Dilan Dog od 1 do 100 - Lične halucinacije o planovima i slučajnostima

Started by neomedjeni, December 05, 2013, 01:37:59 PM

Previous topic - Next topic

neomedjeni

Ja se ne sećam da sam ikad ranije primetio, ali ne uzimam sebi za zlo.  :D
Ovde leži čovek čije je ime ispisano na vodi...

"I'm a man of few words!" -Anonimni Fibraš

VLADA96

Neomedjeni, lepa ideja! Taman da se i ja malo potsetim.
Inace, ovako po secanju:
prva epizoda je na mene ostavila jako bled utisak;
druga epizoda mi je delovala kao najbolja od prve tri;
treca bolja od prve, ali nista specijalno;
"Duh Ane Never"... definitivno cu morati da se potsetim, ali mislim da je utisak bio pozitivan;
"Ubice" su mi se dopale (posebno mi je bio zanimljiv detalj kada Gruca spasava "Biblija");
"Demonska lepota"... isto kao i za "Anu Never".

neomedjeni

VLADA96

VLADA96

Sad se setih da pitam, da li ce ovde biti reci samo o redovnim izdanjima ili i o vanrednim?

neomedjeni

kasper

Doktor Ksabaras, jako dobar, nisu mi jasni protivnici ovog stripa
Dzek Trbosek, OK, da je puste srece da je danasnji DD priblizno ovakav
Noc punog meseca, dobar, ima neki sladjunjavi smek
Prividjenje Ane Never, odlican
Ubice, ne secam se ovog stripa, verovatno zasluzeno
Demonska lepota, odlican, najbolji medj pocetnima  [hail2]

swamp thing

Eh, kad bi još neko napravio hronologiju epizoda, odnosno po kojoj hronologiji se prepliću redovne epizode sa specijalima, gigantima, maksijima, almanasima...kao i to koje se epizode pozivaju na neke prethodne...ali to je kod DD poprilično komplikovano. Mada, ako se mogu raspetljati oni superherojski univerzumi...  [hmm2]

rope76

Quote from: kasper on December 29, 2013, 09:57:06 PM
Doktor Ksabaras, jako dobar, nisu mi jasni protivnici ovog stripa
Dzek Trbosek, OK, da je puste srece da je danasnji DD priblizno ovakav
Noc punog meseca, dobar, ima neki sladjunjavi smek
Prividjenje Ane Never, odlican
Demonska lepota, odlican, najbolji medj pocetnima  [hail2]

Da se i ja nekad složim s kasperom - dobar prikaz svake epizode u po jednoj rečenici.
Demonska lepota je prva velika epizoda Dylana.

Quote from: swamp thing on December 29, 2013, 11:43:53 PM
Eh, kad bi još neko napravio hronologiju epizoda, odnosno po kojoj hronologiji se prepliću redovne epizode sa specijalima, gigantima, maksijima, almanasima...kao i to koje se epizode pozivaju na neke prethodne...ali to je kod DD poprilično komplikovano. Mada, ako se mogu raspetljati oni superherojski univerzumi...  [hmm2]

Interesantna ideja.
Hronologija kod Dylana i nije toliko bitna i zapetljana ako izuzmemo Ksabarasa.
Ali mogao bi se uraditi spisak epizoda koje imaju neku vrstu "nastavka", kao npr:

3. Noći punog meseca -> 72. Poslednji uštap
135. Skener -> 170. Mala smrt
141. Anđeo osvetnik -> 184. Misterije Venecije
180/181. Noćni lov / Znak vampira -> 214. Manila -> 282. Opasne veze
....
stoji da mnogi nisu ni bili potrebni  ;D
Većina ljudi ne voli mnogo stripove, samo strip junake. Varvarska dimenzija stripa. smarvel ogrev.

swamp thing

Meni su Uštap i Mist. Venecije bili dobri, Posljednji uštap mi je čak bio bolji od Noći punog mjeseca...
Planiram ponovno iščitavanje svih epizoda, možda se pri tom pozabavim i hronologijom. Ali to će trajati nekoliko mjeseci  ;D

rendy marsh

Quote from: kasper on December 29, 2013, 09:57:06 PM
''Ubice'' je jedan od retkih DD koje sam mogao da procitam vise od jednom,odlicna epizoda..

Sideshow Bob

''If everything seems under control, you're just not going fast enough.''

Villain

Quote from: rendy marsh on December 30, 2013, 01:57:22 AM
''Ubice'' je jedan od retkih DD koje sam mogao da procitam vise od jednom,odlicna epizoda..
Same O same O, Ubice mi je ubica.  [bravo2]
Demonska lepota mi je mnooogo draga epizoda. Džek trbosek je sve do kraja fenomenalan. Nikako nisam mogao da ga "prevarim", kraj. Kraj je kao kad igraš mortal kombat pa iskoči onaj lik iz ćoška "toasty!!!!" Ono WTF  [timeout2]

rope76

Quote from: swamp thing on December 30, 2013, 12:49:39 AM
Meni su Uštap i Mist. Venecije bili dobri, Posljednji uštap mi je čak bio bolji od Noći punog mjeseca...

Misterije Venecije su više nego dobre.
Gornja opaska važi generalno.
Većina ljudi ne voli mnogo stripove, samo strip junake. Varvarska dimenzija stripa. smarvel ogrev.

VLADA96

Zora zivih mrtvaca

Jos jedno citanje ove epizode mi je malo ublazilo gorak ukus prvog.
Na pocetku odmah imamo posla sa cudovistem (muzem) i jednom preplasenom zenom. Kasnije, posto zariva makaze muzu-zombiju u glavu, pokusava da nadje pomoc kod Dilana.

Kada dolazi kod njega, upoznajemo se sa svim elementima koji ce nam kasnije postati bitni i jasniji: Gruco, galija, "Djavolji triler"... Kao sto je neomedjeni zapazio, Dilan je ovde dosta samouvereniji, cak i duhovit, pomalo skeptik (u nekim kasnijim epizodama je to vise doslo do izrazaja), konkretan (odmah po saslusanoj prici svoje klijentkinje krece da joj se udvara)... Tu je i Blok, malo neobican ispektor, za koga, po svom prvom pojavljivanju, ne bismo ni poverovali da ce biti tako vazan lik.

Tu je i Ksabaras. U njegovom razgovor sa Dilanom ima malo klisea (tipa: Ksabaras zivi vecno, dilanov otac mu je pricao o njemu, a njegovom ocu njegov deda, Dilan potice iz porodice lovaca na kosmare...), ali ipak ima i tu pozitivnu stranu sto nam otkriva Ksabarasa kao lika i njegovu misiju. Neomedjeni je bio u pravu kada je rekao da je Ksabaras tu pobednik verbalnog duela, a Dilan nije bio sposoban da kaze nista drugo osim jedne ironicne dosetke. E sada, ono sa zombijima i kutijom za klarinet je stvarno idiotizam.

Na kraju imamo jos jedan bitan element - san. Gotovo smo uvereni da je to sto se desava stvarnost, i da ce Dilan postati zombi, a onda shvatamo da je to samo kosmar.

Jos jedan detalj: "Dog. Dilan Dog." Smekerski, nema sta. Ako se ne varam, ovo se pojavljuje i u "Liftu za pakao".