LOKOT I KLJUČ 1: DOBRO DOŠLI U LAVKRAFT - u promotivnom periodu od 17.11.2013.

Started by Djole, October 23, 2013, 11:18:11 AM

Previous topic - Next topic

Sideshow Bob

Благодарим. Збунило ме ово само ''промотивна'', пошто ми се чини да је за Сендмена било посебно ''сајамска'' и ''промотивна''.
''If everything seems under control, you're just not going fast enough.''

Džimi Gitara

Ako bude bilo sajamske, rado ćemo Nikoli refundirati razliku. Čovek zapeo da kupi, pa nisam imao srca da odbijem. :)

Elesar

Vader: Ante i Ibra nemaju pojma!
Ko je sledeci na meniju?

nikola22

Upravo sam zavrsio citanje i ne znam sta bih rekao osim da sam odusevljen stripom.Sve je vrhunski odradjeno kako smo i navikli od darkvuda.Sutra svi na sajam po svoj primerak.

neomedjeni

Nemam pojma kako ću izdržati da ne potražim  po netu ostale trejdove dok čekamo na DW dvojku. Uživao sam čitajući OM, ali to je verovatno njaveći problem zombi serijala kada ga poredite sa Lokotom i ključem. OM pruža solidnu količinu čitalačkog uživanja. Lokot i ključ obavezno pružaju još nešto.

Na primer, tu je ono što se provlači kroz ceo prvi trejd i što bi čak moglo da se nazove njegovom temom. Tragedija i način na koji se ljudi nose sa njom. Pitanje - koliko dugo možemo da krvarimo i kako lečimo rane na duši. Junak stripa je jedna porodica, ili bar pojedinci koji bi trebalo da predstavljaju jednu porodicu, jer nešto ne štima među njima od početka do kraja. Svakako zbog onoga što im se desilo na početku stripa, možda i zbog nekih ranijih problema. Svejedno, svako od njih sam, na svoj način proživljava posledice nedaće koja ih je potrefila. Neko tonući u samosažaljenje izmešano sa besom, neko prepuštajući se alkoholu, neko povlačeći se u sebe, neko prepuštajući se (bez)opasnom dejdrimingu.A kuća ključeva je ogromno mesto, jedno od onih na kojima nije dobro da budeš sam - naročito ako se pokaže da pominjane maštarije uopšte nisu nestvarne. Lokovi su poput poslovičnog, razvezanog svežnja pruteva, koje je lako lomiti jednog po jednog - totalno nespremni da se uhvate u koštac sa onim što ih s nestpljenjem čeka.

Hil maestralno rukovodi dešavanjima na pozornici koju je ovako konstruisao, vešto prebacujući težište radnje sa jednog Lokovog na drugog, puštajući nas da iskusimo užas sa kojim su se junaci susreli na početku priče i traume sa kojima se nakon njega nose - nikako ne uspevajući da pobegnu odatle, ma koliko pokušavali. U stvari, u prvom trejdu jedino nismo dobili priliku da zavirimo u Nininu glavu, nimalo slučajno, verujem. Stoga je prošlost, sa svojim sitnim tajnama, u podjednakoj meri kao i budućnost, ono što čeka junake nakon oslobađanja izvesnog... razlog zbog kog grickam nokte čekajući nastavak priče. Ubistvena kombinacija.

Ovde leži čovek čije je ime ispisano na vodi...

"I'm a man of few words!" -Anonimni Fibraš

Pjerooo

Dodao bih jos jednu stavku koja mi je veliki plus kod L&K:

strip sadrzi i natprirodni i 'realni' horor, i sa oba podjednako dobro barata.Stavise, oni se se kasnije dodiruju i preplicu, ali u svakom trenutku su uverljivi, atmosfericni i nikada ne gube nesto od
sebe tim preplitanjem, vec se medjusobno obogacuju.U prvom trejdu je vise zastupljeni realni horror - pocetak stripa mi je cak imao i malo smeka redneck podzanra  - dok se natprirodni tek
radja, promalja glavu, i pocinje da pruza svoje hladne prste ka nasim junacima, da bi na kraju kroz manipulaciju i trijumfovao.

Nisam fan OM, niti stripa, niti serije, prosto me ne radi.L&K je horor kakav mi prija, moderan i svez - a svi elementi i alatke radnje su zapravo vec poznati i nema nekog novog ili forsiranog koncepta
koji bi mozda odbio ljude.Lepo je videti da u kvalitativnom deficitu koji vec dugo prati zanr - sto na filmu, sto u knjizi - pristize jedan ovakav naslov da povrati veru, a istovremeno je dostupan i
okorelim fanovima horora i prosecnom citaocu.Od svih stripova koje sam citao ove godine, L&K je definitivno najpreporucljiviji, i nadam se da ce osvojiti srca mnogih citaoca.

Izdrzao sam da ne citam drugi trejd kada sam video DW najave pocetkom godine.Sve ovo pisem iz jos uvek relativno svezih secanja sa citanja skena, a jedva cekam da opet proletim kroz ovu pricu
u friskom, domacem, i najvaznije - papirnom izdanju.Na prvi i drugi pregled, izdanje izgleda dobro.Kao sto sam i rekao na onoj famoznoj raspravi o formatima, skracenje ovde apsolutno nista ne
remeti.To ne znaci da crtez nije veoma dobar (i pre svega odgovarajuc), naprotiv - odlican je, ali nije jedan od onih koji bi ovakvim skracenjem bili osakaceni.Za prevod jos ne mogu da dam neku
ocenu, u privjuu je delovao sasvim dobro.

Necu reci 'minus', jer je to preteska rec, ali svakako se na prvi pogled vidi da je Simbol radio stampu (i pre otvaranja stripa).Iz nekog razloga njihova izdanja (izuzimajuci magazinske Perle i Karusele)
cesto odaju utisak jeftinoce i krhkosti.Razgledajuci juce DW stand u hali 1, L&K je izgledao nekako kao siroce u odnosu na izdanja oko njega.Da nisam znao kakav je strip u pitanju, ne bi ga pogledao dvaput.
Ne zelim da zvucim preostro, ovo je samo blaga zamerka zaista, ali utisak ostaje.Isto tako se moze odmah pretpostaviti da je Rotografika radila Uzumakija, koji deluje robusno i 'cvrsto'.

Elem, cestitke Darkwoodu na izboru i sto su pored Marvela, DC, Dark Horse i Dynamite, svom izdavastvu dodali i izdanja IDW :)

nemanjapunk

Quote from: Pjerooo on October 27, 2013, 01:28:16 PM
Nisam fan OM, niti stripa, niti serije, prosto me ne radi.

Jeres! [sign-hater]  :)

Salim se,hvala Pjerooo tebi i neomedjenom na detaljinijem prikazu stripa.Jedva cekam HC,pa da uzivam ! ;D
Kids, you tried your best and you failed miserably. The lesson is, never try. H.S.

Imrahil

Serija je očajna realno, jedino vredi gledati zadnju epizodu svake sezone, kad klanje krene  ;D
A i strip je krenuo da smara [grin2]
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

nemanjapunk

Quote from: Imrahil on October 27, 2013, 02:28:44 PM
Serija je očajna realno, jedino vredi gledati zadnju epizodu svake sezone, kad klanje krene  ;D
A i strip je krenuo da smara [grin2]

Sta znam,serija mi je skorz ok,cesto i vrlo dobra mada mi je strip bolji i dinamicniji.Ja sam procitao samo 2 omibusa,sto ce reci 16 trejdova,do tu mi je strip bio sjajan! ;D
Kids, you tried your best and you failed miserably. The lesson is, never try. H.S.

Imrahil

Unakazili su likove u seriji, pa ne mogu da je volim  :D
a strip mi je odličan do 8og trejda, posle kreće razvlačenje, makar do 16og, dalje još nisam čitao  :D
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

Anto

@neo&rope
bravo momci za komentare
(jbg, ja sam se odlučio za HC, sad ću da pojedem muda dok ga se ne dočepam)
Dajte Ralph Azhama u Perle!
Može i u Stripoteku.

Raoul Duke

На Сајму јуче није било више ни мекокоричених издања. Распродао се цео тај контигент, а остатак тек треба да стигне.

Ја управо читам и смеши ми се брк, помало ;D

Riđobradi

Veoma simpatičan strip, najava prave navlakuše, i, meni lično, puno bolji od OM (izuzev prvog trejda i još nešto malo potonjih epizoda, više ni ne mogu da se setim).
тыпе оф материал

Raoul Duke

Да, да, ивер не пада далеко од кладе. Локот и Кључ изува из ципеле! :D

Ово је хорор за који скидам капу. Хилова изведба је промишљена и врло брижљиво планирана, са пуно подтекста и малих детаља. Неомеђени је већ објаснио. Родригезов цртеж је одличан.

Занима ме да ли је свих 6 књига до сад објављено, а ако није - докле се стигло? И да ли постоје и нека издања ван главног тока радње?

Морам да приметим и да је штампа у стрипу на пар места лоша, посебно тако где су кадрови преко целе стране и где има доста црне / браон боје. Има доста беле "прашине". Можда се баш журило за Сајам, а можда и треба тако, не знам ...

neomedjeni

Hvala za lepe reči, kolega.  :D

Koliko vidim, šesta knjiga još nije objavljena, planirana je za februar 2014. godine - tako da nema zime, jer nećemo tako brzo ovde stići do petice. Na netu se navodi da postoji i neki Golden age, "A collection of six one-shots".
Ovde leži čovek čije je ime ispisano na vodi...

"I'm a man of few words!" -Anonimni Fibraš