Western filmovi

Started by Red Cloud, September 21, 2010, 11:41:10 AM

Previous topic - Next topic

Sakem Okiboki

Quote from: WOOLFb on October 09, 2010, 01:32:20 AM
Slobodno uradi ako nađeš vremena ,jer me tema oduvek veoma zanimala.Hvala unapred. [sign-yourock]
Ok kad navatam malo vremena.Planirao sam ve nesto sa slikama i tako,bice nesto uradicu.
FREEDOM FOR NATIVE AMERICANS!
REPUBLIC OF LAKOTAH!!!

WOOLF

Woolfcomics

Red Cloud

Bury my heart...je dosta tezak film za gledanje, ali i ja sam tezak tip, pa... [grin2]
Sin jutarnje zvezde, odlicna serija, evo danas treba da mi stigne serija into the west...  [juznapruga2]
Dok zivim klicacu njemu, volim te PARTIZANE!!!

vesele_saonice

Primetio sam da je ovaj mega topik u zbrda-zdola fazonu, pa sam mislio kad nas vecj ima toliko da organizujemo diskusije po zhanrovima. Evo prilike da kazhete shta mislite o vestern filmovima. Koji su vam omilijeni vestern filmovi, rezhiseri, glumci, glumice, produkcije,...
Seamos realistas y exijamos lo imposible!

vesele_saonice

Kako bih zapocheo diskusiju, eto samo cju recji da mi je omilijeni vestern film  "Chovek koji je ubio Liberti Valansa". Omiljeni glumac - naravno: Dzon Vejn. Omilijena glumica: Marlen Ditrih u filmu: "Rancho Notorious" iz '52-ge.
Omiljena produkcija: Shpageti u filmu: "Dobar, losh zao".

vesele_saonice

E, pa vidish, ja trazhio po vestern, a ne WEstern.. duplo Ve je napravilo zez...

broj1

To duplo ve bi mogli ukinuti..

Jel zna neko neke naslove nekih spageti vesterna koji su bili snimani u SFRJ (moze i lokacija  [big-thanx])?

Rommel

Quote from: broj1 on August 21, 2011, 07:42:14 PM
To duplo ve bi mogli ukinuti..

Jel zna neko neke naslove nekih spageti vesterna koji su bili snimani u SFRJ (moze i lokacija  [big-thanx])?
WINNETOU  FILMOVI- Paklenica, NP Plitvička jezera, NP Krka, Modrič-Rovanjska, Jasenice, kanjon rijeke Zrmanje, Tulove grede, prijelaz Prezid, Raštević, Vransko jezero, Omiš – rijeka Cetina, Grobničko polje, Platak i dr.
You got to learn to leave the table when love is no longer being served

broj1

Znao sam da mogu na tebe da racunam Rommele, jel snimljeno nesto i na otoku Krku?

Rommel

Quote from: broj1 on August 21, 2011, 08:17:29 PM
Znao sam da mogu na tebe da racunam Rommele, jel snimljeno nesto i na otoku Krku?
Mislim da nije ima scena u Winnetou 2 sa Terence Hillom di se u pozadini vidi Pag...inace Winnetou filmovi nisu baš Spaghettiji ali mogu se provući....
inache bila je legendarna scena s crvenim fićom u pozadini i to mislim baš na cesti za platak ali su to nova remasterirana izdanja uklonila
You got to learn to leave the table when love is no longer being served

Goldy

Top 25 Italo westerna

1.THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY, Sergio Leone (1966)

2.ONCE UPON A TIME IN THE WEST, Sergio Leone (1968)

3.FOR A FEW DOLLARS MORE, Sergio Leone (1965)

4.THE GREAT SILENCE, Sergio Corbucci (1968)

5.DJANGO, Sergio Corbucci (1966)

6.A FISTFUL OF DOLLARS, Sergio Leone (1964)

7.THE BIG GUNDOWN, Sergio Sollima (1966)

8.THE MERCENARY, Sergio Corbucci (1968)

9.DEATH RIDES A HORSE, Giulio Petroni (1967)

10.FACE TO FACE, Sergio Sollima (1967)

11.COMPANEROS, Sergio Corbucci (1970)

12.DUCK, YOU SUCKER!, Sergio Leone (1971)

13.A BULLET FOR THE GENERAL, Damiano Damiani (1966)

14.MY NAME IS NOBODY, Sergio Leone/Tonino Valerii (1973)

15.DAY OF ANGER, Tonino Valerii (1967)

16.CEMETERY WITHOUT CROSSES, Robert Hossein (1968)

17.KEOMA, Enzo G. Castellari (1976)

18.DJANGO KILL, IF YOU LIVE, SHOOT!, Giulio Questi (1967)

19.RUN MAN RUN, Sergio Sollima (1968)

20.BLINDMAN, Ferdinando Baldi (1971)

21. Return of Ringo D. Tessari 65 ;

22. Sabata G. Parolini 69 (218 points);

23. If You Meet Sartana, Pray for Your Death G. Parolini 68 ;

24. $10,000 Blood Money R. Guerrieri 67 ;

25. Mannaja S. Martino 77 ;

Kucao i recenzije razne, ako koga zanima kacicu.
It keeps on spinning. There's no beginning

Cat Claw

Cat Claw

a zanima i zasto Probuseni dolar nije medju 25? ;D
Kud se dede Trinita?  ;D ;D ;D

Goldy

Lista je sa spageti-westerna. Trinita tu negde oko 13 mesta  [grin2]

Sergio Corbucci - Django (1966) i Il grande silenzio (1968)

kuckamo pre tri godina. Moglo bi se srediti malo da kada bih imao vremena  [waiting2]

Odmah da se izvinim Sergiu Sollimi , i svima ostalima koji smatraju da je odgovarajući termin Italian Western umesto Spaghetti Western. Nekako sam navikao. Dobar western je dobar western, ma kako ga zvali, a Evropljani su to radili i bolje od amera : )

Svakako će prva asocijacija na Špageti westerne biti Sergio Leone, onda bi verovatno sledeći bio Clint Eastwood pa Ennio Morricone, dalje ? Već ide teže :(
  Ja cu malo o  režiseru dva od top pet Špageta po mom mišljenju , režiseru Sergio Corbucciju (dalje SC), tj filmovima Django (1966) i Grand Silence (1968)

Django i Grand Silence su snimani kao nemi filmovi.
Naime gotovo svi Špageti bi se snimali kao koprodukcije Italija- Španja – Zapadna Nemačka (svrtali bi i do SFRJ s vremena na vreme).
Matrica je dalje uključivala po bar jednog glumca iz ove tri zemlje, i baš njega bi istakli na posteru za domaće tržište. Tako je za Grande Silenzio u Nemačkoj na posteru bio Klasu Kinski, u Francuskoj Jean-Louis Trintignant....

Sergio Corbucci kaže :
'' Sve filmove će sihronizovati u zemljama gde ih prikazuju. Zato je bolje da ja ideju sprovedem i snimim film sa što manjim troškovima. O tekstu ćemo kasnije..
-Pa šta glumci izgovaraju kada otvaraju usta ?
Oni broje ! Amerikanac će reći  Oneee, Francuz un,deux,treux. Zato i ne volim westerne.
-Pa šta ćete od sada snimati ?
-Isključivo westerne   ''

Polazeći od te činjenice SC kao štos uvodi kao glavnog junaka nemog revolveraša. 
Druga , manje verovatna verzija , je da je Jean-Louis Trintignant pristao da glumi u westernu
samo ukoliko neće morati da izgovori niti reč na Engleskom.

Film je Grande Silenzio, godina je 1968.

http://www.imdb.com/title/tt0063032/

U ovom potpuno atipičnom westernu on donosi stilizovanu priču o istinitom dogadjaju , Velikoj Mećavi i gladi u planinama Jute , 1899.god.

Bogati zemljoposednici, koristeći mogućnosti koje im je zakon dao, raspisuju poternice ''živ ili mrtav'' sa podvučenim mrtav protiv svakog čiju zemlju bi poželeli.
Na osnovu toga javlja se čitava grupa lovaca na glave koja obavlja prljav posao.
Takodje grupa seljaka , kako ne bi umrla od gladi (jer nikakve pomoći države nema) krade hranu od bogataša, oni su takodje mete lovaca na glave.

Nezvanični vodja ubica je Loco (Klaus Kinski).
Silence (Jean-Louis Trintignant) je nemi revolveraš čije su glasne žile presekli lovci na glavu njegovog oca pre dosta godina.
Od tada luta kao lovac na lovce ,  uklanja ih za novac, ali isključivo kada oni potegnu prvi.
Šerif koji dolazi da prekine sve te dogadjaje (po naredjenju senatora jer je izborna godina
pa mu treba mir za reizbor, inače se ne bi mnogo interesovao za to) je Burnett ( Frank Wolff ) .

SC radnju smešta u hladni i snežni Snow Hill . Za razliku od uobičajne slike u Špagetima (sunce, prašina, žedj) on preko Djanga (blatnjave ulice, kiša) dolazi do druge krajnosti u Grand Silence – sneg i hladnoća. U skladu sa zimom , ledom i snegom u prirodi on pokazuje ljude kao mnogo hladnije nego ikada do tada (praktično jedini koji smehom i humorom ''liči'' na ostale Špagete je šerif koji je došao iz ''toplijih'' krajeva)

Paulina , čiji je muž nepravedno ubijen , sakuplja potreban novac kako bi angažovala Silenca da ubije Locoa.  Loco , medjutim,  zna da je Silence brži od njega, ali i da ne poteže prvi pa to koristi. Kada ga Silence konačno isprovocira, šerif ih razdvaja i hapsi Locoa.

Ovo je trenutak kada SC pokušava da pokaže šta se dogodi kada u haos pokušavate da primenite zakone.
Ujedno i ključan  trenutak za ceo dalji tok filma. Loco uspeva da se oslobodi i ubija šerifa.
Znači zakon je poražen, ostaje samo nada da će se zlo savladati manjim zlom.
Nada da će antiheroj (istraumirani, nemi plaćenik Silence koji uzima za ubijanje
lovaca na glave isto koliko i oni za ubijanje nedužnih ) pobediti čisto zlo u vidu Locoa .

Medjutim ni to se ne dešava...
Banditi na čelu sa Locom hvataju i muče Silenca.
Jako čest motiv je povredjivanje ruku revolveraša to imamo kod Leonea, Djanga kao i u ,ocu Špageta, Kurosawinom Yojimbu.
Naravno Corbucci uvodi to i ovde. 
Obično se nakon toga revolveraš oporavi i opravda simpatije publike , medjutim ovde je Corbucci isterao svoje...

Za potrebe tržišta Severne Afrike, odradjen je alternativni kraj koji ide po principu nemog filma,ubzano i traje par minuta.

Konačno utisak ne bi bio tako potpun da nije  kralja Morriconea i njegove genijalne muzike.
Jedna od najboljih melodija westerna ikada

silence muzika

Generalije filma
Režija: Sergio Corbucci
       Scenario: Sergio Corbucci, Vittoriano Petrilli, Mario Amendola, Bruno Corbucci
Kamera: Silvano Ippoliti (Eastmancolor 1,66:1)
Muzika  Ennio Morricone
       Produkcija: Sergio Corbucci
Trajanje: 105 min
Datum izlaska : 19.11.1968

Ja sam krenuo od ''mladjeg'' od dva filma kojima sam hteo da vam predstavim ''drugog'' Sergia
( prvi je naravno Leone, a treci još jedan genijalac - Sollima )

Django (1966)

http://www.imdb.com/title/tt0060315/

Polazim od socijalnog trenutka. , SC je želeo da ovaj film odgovara stanju društva u datom momentu.
Filmovi u kojima je glavni lik oličenje morala i ideala.,osoba spremna da pogine za neke više vrednosti, pripadaju prošlosti.

Producent Manolo Bolognini kaže :

'' Nasilje u našim filmovima je izraženije nego u drugim westernima, moralnost smo ostavili amerikancima.
Naš junak je antiheroj, osoba od krvi i mesa , loš makar koliko i dobar

-Imamo svega 6-7 minuta dijaloga u celom filmu. Django puca na svaki zvuk , on nije previše zainteresovan za priču ''

Kao i većina Špageta, Django nije imao veliki budžet.
Ovaj film još  i manje od drugih pa se SC odlučio za domaćeg glumca (praktično u svim Špagetima glavni lik je amer)
Ovaj ogromni rizik mu se i više nego isplatio (kao i svima nama) ''rodjen'' je Franco Nero.

''-Kada su mi ponudli ulogu razmišljao sam par dana.
Kao i većina glumaca koji dolaze iz pozorišta ja sam hteo da budem ozbiljan glumac, da igram velike uloge...
Medjutim nisam imao šta da izgubim i nisam pogrešio. Sergio Corrbuci je bio fantastičan režiser, imao je gomilu ideja''

U jedno od gomile ideja spada i potpuno drugačija scenografija.
Umesto peska i sunca imamo maglu i blato. Prvobitna ideja je bila da bude sneg
ali se iz finansijskih razolga odustalo (kao što znamo ipak je isterao svoje dve godine kasnije).
Celo mini naselje je natapano vodom svakodnevno, podignute su oronule daščare
koje su namerno ostavljene u stanju polu raspada. Napravljena je atmosfera koja više odgovara hororima...

Sama radnja filma ne odstupa mnogo od horor priča.
Počev od scene u kojoj prašnjavi revolveraš vuče kovčeg preko lova na ljude kojeg organizuje
vodja bande sa crvenim kapuljačama (KKK), mučenja, odsecanja delova tela, naticanja na krst Djanga itd.

Posebno je problematična bila scena odsecanja uva jednog od KKK od strane meksičkog generala.
Ta scena je izbačena na zahtev revizora kako bi film dobio dozvolu da udje u bioscope u Italiji
(a tada je svako selo imalo nešto što je prikazivalo filmove) .
Praktično ovo je prvi western koji je dobio zabranu za mladje od 18 godina.

Takodje ovo je najimitiraniji western. Izašlo je preko 30 nastavaka , nezvaničnih, i sa jako šarolikom tematikom.

Možemo da se pohvalimo da imamo i jednog sa našim glumcem u glavnoj ulozi.
Naravno Gidra Bojanić i L' ultimo killer (1967) ili Django, last gunfighter. Objektivno mogu reći da je jedan od boljih :D

Trailer

Konačno jedini priznati nastavak je iz 1987  (pod snažnim uticajem Ramba, odradjen da se uzmu pare)

Što se tiče samog filma radnja je dosta tipična uz poseban akcenat na nasilje.

Django (Franco Nero) dolazi u grad u kome se vodi borba na život i smrt izmedju dve bande ,Verzije KKK i pohlepnih Meksikanaca.
Slično Yojimbu i  Za šaku dolara, Django igra na obe strane, dodatno pojačavajući zavadu.
On je tajanstveni revolveraš koji vuče kovčeg za sobom.

Naravno pitanje je za koga ?  Sebe, nekoga odredjenog ili za prošli život kada izvrši osvetu .
Cilj mu je osveta ,ali se motive samo naslućuju. Naravno i zlato je tu : ) 
U jednom trenutku biva zarobljen , razapet , a nakon toga i onesposobljen kao revolveraš  ( ruke mu bivaju slomljene ).
Za razliku od Silenca ovde nalazi način da se izbori sa time.

Moramo pomenuti i to da je Silence u osnovi Django. Praktično ista odeća, a uloga je i planirana za Nera .
Kako je postao internacionalna zvezda tražena je zamena.

U Silencu je to bio Jean-Louis Trintignant, ali je u drugom filmu to bio

Za slučaj da ga ne prepoznajete reč je o Mariu Girottiju, kasnije poznatom kao Terence Hill :D

Generalije
Priča: Sergio Corbucci, Bruno Corbucci, Franco Rosetti, Mark Damon (uncredited)
Scenario: Sergio Corbucci, Bruno Corbucci, Franco Rosetti, Jose G. Maesso, Piero Vivarelli 
Kamera : Enzo Barboni [Eastmancolor, Panoramico 1,66:1]
Muzika: Luis Enriquez Bacalov
     Naslovna pesma: "Django" sung by Roberto Fia
Producent: Manolo Bolognini, Sergio Corbucci
Trajanje: 93 min
Datum izlaska: 6.4.66

Django 1966 (Sergio Corbucci)

+Japanese song intro
It keeps on spinning. There's no beginning