Dokumentarci vredni pažnje

Started by Villain, April 04, 2011, 02:43:24 AM

Previous topic - Next topic

Ljuba XO

Zanimljiv filmić o Vladi Divljanu. Može da se nađe na netu. Ako neko ima problem sa skidanjem neka mi se javi porukom da mu prosledim link.

www.youtube.com/watch?v=B-1ImS9isDU

Soldier of fortune

#106
Free Solo (2018)Dokumentarac o Aleksu Honnold, koji je prvi popeo vrh El Capitan 2017. godine u  nacionalnom parku Yellowstone.
I to u penjačkoj disciplini, free solo, što znači bez užadi. Jedna greška i padaš u smrt.
Priča o penjačima koji ulog podižu na najviši nivo.
Ali zanimljivo je ovo i ljudima koji nisu u materiji.

Ispričana je priča, ne samo o ovom poduhvatu, već i o počecima, detinjstvu, okruženju, motivaciji, načinu života, pa čak i o ljubavnom životu, usamljenika Aleksa Honnolda. Čoveka koji živi u kombiju, iako dobro zaradjuje i koji trećinu svojih prihoda daje u humanitarne svrhe.

Vrlo uzbudljiv dokumentarac o posvećenosti ostvarenju sna i šta je sve čovek spreman da žrtvuje u postizanju svog cilja.

I na kraju, iako ništa manje bitno, vrlo uzbudljiv dokumentarac, sa odličnom fotografijom.


Soldier of fortune

#107


Beyond the edge (2013)

Dokumentarac o ekspediciji koja je prva uspela da iznedri dva čoveka, Tenzing Norgay iz naroda Šerpa i Edmund Hillary sa Novog Zelanda, koji će se 1953. godine popeti na najvišu tačku Zemljine kopnene mase, Mont Everest.

Britansko carstvo je devastirano i u krizi nakon Drugog svetskog rata i potrebno je nešto da mu ponovo povrati nekadašnji sjaj najveće kolonijalne sile.
Osvajanje Mont Everesta je to nešto i oni će prvi uspeti tamo gde su drugi ostavili svoje živote pokušavajući.

Solidan dokumentarac, delimično sa video arhivskim snimcima i arhivskim snimcima audio intervjua učesnika ekspedicije a dobar deo je i igrani film sa glumcima.

Moglo je malo i bolje odraditi ovaj dokumentarac, sa više tenzije, ali solidno je i ovako i preporučujem ljubiteljima prirode i planine.

Za ostale koji i nisu baš ljubitelji planine, preporučujem više prethodni dokumentarac o kome sam pisao iznad, Free Solo.
http://www.darkwoodprodavnica.rs/forum/index.php?topic=1978.msg651781#msg651781

nazgul666

I WAS A GOD IN BOSNIA, o jednom italijanskom bolesniku i ludaku koji je svašta gadno radio u Bosni, tokom rata, a to je, navodno, uključivalo i snimanje snuff filmova...

redak film, teško se nalazi, ja sam ga okačio na vimeo, koga zanima nek gleda/skida dok može...

https://cultofghoul.blogspot.com/2021/05/bio-sam-bog-u-bosni-i-was-god-in-bosnia.html


johny

passion despair

zanimljiv dokumentarac o fotografu koji dolazi u izolovani deo moldavije kako bi slikao tinejdžerke i pomogao njihovim porodicama

Amemiya