovni šestobrojni mini-serijal Day of Vengeance. Spomenuti crossover služi zapravo kao uvod u samu priču i tu saznajemo kako Eclipsov kristal dolazi u ruke Jean Lorring koju smo zadnji put vidjeli u Identity Crisis. Već sam se par puta izjasnio po pitanju Judda Winicka, tako da ne trebam spominjati kako mi nije jedan od dražih autora. Ova trodijelna uvodna priča je zapravo na jedvite jade razvučena na tri sveske ne znam ni ja sam kojom logikom, iako je mogla stati realno na 15-20 stranica. Virujte da nećete ništa propustiti ako ovo ne pročitate.

S druge strane, Willingham radi poprilično dobar posao s naslovnom pričom, stavljajući u fokus neke manje eksponirane likove iz magičnog dijela DC univerzuma, povezujući ih u ajmo reći tim imena Shadowpact. Premisa priče se svodi na to da Spectre nakon odvajanja od Hala Jordana u Green Lantern: Rebirth više nema ljudsku dušu koja bi ga prizemljila vezanu za sebe, tako da je lako potkupljiv. Eclipso (unutar tijela Jean Lorring) iskorištava priliku i navodi Spectre da uništi svu magiju na svijetu. Shadowpact i Captain Marvel se tu upliću i do kraja priče stvari zapravo i ne djeluju previše optimistično. Willingham završava priču cliffhangerom koji će se riješiti u Infinite Crisis. Treba napomenuti da veliku ulogu ovdje igra i mistični scarab Blue Beetlea kojeg je Ted Kord donio čarobnjaku Shazamu u Countdown to Infinite Crisis (vidjeti osvrt na početku stranice), dok se na kraju priče postavljaju novi temelji vezani za scarab i ostavštinu Blue Beetlea, sve će se to rješiti u Infinite Crisis.  Sve u svemu, lijep crossover uzmemo li u obzir samo Willinghamov dio priče. Isplati se pročitati jer vrlo dobro pridonosi sveukupnoj priči i postavlja temelje za daljnja dešavanja.

Također, da napomenem samo da trejd sadrži odličan tekstualni uvod na samom početku koji nam ukratko prepričava cijelokupnu povijest magije u DC univerzumu. Odlična ideja i još bolja izvedba. Kako sreće da je više trejdova započeto na ovaj način.

Sljedeća postaja: Rann - Thanagar War!

---

NABAVKA NA PAPIRU:
Iako bi bilo bolje da su skupljena samo Willinghamova poglavlja, ipak DA.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Pjerooo

Svi ove lepe recenzije me podsećaju na brutalnu cenu IC omnibusa  [cry2]
Valjda će biti neki reprint kad-tad  [bitenails2]

Paka01

Naganjaj trejdove, izaći će te jeftinije :D ja sam sve ove uzeo polovne za dosta male novce.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Pjerooo

U slučaju IC bih ipak želeo omnibus varijantu, nešto me vuče  :)

Pjerooo

Quote from: Paka01 on February 03, 2017, 12:41:08 PM
DAY OF VENGEANCE

U trejd ne ulazi Day of Vengeance IC Special?

Pročitah sve juče i šta ga znam... ok je, ali ne nalazim da je bitan za sam IC. Sada čitam Rann-Tanagar War, slični utisci.
Osim OMAC Project i JLA: Crisis of Conscience, deluje mi da ovi ostali mini-serijali nisu toliko suštinski bitni.

Paka01

Ne ulazi, svi ti specijalci idu u Infinite Crisis Companion.
Uglavnom, taman se spremam napisati osvrt na Rann - Thanagar War :) I da, složio bi se da se može i bez ovih mini-serijala, ali šta se mene tiče lijepo pridonose širenju tog svijeta za vrijeme Infinite Crisis, tako da mi ih nije žao pročitati (i naposlijetku imati na papiru). Nisu neophodni, ali kao sredstvo za world-building, sasvim lijepo funkcioniraju. Zato im uostalom i nisam dao veće ocjene.
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Pjerooo

Razmišljao sam da ih nabavim kako bi zaokružio ceo event, čak sam ih i našao za male pare, ali... kada se sve sabere ispadne da bi spucao još 50 evra na materijal koji je suštinski nebitan, a nije me ni naročito kupio. Eventualno ću da uzmem Crisis of Conscience i tu ću se zaustaviti.

Paka01

Ja sam u maloj dvojbi jer se mislim bi li ih prodao ili ne. Mislim, da imam neograničeno prostora i novaca na bacanje, ostali bi definitivno, al ovako mi je na vagi ostaviti ili ne. Realno mislim da ih je dobro imati na papiru kao komplet, ali šta se može kad novci ne padaju s neba. Ali zato sad trenutno čitam Infinite Crisis i jao kako je dobro! [love2] Obožavam ta prčkanja po kontinuitetu, a ovdje je to napravljeno tako dobro da je to milina.
"There's no such thing as a good time for bad luck"