Crisis on infinite reviews - by Paka01

Started by Paka01, November 24, 2014, 11:26:54 AM

Previous topic - Next topic

Paka01

Pa, evo mene opet :D

Zamislija sam ovu temu ko neki svojevrsni blog da tako kažem na kojem ću vjerojatno većinom vodit monologe o stripovima koje sam pročita, a da su vezani uz američku školu stripa. Vjerojatno ste ubrali do sada da većinom preferiram DC, al nać će se tu i štagod stripova drugih izdavača, iako vjerojatno u manjoj mjeri. U svakom slučaju, plan mi je da svako toliko ubacin par dojmova o nekim pročitanim pričama, bilo da su dobre ili loše.

Za početak ću se prvo malo fokusirat na stripove koje posjedujem, tj koje imam u papirnatom obliku, a kasnije ću se pribacit i na recenzije onih koje čitam samo digitalno, priko kompjutera. Bit će tu svega i svačega, al kažem, najviše ću se nekako fokusirat na DC univerzum. Također, recenziranje najvjerojatnije neće bit linearno, pa se tako ne iznenađujte ako npr. vidite da je prvo odrađena recenzija nekih novijih događaja, dok su oni koji prethode preskočeni. Doć ćemo do svega toga :D

Čisto da se nađe, evo i popisa do sada recenziranih stripova:

DC:
AQUAMAN: Geoff Johns run - 70% - link
AQUAMAN: Sword of Atlantis: Once and Future - 88% - link
BATMAN: Batman and the Monster Men - 78% - link
BATMAN: Dark Knight, Dark City - 72,5% - link
BATMAN: Death and the Maidens - 75% - link
BATMAN: Faces - 47,5% - link
BATMAN: Hush - 70% - link
BATMAN: Godina Prva - 90% - link
BATMAN: Gotham Noir - 70% - link
BATMAN: Grant Morrison pt. I: The Black Casebook & Batman and Son - 80% - link
BATMAN: The Dark Knight Returns - 90% - link
BATMAN: The Dark Knight III: The Master Race - 76% - link
BATMAN: The Last Crusade - 60% - link
BATMAN / THE FLASH: The Button - 70% - link
CATWOMAN: When In Rome - 77,5% - link
DAY OF VENGEANCE - 70% - link
DETECTIVE COMICS #1000 - nema ocjene - link
GREEN ARROW: Quiver - 80% - link
GREEN ARROW: Year One - 72,5% - link
GREEN LANTERN: Earth One - 77,5% - link
GREEN LANTERN: Intergalactic Lawman - 87,5% - link
GREEN LANTERN: Rebirth - 92% - link
GREEN LANTERN: Tygers - 95% - link
HEROES IN CRISIS - 42,5% - link
IDENTITY CRISIS - 85% - link
INFINITE CRISIS - 90% - link
JLA: Tower of Babel  - 60% - link
JUSTICE LEAGUE: Origin - 55% - link
JUSTICE LEAGUE: Generation Lost - 67,5% - link
JSA: The Golden Age - 90% - link
JSA: Justice Be Done - 80% - link
JSA: Darkness Falls - 75% - link
MARTIAN MANHUNTER: American Secrets - 85% - link
RANN - THANAGAR WAR - 77,5% - link
ROBIN: Year One - 70% - link
SIMON DARK: Kompletan serijal - 82,5% - link
STARMAN: Omnibusi 1 i 2 - 85% - link
SUPERMAN: Death of Superman - 57,5% - link
SUPERMAN: Red Son - 90% - link
SUPERMAN: Secret Identity - 85% - link
SUPERMAN: Son of Superman - 70% - link
SWAMP THING: Talk of the Saints - 80% - link
THE FLASH: Lightning Strikes Twice - 57,5% - link
THE FLASH: The Flash by Mark Waid book 1 - 70% - link
THE OMAC PROJECT - 72,5% - link
THE OMEGA MEN: The End Is Here - 87,5% - link
THE PHANTOM STRANGER: Footsteps - 70% - link
WONDER WOMAN: Brian Azzarello run - 80% - link

VERTIGO:
100 BULLETS: Kompletan serijal - 90% - link
A PRAYER TO THE SUN - 100% - link
DOOM PATROL: Volume 1 - 85% - link
FABLES: Trejdovi 1-14 - 90% - link
FLEX MENTALLO: Man of Muscle Mystery - 92,5% - link
HELLBLAZER: Dangerous Habits - 80% - link
HUMAN TARGET: Chance Meetings - 77,5% - link
INCOGNEGRO - 72,5% - link
MI3 - 82,5% - link
ORBITER - 75% - link
PREACHER: Kompletan serijal - 90% - link
SANDMAN: Overture - 82,5% - link

MARVEL:
ALIAS: Kompletan serijal - 82,5% - link
BLACK WIDOW: S.H.I.E.L.D.'s Most Wanted - 63% - link
CAPTAIN AMERICA: An Epic Fight - 65% - link
CAPTAIN BRITAIN: A Crooked World - 78% - link
DAREDEVIL: Yellow - 85% - link
HANK JOHNSON, AGENT OF HYDRA - 50% - link
HAWKEYE by Matt Fraction & David Aja - 90% - link
HULK: Kraj - Poslednji Titan - 70% - link
IMMORTAL IRON FIST: Complete Collection vol. 1 - 85% - link
MIRACLEMAN: Alan Moore run - 97,5% - link
MOON KNIGHT: From the Dead - 82,5% - link
SAVAGE WOLVERINE: Kill Island - 75% - link
SILVER SURFER: Rebirth of Thanos - 85% - link
SPIDER-MAN: Blue - 81% - link
SPIDER-MAN: Flowers for Rhino - 70% - link
SPIDER-MAN: Severance Package - 95% - link
THE IMMORTAL HULK: Or Is He Both? - 72,5% - link
THE IMMORTAL HULK: The Green Door - 70% - link
THE ULTIMATES: Ultimate Collection vol. 1 - 85% - link
THOR: Thor by J. Michael Straczynski vol. 1 - 78% - link

IMAGE:
KINSKI - 65% - link
SCENE OF THE CRIME - 75% - link
SPAWN: Brojevi 1-7 - 72,5% - link
THE GODDAMNED: Before the Flood - 75% - link
WHO IS JAKE ELLIS? - 70% - link
WHERE IS JAKE ELLIS? - 70% - link
WYTCHES: Volume 1 - 75% - link

DARK HORSE:
BLACK HAMMER: Secret Origins - 72,5% - link
COLONUS - 67,5% - link
STAR WARS: Priče Alana Moorea - 65% - link
THE BLACK BEETLE: No Way Out - 87,5% - link
THE BLACK BEETLE: Kara Böcek - 85% - link
THE RING OF THE NIBELUNG - 92,5% - link

OSTALO:
4 KIDS WALK INTO A BANK - 77,5% - link
ANIMAL NOIR - 70% - link
BONE: Kompletan serijal - 100% - link
DARK ARK: Volume 1 & Volume 2 - 70% - link
DARK ARK: Volume 3 - 67,5% - link
GRENDEL VS. THE SHADOW - 80% - link
HIGH HEAVEN: Season One - 80% - link
IRREDEEMABLE: Kompletan serijal - 70% - link
JUDGE DREDD: America - 90% - link
KINGSMAN: The Secret Service - 70% - link
MOONCOP - 70% - link
MR. MAJESTIC: The Big Chill - 77,5% - link
THE SHADOW: The Death of Margo Lane - 77,5% - link
THE WRONG EARTH: Season One - 77,5% - link
X-O MANOWAR: By the Sword - 70% - link
X-O MANOWAR: Enter Ninjak - 70% - link

Uglavnom, slobodno komentirajte, bilo bi mi drago čut i vaše dojmove ukoliko budete imali volje šta pisati!
"There's no such thing as a good time for bad luck"

Paka01

GREEN ARROW - Quiver

Priča: Kevin Smith - 8/10
Crtež: Phil Hester & Ande Parks - 8/10
OCJENA: 80%

Moj prvi susret sa samostalnim Green Arrow serijalima počinje upravo preko trejda Quiver u kojem nam je kao pisac predstavljen Kevin Smith. Da, znao sam i prije Quivera za Green Arrowa, većinom preko JLA serijala i njemu srodnih, no čitavši dobre ocjene po internetu vezane za ovu priču, poprilično me zainteresiralo krenuti s njegovim solo avanturama. Iako će većina čitatelja možda spomenuti da su Year One ili Longbow Hunters bolji stripovi za upoznavanje s ovim likom (a djelomično bi se i ja složio), moram priznati da mi Quiver nije nimalo teško legao. Naime, ono što najviše razlikuje Quiver od ostale dvije navedene priče je njegova duboka ukopanost u temelje DC univerzuma, odnosno povezanost s ostalim eventovima i likovima koji bi možda mogli stvarati probleme nekome tko nije dovoljno pratio prijašnja dešavanja u DC univerzumu.

Kroz priču pratimo Ollijevo vraćanje u život nakon godina izbivanja (odnosno, nakon što je godinama bio mrtav), te njegov pokušaj da otkrije gdje je to u stvari bio i što mu se zapravo dogodilo. Cijela paleta likova se pojavljuje, pa tako susrećemo Black Canary, njegovog sina Connora, bivšeg sidekicka Speedyja i slično. Moram priznat da mi je daleko najbolje leglo ukorijenjivanje u samu srž DC mitologije u poglavljima u kojima glavnu riječ vode nadnaravna bića, poput Phantom Strangera i Spectrea na ulazu u vrata raja. Susret Ollija sa Ollijem je nešto odlično što je fantastično napisano i u tim dijelovima, uz naravno odnose Ollija i Black Canary se najbolje očituje Smithovo pisanje. Naime, njegovi likovi su realni, zanimljivi, duhoviti i što je najbitnije - ljudski. Još od momenta kada Mia govori Olliju da ga prepoznaje da je on Green Arrow jer realno, maska mu nije bog zna šta, vidimo da se Smith zapravo odlično zabavlja pišući priču (ne zaboravite primjetiti i "Is that Robin?!" dio). Mene je itekako iznenadilo na kraju kada se otkrio pravi razlog zašto se Ollie vratio u život, i tko ga je ustvari i iz kojeg razloga vratio nazad, međutim taj dio je maestralno napravljen. Možda ćete se htjeti malo informirati o crossoverima Zero Hour i Final Night i događajima koji su se tu dogodili ;)

Što se crteža tiče, Hester i Parks su meni osobno super tim. Nešto deblje linije, stilizirani crtež koji nikad nije prejednostavan, ali ni ne guši nas pretjeranim i nepotrebnim detaljima. Na momente me podsjećaju na one Batmanove crtiće koje je radio Bruce Timm, možda najviše na prikazima lica likova. Izuzetno mi je drago što su i nakon Quivera još ostali na naslovu, pošto mi se stvarno sviđa stil kojim crtaju. O Mattu Wagneru se nema šta dodati, ko prati njegov rad, zna da taj čovjek stvarno zna posao.

U svakom slučaju, ukoliko volite i pratite događaje u DC svijetu, zanima vas što je to toliko posebno kod Green Arrowa, svakako preporučam Quiver i iskreno mislim da s njim nećete pogriješiti. S druge strane, ukoliko niste baš upoznati s DC mitologijom i događajima, a ni s Green Arrowom, ovo možda nije najbolje mjesto za početak. Al opet, zar je bitno? Probajte, virujem da će vam se svidit ;)

---

NABAVKA NA PAPIRU:
Ukoliko tražite totalno zabavnu superherojštinu, onda DA

Pjerooo

Nikako da se nakanim na ovo, a uzivao sam u year One i Longbow Hunters. Crtez je fantazija, toga se secam :)

boss52

Meni Longbow Hunters nikad nije naročito legao. Zato Year One jebe jevu. Priča manje-više, ali Džokov crtež izuva.
From the rockin' of a cradle to the rollin' of the hearse
The goin' up was worth the comin' down

Pjerooo

Paka, planiras li kojim slucajem da citas Perezovu WW (bar prva dva trejda)? :)

Paka01

Pa nije mi bilo u planu, ali zašto ne :)
Prije il kasnije bi volija pročitat.

Paka01

SUPERMAN: The Death of Superman

Priča: Dan Jurgens + razni autori - 5/10
Crtež: razni autori - 6,5/10
OCJENA: 57,5%

Zamislite da je 2009. godina i pratite nešto mlađega mene (:D) kako se nalazi u Zagrebu na prvoj godini faksa. Napokon neki vid samostalnoga života, dalje od roditelja, prvi put napokon sam na svome u velikome gradu... Otprilike je druga polovica devetoga miseca i prilikom jedne šetnje po gradu nailazim na strip knjižaru Stripovi na Kvadrat. Imajte također na umu da je meni pojam stripa u to vrime bija Bonelli, te za ništa drugo nisam ni zna. Ulazim u SNK, također prva strip knjižara koju sam ikad posjetija, i gledam šta ima... Masu novih stripova, Bonelli, francuska škola, američka škola, sve i svašta i moran priznat da jedno 90% stripova koje sam tu vidija nisam ni zna da postoje. Igrom slučaja, kroz taj misec je bila akcija na američke trejdove od nekih 30% otprilike i šta ću drugo nego potrošit štagod novca na stripove :D Moran priznat da su me gotovo trenutačno zainteresirali američki stripovi, pogotovo zato šta sam oduvik volija filmove i crtiće o Batmanu i Supermanu. I tako gledajući i listajući sam naiša na Watchmene i Death of Superman. Watchmene sam odlučija kupit čisto zato šta sam koji dan ranije s prijateljem priča o filmu koji je u to vrime bija aktualan. Naime, on je pogleda film i govorija je kako je super, dok sam ja malo gledajuć po internetu naiša na informaciju da je rađen po stripu, pa sam ga odlučija kupit i pročitat prije gledanja filma. Uz njega sam kupija i Death of Superman.

Koja jebena greška :D

Naime, za mene koji tada nisam pojma ima o kronologiji, o nekim tamo "Guy Gardnerima" i sličnim likovima, ovaj strip je bio teže razočaranje... Radnja je praktički nepostojeća pa tako tokom cijelog trejda samo pratimo makljažu između Supermana i nekog lijevog lika po imenu Doomsday. Apsolutno nikakve informacije nisam dobio ni tko/što je taj Doomsday, zašto uopće napada Supermana ni ništa. Pročitavši trejd, apsolutno mi ništa nije bilo jasno i sva sreća šta sam u istoj turi kupija i Watchmene, inače bi moje zanimanje za superheroje možda tu i stalo. Par godina kasnije, mislim čak prošle godine sam ponovno pročitao Death of Superman. S obzirom da sad ipak imam nekakvo znanje o kronologiji i sličnome, dojam se malo popravio, ali moram reći ne puno. Idalje je to trejd pun same tučnjave bez neke prave radnje, ali sad mi je bar jasno o čemu Guy Gardner govori kada kaže kako više nije htio biti Green Lantern, tko su ustvari Blue Beetle i Booster Gold i slično. Ali sve u svemu, premisa se i nije promijenila nešto pretjerano. Crtež je takav kakav je i inače nisam ljubitelj ove faze Supermana sa fudbalerkom, niti mi baš nešto pretjerano leži crtež iz tog doba, ali sve u svemu nije loš. Može vam se činiti kako je ova recenzija pomalo beznačajna, ali šta je tu je. S obzirom da je Death of Superman samo prvi dio priče, on više služi kao uvod ili nekakav katalizator za događaje koji će se desiti kasnije (pojava 4 zamjenska heroja koji dolaze umjesto Supermana, ludilo Hala Jordana i slično), no eto, s obzirom da me uz ovaj trejd vežu kakve takve uspomene htio sam ga recenzirati zasebno.

Želio bi napomenuti još samo jednu stvar, a to je naslovnica. Sada kada je gledam, nije ni čudo šta sam tada kupio upravo ovaj strip. Mislim, pogledajte je samo :) Smrt Supermana za kojega bi (možda nekad davno, na početku vaše strip karijere) mislili da uopće ne može umrijeti, velika lista autora vam daje dojam da se masa ljudi trudila da priča bude odlična, te za kraj - na vrhu korice "THE BEST SELLING GRAPHIC NOVEL OF ALL TIME!"

Mislim, pa tko to ne bi kupio? :)

---

NABAVKA NA PAPIRU:
Radije potrošite novce na nešto drugo, ovo vam NE treba na polici.

Paka01

JSA: The Golden Age

Priča: James Robinson - 9/10
Crtež: Paul Smith - 9/10
OCJENA: 90%

Kada sam prvi put pročitao ovaj strip, znao sam da mi se sviđa. Ali, budimo iskreni, tek nakon drugoga čitanja sam uhvatio cijeli njegov potencijal i ideju koji se očituje kroz mnoštvo pažljivo ubačenih detalja iz povijesti superherojskog stripa, pogotovo iz dana kada je taj žanr još bio jako mlad. Ideja, izvedba, atmosfera, ugođaj... Jednostavno ostavlja dojam da je sve točno onako kako treba biti da bi dobili odličan strip.
The Golden Age prati živote raznih superjunaka iz tzv. Zlatnog Doba američkog stripa za koje se okvirno uzima da je trajalo od kraja '30ih pa negdje do polovice '50ih godina dvadesetog stoljeća. U ovoj priči se upoznajemo sa situacijom u Americi po završetku Drugog svjetskog rata. Nakon pobjede nad nacistima u Europi, kući se osim vojnika vraća i veliki heroj Tex Thompson kojega Amerika dočekuje sa svim počastima. Rijetki se pak sjećaju da je prije rata Thompson bio maskirani superjunak Mr. America. U isto vrijeme, pratimo još jednog bivšeg superjunaka, Johnnyja Chambersa, nekada poznatog pod imenom Johnny Quick koji je ujedno i narator cijele priče. Nakon prestanka bavljenja superherojskim aktivnostima, Chambers se zaposlio u filmografiji i sada se bavi snimanjem dokumentarnog filma o sudbinama drugih ,,zaboravljenih" superheroja, svojih bivših kolega. Pri tom saznajemo zanimljive životne priče raznih junaka koje čini se nitko više ne pamti.

Kako radnja odmiče, shvaćamo da Thompsonova operacija u Njemačkoj za vrijeme rata i nije prošla onako kako je planirana. Thompson biva uvučen u veliku zavjeru iz koje se nažalost ne može izvući, a jedini svjedok svega toga je Paul Kirk, nekadašnji Texov prijatelj koji je također svojevremeno bio maskirani junak pod imenom Manhunter. Sada u životnoj opasnosti, po povratku u Ameriku pokušava okupiti staro društvo i spasiti Ameriku od nove opasnosti koja se nadvija. Zadnji okršaj ponovno okupljenih superjunaka i nove prijetnje SAD-u (ali i cijelom svijetu) nam donosi neočekivane smrti nekih likova, te na kraju neizbježnu pobjedu pozitivaca. Ono što je zanimljivo u svemu tome i što je takoreći glavni simbol i motiv cijelog stripa je prvo pojavljivanje mladog Adama Blakea koji će kasnije uzeti identitet Captain Comet i (kako Chambers kaže) postati predvodnik nove generacije kostimiranih superjunaka, početka takozvanog Srebrnog doba.

James Robinson nam je u ovoj priči predstavio ogromnu količinu detalja i povijesnih činjenica iz američkog stripa četrdesetih godina. Upravo njegovo poznavanje dotične teme i ljubav prema istoj je u budućnosti bila uzrok pokretanja dva iznimno uspješna serijala, Starman i JSA. Dok scenarij Starmana u cijelosti on potpisuje, na JSA je radio sa poznatim piscima Davidom Goyerom, Geoffom Johnsom i još nekima. Poslije Starmana, The Golden Age mu je vjerojatno najpoznatiji rad, a ja bi se čak usudio reći i najbolji. Crtež Paula Smitha je stvarno dobar i vrlo vjerno dočarava sumornu poslijeratnu atmosferu. Izrazi lica i prikaz društva, gradova i naselja iz kraja 40ih mu u potpunosti leže, pogotovo u kombinaciji s odličnim kolorom. Apsolutno nikakve zamjerke nemam.

Pročitajte ovaj strip. Zanemarite ono "elseworlds" u gornjem desnom kutu i budite sigurni da će vam ova priča biti bolja nego pola onih koje su u kontinuitetu... Možda vam ne legne iz prve, možda nećete lako pohvatati tko je tko, ali vjerujte, isplati se provesti malo vremena na internetu i informirati se. Drugo čitanje će zbog toga biti puno puno zanimljivije.

---

NABAVKA NA PAPIRU:
Po meni DA, pogotovo ako volite osvrte na neko starije doba superheroja.

Paka01

GREEN LANTERN CORPS: Tygers

Priča: Alan Moore - 10/10
Crtež: Kevin O'Neill - 9/10
OCJENA: 95%

Pretpostavljam da je svaki ljubitelj američkog superherojskog stripa upoznat s pričom i konceptom megapopularnog eventa Blackest Night, svojevremene krune dugogodišnjeg runa Geoffa Johnsa na serijalu Green Lantern. Likovi kao što su Sodam Yat, Children of the White Lobe, planet Ysmaul, Empire of Tears, grad Ranx i još mnogi drugi su sastavni i izrazito bitni dio te velike sage. Međutim, nisam siguran koliko tih istih ljubitelja Green Lanterna zna da sve te navedene likove nije osmislio Geoff Johns, već ih je davne 1986. godine stvorio nitko drugi nego li Alan Moore.

Da, isti onaj Alan Moore koji je postao planetarno popularan zbog stripova poput Watchmena, V For Vendetta, Miracleman i još mnogih mnogih drugih je zapravo glavni pokretač cijele priče o Blackest Night, mada tada vjerojatno nije mogao ni slutiti kakav će odjek njegove ideje imati godinama kasnije. Priča ,,Tygers" počinje padom svemirskog broda kojim upravlja Abin Sur, Green Lantern čiji je prsten kasnije dobio Hal Jordan. Toko pada svemirskog broda Sur se prisjeća jedne avanture od mnogo godina prije, kada je tokom misije morao sletjeti na planet Ysmault i tamo se susreo s demonom imena Quill of the Five Inversions. Nudeći mu odgovore na tri pitanja, Quill prvo informira Sura o njegovoj trenutnoj misiji. Odgovorom na ovo pitanje Moore nam ne nudi ništa značajno niti bitno, jer se pitanje nadovezuje na trenutnu epizodu. Na sljedeće pitanje mu odgovara proročanstvom da će Green Lantern koji ga naslijedi postati najveći i najznačajniji nositelj prstena ikada. U ovoj situaciji Moore se poziva na prošlost, jer smo već otprije, točnije u prvoj epizodi Green Lanterna uopće saznali da Hal Jordan dobiva prsten od umirućeg Abin Sura i to postaje njegov prvi korak ka zvijezdama. Međutim, odgovor na treće pitanje je ono gdje Moore briljira. Na samo jednoj stranici stripa, Moore nam takoreći ,,predviđa" buduće događaje koji će postati jedan od najznačajnijih događaja u svijetu modernog superherojskog stripa. Mislim da jednostavno nema smisla da prepričavam cijelu stranicu, ne želim spoilati, ali na ovoj samo jednoj stranici se nalazi kostur svega onoga što je Johns godinama kasnije gradio.

Naravno, Abin Sur ne vjeruje Quillu i napušta Ysmault, te se priča ponovno pomiče u sadašnjost gdje ga vidimo kako zajedno sa svemirskim brodom pada na Zemlju, dok mu u ušima odzvanja smijeh demona. Moore ovom pričom postiže dosta napetu atmosferu kakvu dugo vremena ni prije ni poslije čitanja ove priče nisam osjetio u stripovima. Za to je dijelom zaslužan i crtač Kevin O'Neill za kojega najvjerojatnije znate kao crtača stripa (ponovno u kolaboraciji s Mooreom) League of Extraordinary Gentlemen. Njegov prljavi stil crtanja odlično odgovara ovakvoj turobnoj i tmurnoj epizodi i osobno mislim da je bio upravo odličan izbor za Tygerse. Naslovnicu nisam ocjenjivao niti je stavio tu čisto zato šta je, realno, nebitna. Rađena je za kompletan broj Tales of the Green Lantern Corps annual, nije vezana za ovu priču, niti je O'Neill radio, tako da... Stvarno nebitno.

Na kraju da zaključim - Iako kratka, priča ostavlja dosta jak dojam i preporučam je svima koji vole Mooreove radove i kojima se svidjela Johnsova saga na Green Lanternu.

---

NABAVKA NA PAPIRU:
Definitivno DA, pogotovo zato šta u istom trejdu (DC Universe: The Stories of Alan Moore) dobivate veliki broj odličnih priča.

Pjerooo

Paka01

Quote from: Pjerooo on December 10, 2014, 01:51:30 PM
Kupljen sam :)

Javi dojmove obavezno :D Odličan je cijeli taj trejd "DC Universe: Stories by Alan Moore", ima još par GL priča (npr. odlična Mogo Doesn't Socialize), ali i ostale su također super.

ness1602

CIA niggers

Paka01

JUSTICE LEAGUE: Generation Lost

Priča: Keith Giffen, Judd Winick - 6/10
Crtež: Aaron Lopresti, V.A. - 7,5/10
OCJENA: 67,5%

Da budem iskren, krenuo sam u ovu priču s velikim očekivanjima, dijelom zato što je praktički svugdje hvaljena, a dijelom zato što stvarno volim originalnu inkarnaciju Justice League International. Možda sam upravo zbog toga očekivao nešto slično, duhovito, a opet tako odlično da se jednostavno morate zabaviti čitajući. Ipak, zbog četiri stvari sam mogao i prije početka čitanja shvatiti da Generation Lost neće biti ništa slično kao originalni JLI.

- Prva stvar je činjenica da Keith Giffen sudjeluje samo u prvih 6 brojeva. S obzirom da je Giffen praktički bio kostur originalnog JLI serijala, žao mi je bilo vidjeti da je nakon šestog broja prepustio palicu Juddu Winicku kojeg ne pamtim baš u pozitivnom smislu još od njegovog angažmana na Green Arrowu.
- Druga stvar je izostanak J. M. DeMatteisa. Naravno, uz Giffena, DeMatteis je najzaslužniji za uspjeh originalnog JLI serijala, njih dvojica su radili kao prst i nokat... Ono što je jedan zamislio, drugi bi ispolirao tako da jednostavno morate voljeti njihove ideje i rješenja. Nažalost, DeMatteisa nigdje ni čuti ni vidjeti kod ovog serijala.
- Treća stvar je izostanak Kevina Maguirea. Ukoliko nikada niste vidjeli njegove crteže, može vas biti sram :) Mislim da čovjek crta daleko najbolje izraze lica koje sam ikada vidio u nekom superherojskom stripu. Ne mislim, to stvarno morate vidjeti :D

1 - http://img3.wikia.nocookie.net/__cb20090924190715/marvel_dc/images/1/13/Booster_Gold_Blue_Beetle_not_gay.jpg
2 - http://3.bp.blogspot.com/-5EExsYLUwqY/TjbchN9iVlI/AAAAAAAAB3A/bH0GK_xoUTU/s1600/MaguireBlueBeetle.jpg

- I četvrta stvar... Generation Lost je tie-in sa eventom Brightest Day. Naravno, ovo ne mora nužno značiti lošu priču (da ne drobim puno, Brightest Day mi je super event, ali u kontekstu Green Lantern serijala, ovo ostalo tie-inova mi nije leglo baš), ali eto, i to je nekakav pokazatelj...

Ukoliko ste čitali Infinite Crisis, znate da je Max Lord ubio Blue Beetlea (Teda Korda) i da je Max trenutno mrtav. Međutim, događaji iz Brightest Day eventa ga vraćaju u život i on pomoću svojih moći poduzima drastične korake kako bi napravio da ga se nitko na svijetu ne sjeća. Točnije, nitko osim Booster Golda, Captain Atoma, Fire i Ice. Tu još onda u priču iz raznoraznih (neuvjerljivih razloga) uskaču i novi Blue Beetle (Jamie Reyes) i novi Rocket Red. I tako kreće potraga za Maxom Lordom...

Prvo pozitivne stvari. Šta je je, lijepo je vidjeti ekipu ponovno na okupu, pogotovo zato što mi je Booster itekako porastao u očima nakon serijala 52, te njegovog drugog solo serijala koji je uslijedio odmah nakon. Od totalnog retarda smo napokon dobili pravog junaka, požrtvovnog i hrabrog. Takvoga ga susrećemo i u ovoj priči i ako ništa, strip se isplati pročitati većinom zbog njega. Stvarno mi je žao što više ljudi nije upoznato s njime, pošto je stvarno kvalitetan lik, pogotovo u već gore spomenutim serijalima. Fire i Captain Atom su mi također poprilično dobro okarakterizirani, dok je Jamie Reyes simpatičan od prvog trenutka kada sam se susreo s tim likom, pa moram priznati da je i ovdje na razini. Rekao bi čak da i nije toliko zastupljen kao ostali likovi u priči, ali svejedno, sve što radi i kako se ponaša mi djeluje poprilično uvjerljivo i normalno (osim samog razloga zašto je uopće u timu, al šta je tu je)... Čak me i mami za čitanjem onog njegovog solo stripa :)

S druge strane imamo par totalnih gluposti... Npr. stvarno ne znam je li potreba prikazivati Rocket Reda kao totalnog maloumnog idiota? Gotovo svaki njegov govor sadrži neku riječ koju je krivo rekao na engleskome zato što je eto iz Rusije pa nema pojma pričat engleski i onda ga netko drugi ispravi. Skupa sa koršitenjem "Da" poštapalice svako toliko zna ići poprilično na živce. I onda odjednom iz svega toga se rodi neka romansa sa Fire, iz čista mira? Osim RR, nije mi baš ni uvjerljiva sama funkcija Blue Beetlea u ovom timu, točnije razlog zbog kojeg im se pridružio... Mislim ej, pa on se uopće ni ne sjeća Maxa Lorda. Skeets je također poprilično marginaliziran, a svi koji su čitali 52 i Boosterov solo strip znaju koliko je taj mali robot zapravo interesantan kad ga se zna pisati. Također, sve mi se čini da se Power Girl svako toliko pojavi čisto kako bi se ispunila potrebna doza sisa u stripu, bez neke veće važnosti za samu radnju. Wonder Woman je također problem po meni s obzirom da se radnja dešava u isto vrime ko i njen solo serijal kojeg je pisao Straczynski, pa tu imamo posla s nekom drugačijom Wonder Woman koja nema veze s onom pravom koju svi poznajemo, tako da smo na kraju dobili lika koji praktički nema veze sa ovim serijalom i događajima koji su mu prethodili. Na kraju dobijemo Maxa Lorda čiji je plan jednostavno najobičnija osveta. Antiklimaktično, bezvezno i nije mi nimalo u skladu s likom, bezveze. Imam osjećaj da je radnja sama po sebi previše nepotrebno razvučena i da se to sve moglo puno bolje napraviti i u 12 brojeva umjesto u 24. Naime, dosta često mi se činilo da serijal samo slijedi formulu - Max se pojavi na mjestu A, pa onda tim ide za njim. Max onda pobjegne na mjesto B, pa tim ide za njim, itd itd... Shvatili ste uglavnom.

Iskreno, ne shvaćam baš oduševljenje ovim serijalom. Premisa nije loša, ali izvedba itekako štekaje, pogotovo zato što je sama radnja toliko razvučena da se jednostavno gubi smisao... Šteta, stvarno šteta, jer u početku je sve to obećavalo. Iskreno, žao mi je što se razvodnilo.

---

NABAVKA NA PAPIRU:
Unatoč ponekom zabavnom momentu, ipak NE.

c0fi98

Quote from: Paka01 on December 20, 2014, 05:49:53 PM
2 - http://www.comicbookmovie.com/images/users/uploads/55576/ilustracion.png

Ček, zar nije ovo crtao Dough Mahnke u Ostranderovom Martianu Manhuneru? :D

I da ne bude da samo kritukujem, samo nastavi sa ovim, milina je čitati. :D

Paka01

Joj ma ne pitaj, krivi link sam kopirao :D Bile su jedna slika do druge i slučajno je uletila ta... Ugl, na ovu sam mislio:
http://3.bp.blogspot.com/-5EExsYLUwqY/TjbchN9iVlI/AAAAAAAAB3A/bH0GK_xoUTU/s1600/MaguireBlueBeetle.jpg