stari noir filmovi

Started by johny, April 16, 2013, 01:05:56 AM

Previous topic - Next topic

VLADA96A šta tek reći za ovaj film... Od samog početka nam je "spojlovana" radnja, ali to je zapravo ono što filmu i daje na napetosti. Posmatramo kako se likovi razvijaju u međusobnom odosu, otkrivamo sve više detalja o njima i njihovoj prošlosti. Likovi su nekoliko puta postavljeni u skoro nemoguće situacije iz kojih se ipak izvuku. Na kraju shvatimo da ne samo da ne postoji savršeni zločin, nego ne postoji ni savršeni zločinac. A posebno je zanimljiv lik agenta osiguravajućeg društa koji ima bolje kefalo i osećaj od nekog policijskog inspektora.  :D

KOMIKO


VLADA96

Pored dva noar filma o kojima sam već pisao ("Scarface" na kraju ipak ne bih svrstao u noar, pre mi je to gangsterski film) odgledao sam još nekoliko filmova ovog žanra: Laura, Detour, Fallen Angel, Scarlet street, The Postman always ring twice, The big sleep, Notorious, Out of the Past, The Lady from Shanghai. Ima tu dosta klišea, ali i dosta kvaliteta. Mislim da mi je ipak najbolji film The Postman always ring twice. Po režiji bih izdvojio Velsov film The Lady from Shanghai.

Šerif Koleman

Da bacim i ja dva odlična filma koja nisu još pomenuta:

M(1931)
Sunset boulevard(1950)

VLADA96

Quote from: Šerif Koleman on September 23, 2023, 05:01:02 PMDa bacim i ja dva odlična filma koja nisu još pomenuta:

M(1931)
Sunset boulevard(1950)


Sunset boulevard još nisam odgledao, ali mi je svakako u planu. Zar nije M nemački ekspresionizam? Dobro, možda bi i Scarlet street bilo bolje svrstati u tu grupu, mada obično se smatra da je Lang prešao na noar kao najbliži žanr američke kinematografije.

jogurt

Ali kako je dobar film Scarlet street, baš sam se iznenadio. Takođe, neverovatno hororična završnica filma, tu su jedne od boljih horor scena u nehoror filmovima.

Fric Lang je iste godine kad je snimio Scarlet street snimio i Woman in window, još jedan noir. Čak je i glumačka postava ista (Edvard Robinson i Džoan Benet u glavnim ulogama) ali meni je taj film već dosta slabiji iako je imao potencijala.